Как глюкозамин и хондроитин помагат при болки в ставите?

Обновена: 14.03.2024|
Как глюкозамин и хондроитин помагат.

Глюкозамин и хондроитин са две популярни добавки, използвани за облекчаване на болки в ставите. Това състояние засяга все повече хора и макар да е свързано с възрастта, доста млади също се оплакват от проблема.

В тази статия ще обсъдим употребите, потенциалните ползи, страничните ефекти и препоръчителната дозировка на глюкозамин и хондроитин.

 

Какво представлява глюкозаминът?

Той е химическо съединение, което eстествено се синтезира в организма. Представлява комбинация от  от глюкоза и аминокиселината глутамин. Отнася се към групата на аминозахарите.

Може да се приема и под формата на хранителни добавки: глюкозамин сулфат; глюкозамин хидрохлорид; N-ацетил-глюкозамин.

gluco sulf 400
gluco sulf 600
gluco sulf 400
gluco sulf 600

Действа като основен градивен елемент за протеогликани или главна структурна част на извънклетъчния матрикс (веществата, заобикалящи клетките в дадена тъкан).

Това вещество се намира и в твърдата обвивка на миди и именно с тяхна помощ се правят немалка част от добавките, като това може да се случи и лабораторно.

Глюкозаминът се използва от тялото за производството на други химикали, изграждащи сухожилията, връзките, хрущялите и синовиалната течност, която се съдържа в ставите и намалява триенето при движение.

Ставите се омекотяват от течността и хрущяла около тях. Приемът на глюкозамин може да спомогне за тяхното увеличаване и да помогне за предотвратяване на разрушаването им. Хората обикновено използват веществото при остеоартрит.

Глюкозаминът се използва и за болки в ставите, ревматоиден артрит, множествена склероза и много други състояния.

 

Какво трябва да знаем за неговото действие?

 

Глюкозамин. Болки в ставите.

 

Глюкозамин сулфатът е широко използвана добавка, която може да помогне за облекчаване на болката при хора с остеоартрит. Тази болест настъпва, когато хрущялът започне да се износма и разгражда, което причинява болки в ставите.

Учените са изучавали глюкозамин сулфат самостоятелно и заедно с друга добавка, наречена хондроитин, в продължение на много години.

Някои проучвания показват, че добавката намалява болката в коляното при хора с умерен до тежък остеоартрит. Според други веществото е от помощ при остеоартрит на тазобедрената става или гръбначния стълб, както и артрит на темпоромандибуларната става в челюстта.

Има данни, че глюкозамин сулфат може да помогне на човек да сгъва коляното по-добре след внезапно нараняване. Той има силата също да забави прогресията на остеоартрит.

Действието му обаче не е моментално и обикновено са нужни между 4 и 8 седмици, докато облекчи болката.

Продуктите с глюкозамин включват:

 • Глюкозамин сулфат
 • Глюкозамин хидрохлорид
 • N-ацетил-глюкозамин

 

Какво представлява хондроитинът?

Хондроитинът е съединение, което се синтезира в човешкия организъм и има тъканноизграждащ ефект.

Хондроитинът, или както по-често се среща – хондроитин сулфат, е част от протеинова молекула, която помага да се придадат еластичните свойства на хрущяла.

Смята се, че има противовъзпалителен ефект, който може да способства за намаляване на болезненото подуване в ставите, резултат от износване на хрущяла и триене на откритите кости една в друга.

В допълнение, хондроитин сулфат може също да помогне за забавяне на разграждането на хрущяла и да способства за възстановяване на растежа му за по-добро омекотяване на ставите.

 

Какво трябва да знаем за неговото действие?

 

Остеопороза. Болки в ставите и прием на глюкозамин сулфат.

 

Хондроитинът е добре проучен като средство за лечение на симптомите на остеоартрит.

Представлява сложен въглехидрат, който също се среща в хрущялите и спомага за задържането на вода. По този начин поддържа целостта на ставната кухина и способства за поддържане на нормалното състояние на ставния хрущял.

Макар да е изследван по-малко, в сравнение с глюкозамина, хондроитин сулфатът показва активности като противовъзпалително средство и намалява болките в ставите.

Някои лабораторни резултати сочат, че той има силата да забави разграждането на хрущяла, което е свързано с остеоартрит. Освен това може дори да стимулира неговия растеж и да работи за образуването на нови тъкани.

 

Глюкозамин и хондроитин – защо са важни за нашето тяло?

Въпреки че двете добавки могат да се приемат и поотделно, глюкозамин и хондроитин много често се комбинират.

Анализ от 2018 г. наблюдава значително подобрение в резултатите за болка, когато глюкозамин и хондроитин се приемат заедно.

По подобен начин друго проучване от 2015 г. показва, че комбинирането на 1500 мг глюкозамин хидрохлорид с 1200 мг хондроитин сулфат ефективно намалява болката, сковаността и подуването при остеоартрит на коляното в сравнение с 200 мг целекоксиб при остеоартрит.

Друго проучване от 2015 г. също установи, че комбинираните добавки с глюкозамин и хондроитин имат благотворен ефект при това неприятно заболяване.

 

Остеоартрит – какво не знаем за тази коварна болест?

 

Същност и симптоми на остеоартрит.

 

Остеоартритът е най-честата форма на артрит, засягаща милиони хора по света. Тя настъпва, когато защитният хрущял, който омекотява краищата на костите, се износва с времето.

Въпреки че състоянието може да увреди всяка става, заболяването най-често засяга тези на ръцете, коленете, бедрата и гръбначния стълб.

Симптомите на остеоартрит обикновено могат да бъдат контролирани, въпреки че увреждането на ставите е необратимо. Глюкозамин и хондроитин са сред най-често използваните добавки в световен мащаб.

 

Симптоми на остеоартрит

Те често се развиват бавно и се влошават с времето.

Признаците и симптомите на остеоартрит включват:

 • Болка – засегнатите стави могат да болят по време или след движение.
 • Скованост – тя може да бъде най-забележима при събуждане или след като сте били неактивни.
 • Чувствителност – когато прилагате лек натиск върху или близо до тях, ставите могат да се усещат твърде чувствителни.
 • Загуба на гъвкавост – може да не сте в състояние да движите ставата си през пълния й обхват на движение.
 • Стържещо усещане – възможно е да почувствате стържещо усещане, включително и да чуете пукане или пращене.
 • Костни шипове – те се усещат като твърди бучки и могат да се образуват около засегнатата става.
 • Подуване – то се дължи на възпаление на меките тъкани около ставите.

 

Рискови фактори при остеоартрит

 

Индекс на телесната маса. Синдром на Пикуик и затлъстяване. Затлъстяването. Грешки при кето хранене.

 

Факторите, които могат да увеличат риска от състоянието, включват:

 • Напреднала възраст – рискът от остеоартрит нараства с възрастта.
 • Пол – жените са по-склонни да развият състоянието, въпреки че не е напълно ясно защо.
 • Затлъстяване – допълнително телесно тегло допринася за болестта по няколко начина и колкото повече е то, толкова по-голям е рискът. Излишните килограми увеличават натоварването на носещите тежести стави, като например бедрата и коленете. Освен това мастната тъкан произвежда протеини, които могат да причинят вредно възпаление в и около хрущяла.
 • Травми на ставите – наранявания, като например тези, които се получават при спортуване или при инцидент, могат да увеличат риска от остеоартрит. Дори наранявания, настъпили преди много години и привидно излекувани, могат да увеличат риска от болестта.
 • Повтарящ се стрес върху ставата – ако вашата работа или спорт, който практикувате, оказват постоянен стрес върху ставата, в крайна сметка е възможно да се развие остеоартрит.
 • Генетика – някои хора наследяват склонност към развитие на заболяването.
 • Костни деформации – някои хора се раждат с деформирани стави или дефектен хрущял.
 • Някои метаболитни заболявания – те включват диабет и хемохроматоза – състояние, при което тялото има твърде много желязо.

 

 

Рискове и странични ефекти

Повечето проучвания показват, че глюкозамин и хондроитин са безопасни за употреба и не са докладвани сериозни странични ефекти. Наблюдавани са само леки такива като стомашно разстройство, гадене и главоболие.

Изследване от 2016 г., включващо 1593 души, приемали глюкозамин и хондроитин в продължение на до 6 години, заключава, че и двете добавки са безопасни и ефективни при продължителна употреба.

Имайте предвид обаче, че глюкозаминът обикновено се извлича от хитин – съединение, което се намира в миди. Ето защо хората с алергия към морски дарове трябва да прочетат внимателно етикета и да изберат разновидности, произведени от крави или прасета.

Добавките често включват и микрокристална целулоза, към която, макар и рядко, някои хора имат алергия.

Освен това се предполага, че добавките с глюкозамин и хондроитин могат да повлияят нивата на кръвната захар, да намалят инсулиновата чувствителност и да взаимодействат с някои антикоагулантни лекарства. Ето защо трябва да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете приема им.

 

Какви са оптималните им дози и как да си ги набавим?

Някои проучвания са установили, че 1500 мг глюкозамин сулфат и 1200 мг хондроитин сулфат са най-ефективни и не трябва да се превишава дневната доза, освен с изрично лекарско позволение.

Глюкозамин и хондроитин не бива да се използва като заместител на разнообразното хранене.

Винаги е най-добре първо да се консултирате със здравен специалист, който може да даде препоръки, съобразени с вас и вашето здраве.

Глюкозамин и хондроитин – какво представляват?

Те са естествени вещества, намиращи се в хрущяла, които спомагат за неговото омекотяване и ограничават триенето на костите. При проблеми като остеоартрит те се приемат под формата на хранителни добавки.

Какви са симптомите на артрит?

Болка и скованост в ставите, прекомерна чувствителност, подуване и загуба на гъвкавост са симптоми на остеоартрит.

Какви са рисковите фактори за поява на артрит?

Възраст, затлъстяване, травми и някои заболявания са рискови фактори за заболяването. Жените са по-застрашени от неговата поява, отколкото мъжете.

Категории: Здраве|Публикувана: 28.09.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:48 | Публикувана: 28 септември 2022 в 10:12 | Категория: Здраве