Пилешко къри “Country Captain Chicken” е ястие от индийската кухня.
Състои се от запържено в тиган пиле, задушено с чушки и домати, поднесено по желание с кремообразен спанак. Подправки, вдъхновени от Индия, като къри на прах и индийско орехче, правят ястието пикантно и апетитно.
Освен това в този вариант то е напълно подходящо за кето режим, тъй като е с ниско съдържание на въглехидрати.
Пилешко къри “Country Captain Chicken” – индийска рецепта в кето стил
Представяме ви една рецепта за индийско пилешко къри „Country Captain Chicken“, приготвено в кето стил.
Съществуват рецепти за ястието още от 50-те години на миналия век. Едва почти 100 години по-късно готвачите започват да пържат пилето и да добавят подправки от юга.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 4 | 3 г нетни |
Необходими продукти за пилешко къри:
- 300 г горни пилешки бутчета (обезкостени и без кожа)
- ¼ ч. л. сол
- ¼ ч. л. черен пипер
- ½ ч. л. червен пипер
- ¼ ч. л. лук на прах
- 4 с. л. кокосово брашно
- 2 с. л. кокосово масло Гхи
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 30 г зелена чушка
- 140 г чери домати
- 1 ч. л. чесън на прах
- ¼ ч. л. къри на прах
- щипка индийско орехче
- 60 мл пилешки бульон
За спанака:
- 100 г спанак
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 1 ч. л. чесън на прах
- 30 г крема сирене
- 3 с. л. готварска сметана
- щипка черен пипер
- лют червен пипер на вкус
- щипка лук на прах
- 1 с. л. пармезан, настърган
За сервиране:
- 1 ч. л. филирани бадеми
- магданоз, наситнен
Начин на приготвяне на пилешко къри:
- С чук за месо обработете пилешките бутчета, за да станат по-тънки и крехки. Овкусете ги със сол, черен и червен пипер и лук на прах.
- Изсипете кокосовото брашно в чиния и внимателно набрашнете бутчетата от всички страни.
- Загрейте кокосовото масло Гхи в незалепващ тиган на средно силен огън.
- Изпържете набрашнените пилешки бутчета в горещата мазнина. Гответе за около 2 минути на страна, докато леко покафенеят. Извадете пилешки бутчета от тигана и ги оставете настрана.
- Върнете тигана на котлона и разтопете кравето масло Гхи на слаб огън, за да деглазирате подправките и брашното, останали в него.
- Добавете нарязаната на тънки ленти чушка и наститнените чери домати. Подправете с чесън на прах, къри и индийско орехче.
- Запържете на умерен огън за 5 минути или докато чушката стане леко златиста, а доматите омекнат.
- Изсипете пилешкия бульон в тигана и оставете сместа да къкри под капак за 10-15 минути. Разбърквайте от време на време.
- След като соса се свари, намалете котлона на най-ниската степен. Сложете пилешките бутчета да се затоплят за няколко минути под затворен капак.
Пригответе спанака:
- Сложете тенджера с подсолена вода да заври и сварете в нея спанака за 3 минути.
- Изцедете водата и прехвърлете спанака в купа с лед.
- Разтопете кравето масло Гхи в чист тиган на слаб огън. Добавете отцедения спанак и чесън на прах, разбъркайте.
- Сложете крема сиренето в тигана и след като омекне изсипете готварската сметана. Овкусете с черен пипер, лют червен пипер и лук на прах.
- Гответе като разбърквате често, докато сосът се сгъсти.
- Поръсете с настърган пармезан и свалете от котлона, за да се охлади.
Сервиране:
- Сервирайте ароматното пилешко къри с кремообразен спаначен сос. Гарнирайте с филирани бадеми и наситнен магданоз по желание.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Кето фантазии 2 | 31.62лв. | ||
Кокосово брашно 500 г | 7.80лв. | ||
Кокосово масло Гхи 200 мл | 8.00лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. |
История на кърито
Името „къри“ първоначално идва от южноиндийската дума „kari“, която означава сос.
Къри на прах има дълга история, датираща от преди 3000 г. пр. Хр. Кърито съдържа в състава си куркума, кимион, семена кориандър, синап, сол, смлени 5 подправки (кардамон, канела, черен пипер, дафинов лист и кимион), червена люта чушка – чили на прах.
Листата къри са малки и тъмнозелени на цвят. Те придават мек вкус на индийската храна. Обикновено се консумират пресни, а не изсушени.
Определението за къри варира в различните култури. В Индия кърито се счита за пикантно стъбло или основа за сос. Къри се нарича и е едно от най-известните и често приготвяни ястия в Индия.
Оригиналната рецепта за месо в пикантен сос с хляб е открита близо до Вавилон в Месопотамия и датира от 1700 г. пр. Хр.
История на пилешкото къри
Първата рецепта за пилешко къри се нарича „Country Captain Chicken“ и е документирана на 26 април 1792 г. в първия вестник в Мадрас, Индия. През 1825 г. то достига до Джорджия (САЩ) и се превръща в популярно ястие за президента Рузвелт и генерал Патън.
Името „Country Captain Chicken“ е термин, използван през 1800 г. от Източноиндийска търговска компания. Отнася се до капитаните, управляващи корабите, използвани за търговия.
По това време в САЩ се вкарват подправки от индийската кухня. Мнозина вярват, че ястието, носещо това име, често се е консумирало от капитаните на кораби и екипажите по югоизточните брегове. Именно затова и името му е толкова семпло и ясно.
Масленото пилешко къри и пиле Тандури са две от най-популярни индийски ястия с пилешко месо, които се сервират в почти всички индийски ресторанти.
Още от здравословната ни кухня

Ако обичате пикантните ястия като пилешко къри, предлагаме ви да си приготвите и тази рецепта за пилешко кето къри с ориз от броколи.
Ако тази рецепта за индийско пилешко къри в кето стил ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар