Когато става въпрос за ставите ни и тяхното здраве, две от веществата, на които медицинските специалисти обръщат много голямо внимание, са колаген и глюкозамин. Именно тях ще сравняваме в следващите редове с една цел – да определим кой от тях е по-добре да използваме, за да можем да се наслаждаваме на движение без болка за по-дълго време.

 

Каква е разликата между колаген и глюкозамин

Както вече уточнихме в началото, и колагенът, и глюкозаминът играят голяма роля за здравето на нашите стави. Какви обаче са разликите между тях, които е важно да откроим?

Най-важното и голямото различие се крие в ефективността им.

 

kolagen 02 400
kolagen 02 600

Колаген

През годините е доказано с абсолютна сигурност, че колагенът е повече от два пъти по-ефективен, отколкото глюкозамина, когато става дума за подобряване подвижността на ставите и бързина на действие. А това са две характеристики, които далеч не са за подценяване, когато става дума за опорно-двигателната ни система и наличието на болка при всяко наше движение.

Двете вещества се различават много и по своя произход. Колагенът е протеинът, който е сред най-разпространените в тялото. Познати са ни 29 вида от него. Той се синтезира в тялото ни с помощта на няколко аминокиселини, но можем и да си го набавяме от външни източници с животински произход в по-голям или пък по-малък обем.

Колагенът играе роля в изграждането, развитието и поддържането на здравето на огромно количество тъкани в тялото ни: от съединителната тъкан през костите, ставите и зъбите ни чак до роговицата на окото.

Той е от голямо значение и за начина, по който изглеждаме. Благодарение на него, в комбинация с еластина, кожата ни запазва своята еластичност и красота. Забавя се появата на бръчки. Освен това помага на раните да заздравеят по-бързо и засилва имунната система.

Глюкозамин

Глюкозаминът, от друга страна, е аминозахарид от гледна точка на биохимията. Той е и един от най-разпространените като цяло монозахариди. Синтезира се в тялото от глюкопротеини и липиди. Участва активно в изграждането на екзоскелетите на ракообразните. Набавяме си го под формата на хранителни добавки, произведени след процес на ферментация на зърнени култури или хидролиза на черупки на ракообразни.

Въпреки че не звучи впечатляващо, глюкозаминът има своите полезни свойства за организма. А именно:

 • Поддържа здравето на храносмилателния тракт
 • Помага на отделителната система
 • Има роля за правилната функция на челюстта
 • Подпомага костите и ги заздравява
 • Повишава костната плътност

 

Основни разлики

Характеристика Колаген Глюкозамин
Дефиниция Колагенът е основният структурен протеин в извънклетъчното пространство в различни съединителни тъкани в тялото. Естествено съединение, което химически се класифицира като амино захар. Има ключова роля в образуването и възстановяването на ставния хрущял.
Eстество на съставката Протеин Аминозахарид
Видове
 • Тип 1 – колаген от фибриларен тип
 • Тип 2 – основа за хиалинов хрущял и ставен хрущял, образуван от хомотримери на колаген, алфа 1, тип II вериги.
 • Тип 3 – протеин, присъстващ в големи количества в кръвоносните съдове, матката, червата и мускулите
 • Глюкозамин хидрохлорид – влиза в състава на защитната стена около ставите.
 • N-ацетил глюкозамин – се приема перорално за остеоартрит и възпалително заболяване на червата (IBD), включително болест на Крон и улцерозен колит
 • Глюкозамин сулфат – аминозахарид и важен предшественик в биохимичния синтез на липиди и гликозилирани протеини. Той е полезен за изграждането на хрущяли, връзки, сухожилия и гъстата течност, която заобикаля ставите.
Роля в организма Колагенът има ключова роля за възстановяването на ставите. Облекчава подуване, ставна болка и чувствителност, и също така предотвратява увреждане на костите като цяло. Служи главно като овлажняващо и защитно средство за ставните хрущяли.
Ефективност В рамките на 30 дни В рамките на 180 дни

 

Защо да изберем колаген?

 

Колаген и глюкозамин. Автоимунни заболявания.

 

За първи път е открит в средата на 30-те години на миналия век от нобеловите лауреати Крик, Полинг, Рич и Йонат. Най-гъсто е разположен в съединителната тъкан (лигаменти, кожа, стави, сухожилия), въпреки че присъства и в мускулите.

Процентовото наличие на колагенова съставка се разпределя приблизително по следния начин:

 • 90% от склерата (бялата част на окото)
 • 80% от сухожилията
 • 70-80% от кожата
 • 60% от хрущяла
 • 30% процента от костите
 • До 10% от мускулната маса

Ползите от приема на колаген включват:

 • Подпомага процеса на заздравяване при нараняване
 • Подсилва имунната система, като поддържа здрави чревните стени
 • Намаляване на сухотата на кожата и повишаване на еластичността й
 • Облекчаване на болката в костите и ставите
 • Минимизира скокове в кръвната захар при диабетици след хранене, богато на въглехидрати

Смята се, че колагенът е два пъти по-ефективен при гореизброените от глюкозамина.

 

Какви са предимствата на глюкозамина?

 

Колаген и глюкозамин. Отслабването понижава риска от възпаления. Болка в ставите, причини, заболявания.

 

Въпреки всичко казано досега, не бива да изключвате глюкозамина като вариант, който би могъл да помогне точно при вас. Затова и е желателно преди да изберете към коя от добавките да се насочите, да се консултирате с лекар, който да ви препоръча коя е по-добрата възможност за вашия организъм и проблема, с който се борите.

Глюкозаминът доказано помага при остеоартрит. Той е едно от възпалителните заболявания на ставите, които причиняват много затруднения в движението с напредване на възрастта. Остеоартритът има остро изразена болезнена симптоматика и мнозина се обръщат именно към глюкозамина за помощ. В този смисъл е важно да отбележим, че се смята, че може да облекчи и ревматоидния артрит.

Когато комбинираме глюкозамина с хондроитин сулфат можем успешно да съдействаме за това хрущялите ни да бъдат по-еластични и едновременно с това – да устоят по-дълго на разрушаващото действие на времето и възрастта.

В допълнение алтернативната медицина намира приложения на глюкозамина и при лечението на диабет, висок холестерол, възпалителни заболявания, хронични болки в кръста.

Имайте предвид, че заради ползите си за опорно-двигателната ни система, глюкозаминът се намира и в състава на някои спортни хранителни добавки, предназначени за повишаване на издръжливостта и енергията.

 

Независим коя добавка ще изберете, не забравяйте следното: не е нужно да изпитвате  симптоми на гореописаните заболявания, за да започнете да ги приемате. Изследвания показват – превантивният прием на хранителни добавки с колаген и глюкозамин могат да подобрят състоянието на ставите и целия ни организъм. Така за по-дълго време ще запазим възможността си за движение – без болка и износване на ставите, с възможност за повече спорт.

Разбира се, не бива да забравяме две неща. На първо място: да се консултираме със специалист преди приема на добавките. Освен това те никога не могат да заместят пълноценното и разнообразно хранене, което иначе ни осигурява всички нужни ни вещества – просто могат да го подпомогнат.

Не пропускайте да прочетете и как тялото ни сигнализира за нуждата от колаген.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:26 | Публикувана: 30 ноември 2021 в 11:00 | Категория: Здраве