Джинджифилов крем брюле без захар

Обновена: 11.03.2024|
Кето пай с авокадо. Руло с кайма. Шотландски яйца. Кексчета. Джинджифилов крем брюле.

Обожаваме този десерт – рецептата за джинджифилов крем брюле е лесна, а приготвена без захар и със специалния микс от подправки, който сме подготвили, ще се превърне в любимия ви десерт през зимните месеци, и не само.

Аромат на канела, джинджифил и индийско орехче – звучи изкушаващо, нали? Да пристъпим към приготвянето на десерта.

 

Рецепта за джинджифилов крем брюле

Рецептата за джинджифилов крем брюле се приготвя сравнително бързо – за по-малко от час. Десертът е с ниско съдържание на нетни въглехидрати, но освен това има и значителни количества протеин в порция – цели 6 грама.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в порция
40 минути 6 бр. джинджифилов крем брюле 3 г въглехидрати, 6 г протеин, 28 г мазнини, 286 калории

Необходими продукти:

  • 4 яйчни жълтъка
  • 425 мл течна сметана за разбиване, с поне 35% масленост
  • 2 ч. л. тиквена подправка (рецептата е по-долу) + още за сервиране
  • 2 с. л. еритритол
  • ¼ ч. л. стевиола ванилия/екстракт от ванилия
keto 02
keto 01
keto 02
keto 01

За приготвяне на тиквена подправка смесете:

  • 3 с. л. канела на прах
  • 2 ч. л. смляно индийско орехче
  • 2 ч. л. джинджифил на прах
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. смлян бахар

По желание:

  • Няколко горски плодчета по избор за декорация

Начин на приготвяне на джинджифилов крем брюле:

  1. Загрейте предварително фурната на 180°C. Подгответе си 6 порцеланови купички за крем брюле, с обем около 120 мл, както и по-дълбока тавичка.
  2. Разделете белтъците от жълтъците. Сложете жълтъците в средна по големина купа и ги разбийте. Можете да приберете белтъците в херметически затворен съд в хладилника за друга рецепта.
  3. В подходящ съд, малка тенджерка или тиган, излейте сметаната, добавете тиквената подправка, еритритола и екстракта от ванилия.
  4. На висока температура бъркайте и когато сместа започне да кипи, веднага отстранете от котлона.
  5. Постепенно добавяйте от топлата смес към разбитите жълтъци, като постоянно разбърквате, до хомогенна смес.
  6. Наредете купичките в тавичката и напълнете ¾ от всяко със сместа. Налейте вода в тавичката, която да стига до средата на купичките. Водата помага на крема да се готви бавно и равномерно, за кремообразен и гладък вкус.
  7. Печете на средната решетка около 25-30 минути, или докато се образува златиста коричка по ъглите на купичките, а центъра е полужелиран.
  8. Когато са готови, извадете ги от тавичката и оставете да се охладят.

Насладете се на вашия джинджифилов крем брюле топъл или студен, поръсен с тиквена подправка и няколко горски плодчета по избор за декорация. Други предложения за кето десерти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии, както и в нейното продължение „Кето Фантазии 2“.

 

Кокосов крем брюле + видео рецепта

 

 

В кулинарния ни блог ще откриете още едно предложения за популярния десерт, но в кето вариант – кокосов крем брюле. При него използваме кокосови крем и мляко за приятен тропичен вкус и аромат.

 

Използвали ли сте бахар преди?

Бахарът е подправка със сложна миризма – ароматът и вкусът му са нещо средно между канела, карамфил и индийско орехче, но по-пиперлив.

Христофор Колумб открива бахара в Карибите, и, мислейки го за пипер, го пренесъл в Испания, където назовават подправката „пимиента“ – пипер.

Бахарът не е смес от подправки, а сушен плод на растението Pimenta dioicaРеколтата се обира зелена и се суши на слънце, а когато изсъхнат, стават кафяви и приличат на големи зърна пипер. Можете да го откриете на пазара като цели зърна или смлян.

Един кулинарен трик: Вземете бахар на зърна и го смелете непосредствено преди употреба – ароматът и вкусът са в пъти по-наситени.

Бахарът е една от най-важните подправки в ямайската кухня и се използва най-вече при приготвянето на месо, маринати или къри. Но, както ще се убедите от рецептата за джинджифилов крем брюле, чудесно допълва и някои десерти.

 

Други кремообразни предложения за твоя нисковъглехидратен режим

 

Още от здравословната ни кухня

 

Джинджифилов крем брюле. Кето горещ шоколад. Кето масала чай с звездовиден анасон за декорация

Миксът тиквена подправка можете да добавите и към рецептата за кето масала чай – ще се влюбите в аромата и вкуса.

 

Ако тази рецепта за джинджифилов крем брюле без захар ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 16:54 | Публикувана: 23 декември 2021 в 11:25 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти