Нисковъглехидратен терин с пилешко и билки
Сервираме ви едно вкусно и впечатляващо ястие – терин с пилешко и билки, подходящ не само за кето диетата, но и за събиранията с близки и приятели.
Рецептата изисква повече време за изпълнението, но приготвянето е семпло и сравнително бързо.
Рецепта за терин с пилешко месо и билки
Терин с пилешко и билки може да се нареже на тънки филийки и да се сервира на плато със сирена. Друг вариант е да се нареже на по-дебели парчета като основно ястие с гарнитура. Ето как да си го приготвите.
Време за приготвяне: | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
30 минути (+ около 12 часа за охлаждане) | 6 | 2 г |
Необходими продукти:
- 550 г пилешки гърди
- 1 стрък праз
- 1 с. л. чесън на прах
- 2 с. л. прясна мащерка
- 1 с. л. градински чай (пресен или сушен, по избор)
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 1 яйце
- 3 бр. гъби печурки
- 50 г пресен спанак
- ½ ч. л. сол
- ¼ ч. л. черен пипер
- 12 слайса прошуто
Начин на приготвяне на рецептата:
- Нарежете пилешките гърди на дребно и ги блендирайте до консистенцията на кайма.
- Нарежете праза на колелца и го сотирайте в маслото Гхи, като добавите чесъна и билките – мащерката, градинския чай. Гответе, докато праза омекне, прехвърлете в отделна чиния и оставете настрани да се охлади.
- В същия тиган нарежете на лентички гъбите и гответе, докато се изпари течността и омекнат добре. Също ги оставете настрани.
- Накрая сотирайте спанака.
- Добавете праза към пилешкото месо, чукнете яйцето и смесете добре. Овкусете със сол и черен пипер.
- Междувременно загрейте фурната на 200 градуас.
- Използвайте форма за печене на хляб, сложете фолио за печене в нея, като оставите част от краищата да висят отстрани.
- Наредете слайсовете прошуто по ръба, така че да оформите дъно, и оставете част от тях да висят извън съда.
- Сложете половината от пилешката смес на дъното и притиснете добре с лъжица. Отгоре разпръснете гъбите.
- Следва спанака и останалата част от пилешкото месо. Отново притиснете добре.
- Завийте с краищата на прошутото отгоре и накрая загънете фолиото, като внимавате да покрие терина добре отгоре и отстрани.
- Печете около 50 минути до 1 час.
- Когато е готов, извадете терина от съда, поставете го в плитка тавичка и натиснете отгоре с тежест, за да се отцедят излишните сокове. Излейте ги или ги използвайте към дресинг за салата.
- След това го оставете в тавичката, като поставите тежест отгоре му, и го приберете в хладилника да се охлади през нощта.
- На следващия ден извадете терина, отстранете внимателно фолиото. Около него ще се е образувало желе, което можете да премахнете с кухненска хартия.
Нарежете терина на филийки, поръсете с малко екстра върджин зехтин и му се насладете в комбинация с кето гриловани зеленчуци.
Обогатете слоевете на терина с:
- аспержи
- брюкселско зеле
- тиквички
- сирене по избор
Какво означава терин и откъде идва?
Произходът на рецептата без съмнение е френски. Традиционно се приготвя в дълбок, правоъгълен съд, обикновено керамичен, стъклен или чугунен, с плътно прилепващ се капак.
При класическото приготвяне на ястието често се прави във формата на животното, чието месо е използвано в рецептата.
Красотата при приготвянето на терин е способността на ястието да бъде от обикновена, семпла рецепта с месо до висша кухня с дивеч, гъши дроб и трюфели. Ограничението е само във въображението на готвача.
Много хора бъркат пастета с терин, но пастетът може да бъде част от терина като един от слоевете, като добавя приятна, гладка текстура, контрастираща с по-грубите меса в ястието.
Буквалният превод на терин от френски е „голяма глинена тенджера„.
Английското производно на думата е tureen – използвана и до днес като наименование на тенджера за готвене.
Още от здравословната ни кухня
Друго ястие с пилешко месо, което можете да си приготвите, е рецептата за индийско пилешко къри в кето стил.
Ако нашите предложения за домашен кето пудинг са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“ и нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Днес ще ви предложим една вкусна идея за класическа свинска пача, която мнозина помнят още от детството.
Как ви звучи да зарадвате цялото семейство с топла и уханна запеканка с пилешко филе и шунка за
Карфиолено ризото с пиле е алтернативен вариант на любимата традиционна рецепта за пиле с ориз, но в нисковъглехидратен