Бронхиална астма – състояние, известно на всички и което засяга много хора. Нещо, което може би не знаете е, че болестта може да бъде ефективно облекчена чрез употребата на подходящи билки. Лечението, особено на тежка бронхиална астма, изисква комбинация от методи за намаляване и контрол на симптомите. Понякога се налага към лекарствата с рецепта в допълнение да се приемат и билки. Днес ще ви разкажем именно за природните лекове, които често остават на заден план, а не трябва.

 

Бронхиална астма: какво представлява?

От физиологична гледна точка, бронхиалната астма е неправилно засилване на имунния отговор в дихателните пътища. Обикновено, когато тялото възприеме заплаха, възпалителният аспект на имунната система се насочва към решаването на евентуални здравословни проблеми. При човек с астма този аспект е засилен многократно и всяка възприемана заплаха – инфекция, алерген или емоционален стрес, може да започне да освобождава възпалителни цитокини и хистамини на нива далеч над нормата. Това, от своя страна, кара лигавиците да се подуват, а гладките мускули на дихателните пътища да се свиват в спазми. С течение на времето този увеличен имунен отговор може да причини увреждане на бронхиалната тъкан, което изостря реакцията, защото тялото вече има и реален набор от наранявания, на които да реагира. Сега е време да разкажем как може да се противодейства на всичко това с билки.

 

 1. Глог

Ако човек с астма допълнително страда от хронична тревожност, чести пристъпи на паника и безсъние, това ще усложни симптомите на заболяването. Контрол върху тези допълнителни „екстри“, със сигурност ще донесе облекчение. Тоникът от глог е идеалният избор в този случай. Това е растение, богато на флавоноиди, които спомагат за овладяване на възпалението. При остри атаки, ако се ползва в комбинация със спазмолитична билка, се постигат най-добри резултати. Препоръчват се 3-4 дози от 30 капки, под езика, на интервали от 1-2 минути до облекчение.

 

 1. Куркума

 

Куркумин и турмерик. Турмерик с джинджифил. Бронхиална астма.

 

За куркумата сме ви разказвали неведнъж. Освен за ароматно къри, тази ярко жълта подправка се използва и като незаменим лек. Това се дължи най вече на куркумина. Този естествен оцветител на растението има способността да намалява възпалението (още за ползата от куркумина, разберете в статията по темата).

Добавката с куркумин или куркумата в чист вид спомага за намаляване на обструкцията на дихателните пътища и може да бъде полезно допълващо лечение за астма.

Имайте предвид, че това се отнася за лека до умерена астма и е необходимо лечението да продължи поне 30 дни.

 

 1. Шизандра при бронхиална астма

Според китайската медицина бъбреците също играят роля при дишането, „хващайки“ белия дроб, за да „издърпат“ дъха. Когато бъбреците са слаби, това не може да се случи и вдишването има тенденция да бъде непълно. С други думи е невъзможно да се поеме дълбоко дъх. Шизандрата помага именно за това състояние, което е често срещано при астматиците. На тях се препоръчва приемът на 30-60 капки от тинктура от плода всеки ден.

Плодът на шизандрата е известен като единственият, който събира всичките пет вкуса – сладък, кисел, горчив, пикантен и солен.

Особено полезна е билката, когато определени органи са били натоварени от употребата на стероидни лекарства.

 

 1. Черно семе (нигела)

Черното семе е друга подправка, известна със здравословните си свойства – намалява кръвното налягане, поддържа черния дроб, подобрява храносмилането, облекчава диарията, стимулира апетита, облекчава болката, намалява възпалението, защитава и укрепва косата и кожата и се бори с инфекциите. Възможно е да го срещнете и под наименованието черен кимион. Това растение е широко използвано в традиционната ислямска медицина за лечение на различни заболявания. Черният кимион е наричан също хабутал барака – благословени семена.

Заради всичките си полезни качества това черно семе е спечелило славата си като „лек за всичко освен смъртта“.

Едно от предимствата на растението е неговият спазмолитичен ефект. Поради това се смята, че намалява контракциите и в дихателната система, дължащи се на астма. Само след 4 седмици прием на добавка масло от черно семе доказано намалява белодробното възпаление и подобрява работата на дихателната система.

 

 1. Бял оман

Белият оман отдавна е известен като отхрачващо средство, което помага при „задръствания“ в дихателните пътища. Особено подходящ е белият оман при наличие на бактериална инфекция, а много астматици са склонни към бронхит и пневмония. Ето защо превенцията с билката би била от полза. Достатъчни са 5-10 капки дневно при хронични ситуации и 30-60 капки тоник при остри ситуации. Други билки, които помагат при респираторни инфекции, ще откриете в статията, посветена на темата. Те биха имали приблизително същия ефект, но белият оман е най-подходящ при състояние на бронхиална астма.

 

 1. Черен кохош

Тази интересна билка е отличен антиспазматик и е много подходяща, когато астмата е придружена от периоди на дълбока депресия, паника и чувството за обреченост. Позната е още като черен бъг, черна змия или приказна свещ. 3 до 10 капки от тинктурата помагат при първи признаци на меланхолия, за да се избегнат симптоми на задълбочаваща се депресия. До 30 капки за разрешени при остри спазматични пристъпи на астма. По-ефективна е при дамите, може би, защото е известна като билка на жените и е пръв помощник при третиране симптомите и на менопауза.

 

 1. Джинджифил при бронхиална астма

В Аюрведа джинджифилът също има голямо значение при лечението на астма. Чаят от една чаена лъжичка смлян джинджифил и чаша вода е полезен за астма и изчистване на дихателните пътища. Джинджифилът съдържа съединения като гингероли, които имат антиоксидантни свойства, което също е добро предимство при лечение на заболяването. Още за предимствата на джинджифила – в статията в блога ни.

 

 1. Гъби рейши

 

Гъби рейши. Бронхиална астма.

 

Рейши, макар и от царството на гъбите, са силни противовъзпалителни и имуноизграждащи природни средства. В китайската медицина се известно, че рейши помагат за укрепването на белите дробове. Ако можете да намерите цели гъби рейши, пресни или изсушени, те могат да се използват в кулинарията. В противен случай можете да използвате рейши под формата на концентрирана билкова тинктура.

 

Необходими предпазни мерки, които да вземете предвид

Повечето хора мислят, че билките са естествени и затова – безопасни за консумация. Въпреки това много от тях не са тествани щателно и трябва да се приемат с внимание. Ето защо:

 • Някои билки могат да пречат на традиционните лекарства за астма и да причинят усложнения или неефективност.
 • Билковите добавки не се регулират от нито един ръководен орган или не са пакетирани с препоръчани дози.
 • Билките могат да причинят алергични реакции и всеки може да реагира различно на тях. Не приемайте непознати билки преди да се консултирате с лекар.