Напълняване след бременност – причини и фактори

Обновена: 14.03.2024|
Напълняване след бременност-причини

При младите майки често се случва да се стигне до напълняване след бременност.

Това може да е доста объркващо, тъй като има очаквания след раждането на детето бързо да се възвърне предишната форма, но вместо това се стига до натрупване на още килограми.

В настоящата статия ще разгледаме причините за напълняване след бременност и как да се справим.

 

 

Напълняване след бременност – нормално ли е?

Ще започнем с това, че трудното отслабване след раждане е често срещано. Повечето жени свалят около 6 кг по време на самото раждане, което включва теглото на бебето, плацентата и амниотичната течност.

Ако се опитвате, но не отслабвате веднага след раждането, не се притеснявайте – може да отнеме от 6 месеца до година, преди тялото да се върне към състоянието си отпреди бременността.

Бавната и стабилна загуба на тегло след раждане изисква комбинация от здравословно хранене, упражнения и търпение.

Макар да е най-щастливото събитие в живота на една жена, раждането е съпроводено и с доста стрес. Безсънието и грижите за малкото човече, както и хормоналните изменения, променят не само навиците ни, но и начина, по който организмът функционира.

Напълняване след бременност може да се случи поради редица причини, някои от които съвсем тривиални. Такъв е незаобиколимият фактор умора и липса на време за спорт или тренировки, а също и увеличаване на количествата храна.

 

Какво казва науката?

Според изследователи от Мичиганския университет типичното свързано с възрастта повишаване на теглото за жените е 900 грама на година, а жените с малки деца наддават още половин допълнителен килограм годишно.

Причината много майки да качват повече се дължи на начина на живот. Това е така, защото са склонни да поставят нуждите на децата си на първо място, така че може да не спортуват или да не се грижат за себе си достатъчно.

Създателите на изследването посочват, че наглед дребни неща като дояждане на детската храна или прекарване на повече време вкъщи допринасят за напълняване след бременност.

В някои случаи обаче се касае до основно здравословно състояние, което изисква внимание.

 

Причини за напълняване след бременност

При прекомерно и необяснимо покачване на теглото е добре да се консултирате със своя лекар, който да назначи нужните изследвания при съмнения за здравословен проблем.

Напълняване след бременност може да се причини от медицинско състояние, особено ако изпитвате други симптоми. Вижте някои следродилни проблеми, свързани с повишаване на килограмите.

 

Постпартален тиреоидит

 

Хипертиреоидизъм. Задължителни прегледи за жени. Напълняване от хормонален дисбаланс. Хипотиреоидизъм. Щитовидна жлеза

 

Между 3% и 8% от младите майки развиват постпартален (следродилен) тиреоидит – състояние, при което щитовидната жлеза се възпалява след раждане. Тиреоидитът може да доведе до свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм) или до понижена функция (хипотиреоидизъм).

Ако качвате килограми, хипотиреоидизмът може да е виновникът. Други негови симптоми включват умора, запек, менструални нарушения, мускулни крампи и неспособност за справяне с ниски температури.

Имайте предвид, че симптомите може да не се появят до няколко месеца след раждането. Говорете с вашия лекар, който може да ви назначи кръвен тест, за да определи функцията на вашата щитовидна жлеза и дали имате нужда от лечение.

 

Следродилна депресия

Жените, които развиват следродилна депресия, може да загубят апетита си или да се окаже, че ядат много повече от обикновено. Това състояние не е безопасно и лекарската намеса е не просто препоръчителна, а задължителна.

Може да изпитате депресивно настроение, силна раздразнителност и гняв, безсъние и намалена способност за ясен разсъдък. Ако забележите подобни нетипични проявления, своевременно потърсете специализирана помощ.

 

Диабет

 

Гестационен диабет: признаци. Напълняване след бременност

 

Ако сте имали гестационен диабет, нивата на кръвната захар най-вероятно ще се нормализират след раждането. Но ако после развиете диабет тип 2 (което се случва при някои жени) и започнете инсулинова или медикаментозна терапия, наддаването на тегло е възможен страничен ефект.

В този случай е добре да следите редовно състоянието си, да спазвате лекарските предписания и да внимавате с приема на въглехидрати, тъй като те покачват нивата на кръвна глюкоза. Добре е също да спортувате редовно или да правите упражнения у дома.

 

Синдром на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) засяга между 5% до 10% от жените.

Ако сте били диагностицирани с него, може да сте имали проблем с хронична нередовна или липсваща менструация, акне и необичаен растеж на косми по лицето, малки кисти на яйчниците, висок холестерол и инсулинова резистентност.

Това състояние може да ви накара да напълнеете по-лесно от другите жени или прави по-трудно отслабването след бебето.

 

Кои други фактори пречат на отслабването?

 

Алкохол и цигари по време на бременност.

 

Освен гореизброените проблеми, има още някои фактори, които допринасят за затруднено отслабване след раждането и дори за напълняване след бременност. Те са нещо нормално и са свързани най-вече със смяната на приоритетите с идването на бебето.

Когато свикнете с ролята си на майка и успеете да възвърнете старите си навици, ще видите и резултати.

  • Наднормено тегло или затлъстяване през самата бременност: жените с повече килограми са два пъти по-склонни да не успеят да отслабнат след появата на бебето. Затова и много лекари съветват жените, планиращи бременност, да се постараят да загубят възможно най-много от излишното си тегло. Голяма грешка е да се яде за двама. Всъщност бременните трябва да поемат около 300 допълнителни калории дневно, и то след първия триместър.
  • Отказ от тютюнопушене: по време на бременност е задължително майката да спре цигарите, за да намали риска от проблеми с плода. При отказ от тютюнопушене и след раждане е възможно да се стигне до задържане или покачване на килограмите.
  • Липса на сън: майките, страдащи от следродилна умора, които спят пет часа или по-малко на нощ шест месеца след раждането, са по-склонни да не съумеят да отслабнат една година след раждането. Не е изключено да се стигне и до напълняване, защото в много случаи изтощените майки посягат към повече въглехидратни храни.
  • Загуба на редовна рутина: идването на бебето, освен огромна радост, е и по-малко време за грижа за себе си. Ако сте били в състояние да спортувате един час на ден, няколко пъти в седмицата преди бременността, може да откриете, че вече нямате толкова време през деня, за да се съсредоточите върху собственото си здраве.

 

Какво мога да направя при напълняване след бременност?

 

Напълняване след бременност

 

Някои причини за напълняване след бременност изискват лечение. Ако обаче то не е причинено от здравословен проблем, просто си дайте време да влезете в ритъм.

Когато става въпрос за отслабване след раждане, задайте реалистични очаквания и вървете бавно и последователно по този път. Не започвайте строги диети или тежки упражнения, особено ако кърмите, защото това може да се отрази на бебето.

Консумация на здравословни храни и редовни леки упражнения са ключови. В това число, разбира се, влизат и ежедневните разходки.

Можете да се насочите и към кето режим, но ако кърмите, не се стремете към най-строгата му форма. Към препоръчваните при него здравословни мазнини и протеини включете също и храни като кореноплодни зеленчуци, бобови растения, а също и цялото изобилие на плодовете.

 

Какъв е правилният подход за постигане на желаната фигура?

Важно е да бъдете спокойни и да не се впускате в нереалистични цели. Няма определен график, нито краен срок за следродилна загуба на тегло и при всяка майка периодът е различен.

Вместо да се насилвате да ходите на фитнес, опитайте да включите физическа активност, която наистина ви харесва, независимо дали това е просто ходене, йога, туризъм, каране на колело или клас по танци.

Не се измъчвайте, че не се побирате в старите си дрехи, а инвестирайте в такива, които пасват на тялото ви точно сега. Можете да се възползвате от приложения, които отброяват крачките – така лесно ще следите движението си.

Не забравяйте, че майките, които се хранят здравословно и имат висока двигателна активност, е по-вероятно да предадат полезните навици на децата си.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 06.07.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 12:22 | Публикувана: 6 юли 2022 в 11:04 | Категория: Бременност и женско здраве