Сервираме ви едно вкусно и впечатляващо ястие – терин с пилешко и билки, подходящ не само за кето диетата, но и за събиранията с близки и приятели.

Рецептата изисква повече време за изпълнението, но приготвянето е семпло и сравнително бързо.

Можете да го нарежете на тънки филийки и да го сервирате на плато със сирена или пък на по-дебели парчета като основно ястие с гарнитура.

Ето как да си го приготвите.

 

Рецепта за терин с пилешко месо и билки

Време за приготвяне: 30 минути (+ около 12 часа за охлаждане)

Порции: 6

Въглехидрати в порция: 2 г

Необходими продукти:

  • 550 г пилешки гърди
  • 1 стрък праз
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 2 с. л. прясна мащерка
  • 1 с. л. градински чай (пресен или сушен, по избор)
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 1 яйце
  • 3 бр гъби печурки
  • 50 г пресен спанак
  • ½ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • 12 слайса прошуто

 

Изпълнение на рецептата:

  1. Нарежете пилешките гърди на дребно и ги блендирайте до консистенцията на кайма.
  2. Нарежете праза на колелца и го сотирайте в маслото Гхи, като добавите чесъна и билките – мащерката, градинския чай. Гответе, докато праза омекне, прехвърлете в отделна чиния и оставете настрани да се охлади.
  3. В същия тиган нарежете на лентички гъбите и гответе, докато се изпари течността и омекнат добре. Също ги оставете настрани.
  4. Накрая сотирайте спанака.
  5. Добавете праза към пилешкото месо, чукнете яйцето и смесете добре. Овкусете със сол и пипер.
  6. Междувременно загрейте фурната на 200°C. Използвайте форма за печене на хляб, сложете фолио за печене в нея, като оставите част от краищата да висят отстрани.
  7. Наредете слайсовете прошуто по ръба, така че да оформите дъно, и оставете част от тях да висят извън съда.
  8. Сложете половината от пилешката смес на дъното и притиснете добре с лъжица. Отгоре разпръснете гъбите.
  9. Следва спанака и останалата част от пилешкото месо. Отново притиснете добре.
  10. Завийте с краищата на прошутото отгоре и накрая загънете фолиото, като внимавате да покрие терина добре отгоре и отстрани.
  11. Печете около 50 минути до 1 час.
  12. Когато е готов, извадете терина от съда, поставете го в плитка тавичка и натиснете отгоре с тежест, за да се отцедят излишните сокове. Излейте ги или ги използвайте към дресинг за салата.
  13. След това го оставете в тавичката, като поставите тежест отгоре му, и го приберете в хладилника да се охлади през нощта.
  14. На следващия ден извадете терина, отстранете внимателно фолиото. Около него ще се е образувало желе, което можете да премахнете с кухненска хартия.

Нарежете терина на филийки, поръсете с малко екстра върджин зехтин и му се насладете в комбинация с кето гриловани зеленчуци.

Обогатете слоевете на терина с:

  • Аспержи
  • Брюкселско зеле
  • Тиквички
  • Сирене по избор

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Какво означава терин и откъде идва?

Произходът на рецептата без съмнение е френски. Традиционно се приготвя в дълбок, правоъгълен съд, обикновено керамичен, стъклен или чугунен, с плътно прилепващ се капак.

При класическото приготвяне на ястието често се прави във формата на животното, чието месо е използвано в рецептата.

Красотата при приготвянето на терин е способността на ястието да бъде от обикновена, семпла рецепта с месо до висша кухня с дивеч, гъши дроб и трюфели. Ограничението е само във въображението на готвача.

Много хора бъркат пастета с терин, но пастетът може да бъде част от терина като един от слоевете, като добавя приятна, гладка текстура, контрастираща с по-грубите меса в ястието.

Буквалният превод на терин от френски е „голяма глинена тенджера„.

Английското производно на думата е tureen – използвана и до днес като наименование на тенджера за готвене.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Терин. Кето къри с пиле, профитероли.

Друго ястие с пилешко месо, което можете да си приготвите, е рецептата за индийско пилешко къри в кето стил.

 

Ако нашите предложения за домашен кето пудинг са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!