Популярните от мурсалски чай ползи и употреба

Обновена: 12.03.2024|
Популярните от мурсалски чай ползи и употреба.

Какво знаете за популярните от мурсалски чай ползи и неговата употреба? Известен още като планински, пирински алиботушки и шарпланински, според мнозина той има изключителни лечебни свойства.

Освен това мурсалският чай е включен в Червената книга на България като застрашен вид под името Пирински чай.

Днес ще разкажем за неговите свойства и как могат да помогнат на организма по време на зимния сезон – и не само!

 

Какво трябва да знаем за състава на мурсалския чай?

Многобройни са произтичащите от мурсалски чай ползи за здравето. И няма как да е иначе, след като той е богат на огромно количество полезни елементи.

magnezii 01 400
mgnezii 01 600
magnezii 01 400
mgnezii 01 600

Билката съдържа повече от 22 вида флавоноиди и редица важни за правилното функциониране на тялото микроелементи.

Сред тях са:

 

Чудодейният мурсалски чай – ползи и употреба

На много места ще срещнете, че мурсалският чай е чудо на природата и че има вълшебни свойства. И дори първоначално това да ви прозвучи странно или преувеличено, то запознавайки се с него, ще се убедите, че тези думи дори не са достатъчни да опишат чудесата, които може да направи за вас.

Растението вирее отлично в планинските райони и е в особено изобилие в Родопите и Пирин. Затова и може да го срещнете още под името пирински чай.

Отглежда се в плантации, но на много места може да се срещне и растящ свободно, диво. В последните години славата му е толкова голяма, тъй като лаборатории в Англия и Швеция изследват лечебните му качества срещу рак и Алцхаймер.

На нашия народ мурсалският чай обаче е познат от векове.

Той се използва при лечение на простуди, белодробни проблеми и болести, облекчава бъбречни заболявания, помага на черния дроб да се справи с токсините.

Освен това се пие и с цел подсилване на имунната система. Има роля и в половата потентност, поради което е наричан още „българската виагра“.

Също така намалява кръвното налягане и тонизира тялото, давайки енергия.

Това, макар и накратко, обхваща свойствата му, за които ще ви разкажем подробно.

 

Легендата за мурсалския чай

Мурсалският чай се използва по нашите земи от толкова време като лековита билка, че дори има предание за това откъде е произлязъл.

Според легендата, входът на подземното царство в древността се е намирал близо до мястото, където впоследствие е имало най-големите находища на мурсалски чай.

Именно по тези земи е минал Орфей, след като не е успял да изведе Евридика от тъмните дълбини, ронейки сълзи.

Тези сълзи се превърнали в първите стръкчета мурсалски чай. Издръжливи на времето и условията като любовта на Орфей към Евридика. Затова и растението е надарено с толкова лечебни свойства и лекува толкова много болести.

 

Познатите от мурсалски чай ползи при белодробни заболявания

 

Мурсалски чай. Хронична болка. Студени крайници. Жена през есента, завита с одеало и пиеща чай. Подсилване на имунитета през есента.

 

Едно от най-основните предназначения на мурсалски чай е за лекуване на белодробни болести. Те губят сила пред него заради силното му антибактериално действие.

Белодробните заболявания, при които мурсалският чай се прилага успешно, са:

 • бронхит
 • астма
 • трахеит
 • ларингит

Твърди се, че облекчава и пневмония, което го прави наш верен съюзник срещу тежкото заболяване. Не на последно място сред известните от мурсалски чай ползи са неговите противомикробни и антиоксидантни действия.

Мурсалският чай помага на организма и при кашлица да отхрачи успешно и бързо събраните секрети и така – подпомага тялото да оздравее по-бързо след белодробно заболяване.

 

Мурсалски чай – ползи за храносмилателната и отделителната системи

Храносмилателни проблеми.

Повечето билки, които познаваме, се фокусират основно върху една част от тялото ни и действат активно да ни помогнат с проблемите в нея. Не и мурсалският чай! Той взима активна роля в лечението и на храносмилателната система при заболявания, свързани със стомаха и червата.

Мурсалски чай активно се прилага като основно или помощно лечение и профилактика на гастрит с единично или хронично проявление. Освен това помага при колит и дори хранителни натравяния.

А тъй като храносмилателната и отделителната система са неразривно свързани, мурсалският чай може да се похвали с чудесно действие и при:

 • бъбречни заболявания
 • камъни и песъчинки в бъбреците
 • бъбречна недостатъчност и др.

Някои приписвани на мурсалски чай ползи са свързани с благотворно влияние при рак на простатата, а също и при мъжко и женско безплодие.

 

Мурсалски чай за дълголетие и имунитет

Не може да пропуснем да похвалим мурсалския чай и като един от малкото природни еликсири на дълголетието!

Твърденията се базират на изследователи, които проучвали историята и живота на хората в районите, в които мурсалският чай е най-разпространен. Според резултатите от изследването, тези, които редовно са консумирали от лечебната билка, са достигали най-често до възраст 90 – 100 години.

Една от скритите ползи на билката е, че тя разгражда тежки метали и вредни вещества, които попадат в организма – нещо, от което телата ни все по-често имат нужда в съвременния свят. В този смисъл тя е естествен начин за детокс на тялото и повече здраве.

Това се комбинира прекрасно със силните антиоксидантни свойства и силни имуностимулиращи действия. Благодарение на това, че билката е способна да издържа на ниски температури и екстремни условия, тя помага на тялото да се пребори с болестите и да изгради по-добра защита от тях.

 

Мурсалски чай срещу анемия

 

Отоци по краката през лятото. Хипотиреоидизъм. Анемии. Хормоните на щитовидната жлеза.

 

Анемията, популярна и като малокръвие, представлява недостиг на червени кръвни телца и/или хемоглобин в кръвта. Тя е виновник за намалената способност на кръвта да пренася кислород към тъканите в цялото тяло.

Проявява се с ниско желязо, а също е свързана с дефицит на витамин В9 (фолиева киселина), както и на витамин В12 (кобаламин). Нарушената абсорбация на витамин С също може да увеличи опасността от появата на това състояние.

Най-неприятните симптоми на анемия често включват:

 • задух
 • лесна уморяемост
 • усещане за слабост и световъртеж
 • бледа кожа
 • сърцебиене
 • проблеми с концентрацията

Това състояние е сравнително често, особено сред жените, но много пъти се открива едва след направа на кръвни изследвания.

Произтичащите от мурсалски чай ползи за организма способстват за образуването на фолиева киселина в дебелото черво. Това от своя страна помага на минерала желязо да се абсорбира по-добре от организма.

 

Как да консумираме мурсалски чай?

 

Мурсалски чай. Билки за възпалено гърло.

 

Твърди се, че мурсалският чай има най-силен ефект и лековитост, когато е бил отгледан на височина над 1200 м над морското равнище. Там растението е по-дребно, отколкото в равнината, но за сметка на това – по-богато на полезни вещества.

Ако сте решили да изпробвате билката и ще я приготвяте сами у дома:

 1. Нарежете на ситно 4 стръка от мурсалския чай (получават се около 3 супени лъжици).
 2. Запарявате вече нарязаната билка в 600  мл. вряща вода.
 3. Изчакайте 10 минути.
 4. Пийте запарката топла, по 3 пъти на ден!

Не е препоръчително да я подслаждане със захар. Ако сте на кето режим, използвайте стевиола, а ако не сте – подсладете с мед. Можете успешно да комбинирате познатите от мурсалски чай ползи с тези на зеления чай за още по-голяма подкрепа на имунитета.

 

Има ли противопоказания?

Въпреки неоспоримите от употребата на мурсалски чай ползи, все пак и с него трябва да се внимава.

При прекомерна консумация на човек може да му призлее, затова не бива да се приема в неограничени количества.

Въпреки че е много полезен, в много редки случаи са възможни алергични реакции към него.

Някои педиатри смятат, че въпреки установените от мурсалски чай ползи за организма, той не бива да се дава на деца под 6 години.

Хора, приемащи лекарства за високо кръвно, бъбречни или стомашни проблеми, е добре да се консултират с лекар относно употребата му.

Бременните и кърмещите жени също трябва да внимават с употребата му, защото макар и полезна билка, няма достатъчно информация относно приема му в тези периоди.

Мурсалски чай – защо е толкова полезен?

Билката съдържа повече от 22 вида флавоноиди и редица важни за правилното функциониране на тялото микроелементи. Сред тях са: желязо, мед, селен, кобалт, цинк, магнезий и други.

За какво помага мурсалският чай?

От полза е при белодробни заболявания, а също така помага при срещу анемия и подкрепя имунитета.

Има ли противопоказания?

Макар да се счита за безопасна билка, мурсалският чай трябва да се приема с внимание от хора, приемащи медикаменти за високо кръвно. Бременните също трябва да се консултират с лекар относно употребата му, а също и малките деца.

Категории: Билки|Публикувана: 04.12.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Мария Урумова 27.10.2022 at 10:31 - Отговор

  Може ли да се приема
  При високо кръвно. И по колко

  • Верджиния 27.10.2022 at 17:40 - Отговор

   Смята се, че мурсалският чай дори понижава високото кръвно – препоръчителни са 2-3 чаени чаши дневно. :)

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 14:42 | Публикувана: 4 декември 2020 в 14:06 | Категория: Билки