Нисковъглехидратен терин с пилешко и билки

Обновена: 07.03.2024|
Кето терин с пилешко месо.

Сервираме ви едно вкусно и впечатляващо ястие – терин с пилешко и билки, подходящ не само за кето диетата, но и за събиранията с близки и приятели.

Рецептата изисква повече време за изпълнението, но приготвянето е семпло и сравнително бързо.

 

Рецепта за терин с пилешко месо и билки

Терин с пилешко и билки може да се нареже на тънки филийки и да се сервира на плато със сирена. Друг вариант е да се нареже на по-дебели парчета като основно ястие с гарнитура. Ето как да си го приготвите.

Време за приготвяне: Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
 30 минути (+ около 12 часа за охлаждане) 6 2 г

Необходими продукти:

  • 550 г пилешки гърди
  • 1 стрък праз
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 2 с. л. прясна мащерка
  • 1 с. л. градински чай (пресен или сушен, по избор)
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 1 яйце
  • 3 бр. гъби печурки
  • 50 г пресен спанак
  • ½ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • 12 слайса прошуто
keto 02
keto 01
keto 02
keto 01

Начин на приготвяне на рецептата:

  1. Нарежете пилешките гърди на дребно и ги блендирайте до консистенцията на кайма.
  2. Нарежете праза на колелца и го сотирайте в маслото Гхи, като добавите чесъна и билките – мащерката, градинския чай. Гответе, докато праза омекне, прехвърлете в отделна чиния и оставете настрани да се охлади.
  3. В същия тиган нарежете на лентички гъбите и гответе, докато се изпари течността и омекнат добре. Също ги оставете настрани.
  4. Накрая сотирайте спанака.
  5. Добавете праза към пилешкото месо, чукнете яйцето и смесете добре. Овкусете със сол и черен пипер.
  6. Междувременно загрейте фурната на 200 градуас.
  7. Използвайте форма за печене на хляб, сложете фолио за печене в нея, като оставите част от краищата да висят отстрани.
  8. Наредете слайсовете прошуто по ръба, така че да оформите дъно, и оставете част от тях да висят извън съда.
  9. Сложете половината от пилешката смес на дъното и притиснете добре с лъжица. Отгоре разпръснете гъбите.
  10. Следва спанака и останалата част от пилешкото месо. Отново притиснете добре.
  11. Завийте с краищата на прошутото отгоре и накрая загънете фолиото, като внимавате да покрие терина добре отгоре и отстрани.
  12. Печете около 50 минути до 1 час.
  13. Когато е готов, извадете терина от съда, поставете го в плитка тавичка и натиснете отгоре с тежест, за да се отцедят излишните сокове. Излейте ги или ги използвайте към дресинг за салата.
  14. След това го оставете в тавичката, като поставите тежест отгоре му, и го приберете в хладилника да се охлади през нощта.
  15. На следващия ден извадете терина, отстранете внимателно фолиото. Около него ще се е образувало желе, което можете да премахнете с кухненска хартия.

Нарежете терина на филийки, поръсете с малко екстра върджин зехтин и му се насладете в комбинация с кето гриловани зеленчуци.

Обогатете слоевете на терина с:

Терин. Суровите храни, термично обработените храни.Салата с аспержи - 3 кето рецепти.

  • аспержи
  • брюкселско зеле
  • тиквички
  • сирене по избор

 

Какво означава терин и откъде идва?

Произходът на рецептата без съмнение е френски. Традиционно се приготвя в дълбок, правоъгълен съд, обикновено керамичен, стъклен или чугунен, с плътно прилепващ се капак.

При класическото приготвяне на ястието често се прави във формата на животното, чието месо е използвано в рецептата.

Красотата при приготвянето на терин е способността на ястието да бъде от обикновена, семпла рецепта с месо до висша кухня с дивеч, гъши дроб и трюфели. Ограничението е само във въображението на готвача.

Много хора бъркат пастета с терин, но пастетът може да бъде част от терина като един от слоевете, като добавя приятна, гладка текстура, контрастираща с по-грубите меса в ястието.

Буквалният превод на терин от френски е „голяма глинена тенджера„.

Английското производно на думата е tureenизползвана и до днес като наименование на тенджера за готвене.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Терин. Кето къри с пиле, профитероли.

Друго ястие с пилешко месо, което можете да си приготвите, е рецептата за индийско пилешко къри в кето стил.

 

Ако нашите предложения за домашен кето пудинг са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“ и нейното продължение „Кето фантазии 2„.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 16:11 | Публикувана: 15 юли 2021 в 16:49 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф