Грипът е респираторна инфекция, която засяга много хора всяка година. Никой не е застрахован от заразяване с вируса. Симптомите на грипа могат да бъдат леки до тежки и включват висока температура, болки в тялото, хрема, кашлица, болки в гърлото и умора. Тези симптоми обикновено се подобряват за около седмица, като при някои хора преминават без сериозни усложнения. Подробна информация за симптомите, превенция и лечение ще откриете в статията Грип – всичко, което трябва да знаете.

 

Но при възрастни, чиято имунна система е по-слаба, грипът може да бъде опасен. Рискът от свързани с грипа усложнения като пневмония е по-висок с напредване на възрастта, затова е необходимо да се вземат превантивни мерки. Ето няколко практически начина да се предпазим от грипните вируси през този сезон:

 

Избягване на големи групи от хора

Това често може да бъде трудно. Но ако имаме възможност да ограничим контактите си с хора по време на грипния сезон, можем да намалим риска от заразяване. Грипът се разпространява бързо в затворени пространства. Това включва училищата и работните места. Ако имаме по-слаба имунна система, препоръчително е да носеим маска на лицето си винаги, когато сме на обществено място през сезона на грипните вируси. Можем също така да се защитим, като стоим далеч от болни хора. Важно е да спазваме дистанция от всеки, който кашля, киха или има други симптоми на настинка или грип.

multi 400
multi 600

 

Редовно миене на ръцете 

Тъй като грипните вируси могат да живеят върху твърди повърхности в продължение на до 24 часа, е хубаво да си изградим навик редовно да мием ръцете си. Това е особено важно преди приготвяне на храна и самото хранене. Не трябва да забравяме да мием ръцете си и всеки път като използваме банята. Когато мием ръцете си, трябва да използваме топла сапунена вода и да ги разтриваме поне 20 секунди. Изплакваме и подсушаваме с чиста кърпа. Можем да използваме гел за дезинфекция на ръцете винаги, когато нямаме възможност да ги измием. Това важи особено когато влизаме в контакт с често докосвани повърхности като дръжки, ключове за осветление и повърхностите в градския транспорт.

 

Дезинфекция у дома

Ако някой в дома ни е болен и се окажем изложени на грипните вируси, можем да намалим риска от инфекция, като поддържаме повърхностите в къщата си чисти и дезинфекцирани. Внимателно избърсване няколко пъти на ден на всякакви копчета, дръжки, телефони, играчки и други често използвани повърхности. Заразеният също е хубаво да се постави под карантина в определена част от къщата. Когато се грижим за него, не трябва да забравяме да носим хирургическа маска и ръкавици и да измием ръцете си след това.

 

Подсилване на имунната система

 

Мултивитамини срещу грипните вируси.

 

Укрепването на имунната система е друг начин да се предпазим от грипните вируси. Силната имунна система помага на тялото да се пребори с инфекциите и ако все пак се разболеем, тя ще помогне да се намали тежестта на симптомите. За да си изградим добър имунитет, е необходим поне седем и половина до девет часа сън на нощ. Също така, поддържането на редовна рутинна физическа активност – поне 30 минути, три пъти седмично. Консумацията на здравословна и разнообразна храна. Ограничаването на захарта и мазните храни. Вместо това можем да наблегнем на плодове и зеленчуци, пълни с витамини и антиоксиданти, които ще насърчат доброто здраве. Приемането на подходящ комплекс от витамини и минерали също ще поддържа имунната ни система в добра форма.  Тук ще откриете няколко полезни съвета как да засилите най-бързо имунитета си. Не забравяйте да хвърлите поглед и върху полезните за целта билки тук.

 

Отказване от цигарите

Отказът от тютюнопушенето може да бъде полезна превантивна мярка срещу грипа – не само за нас, но и за нашите деца, семейство или всеки друг, който живее с нас. Тютюнопушенето може да причини свръхреакция на имунната система към грипните вируси, което има неблагоприятен ефект върху здравето. Симптомите на грипния вирус, които често са леки при непушачите, могат да имат тежък ефект върху хората, които пушат. Пушачите са по-склонни да получат и рискови усложнения. Допълнително децата, които са изложени на цигарен дим, доказано се нуждаят от интензивно лечение и по-дълъг болничен престой, за да оздравеят. Затова, ако сте пушачи, най-добре предприемете действия за незабавно отказване от цигарите. Не трябва да рискуваме здравето си и това на нашите близки.

 

Поставяне на ваксина

 

Лекар поставя ваксина на млада жена срещу грипните вируси.

 

Все повече хора и у нас се доверяват на противогрипните ваксини. Преобладаващият вирус на циркулиращия грип се променя, затова трябва да актуализираме ваксинацията си всяка година. Имайте предвид, че са необходими около две седмици, за да бъде ваксината ефективна. Тя намалява средно риска от заболяване с 40 до 60% и ако все пак се разболеем, ще помогне да се намалят тежестта и продължителността на грипа. Високодозовите ваксини съдържат около четири пъти повече количество антигени от обикновените. Адювантните пък съдържат химикал, който стимулира имунната система. Важно е да се консултираме с нашия лекар кой вид ваксина е най-подходящ за нас. В допълнение ще споменем за пневмококовите ваксинации, които също набират популярност. Те предпазват от грипните вируси, пневмонията, менингита и други инфекции на кръвообращението.

 

Посещение при лекар

Важно е да предупредим, че грипът може да бъде и много опасен затова е важно да посетим нашия лекар, ако забележим по-сериозни симптоми. Не трябва да разчитаме всичко да отмине от само себе си. Симптомите, които трябва да наблюдаваме, са висока температура, кашлица, болки в гърлото, болки в тялото, главоболие, умора и хрема. Ако сме изложени на вируса и посетим лекаря си възможно най-рано, можем да получим необходимите антивирусни лекарства и да се отървем бързо от грипните вируси. Ако се приемат в рамките на първите 48 часа, антивирусните лекарства могат да съкратят продължителността на грипа и да намалят тежестта на симптомите. В резултат на това има по-малък риск от усложнения като пневмония и хоспитализация.

Още информация ще откриете и в статията Грип – всичко, което трябва да знаете.

Въпреки че пълният имунитет не може да бъде гарантиран, ако следваме тези основни съвети, има голям шанс да излезем здрави от този грипен сезон. Напомняме, че грипните вируси не са безобидни като обикновена настинка и могат да доведат до животозастрашаващи усложнения. Силно препоръчваме взимането на превантивни мерки.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:38 | Публикувана: 7 февруари 2020 в 15:17 | Категория: Здраве, Витамини и минерали