Джинджифилът е цъфтящо растение, което се заражда в Китай. Той е от едно и също семейство, заедно с кардамона и куркумата.

Подземната част на стъблото, известна като коренище, е частта, която най-често се използва като подправка, а именно коренът от джинджифил.

Полезни качества на джинджифила

Джинджифилът е широко използван от хомеопатичната и традиционната медицина. Неговите лечебни сили са познати от векове. Този корен съдържа богатство от минерали, включително калий, манган, мед и магнезий. Също така той е с високо съдържание на витамини А, С и Е.

Ползите от консумацията на джинджифила са известни отдавна. Той може да се използва за отстраняване на стомашни болки и за предотвратяване на гаденето. Също така е средство за борба с болката, ускоряване на метаболизма, намаляване на възпалението, повишаване на мозъчната сила, подобряване на когнитивните функции и укрепване на имунната система.

За да си направите джинджифилов чай са нужни само четири съставки:

  • резени джинджифилмалко парче джинджифил (около 5 см)
  • 500-600 мл. топла вода
  • 1 лимон
  • 1 чаена лъжичка мед

Настържете джинджифила, добавете 2-3 чаши вода и сока от лимона. Разбъркайте с лъжица мед или естествен подсладител стевия, може да добавете още на вкус. Насладете се на получения елексир.

Какво прави джинджифиловия чай толкова специален? Вижте на какво се дължат лечебните свойства на джинджифила:

Калий

Калият има основната задача да регулира баланса на течности.  Той контролира съкращаването на сърцето и другите мускули. Участва в поддържането на ключови телесни функции. Ние се нуждаем от около 100 mg калий дневно. Наличието на достатъчно калий е свързано с 20% намаляване на смъртността, намален риск от инсулт, запазване на костната и минералната плътност, намаляване на образуването на камъни в бъбреците и понижаване на кръвното налягане.

Манган

Този елемент е от решаващо значение за образуването на съединителна тъкан, костите, факторите на кръвосъсирването и половите хормони. Също така е много важен за метаболизма на мазнините и въглехидратите в допълнение към абсорбцията на калций, функцията на мозъка и нервите, както и регулирането на кръвната захар.

Мед

Медът е много важен минерал, който помага за образуването на хемоглобин и колаген в тялото. Недостигът на мед води до намаляване на червените кръвни клетки, което може да предизвика анемия. Също така поддържа здравите кръвоносни съдове, имунната система, нервите и костите, помага за усвояването на желязото. Той е мощен антиоксидант, който помага при елиминирането на свободните радикали.

Магнезий

Магнезият играе решаваща роля в някои биохимични процеси, протичащи в нашите клетки. Недостигът на магнезий може да повлияе на много системи, включително мозъка, мускулите, сърцето и кръвоносните съдове.

Витамин С

разрязан лимон

Витамин С е известен още като аскорбинова киселина и се намира в големи количества в зеленчуците и плодовете. Той е мощен антиоксидант, който помага на организма да поддържа съединителната тъкан. Освен това витамин С е отговорен за засилването на имунната система, намаляването на хипертонията,  може да помогне при лечението на рак, оловна интоксикация и инсулти.

Лимоните от своя страна съдържат витамин С, лимонена киселина и флавоноиди. Те са добър източник на витамини от В-комплекс, калций, мед, желязо, магнезий, фосфор, калий и фибри. Научете причините поради които лимоните и прясно изцедения лимонов сок могат да подобрят здравето ви:

Разнообразие от витамини от B-комплекс

Лимоните съдържат витамин В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9 и В12. Тази група витамини може да помогне за подобряване на здравето на сърцето, да намали тревожността, да облекчи кожните проблеми и да помогне за смекчаване или премахване на депресията. Витамин В2 е от съществено значение за нервната и храносмилателната система; В5 и В12 са необходими за нормален растеж и развитие; B7 е от жизненоважно значение за производството на хормони, а B9 помага на клетките да създават и поддържат ДНК молекулите.

Калций

Калцият е най-важният минерал в тялото. Всяка клетка в човешкото тяло се нуждае от калций. Той ни помага да имаме здрави кости и зъби. Играе роля в мускулната контракция, предаването на нервни импулси и освобождаването на хормони.

Желязо

Желязото е ключов компонент в изграждането на молекулата на хемоглобина, който се намира в червените кръвни клетки и служи за пренасяне на кислород от белите дробове до останалата част от тялото.

Фосфор

Фосфорът, след калция, е вторият най-разпространен минерал в човешкото тяло. Неговата ключова задача е образуването на здрави кости и зъби. Фосфорът е необходим и за растежа и възстановяването на клетките и тъканите.

Освен всички изброени ползи, лимоните помагат за възстановяване на pH на организма, прочистване на черния дроб и червата, борбата с вирусните инфекции, понижаване на високата кръвна захар и намаляване на алергиите. В допълнение към всичко това, те притежават и противоракови свойства.

Медът пък е един от най-добрите източници на енергия в природата. Този вкусен пчелен дар е зареден с огромни хранителни и терапевтични ползи. Медът съдържа протеини, калций, желязо, витамин С, фолиева киселина, калий и холин.

Той има мощни противогъбични и антибактериални свойства. Изследванията показват, че медът, приложен локално, може да ускори зарастването на раните.

Когато комбинирате такива мощни съставки, вие несъмнено ще получите лековита течност. Насладете се на тази лесна за направа напитка през целия ден, за да подобрите цялостното си здраве и благополучие.

Автор: д-р Невена Миронова