Джинджифилов чай – защо е толкова полезен?

Обновена: 29.02.2024|

Обичате ли вкуса на освежаващ джинджифилов чай? Днес ще си поговорим за чудесните ползи за здравето от тази уханна топла напитка.

Ползите от консумацията на растението, както и на чай от джинджифил, са известни отдавна.

Той има неподозирано силни свойства и ви уверяваме, че след като прочетете за тях, рядко ще оставате без коренче джинджифил в кухнята.

 

calc magn 400
calc magn 600

Джинджифил – каква е хранителната му стойност?

Джинджифилът, наричан още джинджър и исиот, е цъфтящо растение, което се заражда в Китай. Той е от едно и също семейство, заедно с кардамона и куркумата.

calc magn 400
calc magn 600

Подземната част на стъблото, известна като коренище, е частта, която най-често се използва като подправка, а именно коренът от джинджифил.

Джинджифилът е широко използван от хомеопатичната и традиционната медицина. Неговите лечебни сили са познати от векове, а мощният джинджифилов чай е решавал не един проблем.

Този корен съдържа богатство от минерали, включително магнезий. Също така е с високо съдържание на витамини А, С и Е.

Той може да се използва за отстраняване на стомашни болки и за предотвратяване на гаденето.

Също така е средство за борба с болката, ускоряване на метаболизма, намаляване на възпалението, повишаване на мозъчната сила, подобряване на когнитивните функции и укрепване на имунната система.

 

Как се консумира?

Джинджифилът е суперзвезда сред подправките. Има няколко лесни начина, с които да го интегрирате към ежедневието си и направата на джинджифилов чай е само един от тях.

Използвайте пресен корен от джинджифил, за да добавите ароматна нотка към вашите ястия. Накълцайте го или го настържете в сосове, дресинги за салати или директно върху вашата гозба, птиче месо или морски дарове.

Някои хора го обичат захаросан, но той е доста високовъглехидратен. Това не значи, че не може да го направите част от десерта си, например джинджифилов крем брюле без захар.

Използвайте го и в маринован вид като подправка. Изсушеният джинджифил на прах също е доста мощен и може да се използва при готвене или да се поръсва директно върху ястията.

 

Рецепта за джинджифилов чай

 

Лимонена киселина. Ползи от пиенето на топла вода. Кето храни за зимата. Чай от джинджифил с лимон

 

Зимата често се говори за употребата на джинджифил под формата на чай или настърган с мед.

За да си направите ароматен чай от джинджифил, са нужни само 4 съставки:

  • малко парче джинджифил (около 5 см)
  • 500-600 мл. топла вода
  • 1 лимон
  • 1 чаена лъжичка мед

Настържете джинджифила, добавете 2-3 чаши вода и сока от лимона. Разбъркайте с лъжица мед или естествен подсладител стевия, ако сте на кето диета или друг нисковъглехидратен режим. Насладете се на получения чай от джинджифил. Той е не само вкусен еликсир, но и лековит микс от ценни съставки.

Какво прави този джинджифилов чай толкова специален и на какво се дължат лечебните свойства на растението? Ще разгледаме в долните редове!

 

Джинджифилов чай – какви полезни вещества съдържа?

В това леко парливо растение и приготвения от него чай се съдържа букет от ценни съставки. Исиотът е богат на много витамини и минерали, които имат ключово значение за човешкото здраве.

Ще разгледаме накратко някои от тези съединения, които може да откриете в чаша чай от джинджифил :

Всички тези вещества имат важни роли в благоденствието на организма. Те са необходими за протичането на редица реакции в тялото и за здравето на органите и системите. 1-2 чаши джинджифилов чай дневно ще се отразят добре на вашето здраве.

 

10 ползи от консумацията на джинджифил

Джинджифилът се използва от толкова време в кулинарията и медицината, но знаете ли при какви проблеми можете да го използвате? В следващите редове ще поговорим за неговите свойства, благодарение на които той е на почетната стълбица в повечето класации за полезни храни.

Убедени сме, че след като ги прочетете, веднага ще си направите чаша джинджифилов чай или ще се възползвате от подправката в кухнята.

 

1. Джинджифил за по-добро храносмилане

 

Храносмилателни проблеми. Женско биле. Антибиотик-асоциирана диария и псевдомембранозен колит Кървене от храносмилателния тракт. Рак на стомаха. Автоимунни заболявания. Конопеното (CBD) масло при автоимунни заболявания. Ендоскопска диагностика в гастроентерологията. Синдром на дразнимото черво.

 

Вероятно мнозина знаят, че джинджифилът помага за ускоряване на храносмилателния процес и по-бързото изпразване на стомаха.

Хора с проблеми, като например лошо храносмилане, язви, запек и синдром на дразнимото черво, биха могли да получат облекчение, добавяйки го към редовната си диета.

Джинджифилов чай увеличава движението в гастроинтестиналния тракт и насърчава здравословните ензими, които помагат за разграждането на храните.

 

2. Подобрява имунитета

Джинджеролът, биоактивното съединение, намиращо се в суровия исиот, повишава имунитета със своите антимикробни и противогъбични свойства. Той също така съдържа антиоксидантни и противовъзпалителни съставки.

Чай от джинджифил облекчава кашлицата, понижава температурата, бори се с инфекциите, помага при главоболие и други симптоми, свързани с обикновени настинки и грип.

 

3. Облекчава симптомите на ПМС

Менструалната болка е често срещан симптом при жените, но с джинджифил може да я направите много по-поносима.

Джинджифилов чай през първите 3 дни от цикъла помага за облекчаване на дискомфорта и спазмите, както и на често срещаното подуване.

 

4. Облекчава гаденето и стомашното разстройство

 

Калий. Домашен лек срещу повръщане.

 

Един от най-известните ефекти на джинджифила за здравето е способността му да облекчава гаденето. Независимо дали е от прилошаване по време на пътуване, мигрена, сутрешно гадене или общи стомашни проблеми, той помага за успокояване на разстроен стомах.

Смята се, че това се дължи на неговитете противовъзпалителни свойства, по-добра храносмилателна реакция и хормони, регулиращи кръвното налягане, за да успокоят тялото.

 

5. Има противоракова дейност

Проучвания върху джинджъра показват, че някои от ползите на активното му вещество са свързани с предотвратяване и намаляване на риска от някои онкологични заболявания.

Исиотът също е безопасен вариант за намаляване на симптомите на гадене и болка, често свързани с лечението на рак. При химиотерапия, добавянето на джинджифил към ежедневния режим, помага в борбата срещу страничните ефекти като гадене или замайване.

 

6. Намалява болката

Джинджифилът е естествено болкоуспокояващо средство. Това го прави отлична алтернатива на някои по-леки медикаменти.

Джинджеролите действат противовъзпалително и работят за елиминиране на съединения в тялото, водещи до болка. Има силата да потисне болките, свързани с артрит, и увеличава подвижността на ставите.

Ако усетите неразположение или болка, направете си чаша топъл джинджифилов чай.

 

7. По-здрава кожа

 

Маска за кожа. Грижа за кожата през лятото.

 

С исиот може да бъде подобрено здравето на кожата. Това се дължи на наличните в него антиоксиданти, засилено кръвообращение и антисептични свойства.

Някои от съединенията му защитават кожата от ултравиолетовите лъчи и забавят разграждането на колагена, правейки кожата да изглежда по-млада и стегната.

Антисептичните свойства подобряват симптомите на акне, а със суров джинджифил можете да помогнете с белези, причинени от това неприятно кожно състояние.

 

8. Джинджифил за отслабване

Някои проучвания показват, че консумацията на джинджифилов чай помага при загуба на тегло. Той контролира нивата на инсулина, засилва обмяната на веществата и подпомага възстановяването при тренировка.

Тази чудна билка помага срещу килограмите, като дава тласък на метаболизма и създава усещане за ситост, за да се предотврати преяждането.

 

9. Действа срещу сърдечно-съдови заболявания

 

Задължителни профилактични прегледи за жени. Сърдечносъдови заболявания.

 

В допълнение към другите си свойства, джинджърът действа и като разредител на кръвта, което е полезно за предотвратяване на сърдечно-съдови проблеми.

По този начин се намалява рискът от образуване на кръвни съсиреци, което от своя страна потиска опасността от инфаркт или инсулт.

Друг начин, по който растението предотвратява сърдечните заболявания, е чрез понижаване на кръвното налягане и холестерола. Натрупването му може да запуши артериите и да увеличи риска от сърдечни проблеми.

Също така подобрява кръвообращението и сваля кръвната захар, което помага на сърцето да върши пълноценно работа.

 

10. Подобрява мозъчната функция

Хроничното възпаление засяга мозъка с течение на времето и може да доведе до отслабването му. Това може да доведе до когнитивни състояния, проблеми с психичното здраве или болестта на Алцхаймер.

Джинджифилът предпазва мозъка от свободните радикали благодарение на мощните си антиоксиданти. Той също така подобрява функцията на паметта чрез увеличаване на мозъчните невротрансмитери, отговорни за паметта, фокуса и времето за реакция.

Билката освобождава допамин и серотонин, за да помогне в борбата с психични проблеми като депресия и тревожност.

 

С какво може да се комбинира исиот?

 

Подуване, стомах. Куркуминът като подправка. Куркумин и турмерик. Турмерик с джинджифил. Бронхиална астма.

 

Това чудесно растение става дори още по-силно в комбинация с други.

Популярна комбинация е между джинджифил и турмерик (куркума), които образуват чудесен тандем както в кухнята, така и в медицината. Джинджифилов чай, към който са добавени пчелен мед и лимони, е натурално средство срещу вируси и настинки.

Лимоните помагат за възстановяване на pH на организма, прочистване на черния дроб и червата, борбата с вирусните инфекции, понижаване на високата кръвна захар и намаляване на алергиите. В допълнение към всичко това, те притежават и противоракови свойства.

Медът пък е един от най-добрите източници на енергия в природата. Този вкусен пчелен дар е зареден с огромни хранителни и терапевтични ползи.

Редовен прием на джинджифилов чай с мед и лимон има силата да ви предпази от вирусни инфекции, както и да съкрати времето за оздравяване.

 

Има ли странични ефекти?

Макар и считан за безопасно растение, според проучване от 2019 г. исиотът може да причини леки странични ефекти, които обаче са рядкост. Те включват киселини, диария и коремен дискомфорт, когато човек консумира повече от 5 грама от него на ден.

Въпреки това е напълно възможно да няма странични ефекти дори при по-големи поети количества.

Джинджифилов чай се счита за една от най-добрите форми, с които да се възползваме от това чудесно лековито растение.

Защо джинджифилът е толкова полезен?

Това растение е богато на много витамини, минерали и противовъзпалителни съединения. Богато е на витамини А, Ц и Е, както и на минерали – калций, магнезий, желязо и др.

При какви проблеми помага?

Помага за предотвратяването на редица здравословни проблеми, подобрява имунитета, стимулира отслабването, действа при гадене и стомашни неразположения.

Какви продукти са ни нужни за джинджифилов чай?

Пресен корен от джинджифил, мед и лимон, комбинирани с топла вода, са ви достатъчни за направата на здравословен чай. Джинджифилът си съдейства добре и с турмерик (куркума).

Категории: Здраве|Публикувана: 11.02.2019|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Невена Миронова

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 14:00 | Публикувана: 11 февруари 2019 в 16:27 | Категория: Здраве