Инфекции на горни и долни дихателни пътища – същност и разлики

Обновена: 30.01.2024|

С наближаването на есента сме застрашени още повече от развитието на инфекции на горни и долни дихателни пътища. Още при първи симптоми е необходима консултация със специалист, защото някои заболявания могат да бъдат опасни за живота. Правилната диагностика е от съществено значение за назначаването на работещо лечение и избягването на усложнения.

Инфекциите на горните дихателни пътища включват синусите, носа и гърлото. Инфекциите на долните дихателни пътища слизат надолу към белите дробове. Днес ще ви разкажем повече за техните видове, същност и разлики в лечението.

 

Инфекции на горните дихателни пътища

Всъщност всеки знае какво е инфекция на горните дихателни пътища, защото обикновената настинка е най-разпространеният пример за такава. Всяка година възрастните прекарват средно 2 до 3 настинки, а децата дори повече.

vitc 400 1
multi 600

 

vitc 400 1
multi 600

Те се появяват, когато вирусът навлезе в тялото, обикновено през устата или носа. Има над 200 подтипа вируси, които могат да ги причинят. Инфекциите на горните дихателни пътища са заразни. Могат да се разпространят чрез близък контакт със заразен човек, както и във въздуха при кихане и кашляне. Заразени повърхности също могат да предадат вируса.

Най-честите симптоми на инфекция на горните дихателни пътища включват:

 • Кашлица
 • Дискомфорт в носните кухини
 • Лека треска, особено при деца
 • Запушване на носа
 • Сополи
 • Възпалено гърло

По-рядко срещаните симптоми могат да включват:

 • Лош дъх
 • Болки в тялото
 • Главоболие
 • Загуба на обоняние
 • Възпалени очи

 

Лечение на инфекции на горните дихателни пътища

 

Грип. Инфекции на горни и долни дихателни пътища.

 

Тъй като тези инфекции са причинени от вируси, антибиотиците са безполезни. Вирусите обикновено се самоограничават с времето и е нужно само поддържащо лечение и почивка. За намаляване на симптомите и дискомфорта се дават следните препоръки:

 • Нанасяне на вазелин върху възпалени места, като устните и ноздрите.
 • Избягване на задимени помещения.
 • Избягване на резки температурни промени.
 • Пиене на много течности.
 • Повишаване на влажността в помещенията.
 • Повече сън.
 • Повече вода.
 • Използване на меки тъкани при издухване на носа.

Обикновено се приемат лекарства, достъпни и без рецепта – като капки за нос, пластири за възпалено гърло и температуропонижаващи медикаменти. Но можете да си помогнете и с домашни средства като ехинацея, чесън, джинджифил и лимон.

Подробни указания можете да прочетете в статията ни за 8 от най-добрите средства срещу настинка.

Нормалната продължителност на вирусна инфекция на горните дихателни пътища е 3-10 дни, но понякога симптомите могат да продължат до 14 дни. Обикновено симптомите са най-силни първите няколко дни и след това се забелязва постепенно подобрение.

Имайте предвид, че е възможно инфекция на горните дихателни пътища да се превърне в пневмония. Затова, ако изпитате висока температура, затруднено дишане, болка в гърдите или продължителна кашлица, трябва да направите консултация с лекар!

 

Превенция на инфекции на горните дихателни пътища

Най-добрата защита срещу инфекции на горните дихателни пътища е честото миене на ръцете със сапун и вода.

Измиването на ръцете намалява излагането на бактерии, които могат да разпространят всякаква инфекция.

Ето още няколко съвета:

 • Избягвайте да сте в близък контакт с болни хора.
 • Избършете предмети като дистанционни, телефони и дръжки на вратите, които могат да бъдат докоснати от хората в къщата, които имат инфекция на горните дихателни пътища.
 • Покрийте устата и носа си, ако сте болни.
 • Останете вкъщи, ако сте болни.

 

Инфекции на долните дихателни пътища

 

Инфекции на горни и долни дихателни пътища. Витамини при пневмония.

 

Острите инфекции на долните дихателни пътища включват пневмония, както и остър бронхит и бронхиолит, грип и магарешка кашлица. Те са водеща причина за заболявания и смърт при деца и възрастни по целия свят. Ето защо те не бива да се подценяват.

Инфекциите на долните дихателни пътища се причиняват от бактерии или вируси. Всички инфекции на горни и долни дихателни пътища са заразни. Могат лесно да се предават от човек на човек.

В хода на лечението пациентите произвеждат антитела за борба с болестта. С течение на времето обаче вирусът може да мутира, което означава, че тялото може да няма подходящите антитела, за да се бори с него. При инфекциите на долните дихателни пътища това е по-често срещано.

Симптомите на инфекция на долните дихателни пътища могат да бъдат различни. Ще ви запознаем с най-честите заболявания от този тип:

 • Остър бронхит и бронхиолит

Основният симптом на остър бронхит е кашлица, която не може да бъде обяснена с определено белодробно състояние. Бронхиолитът кара бебетата и кърмачетата да имат продължителни симптоми на хрипове и кашлица, които продължават седмици и месеци.

Повечето случаи на остър бронхит не изискват лекарства за лечение на състоянието и симптомите могат да бъдат овладени у дома чрез почивка и прием на течности. Антибиотиците нямат ефект върху вирусите, затова не се предписват за лечение на остър бронхит.

Бронхиолитът се диагностицира чрез проследяване на симптомите и анализ на дишането на детето. Бебетата, заразени с респираторен синцитиален вирус (RSV), обикновено се нуждаят от поддържащи грижи, но без лекарства. В изключително тежки случаи им се дават антивирусни лекарства.

 • Грип

 

Инфекции на горни и долни дихателни пътища. хормонален дисбаланс. Депресия. Памет и концентрация.

 

Обичайната форма на грип може да доведе до симптоми на треска, мускулни болки, главоболие, кашлица, възпалено гърло и запушен нос. Ако инфекцията е по-тежка, това може да се превърне в пневмония.

При грип симптомите също се овладяват успешно в домашни условия. При по-тежки симптоми се препоръчват лекарства без рецепта.

 • Пневмония

Хората с пневмония изпитват всички споменати по-горе симптоми като кашлица, заедно с други симптоми като треска или задух, без видима причина.

Рентгенова снимка често се използва за установяване на пневмония. Тя може да покаже засенчване на белите дробове, ако инфекцията е налице. За лечение на пневмония се използват антибиотици и различни подходи според риска за човека и тежестта на заболяването.

Лечение на инфекции на долните дихателни пътища

Един от начините за лечение на такава инфекция е чрез антибиотици. Антибиотиците трябва да се предписват само когато е необходимо, защото може да се развие антибиотична резистентност.

Резистентността към антибиотици се получава, когато бактериите редовно са изложени на едно и също лекарство и в крайна сметка мутират и развиват резистентност към него. Използването на антибиотици за лечение на леки заболявания ненужно излага на риск всеки човек от това усложнение.

 

Превенция на инфекции на долните дихателни пътища

Съветите, които дадохме по-горе, могат успешно да се използват за превенция на инфекции на горни и долни дихателни пътища. Все пак споменахме риска от преминаването на единия в другия вид при усложнения.

Най-добрият начин за предотвратяване на инфекции на долните дихателни пътища обаче си остава чрез ваксиниране. Ваксинацията срещу грип обикновено се прави на определени групи, като възрастни или хора с допълнителни заболявания, които са най-застрашени от усложнения.

 

Инфекции на горни и долни дихателни пътища – основни разлики

И така, да обобщим основните различия между двата вида инфекции.

Горните дихателни пътища включват всички въздушни канали в или над ларинкса. Въздушните канали под ларинкса до белите дробове са части от долните дихателни пътища.

Инфекциите на горните дихателни пътища обикновено са по-леки. Тялото очаква тази област да бъде изложена на патогени, така че тя има тенденция да бъде по-здрава.

Долните дихателни пътища са по-деликатни. Когато проникнат през защитата на горните дихателни пътища, патогените могат да причинят тежки инфекции на долните дихателни пътища. За тялото е много по-трудно да се бори с тях и затова са животозастрашаващи.

Превенцията е най-добрият начин да избегнем усложнения на инфекции на горни и долни дихателни пътища. Грижете се за здравето си и при първи симптоми се консултирайте със специалист!

Категории: Здраве|Публикувана: 21.09.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 30 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 21 септември 2021 в 09:43 | Категория: Здраве