Бактериални срещу вирусни инфекции – каква е разликата?

Обновена: 06.03.2024|

Бактериалните и вирусните инфекции имат много общи неща помежду си. И двата вида се причиняват от микроби – съответно бактерии и вируси. Предават се чрез кашлица и кихане, контакт със заразени хора, със замърсени повърхности, храна и вода, контакт със заразени животни и насекоми като бълхи и кърлежи.

Като и двете инфекции могат да причинят леки, умерени и тежки заболявания. Причиняват и подобни симптоми като кашлица, треска, повръщане, диария, умора и спазми. Но бактериалните и вирусните инфекции са различни в много други важни аспекти, най-вече поради структурните различия и начина, по който реагират на лекарствата. Как да ги различите една от друга ще ви обясним в днешната статия.

 

Основни разлики

Бактериите са малки микроорганизми, които са съставени от една клетка. Те са много разнообразни и могат да имат различни форми и структурни характеристики. Бактериите могат да живеят в почти всяка възможна среда, включително в или върху човешкото тяло. Повечето бактерии са безобидни, а някои всъщност помагат чрез храносмилането на храната, унищожаването на болестотворни микроби, борбата с раковите клетки и осигуряването на основни хранителни вещества. Само няколко вида бактерии причиняват инфекции при хората. Тези бактерии се наричат патогенни бактерии.

multi 400
zink 600

Вирусите са друг вид микроорганизми, дори по-малки от бактериите. Подобно на тях, те също са много разнообразни по форма и характеристики. Но вирусите са паразитни. Това означава, че те изискват живи клетки или тъкан, в която да растат. Всичко, което имат, е протеиново покритие и сърцевина от генетичен материал – РНК или ДНК. За разлика от бактериите, вирусите не могат да оцелеят без гостоприемник. Вирусите могат да нахлуят в клетките на нашето тяло, използвайки техните компоненти, за да растат и да се размножават. Някои вируси дори убиват приемни клетки като част от техния жизнен цикъл.

multi 400
zink 600

 

Как се разпространяват вирусните и бактериалните инфекции?

 

Sickness woman holding red cup and paper tissue

 

Много бактериални инфекции са заразни, което означава, че могат да се разпространяват от човек на човек. Има много начини за това, включително:

  • Близък контакт с човек, който има бактериална инфекция, като докосване и целувка.
  • Контакт с телесните течности на заразен човек, особено след сексуален контакт или когато инфектиран човек кашля или киха.
  • Предаване от майка на дете по време на бременност или раждане.

Освен че се разпространяват от човек на човек, бактериалните инфекции могат да се разпространяват и чрез ухапване от заразено насекомо например. Консумацията на замърсена храна или вода също може да доведе до инфекция.

Сред най-разпространените бактериални инфекции са: стрептококи в гърлото, инфекция на пикочните пътища, бактериално хранително отравяне, гонорея, бактериален менингит, Лаймска болест, тетанус.

Подобно на бактериалните инфекции, много вирусни такива също са заразни. Те могат да се разпространяват от човек на човек по подобни начини, включително: близък контакт с човек, който има вирусна инфекция, контакт със замърсени повърхности и други. Сред най-разпространените вирусни инфекции са: грип, настинка, вирусен гастроентерит, шарка, вирусен менингит, брадавици, вирусен хепатит.

 

Как се диагностицират бактериалните и вирусните инфекции?

Трябва да се консултирате с вашия лекар винаги, когато се появят съмнения, че имате бактериална или вирусна инфекция. Изключение прави обикновената настинка, която не е животозастрашаваща и можете да преборите с домашни средства.

В някои случаи е трудно да се определи дали дадено заболяване е вирусно или бактериално, тъй като много заболявания – включително пневмония, менингит и диария, могат да бъдат причинени и от двете.

Но всеки лекар трябва да бъде в състояние да определи причината, като изслуша вашата медицинска история и направи физически преглед. Ако е необходимо, той ще направи и необходимите тестове на кръв и урина, за да помогне за потвърждаване на диагноза, или „културен тест“ на тъкан за идентифициране на бактерии и вируси.

Понякога дори може да се наложи биопсия на засегнатата тъкан.

 

Как се третират бактериалните и вирусните инфекции?

 

Болна жена, която е вкъщи, наметната с одеала и сипваща в мерителна лъжица антибиотици.

 

Антибиотиците обикновено се използват за лечение на бактериални инфекции. Има много различни видове антибиотици, но всички те работят, за да предотвратяват ефективно разрастване и разделяне на бактериите. Често се изискват антибиотици и за вирусни инфекции.

Но това се прави само при по-тежки усложнения, тъй като прекаляването с антибиотици може да доведе до антибиотична резистентност. Тя възниква, когато бактериите се адаптират, за да могат да устоят на определени антибиотици. Това може да направи много бактериални инфекции по-трудни за лечение.

Ако са ви предписани антибиотици, вземете целия си курс, дори и ако започнете да се чувствате по-добре след няколко дни. Пропускането на дозите може да предотврати убиването на всички патогенни бактерии.

Няма специфично лечение за много от леките вирусни инфекции. То обикновено е фокусирано върху облекчаване на симптомите, докато тялото само работи за изчистване на инфекцията. Това може да включва неща като:

  • Пиене на течности за предотвратяване на дехидратацията
  • Повече почивка
  • Пиене на лекарства за облекчаване на болка и треска, съдържащи ацетаминофен или ибупрофен

В някои случаи вашият лекар може да предпише и друг антивируснен медикамент, който да помогне за по-бързото лечение на състоянието, като инхибира вирусния жизнен цикъл.

[/fusion_builder_column]

 

Мерки за предотвратяване на инфекции

Да обобщим: инфекциите могат да бъдат причинени или от бактерии, или от вируси, като се разпространяват по подобни начини, но имат нужда от различно третиране. Антибиотиците се използват за лечение на бактериални инфекции. Лечението на вирусните включва третиране на симптомите. Можем да помогнем за предотвратяване на разболяване или разпространение на бактериалните и вирусни инфекции, като практикуваме добра хигиена, засилим имунитета си, ваксинираме се и оставаме вкъщи, почивайки повече, когато сме болни.

Категории: Здраве|Публикувана: 18.02.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 15:49 | Публикувана: 18 февруари 2020 в 12:00 | Категория: Здраве