Кортикостероиди – какво знаем за тях

Обновена: 09.01.2024|

Кортикостероиди наричаме съединения, които са изкуствения вариант на хормоните, произведени от надбъбречните жлези.

 

Какво представляват кортикостероидите?

Кортизолът е хормон, който се произвежда от надбъбречните жлези в тялото ни. Той е известен с нарицателното „хормон на стреса“, но има множество функции в организма. Кортикостероидите са синтетичния вариант на този хормон.

За какво се използват?

Кортикостероидите са активна съставка на множество фармацевтични продукти, които използваме с две главни цели – в борба с различни по вид възпаления и за потискане на имунната система. Широко приложение намират за облекчаване на ревматологични заболявания. 

calc magn 400
calc magn 600

Кортикостероидите дават добри резултати при възпаления, които сериозно застрашават здравето на органите и тъканите и не се поддават на друго лечение. Използват се за облекчаване на различни алергии. 

calc magn 400
calc magn 600

Тъй като кортикостероидите са по-сериозно предписание, лекарите преценяват необходимостта от тях спрямо индивидуалните нужди и характеристики на пациента. Предвид се взимат:

 • Възрастта
 • Физическата активност
 • Прием на други медикаменти
 • Какво е активното заболяване
 • Съществува ли друг метод на лечение
 • Страдаме ли от други заболявания
 • Вредата от страничните ефекти

Противовъзпалителни свойства

Кортикостероидите потискат синтеза на възпалителните съединения в тялото ни. При откриването на възпаления в различни органи и тъкани кортикостероидите с локално действие могат бързо и ефективно да се справят със симптомите и самата инфекция.

Ниски дози от тези стероиди облекчават болката при ревматологични заболявания.

Потискане на имунната система

 

кортикостероиди

 

Този ефект е нужен, когато естествените имунни функции действат неблагоприятно на здравето и организма ни. Когато в тялото се появи инфекция, имунният отговор може да е твърде силен или да действа противоречиво, обръщайки се срещу собственото ни тяло. В тези случаи е възможно да бъдат увредени някои тъкани.

Използването на кортикостероиди може да намали вредите, като потисне функциите на имунната система и ги вмести в здравословни граници. Това стероидно действие е често прилаган метод за терапия при автоимунни заболявания.

При трансплантация на органи се използват кортикостероиди, които да потиснат имунната система и да предотвратят отхвърляне на новите тъкани.

 

Как се приемат кортикостероиди?

Можем да ги открием под няколко форми в зависимост от нуждите и целите ни. Могат да действат общо или локално и поради тази причина се различават.

За общо влияние

 

кортикостероиди

 

Някои кортикостероиди се предлагат под формата на капсули и таблетки. След поглъщането им те се разтварят в стомаха и циркулират в кръвния поток, като достигат до всяка част на тялото. С подобна цел се използват и интравенозните инжекции.

При продължаваща инфекция трябва да се ограничи използването на инжекции, както и при проблеми и нарушения на кръвосъсирването.

С повишено внимание трябва да се приемат кортикостероидни таблетки, тъй като тяхното влияние не е локално и засягат цялото тяло. При по-широко разпространени инфекции те биха могли да влошат здравословното състояние.

Таблетките са подходящи за лекуване на хронични заболявания, които засягат общото здраве на организма. Инжекциите са най-често използвани за концентрирани възпаления в мускулите и ставите.

При някои заболявания е от изключителна важност да внимаваме с приема.

 • При чернодробни проблеми
 • Психически разстройства
 • Скорошни рани и фрактури
 • Сърдечна недостатъчност
 • Проблеми със сърдечно-съдовата система (като високо кръвно налягане)
 • Диабет
 • Епилепсия
 • Хипофункция на щитовидната жлеза
 • Остеопороза

 

Ако страдаме от някое от тези заболявания, лекарят внимателно преценява рисковете и ползите от кортикостероидите.

За локално действие

Кортикостероиди се предлагат също под формата на лосиони, гелове, кремове, инхалатори, капки. Те обикновено се фокусират върху една част от тялото и затова са смятани за по-безопасни. Инхалаторите трябва да се използват с повишено внимание при продължаващи белодробни инфекции.

Този вид кортикостероиди се използват по-често, за да се ограничат страничните ефекти.

Инхалаторите, както подсказва името им, се използват при дихателни проблеми – хронични заболявания като астма и някои алергии. Капките за очи се предписват най-често след операции на очите. Кремовете и мехлемите с кортикостероиди са популярно лекарство за разнообразие от кожни проблеми. 

 

Имат ли противопоказания?

 

кортикостероиди

 

Страничните ефекти на кортикостероидите зависят от формата, под която се приемат и могат да влияят по различен начин спрямо заболяванията и индивидуалното здраве на пациента. 

Въпреки че се смятат за безопасни за бременни жени, няма достатъчно проучвания по темата и е препоръчително приемът да става само в по-крайни случаи.

Различни странични ефекти могат да се появят в зависимост от индивидуалния ни случай. Разбира се, не всеки пациент реагира отрицателно на приема на кортикостероиди, но нежеланите ефекти са често срещани. 

 • Повишен апетит и качване на килограми
 • Изтъняване на кожата и поява на чести синини
 • Обща мускулна слабост
 • Загуба на костна плътност
 • Засилен растеж на телесното окосмяване
 • Подпухване и задържане на вода
 • Характерно натрупване на мастна тъкан в задната част на врата и горната част на гърба
 • Промени в настроението и паметта
 • Стомашен дискомфорт и получаване на язви
 • Повишаване на нивата на кръвна захар и инсулиновата резистентност
 • Безпокойство и проблеми със съня
 • Повишен риск от гъбични инфекции
 • Повишаване на вътреочното налягане, което може да доведе до развитието на катаракта и глаукома
 • Потискане и забавя на растежа при деца

 

Шансът да се появят странични ефекти зависи предимно от продължителността на приема. Проучвания показват, че при прием на тези стероиди за повече от 60 дни над 90% от пациентите са съобщили за един или повече нежелани ефекта.

За да се ограничат подобни нежелани реакции, кортикостероиди се прилагат във възможно най-малки дози и по-често с локално действие.

Ако приемаме стероидите за по-дълго време, лекарите насърчават често изследване на костната плътност, кръвното налягане, вътреочното налягане и нивата на кръвната захар, за да се проследят ползите и рисковете от приема.

Възможно е дълготрайният прием на тези стероиди да намали производството на кортизол от надбъбречните жлези. При подобен ефект трябва постепенно да се намаляват дозите, тъй като завръщането към синтез на правилното количество от веществото може да отнеме известно време на организма.

Взаимодействия с други лекарства

 

кортикостероиди

 

Кортикостероидите могат да взаимодействат с някои лекарства и да променят интензитета на тяхното действие. Някои ваксини не се отразяват добре на здравето, ако приемаме заедно с тях и от стероидите. Препоръчва се винаги да съобщаваме на лекарите, които посещаваме, ако сме под влиянието на кортикостероиди, независимо от дозата. 

Комбинирането на стероиди с нестероидни противовъзпалителни медикаменти не се препоръчва.

Стероидните спрейове, които се впръскват през устата, могат да причинят сухота и неприятен вкус. След използването им може да направим гаргара и изплакване с вода.

При по-дълготрайно лечение с тези стероиди е препоръчително да приемаме допълнително калций и витамин Д, тъй като съществува заплаха от потенциална загуба на костна плътност.

 

Заключение

Кортикостероидите са ефективен метод за лечение, но техните странични ефекти и потенциални вреди върху здравето са причина внимателно да се замислим и отсъдим за рисковете и ползите от употребата им.

 

Какво са кортикостероидите?

Кортикостероиди наричаме изкуствения вариант на хормона кортизол, произвеждан от надбъбречните жлези.

За какво се използват?

Могат да помогнат за облекчаването на някои симптоми и лечението на заболявания, тъй като имат противовъзпалителни свойства и потискат имунната система.

Как се приемат?

Откриват се под различни форми – таблетки, капсули, спрейове, инхалатори, инжекции, капки.

Имат ли противопоказания?

Кортикостероидите могат да навредят на тялото ни по различни начини. Лекарите внимателно преценяват рисковете и ползите от приема им и назначават лечението и дозата спрямо това.

Категории: Здраве|Публикувана: 15.11.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 9 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 15 ноември 2023 в 15:11 | Категория: Здраве