Лечение на цистит: какви са симптомите и превенцията му

Обновена: 28.02.2024|

Неприятен здравословен проблем, с който се сблъскват най-често жените, е циститът, и по тази причина трябва да се информираме за това какви са симптомите му и какъв е процесът на лечение на цистит. Много фактори благоприятстват за развитието му, като съществуват и различни видове цистит. Днес ще обърнем внимание на това какво представлява, какви са симптомите му, както и превенция и лечение на цистит.

Цистит – какво представлява?

Циститът представлява остро бактериално възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Нормално в пикочния мехур липсват бактерии. Над 80% от жените са имали поне веднъж в живота си циститни прояви. Честотата на цистита се увеличава  след пубертета и през второто и третото десетилетие. Доказано е предаването на инфекцията при полов контакт. Много по-рядко остър цистит се среща при млади мъже без анатомични и функционални аномалии на пикочните пътища – предимно при необрязани мъже, сексуално активни и такива с нарушен имунитет.

Неусложненият цистит при жените се причинява от няколко вида бактерии с предвидима чувствителност към антибиотици: E. coli при 80%  и S. saprophyticus при 5 до 15% от случаите. Много по-рядко се изолират Klebsiella, Proteus mirabilis и Еnterococci. Повечето бактерии проникват в уринарния тракт през уретрата в пикочния мехур от перинеума, замърсен с фекална флора. Инфектирането по кръвен път се наблюдава рядко при нормални индивиди. Директно разпространение на бактерии от съседни органи по лимфен път може да се наблюдава при тежка чревна инфекция.

Съществуват различни видове цистит – интерстициален, еозинофилен, кетамин цистит, хеморагичен, радиационен, фоликуларен, шистосомоз цистит и такъв, предизвикан от химиотерапевтично лечение. Съответно разликите помежду им са от това какво причинява инфекцията до симптомите и методите на лечение на цистит.

Кога и как се проявява?

Проучванията показват, че при момичета и жени с рецидивиращи уроинфекции, лигавиците на влагалището и на пикочния канал показват по-голяма склонност да залавят E. coli отколкото жените, които не страдат от рецидивиращи уроинфекции. Тази склонност се колебае във връзка с менструалния цикъл, възрастта и бременност. Тя е най-малка в деня на овулацията и най-голяма по време на менструация и непосредствено след нея. Жените преди менопаузата и в ранните стадии на бременността са особено възприемчиви към E. coli. Лактобацилите във влагалището са мощен фактор срещу поселването му с патогенна флора и срещу възходящите уроинфекции при жените до менопаузата. Други случаи, които могат да увеличат риска от цистит, са:

 • Половите сношения.
 • Интравагиналните противомикробни средства, вкл. антимикотиците и спермицидите, намаляват или унищожават нормалната защитна влагалищна флора и улесняват възникването на цистит.
 • Отслабената имунна система.
 • Наличие на диабет.

Симптоми на цистит

Лечение на цистит. Жена, която е седнала на леглото, поради болки в корема.

Най-честите симптоми са често и болезнено уриниране на малки порции урина, придружено с парене и болка в областта на пикочния мехур. Урината може да бъде мътна, кръвениста и с неприятна миризма. Ехографското изследване на пикочния мехур не е специфично при остър цистит, но трябва да се изследват и бъбреците, за да се отхвърли наличието на задръжка на урината или на бъбречно-каменна болест.

Други основни симптоми при цистит могат да бъдат:

 • По-честа нужда от уриниране.
 • Болка, ниско в корема.
 • Чувство на отпадналост и засилена раздразнителност.
 • Висока температура.
 • Намален апетит или повръщане.

Лечение на цистит

При микроскопското изследване на урината или така наречената обикновена урина се установява множество бактерии, левкоцити и еритроцити. Много лекари съветват да се дава урина за бактериологично изследване при всеки случай на остър цистит. На практика често това не се прави, защото резултатите излизат в рамките на 3 до 5 дни, което оскъпява лечението и удължава времетраенето на симптомите. Клиничните прояви на цистит с наличие на левкоцити и бактерии в урината са достатъчни основания да се мисли за уроинфекция и изпращането на урина за урокултура може да бъде пропуснато. Урокултурата преди започването на лечението на острия цистит е задължителна при следните случаи:

 • Ако пациентката е била лекувана наскоро с антибиотици.
 • Ако симптомите, въпреки проведеното начално лечение, продължават повече от 7 дни.
 • Възраст на пациентката над 65 години.
 • При диабет.
 • При бременност.

Процесът на лечение на цистит е предимно антибиотично. Различни групи антибиотици като хинолони, бисептол, фосфомицин и др. имат доказан ефект. Най-често кратък антибиотичен курс до три дни в комбинация със спазмолитици е достатъчен. Особено внимание трябва да се обърне на бременните пациентки, тъй като при тях изборът от антибиотици не е особено голям. По всяко време на бременността могат да бъдат изписвани фосфомицин и цефалоспорини. При напреднала бременност често циститът е придружен със задръжка на урина в бъбреците. При упорити и често появяващи се инфекции може да се използва и полибактериален имуностимулатор под формата на таблетки, който повишава естествената резистентност на организма и специфичния имунитет към различни инфекции на урогениталния тракт. Курсът на лечение може да трае до 3 месеца.

Превенция на цистит

Лечение на цистит. Жена в спортни дрехи пие вода. Усмихва се и се чувства добре.

Има няколко прости стъпки, които могат да ни помогнат да избегнем цистита:

 1. Пиенето на много течности осигурява отделяне на големи количества урина, която престоява малко в пикочния мехур.
 2. Поддържането на добра интимна хигиена, избягването на тясно бельо са също важни фактори.
 3. Уринирането непосредствено след сексуален контакт, благоприятства за отмиването на бактерии.
 4. При жени, които работят в големи офисни пространства, където се всички използват общ санитарен възел се препоръчва да не се докосват до тоалетната чиния.
 5. Ако сте податливи на инфекции – избягвайте взимането на вана и наблегнете на душовете.
 6. Избягването на силни продукти за интимна хигиена, като спрейове, дезодоранти и подобни. Те могат да раздразнят уретрата и пикочния мехур.

Спазвайки тези препоръки, ще намалим риска от появата на цистит. Но ако усетите някой от симптомите, изброени по-горе, незабавно се свържете с личния си лекар, за да се установи има ли проблем и ако да, да се проведе навременно лечение на цистит.

Категории: Здраве|Публикувана: 07.05.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Живко Сиромахов
Д-р Живко Сиромахов е уролог в София с опит в диагностиката и лечението на злокачествените заболявания на отделителната система, трансуретралната хирургия и ендоурологията. Извършва амбулаторни прегледи и съвременно лечение на широк спектър от урологични заболявания - уролитиаза, доброкачествена простатна хипертрофия, инконтиненция на урината, онкоурология и уроинфекции. Автор е на десетки публикации в областта на урологията. Основните му научни и професионални интереси са в областта на онкоурологията и лечението на инконтиненцията. Завършва Медицински университет Варна през 2014 г. и специализира Урология. Има редица публикации и участия в международни симпозиуми у нас и в чужбина. От 2014 г. до момента д-р Сиромахов работи в Клиниката по урология към УСБАЛ по онкология София и е част от екипа на МЦ Сигмамед.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 15:16 | Публикувана: 7 май 2020 в 14:57 | Категория: Здраве