Днес обръщаме внимание на пречистване на белите дробове с билки – един от начините да вземем превантивни мерки за здравето на дихателната ни система.

Белият дроб е начинът на цялото тяло да си набавя така нужния за функционирането му кислород. Но рядко се замисляме, че той е подложен на непрекъснати атаки. Те идват от замърсения въздух, тютюнопушенето, микрочастиците пластмаса и фините прахови частици във въздуха, както и от бактериите навсякъде около нас.

На фона на всичко това всъщност не съществуват много начини за предпазване и профилактика на дихателните ни пътища, част от които са белите дробове.

За щастие има няколко природни метода, които могат да ни лекуват отвътре, за да вдишваме все така свободно въздуха отвън. Те са дар от природата и днес ще ви запознаем с пет от най-ефективните сред тях.

 

Как да пречистим белите си дробове с билки

Има няколко основни начина, по които можем да приложим пречистване на белите дробове с билки от натрупаните от околната среда токсини. Някои от тях са модерни, а други – датират от десетилетия, дори столетия назад във времето.

Съвременните методи включват инхалации с модерни устройства и солни стаи. Открай време обаче народните лечители знаят, че природата ни е дала средствата да се справим: като дишаме повече чист въздух сред природата и използваме билки в помощ на белите си дробове.

Сред тях са техники с мащерка, евкалипт, добре познатата ни мента, но и риганът, който сме свикнали да ползваме като подправка, както и босилек. Именно за тези най-полезни природни дарове, които ни помагат да пречистим дробовете си, ще говорим в следващите редове.

 

Пречистване на белите дробове с билки: Мащерка

 

Пречистване на белите дробове с билки, прясна мащерка, откъсната скоро и приготвена в букетче за сусшене.

 

Трудно е да й устоим – независимо дали я усещаме като аромат във въздуха или е пред нас под формата на нежен чай. Мащерката крие много тайни, с които природата я е дарила. Една от тях е именно ползата й за белите ни дробове.

Сама по себе си мащерката е една от най-популярните билки по нашите ширини. Тя вирее при умерен климат в планинските части. Има и много изследвани през десетилетията нейни свойства. Лековитите й способности датират от преди столетия, а с годините се е наложила и като подправка. Най-известна е като чай и съставка на лекарствени продукти.

Ключов фактор за използването на мащерката се явява нейното силно антиоксидантно действие.

Сред веществата, които се отличават в състава й, са видове флавоноиди, терпинен, тимол и бета каротин. Те пречистват ефективно отвътре-навън тялото. По-точно – влияят на клетъчно ниво на така опасните, невидими с просто око, свободни радикали.

Тимолът, от друга страна, добавя към силното действие и своите антимикробни и антигъбични действия. Именно той действа изключително ефективно, когато става въпрос за вирусни и инфекциозни заболявания на дихателната система.

Мащерката служи за детокс на нашия бял дроб – пречистване с билката е превенция, която е препоръчително да прилагаме периодично.

Силата на мащерката далеч не е само в аромата й, когато става дума за хронични и алергични състояния.

Тя е известна и като ефективно средство за борба с астмата, бронхита, бронхопневмонията и ангината. Микроелементите в нея се противопоставят на секретите и помагат за изчистването им, борят се също с гъбичните инфекции, които могат да ги съпътстват.

От голяма полза е след прекарани вирусни или инфекциозни заболявания, засегнали белите дробове. Затова често се среща в сиропите и капките против кашлица. Като бонус – тя действа положително и на устната кухина, като я прочиства от възпаления.

 

Евкалипт

Макар и най-известен като етерично масло с леко остър, приятен аромат, евкалиптът има много силни способности за прочистване на дихателните пътища. Нещо повече – смята се, че той е добър начин да се предпазим от болести, които засягат дихателната система.

Произходът на растението е Австралия, затова и най-често го асоциираме с коалите и това, че е една от храните им. Това обаче не пречи да бъде едно от най-известните средства за борба с възпаленията на дихателните пътища. През вековете се е прочул като такова благодарение на своите противовъзпалителни действия. Причините за това са няколко.

От една страна, евкалиптът стимулира имунната ни система. По-точно: частите от нея, които отговарят за защитата на горните дихателни пътища – мястото, от което най-често тръгват инфекциите.

Освен това стимулира кръвообращението в областите, които са най-отговорни за дишането, и така помага на организма да се възстанови след нападения на бактерии, вируси и гъбички.

Много важно свойство на евкалипта – благодарение на цялостното си действие той дава възможност на белите дробове да се “отворят” и да могат да поемат повече въздух.

Веднъж функциониращи правилно, те предават повече кислород към мозъка и останалите части на тялото, имунната система работи по-добре и оттам – по-бързо се възстановяваме след инфекции.

Макар че най-често се използва при инфекции на горните дихателни пътища, евкалиптът се използва успешно и при здравословни проблеми с белите дробове.

Пример за това е ефективността му при бронхити, остри респираторни заболявания, ХОББ и други. Тя се дължи на цялостното му откашлячно действие, което помага на белите дробове да се прочистят от последиците от заболяванията или от натрупани вредни вещества.

Извън лечебните си действия, евкалиптът улеснява дишането при запушени горни дихателни пътища като отпуска мускулатурата на въздухопроводните пътища на тялото.

 

Пречистване на белите дробове с билки: Мента

 

Пречистване на белите дробове с мента.

 

Малко е да кажем, че тази билка е чудо на природата. Тя се използва в изключително много направления на козметиката и фармацевтичната индустрия заради богатото си съдържание на полезни вещества.

А едно от най-хубавите неща е, че по нашите ширини тя се намира доста лесно. За разлика от евкалипта и подобно на мащерката, ментата обича умерения климат и расте бързо и безпроблемно. Отличава се с характерния си аромат, който изпуска дори само при леко потриване на листенцата на растението.

Именно те се използват широко за лечение и козметични процедури, а дори и като добавка към рецепти за ястия и като подправка за свеж аромат при заливки, сосове, супи, напитки и десерти.

Тайната й се крие в една от съставките на растението: метанол. Тя въздейства върху гладката мускулатура на дихателните пътища и едновременно с това успокоява дишането.

Пречистване на белите дробове с билки като ментата със сигурност би имало ефект.

На първо място ментата силно въздейства на прякото обоняние и отпуска лигавицата, като така много ефективно помага при запушвания на носа и синусите. Веднъж стигнала до белите ни дробове, тя започва да лекува и по-точно казано: да детоксикира дихателните органи.

Ментата е и антиоксидант, което значи, че ефективно ни помага да се пречистим от вредните вещества и въздействия. Тя отпуска тъканите и мускулите. Пред ментата и ефективността й отстъпват дори алергичните реакции, а освен тях и астмата, бронхита и вирусните инфекции, които поразяват дихателните пътища.

За ефективност на белия дроб се препоръчва да се използва под формата на инхалации или лекарствени продукти на билкова основа с високо съдържание на ментол.

 

Риган в подкрепа на белите дробове

Риганът е билка, която често използваме в готвенето, но по-рядко като лечебно средство. А тя може да ни даде много. При по-внимателно вникване в състава на ригана, откриваме в него витамини и минерали, както и антиоксидантни съставки. Всички те стимулират имунната система, но и помагат за пречистването на белите дробове.

Основните си плюсове риганът дължи на две вещества: карвакрол и розмаринова киселина. Те действат отпушващо и отпускащо на горните дихателни пътища и пречистващо на белите дробове и бронхите.

 

Пречистване на белите дробове с босилек

 

Пречистване на белите дробове с билки. Пилешки руладини. Пресен босилек, който може да се използва като подправка на вкусни ястия. Не е сушен, за да се добави към билки. Подходящ за песто към сьомга на урна.

 

Вярвате или не, босилекът е още една добре известна от векове билка, която се използва широко в готварството, но се пренебрегва често, когато става дума за природните й свойства за лечение.

Ако попитате обаче народните лечители, те ще ви кажат, че приготвен на отвара по правилния начин, риганът може да подейства добре при много състояния на дихателните пътища.

Това важи включително за астматични пристъпи и задух. Извън тях обаче той помага за прочистването на белите дробове и при инфекции от бактериален и вирусен тип.

Риганът постига това чрез своето бронхоразширяващо, антисептично и антикашлично действие.

 

Кога да направим детокс на белите си дробове?

Няма точно и конкретно препоръчително време, в което да направим детокс с билки на белите си дробове. Има обаче редица фактори, които са предпоставка за по-често прилагане на тактиката за по-здрави дихателни пътища.

Хубаво е да помагаме на белите си дробове да се пречистват по-лесно при болестни състояния, както и при споменатите по-горе хронични състояния като астма, например. Извън това е хубаво да си правите пречистване на белите дробове с билки поне два пъти в годината, ако:

  • пушите
  • сте пушили, но сте сте отказали цигарите
  • живеете или сте живели с човек, който пуши активно (сте били “пасивен пушач”)
  • работите в наситена с вредни вещества среда, които приемате чрез въздуха
  • живеете в населено място с повишена степен на замърсяване на въздуха с висок процент фини прахови частици
  • имате хронични белодробни заболявания
  • имате алергии