Чували ли сте за мурсалски чай? Известен още като планински, алиботушки и шарпланински, според мнозина той има изключителни лечебни свойства. Днес ще ти разкажем за тях и как могат да помогнат на организма ти по време на зимния сезон – и не само!

 

Какви са ползите от употребата на мурсалския чай

На много места ще срещнете, че мурсалският чай е чудо на природата и че има вълшебни свойства. И дори първоначално това да ви прозвучи странно или преувеличено, то запознавайки се с него, ще се убедите, че тези думи дори не са достатъчни да опишат чудесата, които може да направи за вас.

Може да се каже, че мурсалският чай в действителност е едно от чудесата, с които ни е дарила природата по нашите земи. Растението вирее отлично в планинските райони и е в особено изобилие в Родопите и Пирин. Затова и може да го срещнете още под името пирински чай. Отглежда се в плантации, но на много места може да се срещне и растящ свободно, диво. В последните години славата му е толкова голяма, тъй като лаборатории в Англия и Швеция изследват лечебните му качества срещу рак и Алцхаймер.

На нашия народ мурсалският чай обаче е познат от векове. Той се използва при лечение на простуди, белодробни проблеми и болести, облекчава бъбречни заболявания, помага на черния дроб да се справи с токсините. Освен това, той се пие и с цел подсилване на имунната система. Има роля и в половата потентност, тонизира тялото и намалява кръвното налягане.

Това, макар и накратко, обхваща свойствата му, за които ще ви разкажем подробно.

 

Легендата за мурсалския чай

Мурсалският чай се използва по нашите земи от толкова време като лековита билка, че дори има предание за това откъде е произлязъл. Според легендата, входът на подземното царство в древността се е намирал близо до мястото, където впоследствие е имало най-големите находища на мурсалски чай.

Именно по тези земи е минал Орфей, след като не е успял да изведе Евридика от тъмните дълбини, ронейки сълзи. Тези сълзи се превърнали в първите стръкчета мурсалски чай. Издръжливи на времето и условията, като любовта на Орфей към Евридика. Затова и растението е надарено с толкова лечебни свойства и лекува толкова много болести.

 

Мурсалски чай при белодробни заболявания

 

Мурсалски чай. Хронична болка. Студени крайници. Жена през есента, завита с одеало и пиеща чай. Подсилване на имунитета през есента.

 

Едно от най-основните предназначения на мурсалски чай е за лекуване на белодробни болести. Те губят сила пред него заради силното му антибактериално действие. Билката съдържа още 22 вида флавоноиди и редица важни за правилното функциониране на тялото микроелементи. Сред тях са: желязо, мед, кобалт, селен, цинк, калий, калций, натрий, магнезий и много други.

Белодробните заболявания, при които мурсалският чай се прилага успешно, са:

 • бронхит;
 • астма;
 • трахеит;
 • ларингит.

Твърди се, че облекчава и при пневмония, което го прави наш верен съюзник срещу тежкото заболяване.

Мурсалският чай помага на организма да отхрачи успешно и бързо събраните секрети и така – подпомага тялото да оздравее по-бързо след белодробно заболяване.

 

Мурсалски чай за храносмилателната и отделителната системи

Повечето билки, които познаваме, се фокусират основно върху една част от тялото ни и действат активно да ни помогнат с проблемите в нея. Не и мурсалският чай! Той взима активна роля в лечението и на храносмилателната система при заболявания, свързани със стомаха и червата.

Мурсалски чай активно се прилага като основно или помощно лечение и профилактика на гастрит с единично или хронично проявление. Освен това помага при колит и дори хранителни натравяния.

А тъй като храносмилателната и отделителната система са неразривно свързани, мурсалският чай може да се похвали с чудесно действие и при:

 • бъбречни заболявания;
 • камъни и песъчинки в бъбреците;
 • бъбречна недостатъчност и др.

Мурсалски чай за дълголетие и имунитет

Не може да пропуснем да похвалим мурсалския чай и като един от малкото природни елексири на дълголетието! Твърденията се базират на изследователи, които проучвали историята и живота на хората в районите, в които мурсалският чай е най-разпространен. Според резултатите от изследването, тези, които редовно са консумирали от лечебната билка, са достигали най-често до възраст 90 – 100 години.

Една от скритите ползи на билката е, че тя разгражда тежки метали и вредни вещества, които попадат в организма – нещо, от което телата ни все по-често имат нужда в съвременния свят. В този смисъл тя е естествен начин за детокс на тялото и повече здраве.

Това се комбинира прекрасно със силните антиоксидантни свойства и силни имуностимулиращи действия. Благодарение на това, че билката е способна да издържа на ниски температури и екстремни условия, тя помага на тялото да се пребори с болестите и да изгради по-добра защита от тях.

 

Как да консумираме мурсалски чай?

 

Мурсалски чай. Билки за възпалено гърло.

 

Твърди се, че мурсалският чай има най-силен ефект и лековитост, когато е бил отгледан на височина над 1200 м над морското равнище. Там растението е по-дребно, отколкото в равнината, но за сметка на това – по-богато на полезни вещества.

Ако сте решили да изпробвате билката и ще я приготвяте сами у дома:

 1. Нарежете на ситно 4 стръка от мурсалския чай (получават се около 3 супени лъжици).
 2. Запарявате вече нарязаната билка в 600  мл. вряща вода.
 3. Изчакайте 10 минути.
 4. Пийте запарката топла, по 3 пъти на ден!

Не е препоръчително да я подслаждане със захар. Ако сте на кето режим, използвайте стевиола, а ако не сте – подсладете с мед. Можете успешно да комбинирате мурсалски и зелен чай за още по-голяма подкрепа на имунитета.