Отслабването понижава риска от възпаления – как и защо

Обновена: 12.06.2024|
Грешни твърдения за кето диетата.

От години се говори за това как наднорменото тегло причинява сериозни здравословни проблеми. Част от тях са и възпаления в различни части на тялото, на които се дължат и някои упорити, дори нелечими заболявания.

Затова и много специалисти твърдят, че  отслабването понижава риска от възпаления и значително подобрява здравословното състояние в дългосрочен план.

 

Защо отслабването понижава риска от възпаления?

В глобален мащаб през последните 20 години се забелязва все по-голям процент на хората, които страдат от затлъстяване.

 

zdrav sun 400
chrevno 600
zdrav sun 400
chrevno 600

По-притеснителното, е че много все още малки деца и юноши са засегнати от тази тенденция – и тя понякога се запазва през целия им живот.

За съжаление изследователите са потвърдили и още един факт – затлъстяването изяжда от годините и пълноценния ни начин на живот и води до по-ниска възраст на смърт. Част от причината се крие в това, че по-голямото число на кантара пряко и косвено предизвиква различни видове болести и възпаления.

В днешно време е изключително модерно да подкрепяме хората, независимо от начина, по който изглеждат, да се чувстват добре в кожата си.

На теория това е прекрасно, но и в много случаи, опасно, защото ни кара да пренебрегваме проблемите и сигналите на тялото си от една страна и от друга – да си намираме удобно оправдание за теглото си.

Тук, разбира се, далеч не става дума за случаите, в които напълняването е предизвикано от друг здравословен проблем: хормони, хронични болести и синдроми, свързани с храносмилателната система или усвояването на веществата.

Говорим за ситуациите, в които наднорменото тегло се дължи на неправилно хранене, недостатъчно движение и други фактори, на които влияем пряко всеки ден.

Защо обаче отслабването понижава риска от възпаления в тялото?

За съжаление, в дългосрочен план затлъстяването и наднорменото тегло имат пагубни последствия за тялото и възпалителните процеси.

 

Къде най-често възникват възпаленията?

В действителност учени са установили и проследили, че рисковете от възпаления са много по-често срещани при хората с повишено тегло, в сравнение с тези с килограми, попадащи в нормите за възрастта им.

Възпаленията много често възникват в:

 • Ставите, мускулите и костите – заради повишеното тегло те са по-натоварени – трябва да носят и функционират правилно при свръхтегло.
 • Сърцето – смята се, че повишеното тегло влияе на възпалителни процеси в цялата сърдечно-съдова система, но и че е до някаква степен е отговорно включително за развитие на коронарна болест на сърцето.
 • Храносмилателната система – напълняването увеличава напрежението върху храносмилателната система и метаболизма и понякога изменя начина, по който приемаме веществата.

Изследвания на учени в САЩ дори предполагат, макар и да не е потвърдено, че наднорменото тегло и повишените маркери на възпалението в тялото влияят на отключването на някои видове рак.

От друга страна, доказано е, че възпаленията в тялото, предизвикани понякога и от наднорменото тегло, могат да отключат автоимунни заболявания. Макар и заложени генетично, те се развиват и от фактори на околната среда.

Обобщено може да се каже, че при повишеното тегло винаги в тялото ни има опасност от възпаления.

 

Какво представлява възпалението?

 

Отслабването понижава риска от възпаления. Болка в ставите, причини, заболявания.

 

В най-общ смисъл възпалението е отговор на имунната система срещу дразнител. Той може да бъде вътрешен или външен, а самото възпаление дава сигнал, че тялото ни се нуждае от помощ на даден фронт и че се лекува. Че имунната система работи правилно.

Симптомите на възпаление в най-честите случаи се свеждат, но не са ограничени, до:

 • Болка – може да бъде пулсираща, тъпа или остра, силна или слаба, продължителна или моментна.
 • Оток/подуване – голям или малък, с или без влияние върху кожата.
 • Топлина – слаба или силна, агонизираща или едва доловима.
 • Зачервяване
 • Натрупване на клетки/тъкани

Тези симптоми обикновено са знак, че организмът се лекува от определено нараняване, вирус, гъбичка или друга причина. В този смисъл възпалението е част от вродения имунитет. Като видове възпалението може да е остро или хронично.

Има обаче случаи, с които самото възпаление предизвиква по-сериозен проблем и допълнителни възпалителни процеси в организма. Такива са случаите, когато е налице повишено тегло – предпоставка за възпаления.

 

Храни, които предизвикват или подхранват възпалението

Един от проблемите с напълняването и връзката му с възпалението е, че веднъж натрупаните килограми, ако се задържат, влияят върху здравето в много дългосрочен план.

А за да можем както да отслабнем, така и да помогнем на тялото си срещу възпаленията, е важно да познаваме храните, които ни помагат и съответно тези, ни пречат да бъдем здрави.

На първо място в списъка с продукти, които предизвикват или подхранват възпалителните процеси в тялото, е захарта.

За съжаление през последните години има все повече доказателства за това как рафинираната захар има много лошо влияние върху тялото ни. Тя не ни дава истински позитиви и полезни вещества, а бърза, краткотрайна енергия.

В същото време забавя и затруднява метаболизма ни и е навсякъде: в напитки, десерти, алкохол, сушени плодове хлебни изделия, дори в сосове и консервирани храни.

След като навлиза във всички сфери на живота, прекомерната консумация на захар се оказва враг на килограмите и целия организъм: на кожата, нервната система, мозъка, храносмилателната система, метаболизма и още много.

Захарта повишава количеството възпалителни клетки и едновременно с това понижава възможностите на белите кръвни клетки – защитниците на организма ни, да реагират на заплахите и възпаленията.

Заедно с рафинираните продукти: брашно и масла, се счита за основна причина за напълняване и задържане на килограмите.

 

Други продукти, които е препоръчително да избягваме

 

Отслабването понижава риска от възпаления. Стомашно-чревни проблеми през лятото.

 

Освен захарта, в списъка влизат още:

 • Рафинирани растителни масла – олио, маргарин, палмово масло. Те имат висока стойност на възпалителни вещества и мазнини (Омега-6), а малко количество на полезните мазнини: Омега-3.
 • Пържени храни: както заради мазнините, в които са пържени, така и заради крайните съединения, които се образуват в следствие на пърженето.
 • Бяло брашно – то е лишено от фибри и полезни вещества, затруднява метаболизма и работата на цялата храносмилателна система и се свързва с повишаването на инсулина в кръвта. А това е свързано с предизвикването на възпалителни процеси в тялото.
 • Млечни храни – смята се, че са възпалителни, защото при консумация намаляват някои от полезните чревни бактерии, които играят голяма роля за предотвратяване на възпаленията.
 • Изкуствени подсладители и някои консерванти – свързват се с освобождаване на по-големи количества възпалителни агенти в тялото и с намаляване на противовъзпалителните му свойства.
 • Бързи храни – най-лошото от всички гореописани продукти обикновено се събира в бързата храна, затова е хубаво да я намалим, ако искаме да отслабнем и да сме по-здрави.

 

Противовъзпалителни храни

След като хвърлихме светлина над това кои са храните, които са предпоставка за възпаления, които консумираме на дневна база, е време да разкажем и кои са тези, които ни помагат.

И за щастие – много от тях попадат както в графата режимни, така и полезни за сваляне на тегло и намаляване на (риска от) възпаленията. Ето кои са те!

 • Зеленолистни зеленчуци

Голяма полезна група в този случай са зеленолистни зеленчуци: колкото повече, толкова по-добре е да похапваме салати, спанак, броколи и всички други представители на това семейство.

Те съдържат много антиоксиданти, които се борят с възпаленията и помагат на тялото да се справи с тях. Освен това – съдържат безброй витамини и минерали, важни за здравето ни.

 • Целина

Не бива да забравяме за целината – един природен продукт, който често е подценяван, но всъщност също има много силни противовъзпалителни свойства – заслужава си да го добавите в дневното си меню.

 • Броколи

 

Отслабването понижава риска от възпаления. Нисковъглехидратни зеленчуци. Витаминен дефицит при децата. Смути от зеленчуци. Засилване на имунитета при деца. Броколи.

 

Винаги е хубаво да добавим и броколи – или много нехаресвани, или обожавани, с броколите нещата никога не са едностранни. За сметка на това обаче, те подаряват на всички, които ги похапват, здраве в големи количества с високите проценти калий и магнезий, витамини и минерали.

Освен това са силен помощник срещу възпаленията.

 • Боровинки

Сините боровинки са любим бери плод. Знаете ли обаче, че много помагат при възпалителни процеси в тялото? Добавете ги към закуска или следобедно хапване, за да се възползвате от силите им.

 • Риба

За съжаление диетата по нашите ширини по естествен път е лишена от едни от най-полезните мастни киселини, които едновременно с това се борят с възпалителните процеси – Омега 3.

Добавете и риба поне веднъж седмично към менюто, за да наваксате с този така важен елемент.

 

 • Масла и подправки

Освен тях може да се доверите срещу възпалението още на:

Категории: Здраве|Публикувана: 01.09.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 юни 2024 в 15:50 | Публикувана: 1 септември 2021 в 15:00 | Категория: Здраве