Джинджифилов крем брюле без захар
Обожаваме този десерт – рецептата за джинджифилов крем брюле е лесна, а приготвена без захар и със специалния микс от подправки, който сме подготвили, ще се превърне в любимия ви десерт през зимните месеци, и не само.
Аромат на канела, джинджифил и индийско орехче – звучи изкушаващо, нали? Да пристъпим към приготвянето на десерта.
Рецепта за джинджифилов крем брюле
Рецептата за джинджифилов крем брюле се приготвя сравнително бързо – за по-малко от час. Десертът е с ниско съдържание на нетни въглехидрати, но освен това има и значителни количества протеин в порция – цели 6 грама.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в порция |
---|---|---|
40 минути | 6 бр. джинджифилов крем брюле | 3 г въглехидрати, 6 г протеин, 28 г мазнини, 286 калории |
Необходими продукти:
- 4 яйчни жълтъка
- 425 мл течна сметана за разбиване, с поне 35% масленост
- 2 ч. л. тиквена подправка (рецептата е по-долу) + още за сервиране
- 2 с. л. еритритол
- ¼ ч. л. стевиола ванилия/екстракт от ванилия
За приготвяне на тиквена подправка смесете:
- 3 с. л. канела на прах
- 2 ч. л. смляно индийско орехче
- 2 ч. л. джинджифил на прах
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. смлян бахар
По желание:
- Няколко горски плодчета по избор за декорация
Начин на приготвяне на джинджифилов крем брюле:
- Загрейте предварително фурната на 180°C. Подгответе си 6 порцеланови купички за крем брюле, с обем около 120 мл, както и по-дълбока тавичка.
- Разделете белтъците от жълтъците. Сложете жълтъците в средна по големина купа и ги разбийте. Можете да приберете белтъците в херметически затворен съд в хладилника за друга рецепта.
- В подходящ съд, малка тенджерка или тиган, излейте сметаната, добавете тиквената подправка, еритритола и екстракта от ванилия.
- На висока температура бъркайте и когато сместа започне да кипи, веднага отстранете от котлона.
- Постепенно добавяйте от топлата смес към разбитите жълтъци, като постоянно разбърквате, до хомогенна смес.
- Наредете купичките в тавичката и напълнете ¾ от всяко със сместа. Налейте вода в тавичката, която да стига до средата на купичките. Водата помага на крема да се готви бавно и равномерно, за кремообразен и гладък вкус.
- Печете на средната решетка около 25-30 минути, или докато се образува златиста коричка по ъглите на купичките, а центъра е полужелиран.
- Когато са готови, извадете ги от тавичката и оставете да се охладят.
Насладете се на вашия джинджифилов крем брюле топъл или студен, поръсен с тиквена подправка и няколко горски плодчета по избор за декорация. Други предложения за кето десерти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„, както и в нейното продължение „Кето Фантазии 2“.
Кокосов крем брюле + видео рецепта
В кулинарния ни блог ще откриете още едно предложения за популярния десерт, но в кето вариант – кокосов крем брюле. При него използваме кокосови крем и мляко за приятен тропичен вкус и аромат.
Използвали ли сте бахар преди?
Бахарът е подправка със сложна миризма – ароматът и вкусът му са нещо средно между канела, карамфил и индийско орехче, но по-пиперлив.
Христофор Колумб открива бахара в Карибите, и, мислейки го за пипер, го пренесъл в Испания, където назовават подправката „пимиента“ – пипер.
Бахарът не е смес от подправки, а сушен плод на растението Pimenta dioica. Реколтата се обира зелена и се суши на слънце, а когато изсъхнат, стават кафяви и приличат на големи зърна пипер. Можете да го откриете на пазара като цели зърна или смлян.
Един кулинарен трик: Вземете бахар на зърна и го смелете непосредствено преди употреба – ароматът и вкусът са в пъти по-наситени.
Бахарът е една от най-важните подправки в ямайската кухня и се използва най-вече при приготвянето на месо, маринати или къри. Но, както ще се убедите от рецептата за джинджифилов крем брюле, чудесно допълва и някои десерти.
Други кремообразни предложения за твоя нисковъглехидратен режим
- Домашен пудинг – 3 лесни и неустоими рецепти
- 3 десерта с цедено кисело мляко
- Кето парфе в чаша с бери плодове
- Лешников кето мус – с домашно мляко от лешници
- Кето тирамису в чаша
- Панакота с малини
- Шоколадова панакота без захар
- Шоколадов мус (със съставка-изненада)
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за джинджифилов крем брюле без захар ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Чували ли сте за итън мес? Това е традиционен английски летен десерт със забавна история на създаване.
През лятото охладените десерти са голямо изкушение – затова споделяме с вас три рецепти
Сладките изкушения дебнат отвсякъде, затова днес сме ви подготвили едно такова – кето фъдж,