Когато става въпрос за приемането на билки при респираторни инфекции, се смята, че те не са достатъчни, за да овладеят положението и трябва да се комбинират с подходящи лекарства.

Въпреки това, не трябва да пренебрегваме и природните лекове. Всъщност в състава на много фармацевтични продукти влизат съединения, които се срещат естествено в билките. Ще се съгласите, че е много по-добре да се възползваме от свойствата им в чист вид, отколкото от изкуствено създадените им „двойници“. А когато говорим за нашета дихателна система по време на вирусни епидемии е добре да взимаме и превантивни мерки, по възможност под формата на билки.

Всичко това се отнася най-вече за хората с по-чувствителна дихателна система, като тези с астма или с намалена функция на белите дробове, вследствие на други прекарани респираторни заболявания. При тях се очаква симптомите като кашлица и хрипове да са в много по-тежка форма при евентуална респираторна инфекция. Съответно лечението ще продължи по-дълго. Затова е добре да се взимат и превантивни мерки. Повече по темата ще намеррите и в статия  Билки, с които да засилите имунитета си през зимата. А днес ще ви предложим и такива, към които да се обърнете, когато вече инфекцията е налице.

 

Какво представлява респиратовната инфекция?

Нашата дихателна система включва носа, синусите, устата, гърлото (фаринкса), гласовата кутия (ларинкса), дихателната тръба (трахеята) и белите дробове. Горните респираторни инфекции засягат частите на дихателните пътища, които са по-високо в тялото, включително носа, синусите и гърлото, докато долните  останалите дихателни пътища и белите дробове. Да видим какво представляват двата основни типа по отделно:

Инфекции на горните дихателни пътища

 

Жена, която кашля в леглото си с масичка, върху която има чаша с билки при респиратоени инфекции и проблеми с дихателна система

 

Видовете инфекция на горните дихателни пътища включват обикновената настинка, лекия грип, тонзилит (възпаление на сливиците), ларингит и синузит. От симптомите на горните дихателни инфекция най-често срещаният е кашлицата. Могат да се появят и запушен или хрема, болки в гърлото, кихане, болки в мускулите и главоболие.

Инфекции на долните дихателни пътища

Инфекциите на долните дихателни пътища засягат най-вече белите дробове. Те могат да бъдат причинени, както от вируси като при тежките форми на грип, така и от бактерии като при туберкулозата. Симптомите включват силна кашлица с храчки, задух, стягане в гърдите и хрипове при издишане.

Актуалният в момента коронавирус COVID-19 спада към инфекциите на долните дихателни пътища. Както при други белодробни инфекции, хората с COVID-19 могат да изпитат кашлица и треска, заедно с недостиг на въздух. Има съобщения за пациенти със стомашни проблеми като диария и повръщане. Въпреки че много хора изпитват леки до умерени симптоми (около 80% от заразените), други (около 20%) изпитват по-тежки, които могат да включват пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и смърт (все още в по-малък процент 1-3%). Дали сте запознати с мерките срещу заразяване с вируса, можете да проверите чрез теста Ефективни мерки срещу Covid-19.

 

Кои билки могат да помогнат при респираторни инфекции и заболявания?

Всъщност повечето билки, за които ще говорим днес, се използват в домашни условия от векове за облекчаване на най-честите и мъчителни симптоми като кихане, кашлица и подути жлези, задуха и хриповете. Благодарение на своите антихистаминови и антиоксидантни свойства, те могат да съдействат и за по-бързото възстановяване на организма.

  • Лобелия

Това красиво растение с лилави цветове се смята за едно от най-важните открития в билковата медицина. Известно и като индийски тютюн, навремето се е използвало в традиционната медицина на Апалачите за лечение на бронхиална астма. Лобелията съдържа алкалоида лобелин, който помага за облекчаване на кашлицата и събирането на неприятната слуз по дихателните пътища. Поради антиспазматичните си качества, в наши дни често се използва за подкрепящо лечение на бронхит, защото води до по-дълбоко и лесно дишане. Лоблията е определено една от най-добрите билки при респиратовни инфекции.

  • Евкалипт

 

Масло и листа от евкалипт за проблеми с дихателната система

 

Невероятните лечебни свойства на евкалипта са добре известни още от времето на аборигените, които са го използвали за третиране на рани, за предотвратяване на инфекции и създаване на инфузии, които облекчават настинка и треска при вдишване. Повечето съвременни лекарства за кашлица също съдържат евкалипт. Хубаво е да знаете, че дори поставянето на 1-3 капки евкалиптово масло в купа с гореща вода за инхалации може да помогне за изчистване на запушените носни канали, разширяване на бронхиолите в белите дробове и да помогне за изхвърлянето на част от неприятната лепкава слуз от тялото ви. Тази билка също насърчава секрецията на потните жлези, което помага за намаляване на треската. Ако страдате от състояния като синузит или хроничен бронхит, винаги имайте евкалипт под ръка. Евкалиптът е добро решение и като допълнение на други билки, които използваме при респираторни инфекции или заболявания.

  • Медуница (меча пита)

В миналото хората са вярвали, че растенията, наподобяващи определени човешки органи, могат да бъдат полезни за частта от тялото, на която имат сходства. Смятало се, че медуницата наподобява човешката белодробна тъкан и се е използвала широко като ефективно средство за лечение на дихателната система. Всъщност съвременните изследвания потвърждават, че антиоксидантните и секретолитични (изчистване на слуз) свойства на растението могат да бъдат полезни за укрепване на здравето на белите дробове. Може би някои от вас, дори не са чували за тази билка, но тя е широко разпространена в нашите географски ширини. Запознатите отдавна не се лишават от чаша чай от медуница, когато им е необходимо средство за намаляване дразненето в дихателните пътища и успокоение.

  • Бял оман

Тази билка отдавна се използва от китайците, индийците, гърците и римляните за отпускане и гладка мускулатура на трахеята. Белият оман дължи своите лечебни свойства на две специфични съединения, наречени инулин и алантолактон. Когато бронхите са подути и зачервени, дишането може да бъде много трудно и болезнено. Инулинът успокоява бронхите, докато алантолактонът почиства задръстванията и в резултат улеснява дишането. У нас се среща най-вече край черноморското крайбрежие, но можете да го откриете и в останалите части на страната.

  • Мента

Няма как да не споменем и добре познатата мента. Ментолът, съдържащ се в нея, може да успокои дихателните пътища. Той действа като ефективно деконгестант. Известно е, че деконгестантите са лекарствени продукти, които свиват подутите мембрани в носа, което улеснява дишането. Ментолът също е отхрачващо средство, което означава, че има способността да извежда неприятната слуз от белите дробове, която е неизбежна при респираторни заболявания. Тъй като ментата е антихистамин и антиоксидант, тя е ефективна в борбата със задръстването на дихателни пътища. Също така се бори с вредните организми, нахлуващи в тях, каквито са вирусите.

 

Какво да вземете под внимание?

Ако сте бременна, кърмите, имате слаба дихателна система, винаги трябва да се консултирате с медицински специалист, преди да използвате билкови средства за лечение. Не забравяйте, че тези няколко примера са само подкрепящо средство към основното ви назначено лечение, което не бива да прекратявате. Следвайте стриктно указанията на своя лекар или фармацевт и успех в борбата! Ако темата ви е била интересна, можете да продължите тенденцията със статията за най-добрите противовъзпалителни билки тук.