Когато става въпрос за приемането на билки при респираторни инфекции, се смята, че те не са достатъчни, за да овладеят положението и трябва да се комбинират с подходящи лекарства.

Въпреки това, не трябва да пренебрегваме и природните лекове. Всъщност в състава на много фармацевтични продукти влизат съединения, които се срещат естествено в билките. Ще се съгласите, че е много по-добре да се възползваме от свойствата им в чист вид, отколкото от изкуствено създадените им „двойници“.

А когато говорим за нашата дихателна система по време на вирусни епидемии, е добре да взимаме и превантивни мерки, по възможност под формата на билки.

Всичко това се отнася най-вече за хората с по-чувствителна дихателна система, като тези с астма или с намалена функция на белите дробове, вследствие на други прекарани респираторни заболявания. При тях се очаква симптомите като кашлица и хрипове да са в много по-тежка форма при евентуална респираторна инфекция. Съответно лечението ще продължи по-дълго.

Днес ще ви предложим билки, към които да се обърнете, когато вече инфекцията е налице.

 

Какво представлява респираторната инфекция?

Нашата дихателна система включва носа, синусите, устата, гърлото (фаринкса), гласовата кутия (ларинкса), дихателната тръба (трахеята) и белите дробове.

При инфекция на горните дихателни пътища са засегнати носа, синусните канали, гърлото и/или ларинкса. Инфекция на долните дихателни пътища обхваща трахея и бронхи.

Да видим какво представляват двата основни типа поотделно.

 

Инфекции на горните дихателни пътища

 

Жена, която кашля в леглото си с масичка, върху която има чаша с билки при респиратоени инфекции и проблеми с дихателна система

 

Видовете инфекции на горните дихателни пътища включват обикновената настинка, лекия грип, тонзилит (възпаление на сливиците), ларингит и синузит.

От симптомите на горните дихателни инфекция най-често срещаният е кашлицата. Могат да се появят и запушен нос или хрема, болки в гърлото, кихане, болки в мускулите и главоболие.

 

Инфекции на долните дихателни пътища

Инфекциите на долните дихателни пътища засягат най-вече белите дробове. Те могат да бъдат причинени както от вируси (при тежките форми на грип), така и от бактерии като при туберкулозата.

Симптомите включват силна кашлица с храчки, задух, стягане в гърдите и хрипове при издишане.

Както при други белодробни инфекции, хората с COVID-19 например могат да изпитат кашлица и треска, заедно с недостиг на въздух. Има съобщения за пациенти със стомашни проблеми като диария и повръщане. Въпреки че много хора изпитват леки до умерени симптоми (около 80% от заразените), други (около 20%) изпитват по-тежки, които могат да включват пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност.

 

5 билки, които могат да помогнат при респираторни инфекции и заболявания?

Всъщност повечето билки, за които ще говорим днес, се използват в домашни условия от векове за облекчаване на най-честите и мъчителни симптоми като кихане, кашлица и подути жлези, задуха и хриповете.

Благодарение на своите антихистаминови и антиоксидантни свойства, те могат да съдействат и за по-бързото възстановяване на организма.

 

1. Лобелия

 

Билки при респираторни инфекции, лобелия.

 

Това красиво растение с лилави цветове се смята за едно от най-важните открития в билковата медицина.

Известно и като индийски тютюн, навремето се е използвало в традиционната медицина на Апалачите за лечение на бронхиална астма.

Лобелията съдържа алкалоида лобелин, който помага за облекчаване на кашлицата и събирането на неприятната слуз по дихателните пътища.

Поради антиспазматичните си качества, в наши дни често се използва за подкрепящо лечение на бронхит, защото води до по-дълбоко и лесно дишане. Лобелията е определено една от най-добрите билки при респираторни инфекции.

 

2. Евкалипт

 

Билки при респираторни инфекции, евкалипт.

 

Невероятните лечебни свойства на евкалипта са добре известни още от времето на аборигените, които са го използвали за третиране на рани, за предотвратяване на инфекции и създаване на инфузии, които облекчават настинка и треска при вдишване.

Повечето съвременни лекарства за кашлица също съдържат евкалипт.

Хубаво е да знаете, че дори поставянето на 1-3 капки евкалиптово масло в купа с гореща вода за инхалации може да помогне:

  • за изчистване на запушените носни канали
  • разширяване на бронхиолите в белите дробове
  • да помогне за изхвърлянето на част от неприятната лепкава слуз

Тази билка също насърчава секрецията на потните жлези, което помага за намаляване на треската.

Ако страдате от състояния като синузит или хроничен бронхит, винаги имайте евкалипт под ръка. Евкалиптът е добро решение и като допълнение на други билки, които използваме при респираторни инфекции или заболявания.

 

3. Медуница (меча пита)

 

Билки при респираторни инфекции, медуница.

 

В миналото хората са вярвали, че растенията, наподобяващи определени човешки органи, могат да бъдат полезни за частта от тялото, на която имат сходства.

Смятало се, че медуницата наподобява човешката белодробна тъкан и се е използвала широко като ефективно средство за лечение на дихателната система.

Всъщност съвременните изследвания потвърждават, че антиоксидантните и секретолитични (изчистване на слуз) свойства на растението могат да бъдат полезни за укрепване на здравето на белите дробове.

Може би някои от вас дори не са чували за тази билка, но тя е широко разпространена в нашите географски ширини. Запознатите отдавна не се лишават от чаша чай от медуница, когато им е необходимо средство за намаляване дразненето в дихателните пътища и успокоение.

 

4. Бял оман

 

Билки при респираторни инфекции, бял оман.

 

Тази билка отдавна се използва от китайците, индийците, гърците и римляните за отпускане на гладката мускулатура на трахеята.

Белият оман дължи своите лечебни свойства на две специфични съединения, наречени инулин и алантолактон.

Когато бронхите са подути и зачервени, дишането може да бъде много трудно и болезнено. Инулинът успокоява бронхите, докато алантолактонът почиства задръстванията и в резултат улеснява дишането.

У нас се среща най-вече край черноморското крайбрежие, но можете да го откриете и в останалите части на страната.

 

5. Мента

 

Билки при респираторни инфекции. Подуване, стомах. Мента, билка, ползи, чай.

 

Няма как да не споменем и добре познатата мента. Ментолът, съдържащ се в нея, може да успокои дихателните пътища. Той действа като деконгестант. Известно е, че деконгестантите са лекарствени продукти, които свиват подутите мембрани в носа, което улеснява дишането.

Ментолът също е отхрачващо средство, което означава, че има способността да извежда неприятната слуз от белите дробове, която е неизбежна при респираторни заболявания.

Тъй като ментата е антихистамин и антиоксидант, тя е ефективна в борбата със задръстването на дихателни пътища. Също така се бори с вредните организми, нахлуващи в тях, каквито са вирусите.

 

Какво да вземете под внимание?

Ако сте бременна, кърмите, имате слаба дихателна система, винаги трябва да се консултирате с медицински специалист, преди да използвате билкови средства за лечение.

Не забравяйте, че тези няколко примера са само подкрепящо средство към основното ви назначено лечение, което не бива да прекратявате. Следвайте стриктно указанията на своя лекар или фармацевт и успех в борбата!

Какво представлява респираторната инфекция?

Респираторната инфекция е заболяване, провокирано от патоген в дихателните пътища. При инфекция на горните дихателни пътища са засегнати носа, синусните канали, гърлото и/или ларинкса. Инфекция на долните дихателни пътища обхваща трахея и бронхи.

Кои билки при респираторни инфекции облекчават проблема?

Билки, които облекчават най-честите и мъчителни симптоми като кихане, кашлица и подути жлези, задуха и хриповете, са лобелия, бял оман, евкалипт и др.

Как действат билките при респираторни инфекции?

Благодарение на своите антихистаминови (противоалергични), антиоксидантни, антиспазматичните и секретолитични свойства те могат да съдействат за по-бързото възстановяване на организма.