Рецептата за кето кесадия визуално напомня на тази за кето тортила. Разликата е главно в самото „тесто“ за ястието – при кесадията използваме само сирена, докато при тортилата са включени брашна като кокосово и бадемово.

Различни продукти за всеки вкус, но разнообразието в храненето е важно, а когато имаме здравословни, алтернативни варианти, можем да се развихрим в кухнята.

Да пристъпим към приготвянето на нисковъглехидратна кесадия с пилешко месо.

 

 

Рецепта за кето кесадия с пилешко месо

Време за приготвяне: 35 минути

Порции: 8 (една порция е равна на 1/2 кесадия)

Въглехидрати в порция: 7 г въглехидрати

Необходими продукти:

  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 червена чушка
  • 1 връзка зелен лук
  • ½ ч. л. чили пипер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 300 г настърган пармезан
  • 300 г чедър, настърган
  • 400 г пилешко месо, сварено и накъсано на хапки
  • 1 авокадо, нарязано
  • Заквасена сметана за сервиране
Гръцки студено пресован зехтин "екстра върджин" 1L.18.60лв.

 

Изпълнение на рецептата:

  1. Загрейте фурната на 200ºC и сложете хартия за печене върху две тавички.
  2. В среден тиган загрейте зехтина. Добавете нарязаната чушка и лук, овкусете с чили пипера, солта и черния пипер. Гответе до омекване на зеленчуците, около 5 минути. Прехвърлете ги в чиния.
  3. В купа смесете сирената. В средата на всеки лист от подготвената хартия за печене поставете 150 г от сместа и я разстелете във формата на окръжност. Големината зависи от това колко дебели искате да направите вашите кесадии.
  4. Печете сирената, докато добият леко златист цвят по краищата, 8 до 10 минути.
  5. Извадете ги, поставете в единия край на всяка кесадия от сготвените зеленчуци, малко пилешко месо и 3-4 резена авокадо.
  6. Изчакайте малко да се охлади, и след това, с помощта на шпатула и хартията за печене, загърнете кесадията върху пълнежа.
  7. Върнете във фурната за още 3-4 минути.
  8. Повторете още 2 пъти с останалата смес от сирена и пълнеж.

Разрежете кесадиите на половини във формата на триъгълници. Сервирайте, поръсени със зелен лук и заквасена сметана.

 

За още по-богат вкус добавете:

  • Кисели краставички
  • Босилек
  • Хрупкав бекон
  • Зелена салата
  • Гуакамоле
  • Гъби
  • Сотиран спанак

Препоръчваме ви също някои от следните гарнитури:

Кето фантазии29.00лв.

 

Коя е родината на кесадията?

Буквално преведена като „малко сирене“, quesadillas произхожда от Северно и Централно Мексико през 16 век.

Царевичните тортили вече били популярни сред ацтеките. Често ги пълнели с тиква и ги пекли в глинени фурни като сладък десерт.

През 1521 г. испанските заселници докарали овце, агнета и крави със себе си в Нова Испания, като по този начин  запознали местното население млякото и обработката му.

Местните хора продължавали да пълнят тортилите си с тиква, но също така добавяли и сирене към сместа. Така се ражда рецептата за кесадия.

Първият документ, в който е записана думата quesadilla, датира от 1324 г. в каталунската публикация El Llibre de Sent Soví. Друго споменаване на думата е открито в книгата L’Opera, от Бартоломео Скапи, публикувана през 1570 г.

Кесадияата бързо набира популярност и до днес остава любимо ястие в мексиканската кухня.

Съществуват различни варианти на кесадия в отделните региони.

  • Грингас

Тези кесадии се правят с тортили от брашно, към които се добавя месо (същото, използвано за приготвянето на такос ал пастор), както и ананас. Quesadillas gringas обикновено се правят с две тортили, поставени една върху друга. Името вероятно идва от тортилите от бяло пшенично брашно, които се използват вместо жълти царевични тортили.

  • Почас

Те се правят по същия начин като quesadillas gringas, но с царевична тортила.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кесадия. Торта с ягоди. Сурова торта.

Ако търсите сладка хапка след солената кесадия, опитайте парче шоколадова, сурова кето торта.

 

Ако нашето предложение за гуакамоле ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!