Кесадия с пилешко в кето вариант
Рецептата за кето кесадия визуално напомня на тази за кето тортиля. Разликата е главно в самото „тесто“ за ястието – при кесадията използваме само сирена, докато при тортилята са включени брашна като кокосово и бадемово.
Различни продукти за всеки вкус, но разнообразието в храненето е важно, а когато имаме здравословни, алтернативни варианти, можем да се развихрим в кухнята.
Да пристъпим към приготвянето на нисковъглехидратна кесадия с пилешко месо, перфектна за кето диета.
Рецепта за кето кесадия с пилешко месо
Вкусна и апетитна кето кесадия с пълнеж от пилешко месо и зеленчуци. Подходяща за обяд или вечеря.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 8 (една порция е равна на 1/2 кесадия) | 7 г |
Необходими продукти:
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 1 червена чушка
- 1 връзка зелен лук
- ½ ч. л. чили пипер
- сол и черен пипер на вкус
- 300 г пармезан, настърган
- 300 г чедър, настърган
- 400 г пилешко месо, сварено и накъсано на хапки
- 1 авокадо, нарязано
- заквасена сметана за сервиране
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса и сложете хартия за печене на дъното на две тавички.
- Загрейте кравето масло в тиган на умерен огън. Добавете нарязаната чушка и лук, овкусете с чили пипера, солта и черния пипер. Сотирайте до омекване на зеленчуците, около 5 минути. Прехвърлете ги в чиния.
- В купа смесете пармезана и чедъра.
- В средата на всеки лист от подготвената хартия за печене поставете 150 г от настърганите сирена и ги разстелете във формата на окръжност. Големината зависи от това колко дебели искате да направите вашите кесадии.
- Печете сирената, докато добият леко златист цвят по краищата, 8 до 10 минути.
- Извадете ги, поставете в единия край на всяка кесадия от сготвените зеленчуци, малко пилешко месо и 3-4 резена авокадо.
- Изчакайте малко да се охлади, и след това, с помощта на шпатула и хартията за печене, загърнете кесадията върху пълнежа.
- Върнете във фурната за още 3-4 минути.
- Повторете още 2 пъти с останалата смес от сирена и пълнеж.
- Разрежете кесадиите на половини във формата на триъгълници. Сервирайте, поръсени със зелен лук и заквасена сметана.
Идеи за плънката
Хубавото при това ястие е, че може да го адаптирате според личния си вкус и да експериментирате с различни съставки. За да направите ястието по-богато и наситено с полезни вещества, добавете:
Препоръчваме ви също някои от следните гарнитури:
- Кето салати с бекон или с карфиол
- Салата от тиквички
- Печено сирене с ароматни подправки
- Домашно крема сирене лабне
Коя е родината на кесадията?
Буквално преведена като „малко сирене“, quesadillas произхожда от Северно и Централно Мексико през 16 век.
Царевичните тортили вече били популярни сред ацтеките. Често ги пълнели с тиква и ги пекли в глинени фурни като сладък десерт.
През 1521 г. испанските заселници докарали овце, агнета и крави със себе си в Нова Испания, като по този начин запознали местното население с млякото и обработката му.
Местните хора продължавали да пълнят тортилите си с тиква, но също така добавяли и сирене към сместа. Така се ражда рецептата за кесадия.
Първият документ, в който е записана думата quesadilla, датира от 1324 г. в каталунската публикация El Llibre de Sent Soví. Друго споменаване на думата е открито в книгата L’Opera, от Бартоломео Скапи, публикувана през 1570 г.
Тя бързо набира популярност и до днес остава любимо ястие в мексиканската кухня.
Съществуват различни варианти на кесадия в отделните региони.
-
Грингас
Тези кесадии се правят с тортили от брашно, към които се добавя месо (същото, използвано за приготвянето на такос ал пастор), както и ананас.
Кесадия грингас(Quesadillas gringas) обикновено се правят с две тортили, поставени една върху друга. Името вероятно идва от тортилите от бяло пшенично брашно, които се използват вместо жълти царевични тортили.
-
Почас
Кесадия почас се правят по същия начин като quesadillas gringas, но с царевична тортиля.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за кесадия с пилешко ви е харесала, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Ако някога сте опитвали пилешка яхния, вероятно сте повторили, защото това ястие е изключително
Как ви звучи да зарадвате цялото семейство с топла и уханна запеканка с пилешко
Искате нещо бързо, вкусно и хрупкаво за вечеря - кето пилешки шницел с гарнитура
2 Коментара
Защо са ни необходими две тавички?Както е написано не става ясно каква е идеята. Ще се пекат едновременно ли?
“Загрейте фурната на 200ºC и сложете хартия за печене върху две тавички”
Здравейте, Сандра,
Тъй като сместа е за общо 4 кесадии, се разпределя на две места, за да може да се оформи добре всяка порция. Пекат се едновременно, на два пъти. Ако имате по-широка тава, можете да разпределите кесадиите както Ви е удобно за печене. :)