Съвети за бързо и безопасно възстановяване след бременност

Обновена: 22.03.2024|
Възстановяване след бременност.

Следродилният период е различен за всяка жена. Може да отнеме няколко седмици при едни или месеци при други, докато изчезне отпуснатият корем. Що се отнася до нормалното тегло, на жените им отнема от 6 до 12 месеца да си го възвърнат. За съжаление не всички успяват.

Точно като приспособяването към новия живот с бебе, на жената й се налага да свиква с променящото се след раждането тяло. Това може да е трудно и депресиращо, но за щастие има няколко съвета за бързо и безопасно възстановяване след бременност, които могат да помогнат.

На тях е посветена и днешната ни статия.

 

Първи стъпки към възстановяване след бременност

След раждането може да си мислите, че бързо ще се върнете към обикновения си живот. За съжаление, малко са късметлийките, които могат да се похвалят с това. Не е и нужно, защото всяко тяло се нуждае от време за възстановяване след бременност, без значение дали е след естествено раждането или цезарово сечение.

Първият месец ще изглежда, че цялото ви внимание е погълнато от новороденото, но трябва да се погрижите и за себе си. Ето няколко неща, които не трябва да забравяте:

Пийте много вода

 

Възстановяване след бременност.

 

Водата съставлява 2/3 от тялото и помага за регулиране на телесната температура, борба с инфекциите, храносмилането, поддържането на мускулите, мозъчната функция и др.

Всичко това е полезно за по-бързо възстановяване след бременност. Допълнително, ако кърмите, правилната хидратация е още по-важна. Препоръчва се кърмачките да приемат около 3 л вода на ден.

Наблегнете на протеините в диетата

Диетата след раждане, освен че може да бъде ключ към по-бързо възстановяване след бременност, подпомага лактацията и повишава енергията (ще имате голяма нужда от нея с бебе у дома). Консумирането на достатъчно калории е от първостепенно значение, а най-добре е да си ги набавяте от протеини.

Организмът се нуждае от разнообразие от хранителни вещества, особено в следродилния период. Яжте здравословно и се опитайте да включите по малко протеин във всяко хранене през деня.

Спете достатъчно

 

Възстановяване след бременност.

 

Сънят е жизненоважен за по-бързото възстановяване след бременност. Дълбокият и спокоен сън е ключът към бързото изцеление във всяко отношение, а и ще ви помогне по-лесно да се справите с предизвикателствата на новото родителство.

Наясно сме, че през първите месеци с новородено това може да ви се струва невъзможно, но не се срамувайте да поискате помощ. Направете съня от 6-7 часа на ден свой приоритет. И най-баналния съвет също върши работа – спете, докато бебето спи.

Ограничете стреса

Справянето със стреса по време на следродилното възстановяване е важно, тъй като той може да има много негативни последици за тялото. Не омаловажавайте този проблем, тъй като той е в основата и на допълнителни здравословни състояния като следродилна депресия.

Можете да опитате методи като:

 • Дълбоко и бавно дишане – използвайте диафрагмата като вдишате за 4 секунди, задържите за 4 секунди и издишате отново за 4 секунди.
 • Творческо изразяване – чрез писане, рисуване, плетене и др.
 • Разговор с приятел – социалните контакти не бива да остават на заден план.
 • Плач – със сигурност знаете, че понякога това е един ефективен начин за освобождаване на напрежението.

Опитайте тези прости стратегии и вижте коя е подходяща за вас.

Физическа активност

 

Възстановяване след бременност. Затлъстяването при децата. Пуерпериум. Витамини за деца.

 

Физическата активност помага за укрепване на мускулите, намаляване на стреса и управление на болката след раждането. Започнете с обикновено движение под формата на ходене поне 30 мин. на ден.

След това можете да вкарате леки упражнения за 30 до 60 мин. на ден. Ако сте тренирали активно преди да забременеете и сте изпълнявали определени физически упражнения през бременността, връщането към рутината ще се отрази благоприятно на вашето възстановяване след бременност.

Обърнете внимание на здравето на тазовото дъно

Болката в таза, тежестта и инконтиненцията (изтичане на урина, изпражнения или неволно изпускане на газове) са много чести след раждането и могат да окажат голямо влияние върху качеството на живот.

При такива симптоми е хубаво да се консултирате с лекар и да не забравяте за задължителната консултацията 40 дни след раждането. Специалист може да ви насочи към адекватно лечение и дори да ви препоръча физиотерапия за тазово дъно.

 

Какво не трябва да правим?

Има няколко неща, които не трябва да правите през първата седмица-две (или повече, ако лекар е препоръчал това) след раждането. Някои са очевидни, други не чак толкова, но е важно да ги спазвате, ако искате да се радвате на здравословно възстановяване след бременност.

Не пренебрегвайте знаците, че ви е необходима медицинска помощ

 

Възстановяване след бременност. Ендометриоза, лечение, стадии на развитие.

 

Има няколко индикации, че има нещо нередно в здравословен план, които изискват незабавна консултация със специалист.

Те включват:

 • Силно кървене
 • Непоносима болка
 • Висока температура
 • Подуване, зачервяване или течение от мястото на цезарово сечение или епизиотомията (разрез за разширяване на вагиналния отвор и улесняване, ускоряване на раждането)
 • Проблеми с уринирането (невъзможност за уриниране, парене или тъмна урина)
 • Силно главоболие
 • Гадене и повръщане
 • Проблеми с дишането

Не пренебрегвайте здравето си, за да не предизвикате усложнения. Все пак, за да се грижите пълноценно за бебето, трябва на първо време да се погрижите за себе си и пълното си възстановяване след бременност.

Не се срамувайте от емоциите си

Ако избухнете в сълзи, когато бебето се събуди за пореден път, не трябва да се срамувате – това не ви прави лоша майка. Ако не можете да приемете идеята да излезете от къщи без бебето – напълно нормално е.

Ако изпитвате каквато и да е тревожност и мрачни мисли, непосредствено след раждането, потърсете помощ на психолог. Може да става въпрос за следродилна депресия.

Не вдигайте тежко и не изкачвайте стълби

Трябва да избягвате да вдигате всичко, което е по-тежко от вашето бебе, в периода на възстановяване след бременност. Това е особено важно, ако сте родили чрез цезарово сечение. През първата седмица след раждането трябва да се опитате да намалите изкачването на стълби, доколкото е възможно.

Не се стремете към съвършенство

 

Възстановяване след бременност.

 

Когато имате посетители, опитайте се да не се стресирате заради бъркотията у дома.

Хората идват да видят вас и вашето бебе, а не идеално чист дом. Не се насилвайте да направите дома си перфектен пред останалите.

Същото важи и за грижите за новороденото. Всяка майка е перфектната майка за своето дете, съветите на останалите нямат значение.

Не правете секс

Дори да имате желание, въздържайте се от сексуални контакти, докато лекар ви разреши това. Най-голямото опасение е, че това е допълнителен начин за въвеждане на бактерии и бавно заздравяване на раните.

Обикновено след първия задължителен преглед след раждане, ако всичко е наред, акушер-гинекологът ще ви даде зелена светлина.

Не се отказвайте от кърменето

Кърменето може да бъде трудно, но, освен че е най-доброто за бебето, може да подпомогне и по-бързото възстановяване след бременност на майката.

Съвсем нормално е в началото зърната да болят, на бебето да му е трудно да се храни, да се чудите дали получава достатъчно или не. Но това не бива да ви отказва.

Ако имате чувството, че не се справяте, потърсете съвет от консултант по кърмене, преди направо да се откажете.

Това са най-важните първи стъпки, които трябва да предприемете за здравословно емоционално и физическо възстановяване след бременност.

Запомнете, че всичко протича строго индивидуално и трябва да приемете, че при едни ще се получи по-бързо, при други по-бавно, но с правилната нагласа всичко ще бъде наред.

Успех и бъдете здрави!

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 19.04.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 15:46 | Публикувана: 19 април 2022 в 10:47 | Категория: Бременност и женско здраве