Пилешки бутчета на фурна + вариант с кето гъбен сос

Обновена: 26.02.2024|

Печените пилешки бутчета са нежни и сочни, а когато ги овкусим и с подходящите подправки, можем да поднесем на семейството апетитно ястие за обяд или вечеря.

Приготвили сме ви две любими рецепти за пилешки бутчета на фурна и на тиган с кремообразен гъбен сос. Те са подходящи за добавяне към кето режим на хранене, тъй като са нисковъглехидратни.

 

Пилешки бутчета на фурна с ароматни подправки

За по-малко от 1 час може да си приготвите ароматни пилешки бутчета на фурна. Те са толкова сочни отвътре и хрупкави отвън. Богати са на протеини, което ги прави много питателни.

keto baner 011
keto 01
Време за приготвяне Порции Нетни ъглехидрати в 1 порция
55 минути 5 1 г

Необходими продукти за приготвянето на бутчета на фурна:

  • 1 кг пилешки бутчета
  • 2 с. л. краве масло Гхи, разтопено + още за намазняване
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. лук на прах
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. пресен магданоз, наситнен
keto baner 011
keto 01

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса. Високата температура на изпичане на пилешките бутчета прави кожата да стане хрупкава.
  2. Покрийте дъното на тавичка с хартия за печене и я намажете с краве масло Гхи.
  3. Смесете всички подправки (без магданоза) и разтопеното краве масло Гхи в голям плик с цип или в купа, ако не разполагате с плик. Овкусете с микса подправки пилешките бутчета.
  4. Подредете ги след това в намазнената тавичка и изпечете за 35-45 минути или докато месото не се сготви.
  5. Поръсете готовите пилешки бутчета с пресен магданоз непосредствено преди сервиране.
  6. Поднесете по желание със зеленчукова салата.

Хранителен състав в 1 порция пилешки бутчета на фурна:

 

Температури и време за печене на пилешки бутчета

Препоръчителните температури и времето за печене на бутчета на фурна са:

  • 180 градуса за 50-55 минути
  • 190 градуса за 45-50 минути
  • 200 градуса за 40-45 минути
  • 220 градуса за 35-40 минути

Ако готвите бутчетата без кост, намалете времето за печене с около 10 минути.

 

Кето пилешки бутчета с гъбен сос в тиган

Пилешки бутчета в кремообразен гъбен сос е вкусно и засищащо ястие. Нека разберем какво ни е нужно и как да си го приготвим.

 

Пилешки бутчета с кето гъбен сос

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
50 минути 4 8 г

Необходими продукти за приготвянето на пилешки бутчета:

  • 750 г пилешки бутчета без кости и кожа
  • сока на 1 лимон
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. сушена мащерка
  • 1 ч. л. сушен розмарин
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 2 с. л. краве масло Гхи

Продукти за приготвянето на кремообразния гъбен сос:

  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 250 г пресни гъби печурки
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. пресен магданоз, наситнен
  • 1 ч. л. сушена мащерка
  • 1 ч. л. сушен розмарин
  • 240 мл. готварска сметана
  • 1 ч. л. индийско орехче
  • 45 г пармезан, настърган

Начин на приготвяне на пилешките бутчета:

  1. Подсушете пилешките бутчета с хартиена кърпа и премахнете излишната мазнина (по желание).
  2. Овкусете бутчетата със сол и лимонов сок. Оставете настрана за 15 минути да поемат аромата на лимон.
  3. Смесете в купичка чесъна на прах, мащерката, розмарина и черния пипер. Овкусете пилешките бутчета равномерно от всички страни с микса подправки.
  4. Загрейте кравето масло Гхи в голям тиган на средно силен огън.
  5. Изпържете пилешките бутчета на порции докато покафенеят от всяка страна (около 8 минути на страна, според дебелината). Прехвърлете в чиния и ги оставете настрана.

За да приготвите гъбения сос:

  1. В същия тиган загрейте масло и добавете нарязаните гъби.
  2. Подправете със сол и черен пипер, и гответе до омекване (около 3-4 минути).
  3. Добавете чесъна на прах, магданоза, мащерката и розмарина. Сотирайте за около 1 минута или докато започнат да пускат ароматите си.
  4. Изсипете готварската сметана и оставете да къкри. След това намалете огъня и продължете да готвите, докато сосът леко се сгъсти.
  5. Овкусете с индийското орехче и добавете настъргания пармезан. Оставете да се разтопи за около 4 минути, като от време на време разбърквате соса.
  6. Върнете изпържените пилешки бутчета в тигана да се затоплят. Опитайте и подправете със сол и черен пипер, ако е необходимо.
  7. Сервирайте ароматните пилешки бутчета като поръсите с наситнен пресен магданоз и настърган пармезан.

Хранителен състав в 1 порция кето пилешки бутчета с гъбен сос:

 

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пилешки бутчета. Пълнени гъби - кето.

Ако харесвате гъби и искате да си приготвите нещо по-различно от гъбен сос с тях, предлагаме ви да опитате тези рецепти за пълнени гъби със сирена.

 

Ако тези рецепти за сочни пилешки бутчета ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Диманка Стоянова 11.03.2022 at 17:49 - Отговор

    Полезно

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 10:21 | Публикувана: 19 април 2021 в 16:47 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф