Глюкозамин – какво представлява и защо е полезен?

Обновена: 26.02.2024|
Глюкозамин сулфат, стави.

Всяка дейност, която извършваме ежедневно, я правим благодарение на опорно-двигателната ни система. Глюкозаминът, и по-конкретно сулфатната му форма, е особено нужен за правилното й функциониране, тъй като е един от съставните й елементи.

В тази статия обясняваме какво представлява съединението и защо е полезно да си го набавяме. Също така разглеждаме някои възможни странични ефекти и други рискове от приема на глюкозамин.

 

Какво представлява глюкозаминът?

Съединението се произвежда естествено от тялото ни. Класифицирано е като аминозахарид.

В човешкия организъм то се намира в течността около ставите и в хрущялите. Спомага за производството на гликозаминогликани и гликопротеини. Последните две са основни градивни елементи на ставните връзки, сухожилията, синовиалната течност и на хрущялната тъкан.

gluco sulf 400
gluco sulf 600
gluco sulf 400
gluco sulf 600

Предполага се, че начинът, по който тези ставни части са изградени и поддържани, допринася за развитието и прогресирането на остеоартрит.

Съединението се открива и в костите на животните, костния мозък, ракообразните и гъбичките.

От черупките на мидите може да се набави глюкозамин сулфат. Синтетичен се произвежда в лаборатория, затова следете етикетите на хранителната добавка, която приемате. Избирайте такава, произведена от естествени източници.

 

Какво трябва да знаем за неговото действие?

 

Глюкозамин сулфат, стави, хрущял.

 

Човешкото тяло използва съединението за изграждането и възстановяването на хрущяла.

Хрущялът представлява гъвкава, здрава съединителна тъкан, която осигурява защита и предотвратява триенето на костите една в друга.

С напредване на възрастта хрущялът може да изгуби своята гъвкавост и да започне да се руши. Това, от своя страна, да доведе до болка, възпаление и увреждане на тъканите. При износване и разграждане на хрущяла се стига до остеоартрит и болка в ставите.

Глюкозаминът може да забави този процес и да е от полза за здравето на съединителната тъкан.

 

Какви форми на глюкозамин има?

Може да се набави под три различни форми.

Глюкозамин хидрохлорид

Участва в изграждането на меката част на ставите, която ги обграждаща и защитава.

N-ацетил-глюкозамин

Приемът му обикновено е по причини, свързани с остеоартрит, улцерозен колит, болест на Крон или други възпалителни заболявания на червата.

Глюкозамин сулфат

Представлява аминозахарид, важен в синтеза на липидите и гликолизираните протеини. Нужен е за изграждането на връзки, сухожилия, хрущяли и гъстата течност, обграждаща ставите.

Най-разпространен и използван е сулфатът, тъй като има най-много изследвания за полезното му действие върху човешкия организъм.

 

Какви са предимствата от неговата употреба?

 

Същност и симптоми на остеоартрит. Глюкозамин.

 

Приемът на съединението под формата на хранителни добавки може да осигури някои важни ползи за здравето. Оказва благоприятно влияние на здравословни състояния, като остеоартрит, и намалява болките в ставите, гърба или челюстта.

 

Глюкозамин при остеоартрит

Особено при хора с остеоартрит, съединението помага за понижаване на болките в ставите.

Няколко проучвания са изследвали способността на глюкозамин сулфата да подобрява симптомите и да забавя структурната прогресия на остеоартрит. Събрани са множество доказателства, че, прилаган в дневна перорална доза от 1500 мг, е в състояние значително да намали симптомите на остеоартрит на долните крайници.

Тази доза сулфат също е показала в две независими проучвания, че предотвратява стесняването на ставната цепка, наблюдавано във феморо-тибиалната става при пациенти с лек до умерен остеоартрит на коляното.

Този ефект също така се изразява в 50% намаляване на честотата на свързаните с остеоартрит операции на долните крайници за период от 5 години след оттеглянето на лечението.

В комбинация с хондроитин (подобно съединение) обезболяващият ефект се увеличава.

 

Намалява възпалението

Добавки с глюкозамин и хондроитин също могат да помогнат за намаляване на хроничното възпаление. От своя страна това е свързано с редица потенциални здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, диабет и артрит.

В малко проучване при 18 възрастни с наднормено тегло, приемането на 1500 мг глюкозамин хидрохлорид плюс 1200 мг хондроитин сулфат дневно в продължение на 28 дни понижава С-реактивния протеин (CRP) – биомаркер за системно възпаление, с 23% в сравнение с плацебо.

Интересното е, че противовъзпалителните ефекти на съединението също са свързани с по-нисък риск от развитие на състояния, медиирани от възпаление, като диабет тип 2.

 

За подобряване здравето на костите

 

Същност и симптоми на остеоартрит. Глюкозамин.

 

Добавките с глюкозамин могат да помогнат за предотвратяване на прогресията на остеопорозата след менопауза. Добавката помага за намаляване на отслабването на костите, като поддържа растежа им.

При множествена склероза (МС)

Множествената склероза (МС) е хронично състояние, което засяга централната нервна система. Симптомите варират, но могат да включват умора, треперене и проблеми с ходенето, говоренето и зрението.

Някои хора твърдят, че глюкозаминът може да бъде ефективно лечение на МС, но липсват достатъчно подкрепящи изследвания.

 

Интерстициален цистит

Глюкозаминът е широко разпространяван като лечение на интерстициален цистит – състояние, характеризиращо се с хронично възпаление на мускулите на пикочния мехур и симптоми като често уриниране и болка.

Интерстициален цистит се свързва с дефицит на съединение, наречено гликозаминогликан. Тъй като тялото превръща глюкозамин в гликозаминогликан, се предполага, че приемът на добавки, съдържащи съединението, може да помогне за управление на заболяването.

Все още липсват достатъчно надеждни научни данни в подкрепа на тази теория.

 

Каква е препоръчителната дозировка?

Проучваната понастоящем доза за перорален прием на добавка с глюкозамин е 1500 мг дневно. Може да се приема в една доза или да се разпределени на няколко приема за деня.

 

Безопасен ли е?

 

Глюкозамин. Колагенът в протеиновите добавки

 

Глюкозаминът предлага много ползи за здравето и може да подобри цялостната функция на тялото ни. Въпреки това, приемът му може да носи известен риск.

Някои хора изпитват леки симптоми, като разстроен стомах, подуване на корема или безсъние. Тези признаци отминават бързо след адекватно допълване на диетата ни в рамките на няколко седмици.

Макар и рядко, по-тежките нежеланите реакции могат да включват:

  • гадене и повръщане
  • диария
  • стомашни киселини
  • болка в корема

Не трябва да приемате глюкозамин по време на бременност или кърмене поради липса на доказателства за неговата безопасност.

Може да предизвика алергия към миди

Тъй като добавките, съдържащи съединението, са направени от черупки на миди, е възможно да предизвикат алергична реакция при хора с алергия към миди.

Ако имате алергия към миди, бъдете внимателни при избора на добавка с глюкозамин. Проверете източника на съединението, преди да го приемете. Потърсете добавки, които са подходящи за вегани, тъй като те не съдържат животински компоненти.

Може да повлияе на кръвната захар

Добавки със съединението могат да повлияят отрицателно на инсулиновата резистентност. Ако имате диабет, консултирайте се с вашия лекар, преди да започнете прием на хранителна добавка, съдържаща съединението.

Консултирайте се с вашия лекар, ако нивата на кръвното ви налягане са високи, преди да започнете с приема на глюкозамин сулфат.

 

Заключение

Глюкозаминът представлява съединение, естествено намиращо се в човешкото тяло. Служи като градивна част на много функционални молекули.

Той се съдържа в храни като скариди, черупки на миди, омари и раци. От черупките се произвежда глюкозамин, удобен за употреба под формата на хранителна добавка.

Какво представлява глюкозаминът?

Съединението се произвежда естествено от тялото ни. Класифицирано е като аминозахарид. В човешкия организъм то се намира в течността около ставите и в хрущялите. Спомага за производството на гликозаминогликани и гликопротеини. 

Какво е действието на глюкозамина?

С напредване на възрастта хрущялът може да изгуби своята гъвкавост и да започне да се руши. Това, от своя страна, да доведе до болка, възпаление и увреждане на тъканите. При износване и разграждане на хрущяла се стига до остеоартрит и болка в ставите. Глюкозаминът може да забави този процес и да е от полза за здравето на съединителната тъка.

Какви форми глюкозамин има?

Може да се набави под три различни форми: хидрохлорид, N-ацетил- и сулфат.

Какви са предимствата от прим на глюкозамин?

Приемът на съединението под формата на хранителни добавки може да осигури някои важни ползи за здравето. Оказва благоприятно влияние на здравословни състояния, като остеоартрит, и намалява болките в ставите, гърба или челюстта.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 25.11.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 10:37 | Публикувана: 25 ноември 2022 в 15:53 | Категория: Витамини и минерали, Здраве