Пилешки бутчета на фурна + вариант с кето гъбен сос

Печените пилешки бутчета са нежни и сочни, а когато ги овкусим и с подходящите подправки, можем да поднесем на семейството апетитно ястие за обяд или вечеря.
Приготвили сме ви две любими рецепти за пилешки бутчета на фурна и на тиган с кремообразен гъбен сос. Те са подходящи за добавяне към кето режим на хранене, тъй като са нисковъглехидратни.
Пилешки бутчета на фурна с ароматни подправки
За по-малко от 1 час може да си приготвите ароматни пилешки бутчета на фурна. Те са толкова сочни отвътре и хрупкави отвън. Богати са на протеини, което ги прави много питателни.
Време за приготвяне | Порции | Нетни ъглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
55 минути | 5 | 1 г |
Необходими продукти за приготвянето на бутчета на фурна:
- 1 кг пилешки бутчета
- 2 с. л. краве масло Гхи, разтопено + още за намазняване
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. лук на прах
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. пресен магданоз, наситнен
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 200 градуса. Високата температура на изпичане на пилешките бутчета прави кожата да стане хрупкава.
- Покрийте дъното на тавичка с хартия за печене и я намажете с краве масло Гхи.
- Смесете всички подправки (без магданоза) и разтопеното краве масло Гхи в голям плик с цип или в купа, ако не разполагате с плик. Овкусете с микса подправки пилешките бутчета.
- Подредете ги след това в намазнената тавичка и изпечете за 35-45 минути или докато месото не се сготви.
- Поръсете готовите пилешки бутчета с пресен магданоз непосредствено преди сервиране.
- Поднесете по желание със зеленчукова салата.
Хранителен състав в 1 порция пилешки бутчета на фурна:
- Калории – 376 kcal
- Нетни въглехидрати – 1 г
- Мазнини – 30 г
- Протеин – 25 г
Температури и време за печене на пилешки бутчета
Препоръчителните температури и времето за печене на бутчета на фурна са:
- 180 градуса за 50-55 минути
- 190 градуса за 45-50 минути
- 200 градуса за 40-45 минути
- 220 градуса за 35-40 минути
Ако готвите бутчетата без кост, намалете времето за печене с около 10 минути.
Кето пилешки бутчета с гъбен сос в тиган
Пилешки бутчета в кремообразен гъбен сос е вкусно и засищащо ястие. Нека разберем какво ни е нужно и как да си го приготвим.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 4 | 8 г |
Необходими продукти за приготвянето на пилешки бутчета:
- 750 г пилешки бутчета без кости и кожа
- сока на 1 лимон
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. сушена мащерка
- 1 ч. л. сушен розмарин
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
- 2 с. л. краве масло Гхи
Продукти за приготвянето на кремообразния гъбен сос:
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 250 г пресни гъби печурки
- сол и черен пипер на вкус
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. пресен магданоз, наситнен
- 1 ч. л. сушена мащерка
- 1 ч. л. сушен розмарин
- 240 мл. готварска сметана
- 1 ч. л. индийско орехче
- 45 г пармезан, настърган
Начин на приготвяне на пилешките бутчета:
- Подсушете пилешките бутчета с хартиена кърпа и премахнете излишната мазнина (по желание).
- Овкусете бутчетата със сол и лимонов сок. Оставете настрана за 15 минути да поемат аромата на лимон.
- Смесете в купичка чесъна на прах, мащерката, розмарина и черния пипер. Овкусете пилешките бутчета равномерно от всички страни с микса подправки.
- Загрейте кравето масло Гхи в голям тиган на средно силен огън.
- Изпържете пилешките бутчета на порции докато покафенеят от всяка страна (около 8 минути на страна, според дебелината). Прехвърлете в чиния и ги оставете настрана.
За да приготвите гъбения сос:
- В същия тиган загрейте масло и добавете нарязаните гъби.
- Подправете със сол и черен пипер, и гответе до омекване (около 3-4 минути).
- Добавете чесъна на прах, магданоза, мащерката и розмарина. Сотирайте за около 1 минута или докато започнат да пускат ароматите си.
- Изсипете готварската сметана и оставете да къкри. След това намалете огъня и продължете да готвите, докато сосът леко се сгъсти.
- Овкусете с индийското орехче и добавете настъргания пармезан. Оставете да се разтопи за около 4 минути, като от време на време разбърквате соса.
- Върнете изпържените пилешки бутчета в тигана да се затоплят. Опитайте и подправете със сол и черен пипер, ако е необходимо.
- Сервирайте ароматните пилешки бутчета като поръсите с наситнен пресен магданоз и настърган пармезан.
Хранителен състав в 1 порция кето пилешки бутчета с гъбен сос:
- Калории – 558 kcal
- Въглехидрати – 8 г нетни
- Мазнини – 41 г
- Протеин – 41 г
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Още от здравословната ни кухня

Ако харесвате гъби и искате да си приготвите нещо по-различно от гъбен сос с тях, предлагаме ви да опитате тези рецепти за пълнени гъби със сирена.
Ако тези рецепти за сочни пилешки бутчета ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Ако някога сте опитвали пилешка яхния, вероятно сте повторили, защото това ястие е изключително апетитно, засищащо и богато.
Авголемоно е името на тази толкова вкусна гръцка пилешка супа. Традиционно се приготвя с ориз или орзо, пиле,
Искате нещо бързо, вкусно и хрупкаво за вечеря – кето пилешки шницел с гарнитура от хрупкави зеленчуци и
Един Коментар
Полезно