Печените пилешки бутчета са нежни и сочни, а когато ги овкусим и с подходящите подправки, можем да поднесем на семейството апетитно ястие за обяд или вечеря.

Приготвили сме ви две любими рецепти за пилешки бутчета на фурна и на тиган с кремообразен гъбен сос. Те са подходящи за добавяне към кето режим на хранене, тъй като са нисковъглехидратни.

 

Пилешки бутчета на фурна с ароматни подправки

За по-малко от 1 час може да си приготвите ароматни пилешки бутчета на фурна. Те са толкова сочни отвътре и хрупкави отвън. Богати са на протеини и са нисковъглехидратни, което ги прави идеални за вписване в кето режим на хранене.

Необходими продукти за приготвянето на бутчета на фурна:

  • 1 кг пилешки бутчета
  • 2 с. л. краве масло Гхи, разтопено + още за намазняване
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. лук на прах
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. пресен магданоз, наситнен

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса. Високата температура на изпичане на пилешките бутчета прави кожата да стане хрупкава.
  2. Покрийте дъното на тавичка с хартия за печене и я намажете с краве масло Гхи.
  3. Смесете всички подправки (без магданоза) и разтопеното краве масло Гхи в голям плик с цип или в купа, ако не разполагате с плик. Овкусете с микса подправки пилешките бутчета.
  4. Подредете ги след това в намазнената тавичка и изпечете за 35-45 минути или докато месото не се сготви.
  5. Поръсете готовите пилешки бутчета с пресен магданоз непосредствено преди сервиране.
  6. Поднесете по желание със зеленчукова салата.

Хранителен състав в 1 порция пилешки бутчета на фурна:

  • Калории – 376 kcal
  • Нетни въглехидрати – 1 г
  • Мазнини – 30 г
  • Протеин – 25 г

 

Температури и време за печене

Препоръчителните температури и времето за печене на бутчета на фурна са:

  • 180 градуса за 50-55 минути
  • 190 градуса за 45-50 минути
  • 200 градуса за 40-45 минути
  • 220 градуса за 35-40 минути

Ако готвите бутчетата без кост, намалете времето за печене с около 10 минути.

 

Кето пилешки бутчета с гъбен сос в тиган

Пилешки бутчета в кремообразен гъбен сос е вкусно и засищащо ястие. Нека разберем какво ни е нужно и как да си го приготвим.

Необходими продукти за приготвянето на 4 порции пилешки бутчета:

  • 750 г пилешки бутчета без кости и кожа
  • Сок от 1 лимон
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. сушена мащерка
  • 1 ч. л. розмарин
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин

Продукти за приготвянето на кремообразния гъбен сос:

  • 1 с. л. зехтин екстра върджин
  • 250 г пресни гъби
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. пресен магданоз, наситнен
  • 1 ч. л. сушена мащерка
  • 1 ч. л. сушен розмарин
  • 240 мл. готварска сметана
  • 1 ч. л. индийско орехче
  • 45 г пармезан, настърган

 

Начин на приготвяне на пилешките бутчета:

  1. Подсушете пилешките бутчета с хартиена кърпа и премахнете излишната мазнина (по желание).
  2. Овкусете бутчетата със сол и лимонов сок. Оставете настрана за 15 минути да поемат аромата на лимон.
  3. Смесете в купичка чесъна на прах, мащерката, розмарина и черния пипер. Овкусете пилешките бутчета равномерно от всички страни с микса подправки.
  4. Загрейте зехтина екстра върджин в голям тиган на средно силен огън.
  5. Изпържете пилешките бутчета на порции докато покафенеят от всяка страна (около 8 минути на страна, според дебелината). Прехвърлете в чиния и ги оставете настрана.

За да приготвите гъбения сос:

  1. В същия тиган загрейте зехтина екстра върджин и добавете нарязаните гъби.
  2. Подправете със сол и черен пипер, и гответе до омекване (около 3-4 минути).
  3. Добавете чесъна на прах, магданоза, мащерката и розмарина. Сотирайте за около 1 минута или докато започнат да пускат ароматите си.
  4. Изсипете готварската сметана и оставете да къкри. След това намалете огъня и продължете да готвите, докато сосът леко се сгъсти.
  5. Овкусете с индийското орехче и добавете настъргания пармезан. Оставете да се разтопи за около 4 минути, като от време на време разбърквате соса.
  6. Върнете изпържените пилешки бутчета в тигана да се затоплят. Опитайте и подправете със сол и черен пипер, ако е необходимо.
  7. Сервирайте ароматните пилешки бутчета като поръсите с наситнен пресен магданоз и настърган пармезан.

Хранителен състав в 1 порция кето пилешки бутчета с гъбен сос:

  • Калории – 558 kcal
  • Въглехидрати – 8 г
  • Мазнини – 41 г
  • Протеин – 41 г

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пилешки бутчета. Пълнени гъби - кето.

Ако харесвате гъби и искате да си приготвите нещо по-различно от гъбен сос с тях, предлагаме ви да опитате тези рецепти за пълнени гъби със сирена.

 

Ако тези рецепти за сочни пилешки бутчета ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg