Пилешко къри  “Country Captain Chicken” е ястие от индийската кухня. Състои се от запържено в тиган пиле, задушено с чушки и домати, поднесено по желание с кремообразен спанак. Подправки, вдъхновени от Индия, като къри на прах и индийско орехче, правят ястието пикантно и апетитно.

 

Пилешко къри “Country Captain Chicken” – индийска рецепта в кето стил

Представяме ви една рецепта за индийско пилешко къри „Country Captain Chicken“, приготвено в кето стил.

Съществуват рецепти за ястието още от 50-те години на миналия век. Едва почти 100 години по-късно готвачите започват да пържат пилето и да добавят подправки от юга.

Необходими продукти за пилешко къри:

  • 300 г горни пилешки бутчета (обезкостени и без кожа)
  • ¼ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • ½ ч. л. червен пипер
  • ¼ ч. л. лук на прах
  • 4 с. л. кокосово брашно
  • 2 с. л. кокосово масло Гхи
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 30 г зелена чушка
  • 140 г чери домати
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • ¼ ч. л. къри на прах
  • щипка индийско орехче
  • 60 мл пилешки бульон

 

За спанака:

  • 100 г спанак
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 30 г крема сирене
  • 3 с. л. готварска сметана
  • Щипка черен пипер
  • Лют червен пипер на вкус
  • Щипка лук на прах
  • 1 с. л. пармезан, настърган

За сервиране:

  • 1 ч. л. филирани бадеми
  • Магданоз, наситнен

Начин на приготвяне на пилешко къри:

  1. С чук за месо обработете пилешките бутчета, за да станат по-тънки и крехки. Овкусете ги със сол, черен и червен пипер и лук на прах.
  2. Изсипете кокосовото брашно в чиния и внимателно набрашнете бутчетата от всички страни.
  3. Загрейте кокосовото масло Гхи в незалепващ тиган на средно силен огън.
  4. Изпържете набрашнените пилешки бутчета в горещата мазнина. Гответе за около 2 минути на страна, докато леко покафенеят. Извадете пилешки бутчета от тигана и ги оставете настрана.
  5. Върнете тигана на котлона и разтопете кравето масло Гхи на слаб огън, за да деглазирате подправките и брашното, останали в него.
  6. Добавете нарязаните на тънки ленти чушки и чери доматите. Подправете с чесън на прах, къри и индийско орехче. Запържете на умерен огън за 5 минути или докато чушките станат леко златисти, а доматите омекнат.
  7. Изсипете пилешкия бульон в тигана и оставете сместа да къкри под капак за 10-15 минути. Разбърквайте от време на време.
  8. След като соса се свари, намалете котлона на най-ниската степен. Сложете пилешките бутчета да се затоплят за няколко минути под затворен капак.

Пригответе спанака:

  1. Сложете тенджера с подсолена вода да заври и сварете в нея спанака за 3 минути.
  2. Изцедете водата и прехвърлете спанака в купа с лед.
  3. Разтопете кравето масло Гхи в чист тиган на слаб огън. Добавете чесъна на прах и отцедения спанак.
  4. Сложете крема сиренето в тигана и след като омекне изсипете готварската сметана. Овкусете с черен пипер, лют червен пипер и лук на прах.
  5. Гответе като разбърквате често, докато сосът се сгъсти.
  6. Поръсете с настърган пармезан и свалете от котлона, за да се охлади.

Сервиране:

Сервирайте пилешкото къри с кремообразен спаначен сос. Гарнирайте с филирани бадеми и наситнен магданоз по желание.

 

История на кърито

Името „къри“ първоначално идва от южноиндийската дума „kari“, която означава сос.

Къри на прах има дълга история, датираща от преди 3000 г. пр. Хр. Кърито съдържа в състава си куркума, кимион, семена кориандър, синап, сол, смлени 5 подправки (кардамон, канела, черен пипер, дафинов лист и кимион), червена люта чушка – чили на прах.

Листата къри са малки и тъмнозелени на цвят. Те придават мек вкус на индийската храна. Обикновено се консумират пресни, а не изсушени.

Определението за къри варира в различните култури. В Индия кърито се счита за пикантно стъбло или основа за сос. Къри се нарича и е едно от най-известните и често приготвяни ястия в Индия.

Оригиналната рецепта за месо в пикантен сос с хляб е открита близо до Вавилон в Месопотамия и датира от 1700 г. пр. Хр.

История на пилешкото къри

Първата рецепта за пилешко къри се нарича „Country Captain Chicken“ и е документирана на 26 април 1792 г. в първия вестник в Мадрас, Индия. През 1825 г. то достига до Джорджия (САЩ) и се превръща в популярно ястие за президента Рузвелт и генерал Патън.

Името „Country Captain Chicken“ е термин, използван през 1800 г. от Източноиндийска търговска компания. Отнася се до капитаните, управляващи корабите, използвани за търговия.

По това време в САЩ се вкарват подправки от индийската кухня. Мнозина вярват, че ястието, носещо това име, често се е консумирало от капитаните на кораби и екипажите по югоизточните брегове. Именно затова и името му е толкова семпло и ясно.

Масленото пилешко къри и пиле Тандури са две от най-популярни индийски ястия с пилешко месо, които се сервират в почти всички индийски ресторанти.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пилешко къри - кето.

Ако обичате пикантните ястия като пилешко къри, предлагаме ви да си приготвите и тази рецепта за пилешко кето къри с ориз от броколи.

 

Ако тази рецепта за индийско пилешко къри в кето стил ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg