Физическият дискомфорт в очите, причинен от сухота на повърхността на очната ябълка, чужд предмет в окото или медицинско състояние, което засяга зрението, се нарича офталмология. Болката може да бъде лека или силна, а последиците – търкане на засегнатото око, присвиване, затваряне или често мигане. Причините за страданието на очите могат да бъдат много и различни и тъй като това са едни от най-важните органи на човешкото тяло, трябва бързо да се разгадае правилната диагноза и да се пристъпи към лечение. Днес ще ви разкажем за най-честите причини за дискомфорт в очите и как да се справите с него поне на първо време.

 

Как можете да облекчите дискомфорта и болката в очите?

Ако болката е лека до умерена и не е придружена от други симптоми, като замъглено зрение или слуз, може да се обърнете към домашни средства за лечение и лекарства без рецепта. Те ще почистят очите от дразнители и ще успокоят дискомфорта. Ето и няколко идеи:

 

 • Студен компрес

Студен компрес на мястото на болката в очите може да облекчи паренето и сърбежа, причинени от триене, излагане на химикали или алергии. Можете да си направите такъв с пакетче замръзнали грахови зърна, поставени върху клепача. Помага и за подпухнали очи. Другия вариант е да използвате медицински компрес, със стерилно покритие, който също да облекчи и възстанови здравето на очите. Студеният компрес помага и при треска, главоболие и мигрена.

 

 • Топъл компрес при болка в очите

Топлината стимулира жлезите да облекчат напрежението и дразненето в очите. Доказани научни изследвания показват, че загряването на клепача до препоръчителната температура спомага лечението на различните очни състояния.

Той действа при дисфункция на мейбомиевата жлеза и блефарит (повече за тези състояния ще прочетете по-надолу в текста). Топлият компрес помага и за сухота в очите, раздразненост и леки възпаления.

Компресът, както се досещате, се прави с навлажнена в гореща вода кърпа, която поставяте за няколко минути на клепача си. Ако желаете да улесните процедурата, отново можете да се снабдите със сертифициран, медицински компрес за очи, който да използвате в дългосрочен план и който да възстанови здравето на очите ви.

 

 • Алое вера

 

Растението алое вера, в момент на отделяне в домашни условия на гела от листата. Здравето на очите.

 

Можете да разредите гел алое вера със студена вода и да прилагате върху затворени очи с помощта на чисти памучни тампони. Още за какво е полезно да използвате алое вера, можете да видите в статията по темата.

 • Капки за облекчаване на дискомфорта в очите

Много видове очни капки без рецепта могат да лекуват симптомите на различни причини за болка в очите. Фармацевт може да ви препоръча кои е удачно да използвате във вашия случай.

 • Още няколко съвета

Когато изпитвате дискомфорт в очите, носете слънчеви очила, докато  сте навън и пийте много вода, за да поддържате тялото си хидратирано. Избягвайте дългото стоене пред екрана или компютъра и се старайте да не търкате очи. Честото миене на ръцете също може да ви предпази от разпространение на бактерии от окото към други части на тялото и обратно.

 

Накратко за устройството на очите

Човешкото окото има наистина сложна анатомия. На първо място – роговицата, която представлява защитен слой, покриващ целия механизъм, който ни позволява да виждаме. До роговицата е конюнктивата – прозрачна лигавица, която очертава външната страна на очната ви ябълка. Ирисът е оцветената част на окото, която контролира колко светлина се пропуска в черната част на окото, наречена зеница. Около ириса и зеницата е бялата зона, наречена склера.

Но как всъщност виждаме?

Процесът е следният: На първо място лещата фокусира светлината върху ретината. След това ретината задейства нервни импулси, а зрителният нерв носи изображението, което стига до мозъка и очите накрая „виждат“.

Да не забравяме, че окото е заобиколено и от много мускули, които движат очната ябълка в различни посоки и обогатяват цялостната картина.

 

Каква може да бъде причината за страданието на очите?

Болката или дискомфорта в очите е често срещан симптом и рядко е признак на сериозно състояние. Най-често болката отшумява без лекарства или лечение.

Дискомфортът в очите може да бъде повърхностен или орбитален и да се усеща вътре в окото. Болката, която се появява на повърхността, често се дължи на дразнене от чужд предмет, инфекция или травма. Болката по-дълбоко в окото, която е силна и пулсираща, може да е признак на по-сериозен проблем и изисква по-задълбочено лечение.

Но да разгледаме по-подробно какви могат да бъдат основните причини:

 • Блефарит

Блефаритът е състояние, което води до подуване и зачервяване на клепачите. Освен това причинява сърбеж и болка в очите. Той възниква, когато маслените жлези в основата на миглите се запушат.

 • Ечемик (халацион)

Инфекцията с блефарит може да създаде възелче или подутина на клепача. Това е така нареченият ечемик. Той може да бъде много болезнен, а зоната около него обикновено е много нежна и чувствителна на допир. Халационът обикновено не е опасен и когато болката премине, създава само неприятен козметичен проблем.

 • Конюнктивит

Конюнктивитът или „розовото око“ причинява болка, зачервяване, гной и парене в очите. Всичко това може да е придружено от чувство за чуждо тяло в окото, особено ако болката се дължи на алергичен конюнктивит. При него конюнктивата на окото изглежда червена или розова. Конюнктивитът може да бъде и епидемичен -много заразен, поради което почти всеки човек е страдал поне веднъж в живота си от това състояние.

 • Клъстерно главоболие

 

Очите.

 

Клъстерното главоболие обикновено причинява болка в и зад едно от очите. То също може да е повод за зачервяване и сълзене. Клъстерното главоболие е изключително болезнено, но не е животозастрашаващо. Може успешно да бъде излекувано с медикаменти.

 • Ирит

Иритът е възпаление, което се случва в ириса. То може да се дължи на генетични фактори. Понякога пък е невъзможно да се определи причината за ирит. Сред симптомите му са зачервяване, сълзене и болки в едното или в двете ви очи.

 • Глаукома

Глаукомата е натиск в очната ябълка, който може да доведе до проблеми със зрението. Състоянието може да става все по-болезнено, тъй като налягането в очните ябълки постепенно се увеличава. Внезапното повишаване на налягането е спешна ситуация и е необходимо незабавно лечение, за да се предотврати трайната загуба на зрение. Допълнителни симптоми са гадене, главоболие и замъгляване на зрението.

 • Оптичен неврит

Можете да почувствате болка в очите, придружена от загуба на зрение ако нервът, който свързва задната част на очната ябълка с мозъка, известен като зрителен нерв, се възпали. Автоимунно заболяване или бактериална или вирусна инфекция могат да са причина за възпалението.

 • Язва на роговицата

Инфекция, ограничена само до роговицата, също може да причини болка в едното око, както и зачервяване и сълзене. Това обикновено се дължи на бактериални инфекции, които трябва да бъдат лекувани с антибиотик. Хората, които носят контактни лещи, са изложени на по-голям риск да развият язва на роговицата.

 • Аразия на роговицата

Роговицата е много податлива и на наранявания.

Аразията е драскотина по повърхността на роговицата ви. Тя създава усещането за чуждо тяло в окото. Въпреки това, процедури, които обикновено премахват дразнителите от окото, като промиване с вода, няма да облекчат болката и дискомфорта.

Но не се безпокойте, тъй като това е често състояние на очите и понякога се лекува от само себе си.

 • Травма

Излагане на дразнещи вещества като белина или на интензивни източници на светлина – слънце, кабини за тен или материали, използвани при дъгова заварка, също могат да травмират окото и да причинят значителна болка.

 

За какво да внимавате при поява на болка в очите

Не бива да пренебрегвате болката в очите. Инфекциите, които се усложняват без лечение, могат да застрашат зрението и здравето ви.

Някои причини за дискомфорт като глаукома и ирит, изискват лекарско наблюдение, така че ако забележите силно зачервяване на роговицата, необичайна чувствителност и силна болка в очите , придружена с главоболие, се консултирайте със специалист.

Междувременно, за да избегнете бъдещи проблеми с очите, разберете кои са необходимите витамини и хранителни вещества за добро зрение в статията в блога ни.