Антибиотична резистентност – какво представлява?

Обновена: 02.04.2024|
Антибиотична резистентност.

Явлението антибиотична резистентност възниква, когато структурата на бактериите се променя, така че те могат да се преборят с лекарствата, които обикновено ги убиват. Това значително ограничава възможностите за лечение и е световен здравен проблем. Някои щамове бактерии вече са супербактерии, което означава, че не реагират на няколко вида антибиотици.

Днес ще ви разкажем какви рискове крие всичко това и възможно ли е проблемът да се предотврати.

 

Какво е антибиотична резистентност?

Освен въведението, което дадохме, трябва да изясним и, че антибиотичната резистентност е вид антимикробна резистентност. Гъбичките, паразитите и вирусите също могат да развият лекарствена резистентност.

 

Човешкото тяло не развива антибиотична резистентност, бактериите го правят. Когато се появи резистентност към антибиотици, по-малко антибиотици са ефективни срещу определена бактерия. Други често помагат, но е важно да има повече възможности за лечение.

Когато се появи резистентност към антибиотици, ние не знаем, че това се е случило, докато не се пристъпи към лечение. Антибиотикът, който преди това се е справял с лечението на проблема, изведнъж спира да действа или става по-малко ефективен. Отнема време за осъзнаете на проблема, междувременно болестта се влошава.

 

За какво се използват антибиотици?

Бактерии има почти навсякъде – във водата, храната и почвата. Бактериите живеят върху кожата на хората, в козината на животните и вътре в тялото. Повечето от тях не създават проблеми. Всъщност някои са полезни, като добрите бактерии в чревната флора, които подпомагат храносмилането.

Но понякога хората се нуждаят от антибиотици, за да убият или да спрат растежа на бактерии, които причиняват инфекции. Лекарите могат да предписват антибиотици за:

 • Вътрешни инфекции (като инфекции на пикочните пътища).
 • Тежки, потенциално животозастрашаващи бактериални инфекции (като пневмония).
 • Бактериална инфекция, която попада в кръвния поток (сепсис).
 • Превантивни цели (като например намаляване на риска от инфекция след операция).

Има различни видове антибиотици, които действат по един от двата начина:

 • Бактерициден антибиотик – тези лекарства убиват бактериите, като обикновено пречат или на образуването на бактериалната клетъчна стена, или на нейното клетъчно съдържание.
 • Бактериостатик – те спират бактериите да се размножават.

 

 

Какво е супербактерия?

Антибиотична резистентност.

През годините различни щамове бактерии се адаптират към лекарствата, които обикновено ги убиват. Наречени супербактерии, тези бактерии продължават да се размножават и да причиняват инфекции, въпреки лечението с няколко различни антибиотици. Има вероятност нито един антибиотик да не работи.

Някои бактериални инфекции със статуса на супербактерия включват:

Наскоро разработена база данни за гените, които водят до антибиотична резистентност, установи, че има 20 000 потенциални r гени (гени на резистентност) от 400 различни типа. Добрата новина е, че малко от тях водят до антибиотична резистентност в патогенни щамове. И все пак нарастването на супербактериите е наистина сериозно.

 

Какво може да доведе до антибиотична резистентност?

Има няколко фактора, които често допринасят за развиването на антибиотичната резистентност:

 1. Прекомерна употреба на антибиотици

Приемът на антибиотици, когато не са необходими или полезни, допринася за антибиотична резистентност. Например повечето случаи на възпалено гърло са вирусни и антибиотиците няма да помогнат. Дори бактериалните ушни инфекции често се подобряват без антибиотици.

 1. Неправилна употреба на антибиотици

Бактериите се възползват от всяка възможност за размножаване. Ако забравите да вземете лекарство за един или няколко дни, спрете лечението твърде рано или използвате неправилни антибиотици, бактериите започват да се размножават и мутират. Мутиралите бактерии стават все по-устойчиви на лекарства.

 1. Селскостопанска употреба на антибиотици

Бактериите при животните също могат да станат устойчиви на антибиотици. Приблизително 70% от употребата на антибиотици в световен мащаб е за селскостопански цели.

 1. Спонтанна резистентност

Понякога генетичният състав (ДНК) на бактерията се променя или мутира сам. Антибиотикът не разпознава тази новоизменена бактерия и не може да я атакува така, както трябва. Тоест промяната помага на бактериите да се борят с ефектите на лекарството.

 1. Предадена резистентност

Можете да предадете заразна лекарствено-устойчива бактериална инфекция на някой друг. Този човек вече има инфекция, която не реагира на антибиотик. Отново обикновено може да се намери решение, но тъй като е минало време, устойчивите бактерии са по-трудни за лечение.

 

Възможни усложнения и рискове, свързани с антибиотична резистентност

 

Антибиотична резистентност.

 

Лекарите имат ограничени възможности за лечение, когато бактериалните инфекции станат устойчиви на антибиотици. Проблемът може да доведе до:

 • Повишен риск от тежко, продължително заболяване и смърт.
 • Тежки странични ефекти на лекарствата.
 • По-дълъг престой в болница.
 • По-голяма употреба на лекарства, което не винаги е полезно.
 • Увеличени медицински разходи.

Ако инфекцията показва признаци на антибиотична резистентност, лекарят може да назначи друго лекарство. Новото лекарство може да има по-тежки странични ефекти. Опитът с различен антибиотик също повишава риска от развитие на резистентност и към това лекарство.

Всъщност всеки, който приема антибиотици, е изложен на риск от антибиотична резистентност. По-възрастните хора и тези с отслабена имунна система са по-склонни да развият сериозни бактериални инфекции, които се нуждаят от антибиотично лечение. Комбинацията ги излага на по-висок риск от усложнения от антибиотична резистентност.

Може да е по-вероятно хора да развият антибиотична резистентност, ако:

 • Имат СПИН.
 • Се лекуват от автоимунно заболяване (като лупус) с имуносупресивна терапия.
 • Имат рак.
 • Са били подложени на трансплантация на органи или стволови клетки.

 

 

Антибиотична резистентност – може ли да я предотвратим?

Антибиотична резистентност.

Няма нищо, което да гарантира на 100%, че никога няма да се срещнете с антибиотичната резистентност в някой етап от живота си. Има обаче няколко стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска това да се случи:

 • Не приемайте чужди лекарства. Вземайте само предписаните за вас антибиотици.
 • Следвайте съветите на вашия лекар, за да лекувате симптомите си без антибиотици. Не го притискайте за ненужна рецепта.
 • Не пропускайте доза. Ако трябва си настройте аларма, която да ви подсеща. И ако все пак забравите да вземете лекарството, не наваксвайте с двойна доза.
 • Изпълнете терапията докрай, както е предписано, дори ако се чувствате по-добре. Ако спрете антибиотик твърде рано, бактериите могат да започнат да растат отново и да развият резистентност.
 • Мийте ръцете си редовно. Добрата хигиена намалява риска от получаване на бактериална инфекция.

 

Да обобщим: Бактериите, които развиват антибиотична резистентност, не реагират на стандартните лечения. Резултатът може да бъде бактериална инфекция, която е трудна за овладяване.

Антибиотичната резистентност е световен здравен проблем. За да се намали риска, лекарите предписват антибиотици само когато е необходимо. Прекалената употреба и неправилният прием на антибиотици допринасят за антибиотичната резистентност.

Не забравяйте да следвате инструкциите на вашия лекар. Винаги взимайте антибиотици само когато е необходимо и точно както е предписано. Не се самолекувайте!

Бъдете здрави!

Категории: Здраве|Публикувана: 20.10.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 април 2024 в 12:19 | Публикувана: 20 октомври 2021 в 13:06 | Категория: Здраве