Сминдух – полезни свойства и употреба

Обновена: 13.03.2024|
Ползи от сминдух. Сминдух, билка, растение.

Чували ли сте за билката сминдух? Известна по нашите ширини и просто с името „обикновен сминдух“, тя има неподозирани от мнозина ползи за здравето ни – от нас само се изисква да знаем за тях, за да знаем кога да я използваме!

Разказваме ви за така подценяваната билка в следващите редове.

 

Полезни свойства на сминдуха

Вече споменахме, че билката е добре известна по нашите земи, но в действителност употребата й е била прилагана още от древните народи. Произходът й е свързван със земите, които граничат със Средиземно море, но има доказателства за широката й употреба още преди векове освен в Гърция, в Египет, Азия, Индия и дори Африка.

Любопитен факт, съхранен във вековете, е, че египтяните са използвали билката за тонизиране преди битка.

 

В зависимост от това в коя част на България се намирате, можете да срещнете сминдуха с още няколко различни близки и не чак толкова имена. Разнообразието варира от „сминдох“, „сминдол“, „сминдул“, „сминдулче“, „дулче“, „дулчец“, „дилчец“, „тилчец“ и стига до „чилчец“, „чилмен“, „чимной“, „чимпой“, „пой“, „крива мерудия“, „рогата чубрица“, „чирска мерудия“.

В стари книги и предания от по-възрастни роднини може да го срещнете и като „грчка трава“ и „грчко сено“. Отделно от това семената и стритият прах от сминдух също имат свое име: „чимен“.

Кои са свойствата обаче, които правят билката толкова популярна билка в миналото и днес? Сред свойствата, с които природата ни е дарила чрез растението, са редица позитиви при наличието на рани, ревматизъм, кожни проблеми от типа на екземата. В миналото китайските природни лечители са го прилагали успешно и при проблеми с половата активност при мъжете.

Това далеч не са всичките му полезни действия, защото в наши дни е известно, че сминдухът помага и на храносмилателната и дихателната системи. Съвременни изследвания доказват, че сминдухът действа добре при високи нива на кръвната захар и повишен холестерол.

Всички тези лечебни възможности растението дължи на няколко вещества в състава си. Списъкът е дълъг и включва много полезни за организма витамини, минерали и съединения, но най-важните, които трябва да споменем, са витамин A, витамини от групата B, както и витамин C, лецитин, етерични масла, холин, триптофин, ниацин и калий.

 

 

Употреба

 

Сминдух, билка, растение.

 

Както в миналото, така и днес, сминдухът се използва като подправка, но и в народната медицина, под формата на хранителна добавка, и като съставка в някои лекарствени средства. Затова и формите, под които можете да го намерите, са няколко: като част от смес подправки, като самостоятелно стрит продукт или като една от много съставки на билкови или лекарствени продукти.

Готови сме да ви изненадаме с нещо, което вероятно не знаете, а именно: че стрит на прах, сминдухът е част от сместа подправки, които образуват така любимата на българите шарена сол. Освен в нашата кухня, сминдухът има широко приложение в различни традиционни рецепти и смеси от арменската, персийската и грузинската кухня. Намираме следи от него и в редица други култури, затова и може да се каже, че употребата му е много широко разпространена в световен мащаб.

Една от най-сериозните ползи на сминдуха е за храносмилателната система. Там има активно приложение за подобряване на храносмилането и цялостното здраве на стомашно-чревния тракт.

Освен това билката повишава апетита и дава на тялото ни полезни фибри, ако се използва под формата на семена. Така влияе добре при запек. Ако решите пък да добавите към някое ястие кълнове от сминдух, то можете да разчитате на помощ в борбата с нарушените функции на черния дроб. Наблюдения установяват, че те работят в полза на тялото ни и при нужда от облекчаване на разстроен стомах.

Доказано е, че сминдухът подобрява и симптомите при киселини, като ефектът му се сравнява с този при използване на лекарствени продукти.

 

Ползи за кожата

Сминдухът се употребява успешно и по пътя към целта на много хора по света – здрава и красива кожа. Там той намира място в лекове, свързани с облекчаване на случаи на екзема и други видове кожни заболявания. Високата му ефективност се дължи на силните му противовъзпалителни и облекчаващи свойства. И още: сминдухът ускорява времето за оздравяване на рани, охлузвания и възпаления на епидермиса.

 

При високо кръвно и холестерол

Една от най-важните употреби на растението засяга ефекта му върху кръвното налягане и холестерола. Билката действа благоприятно при тези два проблема, които редица медици и учени определят като някои от най-застрашаващите здравето в нашия век.

Затова и добавянето на продукти със сминдух се препоръчва, когато е подходящо, при хора с проблеми с теглото, сърдечно-съдовата дейност и/или доказани запушвания на кръвоносните съдове. Диабетиците също извличат полза от чудодейната билка, тъй като могат да разчитат на нея за намаляване на кръвната захар.

Една от най-популярните рецепти за целта включва накисване на семена от сминдух в кисело или прясно мляко и консумацията им на дневна база.

 

При проблеми с дихателните пътища

Дихателните пътища също биват облагодетелствани от сминдуха – особено ако страдате от суха кашлица по време на сезоните, които правят дихателната система уязвима на вируси и инфекции. При възпалено гърло също можете да разчитате на изпитани рецепти със семена от растението в комбинация с прясно мляко или съвсем обикновена отвара.

Единственото изискване: варете 2 супени лъжици семена около 30 минути в литър вода.

 

Срещу пърхот

Може би ще се изненадате, но се твърди, че можете да използвате сминдух и в домашни маски за намаляване на пърхот и стимулиране на растежа на косата. Това обаче са относително нови изследвания, които се основават на противогъбичния и антисептичния ефект на растението и тепърва ще бъдат доказани напълно. А докато това се случи, не пропускайте да прочетете нашите съвети и рецепти против пърхот.

 

Прием на сминдух при бременни и кърмачки

 

Сминдух, растение, билка.

 

Отделно от досега изброените качества и начини на употреба, е важно да обърнем внимание на още няколко качества на сминдуха при две много важни състояния на женския организъм: бременност и кърмене.

Важно е да отбележим, че качество на растението, за което се знае от  векове, е влиянието му върху женското здраве. В днешно време учените са доказали, че по-специфично той действа върху производството на хормона естроген.

От друга страна, една от най-популярните употреби на сминдуха е свързана с периода на кърмене при жените. Научно доказано е, че билката подобрява количеството и качеството на кърмата при младите майки. Препоръчително е при намалена лактация да се пият по три чаши чай от сминдух на ден. Твърди се, че ще видите ефект още в първите 24 часа.

Освен тези ефекти, билката още помага при менструални спазми при жени на всякаква възраст. Чаят от сминдух облекчава продължителността и интензитета на тези така неприятни симптоми по време на месечния цикъл. А за тези от вас, които са в менопауза, също има ползи от растението: намалява дискомфорта и интензитета на горещите вълни, но и влияе на промяната в настроенията.

Но когато говорим за периода на бременност, е много важно да се внимава с приема на сминдух под каквато и да било форма. С годините е установено, че той може да предизвика контракции и да ускори процеса на раждане. Ако обаче е твърде рано за това, може да се стигне до спонтанен аборт.

Затова и ако вече сте бременна или планирате бременност, е хубаво да прегледате менюто си и да избягвате подправки и ястия с включен в тях сминдух.

 

За какво да внимаваме

Както при всяка друга билка, и за тази важи принципа, че е полезна в определени количества, но може да бъде и вредна.

В случай, че прекалите с приема й, можете да се окажете със следните симптоми:

  • Диария
  • Подуване на стомаха
  • В редки случаи: алергични реакции

Важно е да се консултирате със специалист за консумацията на лекарства, добавки или домашни рецепти със сминдух, ако пиете лекарства, които действат върху съсирването на кръвта.

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 09.11.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 10:56 | Публикувана: 9 ноември 2021 в 15:00 | Категория: Билки, Здраве