Пилешки бутчета на фурна + вариант с кето гъбен сос
Печените пилешки бутчета са нежни и сочни, а когато ги овкусим и с подходящите подправки, можем да поднесем на семейството апетитно ястие за обяд или вечеря.
Приготвили сме ви две любими рецепти за пилешки бутчета на фурна и на тиган с кремообразен гъбен сос. Те са подходящи за добавяне към кето режим на хранене, тъй като са нисковъглехидратни.
Пилешки бутчета на фурна с ароматни подправки
За по-малко от 1 час може да си приготвите ароматни пилешки бутчета на фурна. Те са толкова сочни отвътре и хрупкави отвън. Богати са на протеини, което ги прави много питателни.
Време за приготвяне | Порции | Нетни ъглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
55 минути | 5 | 1 г |
Необходими продукти за приготвянето на бутчета на фурна:
- 1 кг пилешки бутчета
- 2 с. л. краве масло Гхи, разтопено + още за намазняване
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. лук на прах
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. пресен магданоз, наситнен
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 200 градуса. Високата температура на изпичане на пилешките бутчета прави кожата да стане хрупкава.
- Покрийте дъното на тавичка с хартия за печене и я намажете с краве масло Гхи.
- Смесете всички подправки (без магданоза) и разтопеното краве масло Гхи в голям плик с цип или в купа, ако не разполагате с плик. Овкусете с микса подправки пилешките бутчета.
- Подредете ги след това в намазнената тавичка и изпечете за 35-45 минути или докато месото не се сготви.
- Поръсете готовите пилешки бутчета с пресен магданоз непосредствено преди сервиране.
- Поднесете по желание със зеленчукова салата.
Хранителен състав в 1 порция пилешки бутчета на фурна:
- Калории – 376 kcal
- Нетни въглехидрати – 1 г
- Мазнини – 30 г
- Протеин – 25 г
Температури и време за печене на пилешки бутчета
Препоръчителните температури и времето за печене на бутчета на фурна са:
- 180 градуса за 50-55 минути
- 190 градуса за 45-50 минути
- 200 градуса за 40-45 минути
- 220 градуса за 35-40 минути
Ако готвите бутчетата без кост, намалете времето за печене с около 10 минути.
Кето пилешки бутчета с гъбен сос в тиган
Пилешки бутчета в кремообразен гъбен сос е вкусно и засищащо ястие. Нека разберем какво ни е нужно и как да си го приготвим.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 4 | 8 г |
Необходими продукти за приготвянето на пилешки бутчета:
- 750 г пилешки бутчета без кости и кожа
- сока на 1 лимон
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. сушена мащерка
- 1 ч. л. сушен розмарин
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
- 2 с. л. краве масло Гхи
Продукти за приготвянето на кремообразния гъбен сос:
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 250 г пресни гъби печурки
- сол и черен пипер на вкус
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. пресен магданоз, наситнен
- 1 ч. л. сушена мащерка
- 1 ч. л. сушен розмарин
- 240 мл. готварска сметана
- 1 ч. л. индийско орехче
- 45 г пармезан, настърган
Начин на приготвяне на пилешките бутчета:
- Подсушете пилешките бутчета с хартиена кърпа и премахнете излишната мазнина (по желание).
- Овкусете бутчетата със сол и лимонов сок. Оставете настрана за 15 минути да поемат аромата на лимон.
- Смесете в купичка чесъна на прах, мащерката, розмарина и черния пипер. Овкусете пилешките бутчета равномерно от всички страни с микса подправки.
- Загрейте кравето масло Гхи в голям тиган на средно силен огън.
- Изпържете пилешките бутчета на порции докато покафенеят от всяка страна (около 8 минути на страна, според дебелината). Прехвърлете в чиния и ги оставете настрана.
За да приготвите гъбения сос:
- В същия тиган загрейте масло и добавете нарязаните гъби.
- Подправете със сол и черен пипер, и гответе до омекване (около 3-4 минути).
- Добавете чесъна на прах, магданоза, мащерката и розмарина. Сотирайте за около 1 минута или докато започнат да пускат ароматите си.
- Изсипете готварската сметана и оставете да къкри. След това намалете огъня и продължете да готвите, докато сосът леко се сгъсти.
- Овкусете с индийското орехче и добавете настъргания пармезан. Оставете да се разтопи за около 4 минути, като от време на време разбърквате соса.
- Върнете изпържените пилешки бутчета в тигана да се затоплят. Опитайте и подправете със сол и черен пипер, ако е необходимо.
- Сервирайте ароматните пилешки бутчета като поръсите с наситнен пресен магданоз и настърган пармезан.
Хранителен състав в 1 порция кето пилешки бутчета с гъбен сос:
- Калории – 558 kcal
- Въглехидрати – 8 г нетни
- Мазнини – 41 г
- Протеин – 41 г
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези рецепти за сочни пилешки бутчета ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Ако някога сте опитвали пилешка яхния, вероятно сте повторили, защото това ястие е изключително
Авголемоно е името на тази толкова вкусна гръцка пилешка супа. Традиционно се приготвя с
Искате нещо бързо, вкусно и хрупкаво за вечеря - кето пилешки шницел с гарнитура
Един Коментар
Полезно