Как ви звучи да зарадвате цялото семейство с топла и уханна запеканка с пилешко филе и шунка за вечеря?

Това ястие е лесно за приготвяне, но за сметка на това е изумително вкусно и кремообразно. Гарантираме ви, че приготвите ли го веднъж, ще го правите отново и отново.

А най-добрата новина е, че е изключително подходящо за кето диета, защото съдържа много малко въглехидрати.

 

Рецепта за запеканка с пилешко филе и шунка

Време за приготвяне: 45 минути

Порции: 8

Хранителна стойност в порция: 2 г въглехидрати

Необходими продукти:

  • 800 г сварено пилешко филе, накъсано на ситно
  • 180 г шунка, нарязана на средноголеми парчета
  • 100 г краве масло Гхи, разтопено
  • 170 г крема сирене, омекотено
  • 15 г дижонска горчица
  • 2 с. л. лимонов сок
  • щипка сол
  • 15 мл бяло вино, по желание
  • 140 г ементал или кашкавал, на тънки резени

 

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете пилешкото месо на дъното на неголяма тава за печен, най-добре 30 х 20 см. Отгоре наредете парчетата шунка.
  2. В голяма купа смесете разтопеното масло, омекотеното крема сирене, бялото вино (ако използвате), горчицата, лимоновия сок и солта. Блендирайте с електрически миксер, докато се образува гъст сос. С него намажете пилето и шунката.
  3. Поставете резените ементал (или кашкавал) върху соса. Печете 30-40 минути или докато ястието придобие златист загар.
  4. Сервирайте готовата запеканка с пилешко филе топла.

В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

Още вкусни съвети и предложения

 

Храни за здрави стави. Кои вредят. Запеканка с пилешко филе.

 

Ако сте почитатели на сирената, можете да експериментирате и да включите в рецептата за запеканка с пилешко филе и други сирена, като например:

Проволоне: сирене, произведено от краве мляко, чийто произход е от Южна Италия. По-младите видове са по-меки, но с времето се втвърдяват. Има мек, леко опушен вкус и деликатен жълт цвят.

Моцарела: едно от най-обичаните италиански сирена, с приятна мека текстура. Приготвя се най-често от краве или биволско мляко. Прясната моцарела е по-безсолна, бяла на цвят, а зрялата е по-жълтеникава, с по-ясно изразени нотки.

Хаварти: датско сирене от краве мляко, което се топи приятно и има лек кремообразен вкус.

Горгонзола: едно от най-известните италиански сирена с благородна плесен. Има мека структура, а зрелите версии са по-силни, пикантни, с остър финал.

Бри: това френско сирене се произвежда от краве мляко, а повърхността му е обхваната от благородна плесен. Наричано е „кралско“, защото се е консумирало от френските крале.

Към уханната запеканка с пилешко филе и шунка можете да добавите и гъби като печурки или кладница, не се колебайте да приспособите ястието според вкусовете на вас и вашето семейство.

Едно от най-важните неща за тази рецепта е да сте сигурни, че пилешкото филе е прясно и сочно. Ако използвате прекалено сухо месо, препоръчваме да направите повече сос, за да го компенсирате.

 

Идеи за гарнитури към запеканка с пилешко филе и шунка

 

Салата Цезар. Салата табуле.

 

Това уханно ястие е изключително засищащо поради наличието на протеини в него. Вижте нашите предложения за гарнитура към нашата запеканка с пилешко филе и шунка.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето реване, нисковъглехидратна рецепта.

 

След порция от ароматната запеканка с пилешко филе ви съветваме да се поглезите с кето реване с кокосово и бадемово брашно, което съдържа пренебрежимо количество въглехидрати, но е изключително вкусно.

Ако нашите предложения са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог. Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!