Очите: причини за дискомфорт и как да облекчим болката

Обновена: 08.03.2024|
Левзея. Дискомфорт в очите. Очни проблеми.

Днес ще си поговорим за физическия дискомфорт в очите, причинен от сухота на повърхността на очната ябълка, чужд предмет в окото или медицинско състояние.

Болката може да бъде лека или силна, а последиците – търкане на засегнатото око, присвиване, затваряне или често мигане.

Причините за страданието на очите могат да бъдат много и различни и тъй като това са едни от най-важните органи на човешкото тяло, трябва бързо да се разгадае правилната диагноза и да се пристъпи към лечение.

В статията ще разгледаме най-честите причини за дискомфорт в очите и как да се справите с него поне на първо време.

 

Как можете да облекчите дискомфорта и болката в очите?

Ако болката е лека до умерена и не е придружена от други симптоми, като замъглено зрение или слуз, може да се обърнете към домашни средства за лечение и лекарства без рецепта. Те ще почистят очите от дразнители и ще успокоят дискомфорта. Ето и няколко идеи.

 

Студен компрес

Студен компрес на мястото на болката в очите може да облекчи паренето и сърбежа, причинени от триене, излагане на химикали или алергии. Можете да си направите такъв с пакетче замръзнали грахови зърна, поставени върху клепача.

Помага и за подпухнали очи. Другия вариант е да използвате медицински компрес, със стерилно покритие, който също да облекчи и възстанови здравето на очите. Студеният компрес помага и при треска, главоболие и мигрена.

 

Топъл компрес при болка в очите

Топлината стимулира жлезите да облекчат напрежението и дразненето в очите. Доказани научни изследвания показват, че загряването на клепача до препоръчителната температура спомага лечението на различните очни състояния.

Той действа при дисфункция на мейбомиевата жлеза и блефарит (повече за тези състояния ще прочетете по-надолу в текста). Топлият компрес помага и за сухота в очите, раздразненост и леки възпаления.

Компресът, както се досещате, се прави с навлажнена в гореща вода кърпа, която поставяте за няколко минути на клепача си. Ако желаете да улесните процедурата, отново можете да се снабдите със сертифициран, медицински компрес за очи, който да използвате в дългосрочен план и който да възстанови здравето на очите.

 

Алое вера

 

Растението алое вера, в момент на отделяне в домашни условия на гела от листата. Здравето на очите.

 

Можете да разредите гел алое вера със студена вода и да прилагате върху затворени очи и с помощта на чисти памучни тампони. Това растение има и други ползи за здравето и красотата.

Капки за облекчаване на дискомфорта в очите

Много видове очни капки без рецепта могат да лекуват симптомите на различни причини за болка в очите. Фармацевт може да препоръча кои е удачно да използвате във вашия случай.

Още няколко съвета

Когато изпитвате дискомфорт в очите, носете слънчеви очила, докато сте навън и пийте много вода, за да поддържате тялото си хидратирано.

Избягвайте дългото стоене пред екрана или компютъра и се старайте да не търкате очи. Честото миене на ръцете също може да предпази от разпространение на бактерии от окото към други части на тялото и обратно.

 

Накратко за устройството на очите

Човешкото окото има наистина сложна анатомия. На първо място – роговицата, която представлява защитен слой, покриващ целия механизъм, който ни позволява да виждаме.

До роговицата е конюнктивата – прозрачна лигавица, която очертава външната страна на очната ябълка. Ирисът е оцветената част на окото, която контролира колко светлина се пропуска в черната част от окото, наречена зеница. Около ириса и зеницата е бялата зона, наречена склера.

Но как всъщност виждаме?

Процесът е следният: На първо място лещата фокусира светлината върху ретината. След това ретината задейства нервни импулси, а зрителният нерв носи изображението, което стига до мозъка и очите накрая „виждат“.

Да не забравяме, че окото е заобиколено и от много мускули, които движат очната ябълка в различни посоки и обогатяват цялостната картина.

 

Каква може да бъде причината за страданието на очите?

Болката или дискомфортът в очите е често срещан симптом и рядко е признак на сериозно състояние. Най-често болката отшумява без лекарства или лечение.

Дискомфортът в очите може да бъде повърхностен или орбитален и да се усеща вътре в окото. Болката, която се появява на повърхността, често се дължи на дразнене от чужд предмет, инфекция или травма. Болката по-дълбоко в окото, която е силна и пулсираща, може да е признак на по-сериозен проблем и изисква по-задълбочено лечение.

Но да разгледаме по-подробно какви могат да бъдат основните причини.

Блефарит

Блефаритът е състояние, което води до подуване и зачервяване на клепачите. Освен това причинява сърбеж и болка в очите. Той възниква, когато маслените жлези в основата на миглите се запушат.

Ечемик (халацион)

Тази инфекция създава възелче или подутина на клепача. Това е така нареченият ечемик. Той може да бъде много болезнен, а зоната около него обикновено е много нежна и чувствителна на допир. Халационът обикновено не е опасен и когато болката премине, създава само неприятен козметичен проблем.

Конюнктивит

Конюнктивитът или „розовото око“ причинява болка, зачервяване, гной и парене в очите. Всичко това може да е придружено от чувство за чуждо тяло в окото, особено ако болката се дължи на алергичен конюнктивит.

При него конюнктивата на окото изглежда червена или розова. Конюнктивитът може да бъде и епидемичен -много заразен, поради което почти всеки човек е страдал поне веднъж в живота си от това състояние.

Клъстерно главоболие

 

Очите.

 

Клъстерното главоболие обикновено причинява болка в и зад едно от очите. То също може да е повод за зачервяване и сълзене. Клъстерното главоболие е изключително болезнено, но не е животозастрашаващо. Може успешно да бъде излекувано с медикаменти.

Ирит

Иритът е възпаление, което се случва в зоната на ириса. То може да се дължи на генетични фактори. Понякога пък е невъзможно да се определи причината за ирит. Сред симптомите му са зачервяване, сълзене и болки в едното или в двете очи.

Глаукома

Глаукомата е натиск в очната ябълка, който може да доведе до проблеми със зрението. Състоянието може да става все по-болезнено, тъй като налягането в очните ябълки постепенно се увеличава.

Внезапното повишаване на налягането е спешна ситуация и е необходимо незабавно лечение, за да се предотврати трайната загуба на зрение. Допълнителни симптоми са гадене, главоболие и замъгляване на зрението.

Оптичен неврит

Можете да почувствате болка в очите, придружена от загуба на зрение ако нервът, който свързва задната част на очната ябълка с мозъка, известен като зрителен нерв, се възпали. Автоимунно заболяване или бактериална или вирусна инфекция могат да са причина за възпалението.

Язва на роговицата

Инфекция, ограничена само до роговицата, също може да причини болка в едното око, както и зачервяване и сълзене. Това обикновено се дължи на бактериални инфекции, които трябва да бъдат лекувани с антибиотик.

Хората, които носят контактни лещи, са изложени на по-голям риск да развият язва на роговицата.

Аразия на роговицата

Роговицата е много податлива и на наранявания.

Аразията е драскотина по повърхността на роговицата. Тя създава усещането за чуждо тяло в окото. Въпреки това, процедури, които обикновено премахват дразнителите от окото, като промиване с вода, няма да облекчат болката и дискомфорта.

Но не се безпокойте, тъй като това е често състояние на очите и понякога се лекува от само себе си.

Травма

Излагане на дразнещи вещества като белина или на интензивни източници на светлина – слънце, кабини за тен или материали, използвани при дъгова заварка, също могат да травмират окото и да причинят значителна болка.

 

Как да подобрим здравето на очите?

 

Макулна дегенерация.

 

Казват, че очите са прозорец към душата. Те са също и орган, който се нуждае от много грижи, тъй като понасят доста в ежедневието. Здравето на очите е изключително важно, затова нека видим как да го подобрим.

1. Хранете се пълноценно

Доброто здраве на очите започва от менюто. Хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, лутеин, цинк и витамин C и витамин E могат да помогнат за предотвратяване на свързаните с възрастта проблеми със зрението като макулна дегенерация и катаракта.

Консумирайте повече от следните храни:

  • зеленолистни зеленчуци като спанак и зеле
  • сьомга, риба тон и други мазни риби
  • яйца, ядки, боб и други източници на протеини
  • цитруси
  • стриди и свинско месо

Добре балансираната диета също помага в поддържането на здравословно тегло. Това намалява риска от затлъстяване и свързаните с него заболявания като диабет тип 2, който е водещата причина за слепота при възрастните.

 

2. Откажете тютюнопушенето

То увеличава опасността от катаракта и от много други медицински проблеми, сред които животозастрашаващи състояния като инфаркт, инсулт и други.

3. Носете слънчеви очила

Важно е очите да бъдат защитени от ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето. Твърде многото излагане на такива увеличава опасността от катаракта и макулна дегенерация. Изберете очила, блокиращи поне 99% от тези вредни лъчи.

4. Предпазвайте се от компютъра

На много хора се налага да работят цял ден на компютър, което натоварва доста очите. Уверете се, че си правите кратка почивка на всеки час, използвайте предпазни очила и ако очите ви са сухи, мигайте повече или опитайте да използвате изкуствени сълзи.

5. Посещавайте поне веднъж в годината очен лекар

 

Глаукома, око, очно налягане.

 

 

Преглед при офталмолог е задължителна за очното здраве. Затова не правете компромиси, особено ако вече имате проблеми със зрението.

 

За какво да внимавате при поява на болка в очите

Не бива да пренебрегвате болката в очите. Инфекциите, които се усложняват без лечение, могат да застрашат зрението и здравето.

Някои причини за дискомфорт като глаукома и ирит, изискват лекарско наблюдение, така че ако забележите силно зачервяване на роговицата, необичайна чувствителност и силна болка в очите , придружена с главоболие, се консултирайте със специалист.

Междувременно, за да избегнете бъдещи проблеми с очите, разберете кои са необходимите витамини и хранителни вещества за добро зрение.

Кои са причините за дискомфорт в очите?

Очният дискомфорт невинаги е признак за заболяване. Причините могат да бъдат много и различни, например дълъг престой пред екрана или компютъра.

Как да облекчим болката в очите?

Ако дискомфортът е лек и не е придружен от други симптоми, студен компрес може да успокои очите. Алое вера и капки също могат да са от помощ.

Как да подобрим очното здраве?

Храната е много важна за зрението – съдържащите се в мазната риба омега-3 мастни киселини, зеленчуците и протеините са от голямо значение. Също така е добре да пазите очите от слънцето и компютъра и да спрете цигарите.

Категории: Здраве|Публикувана: 24.08.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 13:54 | Публикувана: 24 август 2020 в 12:01 | Категория: Здраве