Дехидратацията води до напълняване

Обновена: 08.03.2024|

Приблизително 85% от човешкото тяло се състои от вода. Тя е необходима за здравословното функциониране на всички клетки. Ако по някаква причина в тялото се задържи излишно количество течност, възникват отоци. Тогава кантарът отчита повишаване на телесното тегло.

Не мислете обаче, че обезводняването, което често настъпва в горещите месеци, е начин за отслабване. Точно обратното – дехидратацията води до напълняване, защото в организма възникват множество реакции с негативни влияния върху здравето. Едно от тези въздействия е напълняването.

Ето подробностите.

 

Какво се случва при дехидратация?

Известно е, че достатъчният прием на вода означава правилно храносмилане, оптимално протичане на обменните процеси и способност на тялото да функционира пълноценно. Но понякога се губят течности. Например – при изпотяване след активно движение и спортуване, особено в горещите месеци, или в резултат от повишена телесна температура поради заболяване, бременност и други състояния.

Ако организмът не компенсира възникналата дехидратация, стартират химични реакции, намаляващи скоростта, с която се разграждат приетите с храната вещества. Действието на някои ензими и движението на червата се забавят. Червата стават лениви и се развива запек. Настъпилата промяна в храносмилането вследствие дехидратацията води до напълняване.

Освен това обезводненото тяло може да изпраща грешни сигнали към мозъка, който да приема, че човекът е гладен, а не жаден. По този път лесно се стига до преяждане и напълняване.

Дехидратацията е свързана с дисбаланс в кръвното ниво на натрий, което също засилва желанието за поемане на храни. Обикновено се консумират солени ястия. Установено е, че при обезводняване се увеличава и апетитът за сладко. Това често се наблюдава при спортисти, след усилени тренировки.

 

По колко вода да пием на ден?

 

Дехидратацията води до напълняване. , вода, риба.

 

Доказано е, мозъкът използва средно 75% от водата, която поемаме. Ако средният дневен прием на течности намалее, възникват главоболие, замайване и загуба на концентрация. Не са изключени и болки най-често в ръцете и краката, поради невъзможност за отстраняване на млечната киселина, която се натрупва в мускулите.

Недостатъчната консумация на вода причинява сухота на кожата. Тя губи своята еластичност и в нея стартират процеси на преждевременно стареене.

Дехидратацията създава условия за по-голяма плътност на електролитите в организма, което се отразява негативно върху кръвния поток.

В резултат от сгъстяването на кръвта, рискът от образуване на тромби (съдови запушалки) се повишава.

 

Симптоми на дехидратация

Освен силната жажда, при недостатъчен прием на течности най-често възникват следните оплаквания:

 • ускорен сърдечен ритъм
 • повишена телесната температура
 • усещане за силна умора
 • главоболие
 • сънливост
 • световъртеж
 • раздразнителност
 • мускулни крампи
 • сухота в устата и чувство, че езикът е залепнал за небцето
 • запек
 • потъмняване на урината

 

Обезводнен/а ли съм?

 

Дехидратацията води до напълняване. Цвят на урината. Дехидратация.

 

Всеки може да си изясни степента на своята хидратация като провери цвета на урината си. Светложълтата урина, отделена на всеки 3-5 часа означава, че сте поели достатъчно вода. При дехидратация урината придобива тъмно жълт цвят и миризмата й обикновено се засилва.

 

Можем ли да се справим с обезводняването?

Когато се чувстваме жадни, в тялото, макар и в малка степен, вече е настъпила дехидратация. Ето защо е разумно да си изградим навик да пием вода, без да усещаме жажда. За целта са нужни поне 3 седмици. През този период трябва да се изпиват по 2 чаши вода сутрин, веднага след събуждане, както и 2 чаши преди лягане вечер.

Нормално е възрастен човек да поема средно по 2-2,5 литра течност на ден. Много хора поставят знак за равенство между пиенето на вода от една страна и от друга – на чай, кафе, сок, айрян, супа и т.н.

Течностите не са равностойни. От необходимите 2,5 литра поне литър и половина трябва да се покриват от вода.

Идеално е, ако нейното количество се увеличава през летните месеци.

 

Какво се случва при напреднала дехидратация?

Необходимо е болнично лечение чрез вливания, за да се възстановят загубените течности и електролити. Тежестта на състоянието се определя чрез изследвания на кръвта и урината. Обикновено се предписват специални, хидратиращи добавки за пиене. Кърменето на бебетата също е ефективен начин за преодоляване на обезводняването.

 

Да се пие ли вода по време на хранене?

 

Дехидратацията води до напълняване. Ниска кръвна захар. Наднормено тегло. Интермитентно хранене. Интермитентен фастинг.

 

Нутрициолозите са категорични – не е вредно да се пие вода по време на хранене.

Възможно е при поемане на голямо количество течност да има някакъв нежелан ефект (например – разширяване на стомаха), но преобладаващи са ползите.

Водата овлажнява храната и влияе благоприятно при недобро сдъвкване. Водата изчиства небцето, помага да се усеща вкуса на ястията.

Тя улеснява действието на електролити и ензими, участващи в храносмилането. Водата може да укроти чувството на глад и да доведе до консумацията на по-малки порции. Правилно е в горещо време и след усилени тренировки на трапезата да има както чаша с вода, така и повече продукти, които помагат на тялото да се хидратира.

 

7 храни за утоляване на жаждата

 

Дехидратацията води до напълняване. Гаспачо - испанска студена доматена супа.

 

1. Краставица

В свеж вид този зеленчук съдържа 96% вода.

Източник е не вещество, необходимо на панкреаса за производството на хормона инсулин.

В краставицата има още витамини – А, В1, В6, фолат, С и K. Те подсилват имунната система. Краставицата е богата и с физетин – химикал, необходимо за доброто функциониране на мозъка. Физетинът се отличава с противовъзпалителни свойства.

2. Пъпеш*

Със своите 90% вода, пъпешът е добър източник на калий и витамин С. Този плод допринася за нормализиране на кръвното налягане. Освен това облекчава запека и създава усещане за ситост.

3. Домат

Той е полезен за имунната система и кръвообращението. Богат е на ликопен – естествен пигмент от семейството на каротеноидите, който е мощен антиоксидант и предпазва организма от вредното влияние на свободните радикали.

Водното количество на домата достига до 94%. Най-добре е да се консумира прясно нарязан във вид на салата или като сок за тонус и хидратация.

4. Чушки

Водата в тях достига до 93%. Червените чушки са богати на витамин В6 и витамин А, които играят важна роля за устойчивостта на организма. Редовната консумация на чушки понижава нивата на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.

Този зеленчук подпомага загубата на тегло, тъй като ускорява метаболизма. Съединението капсаицин в лютите чушки подсилва имунната система и допринася за отваряне на дихателните пътища и изчистването им от натрупан секрет. Консумацията на люти чушки едновременно хидратира и лекува.

5. Диня*

Водното й съдържание е 92%. Динята е богата на бета-каротин, ликопен и витамин С. Тя е идеално средство за запазване на енергията през деня. Динята ускорява кръвообращението и предотвратява повишаването на лошия холестерол. Не бива обаче да се забравя, че съдържа голямо количество захар.

6. Тиква*

Тя има до 90 на сто вода в структурата си. В нея също присъстват много витамини – цялата група В, както и витамините С, Е, К и А. Също е богата и с микроелементи – калий, калций, магнезий, кобалт, натрий, желязо. Тиквата е нискокалорична и може да участва като съставка на всякакви диети. Усвоява се лесно, което я прави подходяща за консумация и от малки деца и от стари хора.

7. Кисело мляко

В него има около 80% вода. Благодарение на полезните си млечнокисели бактерии киселото мляко не само хидратира организма, но също стимулира чревната подвижност и секрецията на храносмилателни сокове.

Усилва защитата срещу болестотворни микроби, подобрява усвояването на калций, фосфор и желязо, укрепва костите, зъбите, мускулите и нервната проводимост.

Някои български нутрициолози препоръчват през лятото, всекидневно да се консумира по една кофичка кисело мляко, смесено със ситно нарязана връзка магданоз. Според експертите това е чудесно средство за прохлада и тонус.

 

*Отбелязаните със звездичка храни се избягват при нисковъглехидратен или кетогенен режим на хранене

Как дехидратацията води до напълняване?

При дехидратация стартират химични реакции, намаляващи скоростта, с която се разграждат приетите с храната вещества. Действието на някои ензими се забавя, червата стават лениви и се развива запек. Настъпилата промяна в храносмилането вследствие дехидратацията води до напълняване.

Какви са симптомите на дехидратация?

Ускорен сърдечен ритъм, главоболие, умора, сънливост, световъртеж, мускулни крампи, потъмняване на урината.

Да пием ли вода по време на хранене?

Обратно на разпространеното мнение – не е вредно да се пие вода по време на хранене. Тя овлажнява храната и влияе благоприятно при недобро сдъвкване. Водата изчиства небцето, помага да се усеща вкуса на ястията и улеснява действието на електролити и ензими, участващи в храносмилането.

Кои храни спомагат хидратацията?

Краставици, домат, чушки, пъпеш, кисело мляко и др.

Категории: Здраве|Публикувана: 03.08.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Нели Костадинова 01.01.2023 at 22:45 - Отговор

  Много полезна информазия

 2. Юлия Темелкова Митев 10.08.2022 at 20:40 - Отговор

  Много полезна и интересна информация

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 11:18 | Публикувана: 3 август 2022 в 14:25 | Категория: Здраве