Кои са най-добрите храни, богати на глюкозамин?

Обновена: 26.02.2024|
Храни, богати на глюкозамин.

Сигурно се чудите има ли храни, богати на глюкозамин, и кои са най-добрите източници на това важно съединение.

То се намира естествено в черупките на миди, от които се извлича за производството на хранителна добавка за поддържане на ставите здрави и намаляване на възпалението в тялото.

В следващите редове ще разгледаме какво представлява глюкозаминът и какви са неговите ползи. Ще научите и какво го отличава от колагена, както и в кои храни, богати на глюкозамин, можем да го открием.

 

Какво е глюкозамин?

Глюкозаминът е съединение, което се среща естествено в човешкото тяло. Класифицирано е като аминозахарид спрямо химическите му признаци.

В организма ни служи като градивен елемент за различни функционални молекули. Признат е предимно в ролята си в образуването, развитието и поддържането на хрущяла в ставите.

Глюкозаминът е химично съединение, което се среща естествено както в човешки, така и в животински тъкани. При хората той помага за образуването на хрущял и обикновено се използва като хранителна добавка за облекчаване на ставни заболявания като остеоартрит.

 

Как глюкозаминът помага на тялото ни?

Глюкозаминът има множество ползи за здравето ни. Ето някои от тях.

Намалява възпалението

Глюкозаминът и хондроитинът потискат активирането на възпалителни пътища в човешките синовиални клетки, които постилат отвътре ставната капсула и формират нейната мембрана. Тези клетки са отговорни за производството на компоненти на синовиалната течност или ставна течност. Тя  осигурява безпроблемно движение на ставните хрущяли.

Хондроитинът е съединение, подобно на глюкозамина, което участва също в производството и поддържането на здрав хрущял. Противовъзпалителните ефекти на глюкозамина също са свързани с по-нисък риск от развитие на състояния, медиирани от възпаление, като диабет тип 2.

Приемът на глюкозамин заедно с хондроитин, под формата на добавка, особено когато се използват заедно, намалява възпалението.

Поддържа здрави ставите

 

Храни богати на глюкозамин. Свински колаген. Миозит. Турмерик. Стави, болка в колената, грижа за ставите. Ролята на глюкозамин сулфат в грижата за ставите.

 

Една от основните роли на глюкозамина е да поддържа здравословното развитие на ставния хрущял. Това е вид гладка бяла тъкан в човешкото тяло, която покрива краищата на костите, където повърхностите им се срещат, за да образуват стави.

Заедно със смазващата течност, наречена синовиална, ставният хрущял минимизира триенето и позволява на костите да се движат свободно и безболезнено една през друга.

Смята се, че глюкозаминът насърчава създаването на определени химични съединения, включително колаген, които са важни структурни компоненти на ставния хрущял и синовиалната течност.

Приемането на добавки с глюкозамин може да защити ставната тъкан чрез предотвратяване на разграждането на хрущяла, особено при спортисти.

Облекчава заболявания на костите и ставите

Добавки с глюкозамин често се използват за облекчаване на ставни и костни заболявания. Повечето научни изследвания върху глюкозамина са фокусирани върху използването на една специфична форма, наречена глюкозамин сулфат.

Тази молекула е добре проучена за нейния потенциал в облекчаване на симптоми и прогресия на заболявания, като остеоартрит, ревматоиден артрит и остеопороза.

Приемът на глюкозамин сулфат ефективно помага за намаляване на болката и забавя прогресията на заболяването.

 

Какво трябва да знаем за разликата между колаген и глюкозамин?

Както колагенът, така и глюкозаминът се използват за облекчение на болки в ставите. Клинично доказано е, че колагенът е 2 пъти по-ефективен от глюкозамина за подобряване на подвижността на ставите и е с по-бързо действие.

Нека разгледаме какви са разликите между колагена и глюкозамина отблизо.

Колаген

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Най-много се намира в съединителна тъкан (в лигаменти или ставни връзки, кожа, стави, сухожилия), както и в мускулите.

В организма ни съставлява:

 • 90% от склерата (бялата част на окото)
 • 80% от сухожилията
 • 70-80% от кожата
 • 60% от хрущяла
 • 30% от костите
 • 1-10% от мускулната маса

Колагенът е протеин, отговорен за:

 • Еластичността на кожата
 • Структурната опора в мускулите, съединителната тъкан и кожата
 • Облекчаване на болките в ставите и костите
 • Подпомагане на процеса при заздравяване на рани
 • Укрепване на имунната система
 • Намаляване на скоковете в кръвната захар при диабетици след хранене, богато на въглехидрати
 • Подобряване на състоянието при пропускливи червата

Видове колаген:

 

Храни богати на глюкозамин. Хранителни добавки. Всичко за така нужния ни колаген - влияение върху слоевете кожа.

 

 • Колаген тип I – фибриларен тип, поддържа здрави тъканите и еластичността на кожата. Спомага за зарастването на рани. Съставлява 55% от колагена в човешкото тяло.
 • Колаген тип II – основа за хиалинен хрущял и ставен хрущял
 • Колаген тип III – протеин, присъстващ в големи количества в кръвоносните съдове, матката, червата и мускулите
 • Колаген тип IV – представлява фина, гелообразна материя, която оформя основната покривна тъкан на нерви, кръвоносни съдове и някои органи.
 • Колаген тип V  – изгражда повърхността не клетките в организма. Участва в плацентата на бременните жени.
 • Колаген тип X – включва се във формирането на костите и хрущялите, допринася за по-бързото зарастване на костни фрактури.

Глюкозамин

Глюкозаминът е естествено срещащо се съединение, налично най-вече в костния хрущял в тялото. Това е ключовият елемент в много добавки за стави. Използва се като хранителна добавка за облекчение на симптоми на костни и ставни заболявания. Също така е от полза за справяне с възпалителни заболявания.

Служи като градивен елемент за развитието и поддържането на хрущяла в ставите в тялото.

Глюкозамин сулфат е полезен при здравословни състояния като:

Видове глюкозамин :

 • Глюкозамин хидрохлорид – използва се за създаване на меката част, която обгражда и защитава ставите.
 • N-ацетил глюкозамин – приема се перорално за остеоартрит и възпалително заболяване на червата, включително болест на Крон и улцерозен колит.
 • Глюкозамин сулфат – аминозахарид и важен прекурсор в биохимичния синтез на липиди и гликозилирани протеини. Полезен е при изграждането на хрущяли, връзки, сухожилия и гъстата течност, която обгражда ставите.

Най-препоръчваната форма на глюкозамин от повечето клинични проучвания е глюкозамин сулфат.

 

Разлика между колаген и глюкозамин

 

Храни богати на глюкозамин. Коксартроза. Манган. Колаген и глюкозамин.

 

Основна разлика:

 • Колагенът е основният структурен протеин в извънклетъчното пространство в различните съединителни тъкани в тялото.
 • Глюкозаминът е химическа захар, намираща се естествено в тялото. Играе ключова роля в образуването и възстановяването на ставния хрущял.

Ефективност:

 • Колагенът е по-ефективен в защитата на ставите, тяхната гъвкавостта, подобрява мобилността им и намалява дискомфорта в тях.
 • Глюкозаминът работи най-добре в комбинация с хондроитин – естествено вещество, което в човешкия организъм ограничава износването на съединителната тъкан. Самостоятелно глюкозаминът е по-малко ефективен от колагена.

 

Кои храни са най-богати на глюкозамин?

Не можем да твърдим, че има храни, богати на глюкозамин, които да включим в менюто си, за да си набавим така важното за тялото ни съединение.

Единствените храни, които са богати на глюкозамин, са черупките на миди, скариди, омари и раци. Именно тези черупки се събират и използват за направата на хранителна добавка с глюкозамин.

Често се комбинира с хондроитин сулфат под формата на добавка с по-силно действие.

Хранете се здравословно с продукти, богати на полезни хранителни вещества, нужни за цялостното здраве и имунитет. Набавяйте си достатъчно храни с високо съдържание на витамин C, D, E и минералите калций и калий.

 

Нуждаем ли се от добавки?

Въпреки че добавките с глюкозамин сулфат често се произвеждат от храни, богати на глюкозамин, като черупки на миди, няма естествени хранителни източници на глюкозамин, които да консумираме.

Затова, за да си го набавим и възползваме от всички ползи, които крие за здравето ни, трябва да използваме хранителни добавки с глюкозамин.

Приемът му под формата на добавка помага за предотвратяване на ставни заболявания като остеоартрит. Приема се през устата или се прилага локално чрез крем или мехлем.

Важно: Следете нивата на кръвното си налягане, ако имате високо кръвно, и приемате добавка с глюкозамин сулфат.

 

Заключение

Глюкозаминът се използва от тялото за производството на други химикали, които изграждат сухожилията, връзките, хрущялите и течността, която обгражда ставите.

Приемът на глюкозамин може да увеличи хрущяла и течността около ставите или/и да помогне за предотвратяване на тяхното разрушаване.

Хората обикновено използват глюкозамин сулфат и глюкозамин хидрохлорид при остеоартрит. Глюкозаминът се използва и за болки в ставите, ревматоиден артрит, множествена склероза и други състояния.

Какво е глюкозамин?

Глюкозаминът е съединение, което се среща естествено в човешкото тяло. Класифицирано е като аминозахарид. В организма ни служи като градивен елемент за различни функционални молекули. Признат е предимно в ролята си в образуването, развитието и поддържането на хрущяла в ставите.

Как глюкозаминът помага на тялото ни?

Глюкозаминът има множество ползи за здравето ни. Намалява възпалението, поддържа ставите здрави, облекчава заболявания на костите и ставите.

Какво трябва да знаем за разликата между колаген и глюкозамин?

Колагенът е основният структурен протеин в съединителните тъкани в човешкото тяло. Глюкозаминът е захар, която има ключова роля в образуването и възстановяването на ставния хрущял. Колагенът е по-ефективен в защитата на ставите и тяхната гъвкавостта. Глюкозаминът трябва да се комбинира с хондроитин за по-силен ефект.

Кои храни са най-богати на глюкозамин?

Единствените храни, които са богати на глюкозамин, са черупките на миди, скариди, омари и раци. Именно тези черупки се събират и използват за направата на хранителна добавка с глюкозамин.

Категории: Витамини и минерали|Публикувана: 15.09.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Генчо Ранков 12.07.2023 at 17:08 - Отговор

  Статията е много полезна за всички които искат да имат познания върху собственото си тяло. Обясненията са добре изчерпателни. Благодарим за тази хуманна постъпка.

 2. Тони Жекова 23.12.2022 at 11:08 - Отговор

  Беше много полезна статия, научих много важни неща за здравето си, от които имах нужда, благодаря ви много! Продължавайте и за напред да пишете! Хиляди благодарности от мен и моето семейство! Бъдете здрави!

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 10:47 | Публикувана: 15 септември 2022 в 16:09 | Категория: Витамини и минерали