Джинджифилът е сред най-здравословните, а и най-вкусни билки. Той е цъфтящо растение, което произлиза от Китай и е от едно семейство с куркумата, кардамона и галангала. Обикновено за извличане на полезните му свойства се използва корена. Именно той има много дълга история на употреба в различни форми на традиционната и алтернативната медицина. Освен пресен, сушен и на прах, джинджифил се използва и под формата на масло, сок, а понякога се добавя към преработени храни и козметични продукти. Да не забравяме, че неустоимият вкус на джинджифила го прави част и от много популярни ястия.

Хранителните вещества и биоактивни съединения в корена от джинджифил помага за различни неразположения. Уникалният му аромат идва от може би най-важното сред тях – джинджеролът. Това съединение има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти и без него растението нямаше да има същите свойства. Ще разгледаме всичките предимства на джинджифила по-подробно в следващите редове.

Помага при гадене

Джинджифилът може да бъде полезна алтернатива на традиционните лекарства против гадене при бременни, при хора, които са подложени на химиотерапия и не могат да приемат или понасят стандартните лекарства, както и такива, претърпели различни операции. Това се дължи на основното съединение – джинджерол. Коренът от джинджифил от векове се използва за успокояване и на симптоми на морска болест. Ако ни прилошава, докато пътуваме, джинджифилът също се явява добро средство, което задължително да опитаме. Според проучванията консумацията на 1,1-1,5 грама джинджифил може значително да намали симптомите на гадене.

Облекчава различни видове болки

Доказано е, че употребата на джинджифил оказва ефект при мускулни болки, предизвикани от усилена тренировка. Консумацията на 2 грама джинджифил на ден в продължение на 10 дни значително намалява мускулната болка при хора, които тренират редовно. И специално за дамите – джинджифилът може да успокои неприятните крампи по време на месечния цикъл. Един грам джинджифил на прах през първите 3 дни от менструалния цикъл ще ви отърве от болките с течение на времето. Облекчаване на ставни болки и скованост, причинени от артрит е още едно от свойствата на джинджифила. Мощно средство тук е комбинацията от джинджифил, канела и сусамово масло, която се прилага локално на засегнатите места.

Мощен имуностимулатор

резени джинджифил

Смята се, че антиоксидантите, съдържащи се в корена от джинджифил, могат да помогнат за укрепване на имунитета и намаляване на стреса. Това може да се окаже особено полезно при превенцията на сезонните настинки и грип. Парните бани с джинджифил и джинджифиловият чай могат също да помогнат за облекчаване на запушен нос и други симптоми, причинени от обикновената настинка, ако вече ви е повалила. Не се притеснявайте, полезните съединения в джинджифила бързо ще ви отърват от неприятностите и ще ви защитят от повторната им поява. Още идеи как да засилите имунитета си, можете да видите тук.

Тайната на красивата и здрава коса

Джинджифилът не се счита за обичайно средство за поддържане на  здрава коса, но тази билка може наистина да подобри растежа й. В дългосрочен план грижата за косата е също толкова важна, колкото и тази за кожата. Ето защо е здравият скалп е от изключително значение за поддържане растежа на косата. Ползите от употребата на джинджифил са именно за възпалението на скалпа, като го лекуват и предотвратяват неговата поява. Ежедневният прием може значително да подобри външния вид на косата, както и да прекъсне косопада. Така не само ще се наслаждавате на повече и по-красива коса, но и няма да я губите толкова лесно, особено в условията на сменящите се сезони.

Намалява теглото

Джинджеролът стимулира няколко биологични активности в тялото ни, когато консумираме джинджифил. Той помага на храната да се усвоява по-бързо и стимулира тялото да ускорява храносмилането. Съединенията в корена от джинджифил могат да стабилизират и нивата на кръвната захар, а поддържането на стабилна кръвна захар може да бъде от ключово значение за отслабването. Затлъстяването може да доведе до оксидативен стрес и възпаление. Оксидативният стрес се причинява от увреждане от свободните радикали в тялото. Антиоксидантните свойства на джинджифила помагат да се контролират тези свободни радикали и съответно теглото да бъде приведено в здравословно състояние.

Полезен е за сърцето

Високите нива на „лошият“ холестерол са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. А храните, които консумираме, могат да окажат силно влияние върху  тях. Три грама джинджифил на прах на ден може значително да намали повечето холестеролни маркери, най-вече общия холестерол и триглицеридите в кръвта. Джинджифилът може да подейства и върху други фактори, които могат да доведат до сърдечни заболявания като понижаване на кръвното налягане, предотвратяване образуването на кръвни съсиреци и подобряване на кръвообращението.

Приятел е на мозъка

Млада дама, съсредоточена в работата си на компютъра. Работи заседнало, в офис.

Оксидативният стрес и хроничното възпаление могат да ускорят процеса на стареене. Смята се, че те са сред основните двигатели на болестта на Алцхаймер и свързания с възрастта когнитивен спад. Антиоксидантите и биоактивните съединения в джинджифила могат да спрат възпалителните реакции, възникващи в мозъка. Екстрактът от джинджифил успешно подобрява времето за реакция и работната памет при хора над 60 години, особено полесен е за дамите. Можете, разбира се, да го приемате и под формата на чай. Добри резултати има чаят от пресен корен на джинджифил.

Въпреки че вероятно не бива да прекалявате с него, джинджифилът е лесен, вкусен и напълно естествен начин за насърчаване на доброто здраве. В допълнение към множеството ползи за здравето можете да се насладите и на тези за красотата или просто на вкусовите му качества. А какво по-хубаво от чаша джинджифилов чай в студеното време?

 

Автор: Кристина Тонева