Кесадия с пилешко в кето вариант

Обновена: 29.03.2024|

Рецептата за кето кесадия визуално напомня на тази за кето тортиля. Разликата е главно в самото „тесто“ за ястието – при кесадията използваме само сирена, докато при тортилята са включени брашна като кокосово и бадемово.

Различни продукти за всеки вкус, но разнообразието в храненето е важно, а когато имаме здравословни, алтернативни варианти, можем да се развихрим в кухнята.

Да пристъпим към приготвянето на нисковъглехидратна кесадия с пилешко месо, перфектна за кето диета.

 

keto baner 011
keto 01

Рецепта за кето кесадия с пилешко месо

Вкусна и апетитна кето кесадия с пълнеж от пилешко месо и зеленчуци. Подходяща за обяд или вечеря.

keto baner 011
keto 01
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
35 минути 8 (една порция е равна на 1/2 кесадия) 7 г

Необходими продукти:

  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 1 червена чушка
  • 1 връзка зелен лук
  • ½ ч. л. чили пипер
  • сол и черен пипер на вкус
  • 300 г пармезан, настърган
  • 300 г чедър, настърган
  • 400 г пилешко месо, сварено и накъсано на хапки
  • 1 авокадо, нарязано
  • заквасена сметана за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса и сложете хартия за печене на дъното на две тавички.
  2. Загрейте кравето масло в тиган на умерен огън. Добавете нарязаната чушка и лук, овкусете с чили пипера, солта и черния пипер. Сотирайте до омекване на зеленчуците, около 5 минути. Прехвърлете ги в чиния.
  3. В купа смесете пармезана и чедъра.
  4. В средата на всеки лист от подготвената хартия за печене поставете 150 г от настърганите сирена и ги разстелете във формата на окръжност. Големината зависи от това колко дебели искате да направите вашите кесадии.
  5. Печете сирената, докато добият леко златист цвят по краищата, 8 до 10 минути.
  6. Извадете ги, поставете в единия край на всяка кесадия от сготвените зеленчуци, малко пилешко месо и 3-4 резена авокадо.
  7. Изчакайте малко да се охлади, и след това, с помощта на шпатула и хартията за печене, загърнете кесадията върху пълнежа.
  8. Върнете във фурната за още 3-4 минути.
  9. Повторете още 2 пъти с останалата смес от сирена и пълнеж.
  10. Разрежете кесадиите на половини във формата на триъгълници. Сервирайте, поръсени със зелен лук и заквасена сметана.

 

Идеи за плънката

 

Кесадия-кето рецепта за плънка

 

Хубавото при това ястие е, че може да го адаптирате според личния си вкус и да експериментирате с различни съставки. За да направите ястието по-богато и наситено с полезни вещества, добавете:

  • кисели краставички
  • босилек
  • хрупкав бекон
  • зелена салата
  • гуакамоле
  • гъби
  • сотиран спанак

Препоръчваме ви също някои от следните гарнитури:

 

Коя е родината на кесадията?

 

Кесадия-кето рецепта

 

Буквално преведена като „малко сирене“, quesadillas произхожда от Северно и Централно Мексико през 16 век.

Царевичните тортили вече били популярни сред ацтеките. Често ги пълнели с тиква и ги пекли в глинени фурни като сладък десерт.

През 1521 г. испанските заселници докарали овце, агнета и крави със себе си в Нова Испания, като по този начин  запознали местното население с млякото и обработката му.

Местните хора продължавали да пълнят тортилите си с тиква, но също така добавяли и сирене към сместа. Така се ражда рецептата за кесадия.

Първият документ, в който е записана думата quesadilla, датира от 1324 г. в каталунската публикация El Llibre de Sent Soví. Друго споменаване на думата е открито в книгата L’Opera, от Бартоломео Скапи, публикувана през 1570 г.

Тя бързо набира популярност и до днес остава любимо ястие в мексиканската кухня.

Съществуват различни варианти на кесадия в отделните региони.

  • Грингас

Тези кесадии се правят с тортили от брашно, към които се добавя месо (същото, използвано за приготвянето на такос ал пастор), както и ананас.

Кесадия грингас(Quesadillas gringas) обикновено се правят с две тортили, поставени една върху друга. Името вероятно идва от тортилите от бяло пшенично брашно, които се използват вместо жълти царевични тортили.

  • Почас

Кесадия почас се правят по същия начин като quesadillas gringas, но с царевична тортиля.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кесадия. Торта с ягоди. Сурова торта.

Ако търсите сладка хапка след солената кесадия, опитайте парче шоколадова, сурова кето торта.

 

Ако нашето предложение за кесадия с пилешко ви е харесала, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Сондра 27.09.2021 at 19:22 - Отговор

    Защо са ни необходими две тавички?Както е написано не става ясно каква е идеята. Ще се пекат едновременно ли?

    “Загрейте фурната на 200ºC и сложете хартия за печене върху две тавички”

    • Верджиния 28.09.2021 at 9:13 - Отговор

      Здравейте, Сандра,
      Тъй като сместа е за общо 4 кесадии, се разпределя на две места, за да може да се оформи добре всяка порция. Пекат се едновременно, на два пъти. Ако имате по-широка тава, можете да разпределите кесадиите както Ви е удобно за печене. :)

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 16:13 | Публикувана: 3 септември 2021 в 17:05 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф