Хиалуронова киселина – всичко, което трябва да знаем за нея

Обновена: 19.01.2024|

В последно време чуваме все повече за хиалуронова киселина не само като средство за подмладяване, но и за цялостното здраве. Не е случайно, че е една от най-търсените съставки в продуктите за грижа за кожата. Тя обаче може много повече и затова ще разгледаме нейните чудесни свойства от „А“ до „Я“.

 

Какво е хиалуронова киселина?

Хиалуроновата киселина е мукополизахарид, вид молекула, която се произвежда естествено в тялото на всички бозайници. Тя се намира в много области, а около половината от общото количество е в кожата.

Среща се още в стъкловидното тяло на окото, а също така и ставите, където играе роля на смазка. Хиалуронова киселина се съдържа още в съединителната тъкан, в белия дроб, аортата и други органи.

kolagen 02 400
kolagen 02 600

Изолирана е за първи път през 30-те години на XX век от телешко око, а името й произлиза от гръцката дума „хиалос“, която означава „стъклен“.

kolagen 02 400
kolagen 02 600

 

Нейната основна функция е да задържа вода вътре в тъканните клетки, като поддържа кожата хидратирана, свежа и плътна, очите влажни, а ставите – по-добре смазани.

Уникалното при нея е, че тя действа като воден магнит и има свойството да задържа вода около 1000 пъти над собственото си тегло.

 

Хиалуронова киселина – функции и ползи при употреба

Поради способността на хиалуроновата киселина да „заключва“ водата, нейната основна функция е овлажняваща. Много хора я използват за насърчаване на кожното здраве и за борба с признаците на стареене. Тъй като е свързана с колагена от една страна, а от друга – с водните молекули, тя придава плътност и по-младежки вид.

Хиалуроновата киселина обаче има множество други функции и различни ползи за тялото. Трябва да се вземе предвид, че нейните нива намаляват с възрастта, което води до дехидратация и бръчки, затова се налага приемането й от други източници.

 

Хиалуронова киселина за коса и кожа

Хиалуронова киселина за коса и кожа.

Хиалуроновата киселина се използва широко в грижата за косата и кожата. Благодарение на своите силно овлажняващи (хигроскопични) качества, тя често е ключова съставка в много добавки и продукти, с чиято помощ се поддържа по-свеж вид на кожата и по-здрава коса.

Здравни ползи на хиалуроновата киселина за косата

Тъй като молекулата на хиалуроновата киселина се среща естествено освен в кожата, а и в космените фоликули, тя играе важна роля за здравето на скалпа и косата. Това е от полза по няколко начина:

 • хидратира косата и противодейства на сухотата
 • намалява накъсването на косъма
 • прави косата по-плътна и обемна
 • предотвратява изсушаването на скалпа
 • ревитализира фоликула и косъма от корена до върха

Хиалуронова киселина в полза на кожата

Може би най-популярната употреба на хиалуронова киселина е именно в грижата за лицето и кожата. Използвана вътрешно като хранителна добавка или прилагана локално в кремове и серуми, тя може да увеличи хидратацията й и да подобри качеството на живот на хората със суха кожа.

Има силен антиейдж ефект

След 30-годишна възраст хората губят приблизително 1% годишно от естествените запаси от хиалуронова киселина. Това води до видими фини линии по кожата, загуба на обем и еластичност. Други фактори също повлияват на стареенето на кожата, сред които:

 • генетика
 • хранене
 • тютюнопушене
 • консумация на алкохол
 • замърсяване
 • излагане на слънце

Прием на хиалуронова киселина от хранителни добавки и козметични продукти води до подобряване на цялостното й състояние.

 • Осигурява незабавна хидратация на кожата.
 • Изглажда бръчките и фините линии.
 • Ревитализира епидермиса.
 • Намалява възпалението.
 • Увеличава нивата на колаген.
 • Подобрява еластичността и текстурата.

 

Хиалуронова киселина при дерматит и екзема

 

Хиалуронова киселина. Екзема, причини, лечение.

 

Хиалуроновата киселина може да помогне за подобряване на симптомите на лека до умерена екзема благодарение на своите хидратиращи и омекотяващи свойства. При това сравнително често срещано заболяване са налице суха, напукана, силно чувствителна кожа, която е на люспи и се усеща удебелена. Този неприятен проблем е съпроводен от дискомфорт, болка и сърбеж.

 

За по-бързо зарастване на рани

Освен при дерматит, хиалуроновата киселина е с доказано действие при заздравяването на рани. Тя помага на кожата да задържа влажността и стимулира процеса на регенерация на тъканите. Прилагането й също така подпомага новите кръвоносни съдове в засегнатата област и я възстановява, има и противовъзпалителен ефект.

Това прави хиалуроновата киселина идеален помощник при всякакъв вид рани, включително декубитални (причинени от залежаване).

 

Болни стави – как им помага хиалуроновата киселина?

 

Хиалуронова киселина. Боуен терапия, действие, лечение.

 

Като съставна част на синовиалната течност, молекулите на хиалуроновата киселина се намират и в ставите, където изпълняват ролята на смазка между костите.

Синовиалната течност е с гелообразна текстура и се образува в ставните капсули, осигурявайки тяхното подхранване и добро здраве.

Когато ставните повърхности са добре смазани, се предотвратява болезненото триене на костите една в друга.

Добавките с хиалуронова киселина са много полезни за хора, страдащи от остеоартритвид дегенеративно ставно заболяване, причинено от износване на ставите с течение на времето. Доказано е, че прием на такива добавки в продължение на поне два месеца значително намалява болката в коляното при пациенти с остеоартрит, особено тези на възраст между 40 и 70 години.

 

За здрави кости и хрущяли

Различни изследвания установяват, че добавките с хиалуронова киселина имат положително влияние върху здравето на костите и хрущялите, като забавят загубата на костна плътност. Освен това могат да увеличат активността на остеобластите – клетките, отговорни за изграждането на нова костна тъкан.

Поради високия си вискозитет, тя помага за редуциране на ставното триене, като по този начин намалява болката, сковаността и по-нататъшната загуба на хрущяли и кости.

 

Успокоява симптомите на киселинен рефлукс

Добавките с хиалуронова киселина могат да помогнат за намаляване на симптомите на гастроезофагеална рефлуксна болест, известна още като киселинен рефлукс.

При това състояние киселинно съдържание от стомаха се издига нагоре в хранопровода, причинявайки болка и увреждане на лигавицата. Хиалуроновата киселина може да помогне за нейното успокояване и да ускори процеса на възстановяване, облекчавайки симптомите на заболяването.

 

Хиалуронова киселина за здрави венци и уста

 

Хиалуронова киселина. Вреди от въглехидратите.

 

Поради своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, тя става все по-популярна при лечението на проблеми, свързани с устната кухина, в това число рани и язви. Тъй като венците се състоят от съединителна тъкан, хиалуроновата киселина доказано играе ключова роля за тяхното възстановяване и поддържане.

С нейна помощ зъбите стоят добре закрепени, а венците са здрави, подхранени и не кървят.

Това прави хиалуроновата киселина добър помощник при пародонтит – заболяване на венците, водещо до прогресивен разпад на венечната тъкан и костта под нея. Той причинява оголване, разклащане и е сред най-честите причини за загуба на зъби.

Наличието на здравословни количества хиалуронова киселина в организма може да помогне на меките тъкани да се регенерират, намалява възпалението и кървящите венци.

Отдавна са известни положителните ефекти и върху устните, чийто дермален слой е съставен предимно от съединителна тъкан и съставляващите я хиалуронова киселина и колаген. Заедно те придават плътност на устните, като достатъчни количества хиалуронови молекули хидратират кожата в тази зона и я защитават от околната среда.

 

Още за тайните на хиалуроновата киселина

Ползите от хиалуроновата киселина обаче не спират дотук, затова ще споделим още от нейните тайни при употреба.

Както вече споменахме, в стъкловидното тяло на очите се съдържат високи концентрации на хиалуронова киселина. Недостатъчното количество в организма може да доведе до неприятното усещане за сухота. Комбинация от орална и локална хиалуронова киселина облекчава симптомите на т.нар. сухо око. Този термин обединява група заболявания и състояния, протичащи с нарушено овлажняване на очите, водещи до неприятно усещане и дискомфорт.

Други проучвания сочат, че хиалуроновата киселина оказва положително действие при вагинална сухота – състояние, което често засяга жените след менопаузата и може да повлияе на качеството на живота. То се дължи на спад в концентрацията на хормона естроген и има симптоми като дискомфорт по време на полов акт, сърбеж и/или усещане за парене по време на уриниране.

 

Хиалуронова киселина и колаген – какви са разликите?

 

Хиалуронова киселина. Богати на колаген храни. Хранителни добавки. Възрастите, в които се синтезира колаген.

 

Често хората се питат каква е разликата между хиалуронова киселина и колаген, и каква е ролята им, заедно и поотделно, за тялото.

Колагенът е ключов, неразтворим протеин, присъстващ в съединителната тъкан. Състои се от дълги спирални вериги от пептидни връзки. Произвежда се в тялото и след навършване на 30-годишна възраст производството намалява. В резултат на което кожата губи своята еластичност, отпуска се и се появяват бръчки. Колагенът също така е компонент на мускулите, ставите, зъбите, костите.

Хиалуроновата киселина, от друга страна, е въглехидратен неразтворим биополимер. Тя се образува от повтарящи се единици на два вида дизахаридни единици, наречени D-глюкуронова киселина и N-ацетил-глюкозамин. Те са свързани помежду си чрез гликозидни връзки.

Хиалуроновата киселина отговаря за съхранението на вода в клетките, увеличава обемната функция на кожата и я прави плътна и сияйна, увеличавайки гъвкавостта й.

Както се случва и с колагена, съдържанието на хиалуронова киселина също намалява с напредване на възрастта. Това води до стареене на кожата, бръчки, неравномерен и повехнал тен, загуба на обем и плътност.

Наличието на колагенов протеин в природата се наблюдава само при хора и животни, по-специално при бозайниците, докато наличие на хиалуронова киселина има във всички организми, с изключение на водораслите.

В заключение можем да кажем, че и колагенът, и хиалуроновата киселина са жизненоважни и досущ като скачени съдове, те поддържат човешкото здраве.

 

Дефицит на хиалуронова киселина – да разпознаем симптомите!

Понякога тялото дава знаци, че страда от недостиг на хиалуронова киселина, но често воплите му остават нечути. Както вече споменахме, с годините нейните нива намаляват, като това се отразява най-забележимо върху кожата, която започва да губи младежкия си вид и еластичността си.

Затруднено движение и болки в ставите при най-лека активност също е сигурен знак, че в организма липсва тази така ценна киселина.

Потърпевши от този дефицит са и очите, при които се появяват проблеми като сухота и неспособност за улавяне на детайлите. Прием на хиалуронова киселина се препоръчва на:

 • лица над 40-годишна възраст
 • лица над 30-годишна възраст с висока физическа активност
 • при установени ставни заболявания

Липсата на магнезий в организма също влияе негативно върху хиалуроновия синтез, затова е добре да се следи и за неговия пълноценен прием. От своя страна постоянният стрес кара запасите на хиалуронова киселина в тялото да се изчерпват по-бързо.

 

Кои продукти увеличават нивата на хиалуронова киселина в тялото?

Като един същински фонтан на младостта, хиалуроновата киселина е заслужила призово място в грижата за здравето на кожата и на цялото тяло. За щастие някои продукти могат да способстват за по-добрия й синтез в организма.

Затова непременно включете в менюто си:

Категории: Здраве|Публикувана: 04.02.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 19 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 4 февруари 2022 в 12:14 | Категория: Здраве