Сервираме ви едно вкусно и впечатляващо ястие – терин с пилешко и билки, подходящ не само за кето диетата, но и за събиранията с близки и приятели.
Рецептата изисква повече време за изпълнението, но приготвянето е семпло и сравнително бързо.
Рецепта за терин с пилешко месо и билки
Терин с пилешко и билки може да се нареже на тънки филийки и да се сервира на плато със сирена. Друг вариант е да се нареже на по-дебели парчета като основно ястие с гарнитура. Ето как да си го приготвите.
Време за приготвяне: | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
30 минути (+ около 12 часа за охлаждане) | 6 | 2 г |
Необходими продукти:
- 550 г пилешки гърди
- 1 стрък праз
- 1 с. л. чесън на прах
- 2 с. л. прясна мащерка
- 1 с. л. градински чай (пресен или сушен, по избор)
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 1 яйце
- 3 бр. гъби печурки
- 50 г пресен спанак
- ½ ч. л. сол
- ¼ ч. л. черен пипер
- 12 слайса прошуто
Начин на приготвяне на рецептата:
- Нарежете пилешките гърди на дребно и ги блендирайте до консистенцията на кайма.
- Нарежете праза на колелца и го сотирайте в маслото Гхи, като добавите чесъна и билките – мащерката, градинския чай. Гответе, докато праза омекне, прехвърлете в отделна чиния и оставете настрани да се охлади.
- В същия тиган нарежете на лентички гъбите и гответе, докато се изпари течността и омекнат добре. Също ги оставете настрани.
- Накрая сотирайте спанака.
- Добавете праза към пилешкото месо, чукнете яйцето и смесете добре. Овкусете със сол и черен пипер.
- Междувременно загрейте фурната на 200 градуас.
- Използвайте форма за печене на хляб, сложете фолио за печене в нея, като оставите част от краищата да висят отстрани.
- Наредете слайсовете прошуто по ръба, така че да оформите дъно, и оставете част от тях да висят извън съда.
- Сложете половината от пилешката смес на дъното и притиснете добре с лъжица. Отгоре разпръснете гъбите.
- Следва спанака и останалата част от пилешкото месо. Отново притиснете добре.
- Завийте с краищата на прошутото отгоре и накрая загънете фолиото, като внимавате да покрие терина добре отгоре и отстрани.
- Печете около 50 минути до 1 час.
- Когато е готов, извадете терина от съда, поставете го в плитка тавичка и натиснете отгоре с тежест, за да се отцедят излишните сокове. Излейте ги или ги използвайте към дресинг за салата.
- След това го оставете в тавичката, като поставите тежест отгоре му, и го приберете в хладилника да се охлади през нощта.
- На следващия ден извадете терина, отстранете внимателно фолиото. Около него ще се е образувало желе, което можете да премахнете с кухненска хартия.
Нарежете терина на филийки, поръсете с малко екстра върджин зехтин и му се насладете в комбинация с кето гриловани зеленчуци.
Обогатете слоевете на терина с:
- аспержи
- брюкселско зеле
- тиквички
- сирене по избор
Какво означава терин и откъде идва?
Произходът на рецептата без съмнение е френски. Традиционно се приготвя в дълбок, правоъгълен съд, обикновено керамичен, стъклен или чугунен, с плътно прилепващ се капак.
При класическото приготвяне на ястието често се прави във формата на животното, чието месо е използвано в рецептата.
Красотата при приготвянето на терин е способността на ястието да бъде от обикновена, семпла рецепта с месо до висша кухня с дивеч, гъши дроб и трюфели. Ограничението е само във въображението на готвача.
Много хора бъркат пастета с терин, но пастетът може да бъде част от терина като един от слоевете, като добавя приятна, гладка текстура, контрастираща с по-грубите меса в ястието.
Буквалният превод на терин от френски е “голяма глинена тенджера“.
Английското производно на думата е tureen – използвана и до днес като наименование на тенджера за готвене.
Още от здравословната ни кухня
Друго ястие с пилешко месо, което можете да си приготвите, е рецептата за индийско пилешко къри в кето стил.
Ако нашите предложения за домашен кето пудинг са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“ и нейното продължение “Кето фантазии 2“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар