През есенно-зимния сезон няма нищо по-хубаво от аромата на канелата, който се разнася из цялата къща и ни напомня, че празниците наближават. Със сигурност някои от вас вече са започнали да опитват различни рецепти за канелени печива, за да са сигурни, че ще бъдат перфектни за празничните трапези. Наистина канелата придава страхотен вкус не само на сладки, но и на много солени ястия. Днес обаче няма да говорим за тези нейни качества, а за полезните й свойства, от които можете да се възползвате, когато я използвате в кухнята, а и не само. Продължете да четете, за да разберете какво я прави всъщност една от най—здравословните подправки.

 

Ползи за здравето

Една от най-важните активни съставки в канелата е цинамалдехидът, която е отговорна за повечето от възможните ползи за здравето, които носи канелата. Нека ги разгледаме по отделно.

  • Канела при стомашни неразположения

 

Екстрактът от канела се използва за облекчаване на стомашно-чревни проблеми както в източната, така и в западната медицина. Тя има карминативно (газогонно) действие и добри храносмилателни, антимикробни и противовъзпалителни свойства. В традиционната аюрведична медицина маслото от канелена кора се използва за лечение на метеоризъм и храносмилателен дисбаланс. Смята се, че топлината на канелата увеличава притока на кръв и подобрява нивата на кислород в кръвта, за да помогне за борба с болестите. За облекчаване на храносмилателните симптоми канелата се приема заедно с топла напитка (например чай или мляко).

 

Стомашни неразположения, жена, която се държи за стомаха.

 

  • Канела при диабет тип 2

Предполага се, че канелата може да има умерен ефект за подобряване на гликемичния контрол и подпомагане лечението на диабет тип 2. Хора, които консумират до 6 гр. канела на ден в продължение на няколко месеца, имат по-ниска серумна глюкоза, триглицериди и общ холестерол. Канелата може драстично да намали и инсулиновата резистентност. Чрез увеличаване на чувствителността към инсулина, също се понижават нивата на кръвната захар, но няма категорични доказателства за това. Малко количество канела на закуска или в любимите печива обаче няма да навреди и даже е препоръчително да бъде част от балансираната диета на диабетиците.

  • Канела при гъбични инфекции

Канеленото масло може да помогне за лечение на някои видове гъбични инфекции. Благодарение на своите антимикробни свойства канелата успешно се бори срещу гъбичките от вида Candida, който най-често засяга тежко болни или пациенти с компрометирана имунна система. Доказано е, че канеленото масло ефективно лекува и инфекции на дихателните пътища, причинени от гъбички. Канелата може също така да инхибира растежа на някои бактерии, включително листерия и салмонела. Всичко това отново се дължи на активната съставка цинамалдехид.

  • Канела при превенция на Алцхаймер и други дегенеративни заболявания

Според експерти екстрактът, присъстващ в кората на канелата, наречен CEppt, съдържа свойства, които могат да предотвратят развитието на симптомите на Алцхаймер и подобни заболявания – най-вече намаляване на амилоидните плаки. Съединения, открити в канелата, инхибират натрупването на протеин, наречен тау в мозъка, което също е един от признаците на болестта на Алцхаймер. При предразположеност към болестта на Паркинсон пък канелата може да помогне за защита на невроните, нормализиране нивата на невротрансмитерите и подобряване на двигателната функция.

  • Канела при превенция на сърдечно-съдови заболявания

Различни съединения в канелата могат да са от полза и за сърдечно-съдовата система. Тук отново намесваме цинамалдехид, който доказано намалява кръвното налягане. Допълнително, както споменахме, канелата има благоприятен ефект върху кръвните маркери на диабетиците. Намалява нивата на общия холестерол, „лошия“ LDL холестерол и триглицеридите, докато „добрият“ HDL холестерол остава стабилен. Заради всичко това канелата е свързана с намален риск от сърдечни заболявания – най-честата причина за преждевременна смърт в света.

  • Канела за свеж дъх

 

Млада дама, която почситва своите зъби с конец за почистване.

 

Може би не сте чували за освежаващата дъха сила на канелата? Цинамалдехидът е виновен и за това свойство на канелата, защото убива онези досадни орални бактерии, които са причината за лош дъх. За да постигнете този ефект, дъвчете пръчка канела или направете собствена вода за уста, като сварите 5 канелени пръчици в 1 чаша вода за 5 минути, след което я използвайте, както бихте използвали обикновена вода за уста.

  • Канела за дълга коса

Канелата може да насърчи притока на кръв към космените фоликули, да засили циркулацията, която кара косата да расте. Но как да постигнете това? Със следната, лесна за приготвяне, маска:

смесете 1 с. л. смляна канела с 1 с. л. мед и около чаша зехтин или кокосово масло, за да се образува паста. Нанесете маската върху скалпа си, оставете я да престои 10 минути, след което използвайте нежен шампоан, за да я измиете. Повторете 2-3 пъти седмично и неусетно косата ви ще стане с няколко см. по-дълга.

  • Канела срещу акне

И последно ще ви разкажем за канелата като най-добрата подправка-помощник в борбата с акнето. Тя може да спре бактериите, причиняващи акне, в самия им зародиш! Ето как да си направите ефикасна маска за лице, за да се отървете от досадните пъпки:

комбинирайте 3  с. л. мед с 1 с. л. смляна канела. Оставете я върху кожата си за няколко минути, след това отмийте с топла вода. Маската е подходяща за ежедневна грижа при много проблемна кожа. За предпочитане е да я правите сутрин, за да се наслаждавате на свежо лице през целия ден.

Със сигурност успяхме да ви изненадаме с някои от свойствата на канелата, за които дори и не сте подозирали. Надяваме се от сега нататък, ще присъства в аптечката и козметичния ви несесер, а за да я включите в празничната трапеза опитайте следните вкусни и ароматни рецепти:

Кето мъфини с канела – аромат на есен и уют

Канелени рулца – кето вариант без захар

 

История на канелата

Няма как да не споделим няколко думи за историята на канелата, тъй като тя е много интересна. Канеленото дърво произлиза от Шри Ланка, а името й означава „ароматно растение“. В Италия пък думата „канела“ в превод е малка тръбичка, което точно описва канелените пръчици. В различните култури има и разнообразни приложения на канелата. Древните египтяни са използвали канела в процеса на балсамиране. За римляните пък тя е била изключително ценна – 350 гр. канела като стойност е била равна на над 5 кг. сребро. В знак на разкаяние римският император Нерон заповядва да се изгори едногодишен запас от канела, след като убива жена си.

Всъщност канелата е била повод за много битки през вековете. През 17-ти век холандците завземат най-големия производител на канела в света, остров Шри Ланка (тогава Цейлон), от португалците. Когато холандците научават за голямо производство на канела по крайбрежието на Индия, те принуждават местния владетел да  унищожи реколтата, като по този начин запазват монопола си върху ценната подправка. Към 1833 г. обаче монополът върху канелата пада, когато много страни установяват, че дървото може лесно да се отглежда и в други райони. В момента това е втората най-популярна подправка след черния пипер в САЩ и Европа.

 

Как се произвежда канелата и разновидности

Канелата се прави чрез изрязване на стъблата на канелените дървета. След това вътрешната кора се отделя, а дървесните части се отстраняват. Когато тя изсъхне, се образуват ленти, които се навиват на рула, познати ни като канелени пръчици. Тези пръчици могат да се смилат и така се получава канелата на прах. Ако се чудите ,отличителният аромат на канелата се дължи на съединението цинамалдехид, което е основно в съдържанието на канелата. Както споменахме и по-горе, смята се, че именно това съединение е отговорно и за полезните й свойства, свързани със здравето. Също така канелата съдържа и известни количества витамини В и К и антиоксидантите – холин, бета-каротин, алфа-каротин, бета-криптоксантин, ликопен, лутеин и зеаксантин (повече за тяхната роля можете да прочетете в статията по темата в нашия блог).

Има два основни вида канела: Цейлонска канела (Cinnamomum verum) и касия, или китайска канела (Cinnamomum aromaticum). Цейлонската канела идва от Шри Ланка и е известна като „истинската канела“. Касията произхожда от Китай. Тя е по-евтина от цейлонската канела, така че е по-широко разпространената. Въпреки това „истинската канела“ е много по-полезна. Всъщност видът касия съдържа значителни количества от съединение, наречено кумарин, което се смята за вредно в големи дози. Цейлонската, от своя страна, съдържа много малки количества от съединението.