Каква е разликата между колаген и хиалуронова киселина?

Обновена: 08.03.2024|
Колаген и хиалуронова киселина. Пътуване без риск. Портрет на жена, която е замислена за посволени храни при спазването на кето диета. Горещи вълни при менопауза. Телесните мазнини.

Много можем да говорим за кожата – от ежедневната грижа за нея до най-важните вещества, които ни помагат да я запазим по-дълго млада и красива. Част от тази тема са две много срещани съединения в организма – колаборацията между колаген и хиалуронова киселина. Първото от тях най-често свързваме с козметични интервенции, а второто – с еластичността на епидермиса.

Истината е, че те са с много по-голямо значение. Макар и взаимносвързани, те са и много различни едно от друго. Вижте какви са характеристиките на колаген и хиалуронова киселина, за да ги диференцирате и да разбирате по-добре от кое от тях има нужда тялото ви във всеки един момент.

 

За хиалуроновата киселина – от „А“ до „Я“ на достъпен език

Това така интересно по своята природа вещество се синтезира от всички живи организми. Единственото място, където не го откриваме, е във водораслите. Основната функция на хиалуроновата киселина е да изгражда междуклетъчното вещество при хората и животните. Това я прави незаменима съставка за телата ни – тя намира място в много от органите и тъканите.

Най-големи количества от нея присъстват в епидермиса, стъкловидното тяло на окото и в ставните хрущяли. Не е за пренебрегване и ролята й за правилното функциониране на сърцето, тъй като присъства като съставка и при клапите му.

biotin 02 400
kurk pep 600
biotin 02 400
kurk pep 600

Хиалуроновата киселина е позната и от съставка на синовиалната течност – още известна като междуставна течност. На нея дължим възможността си да се движим без болка при търкането на ставите при всяко помръдване.

Що се отнася до кожата ни, веществото е основен компонент на дълбокия слой на нашата кожа. Той носи името „дерма“ и именно там се задържа най-голяма част от водата в кожата. В това свое свойство хиалуроновата киселина няма равна в природата. Затова и се счита, че е ключов фактор за задържането й в епидермиса, а оттам – и за красотата на кожата ни.

Това обаче не е всичко. Счита се, че веществото отговаря и за възстановяването на кожата. Тук е важно да знаем, че излагането й на слънце и по-специфично – на неизбежните UV лъчи, води до разграждане на хиалуроновата киселина в тъканта и намалени способности за регенерация.

След всички тези факти, обобщено можем смело да кажем, че хиалуроновата киселина е основна част от съединителната, епителната и нервната тъкани.

 

Факти за колагена

Колаген и хиалуронова киселина. Образуване на колаген. Как тялото произвежда колаген. Синтез на колаген. Телешки и натурален колаген.

Колагенът е сред най-интересните вещества в тялото ни и в природата. По своята същност се класифицира към белтъците в съединителната тъкан. Нещо повече – той е най-широко разпространеният белтък при животните и хората.

Откриваме колагена на толкова много места в системата си, че подобно на хиалуроновата киселина, не можем да кажем за коя част от тялото ни е най-важен.

От една страна колагенът е сред главните изграждащи съставки на всички наши хрущяли. Той не ограничава присъствието си само там – в опорно-двигателната система го откриваме още в сухожилията и ставните връзки.

Когато става дума за зъбите и костите, колагенът също се оказва добър приятел на тялото. Той е и веществото, което осигурява здравина и еластичност на кожата. И докато хиалуроновата киселина отговаря за стъкловидното тяло на окото, то колагенът участва в изграждането и здравето на роговицата и лещата на зрителния орган.

 

Заедно са по-силни

 

Млада жена, която има проблем и изпитва болка в коляното. Колаген и хиалуронова киселина.

 

От всичко казано досега, не можем да не отбележим в колко от системите в тялото ни присъстват и колаген и хиалуронова киселина.

Колагенът е съставка в ставите, костите, мускулите и сухожилията, а хиалуроновата киселина им помага да се движат като добре смазана машина чрез наличието си в тъканите между тях.

Работата им в своеобразен тандем помага и на сърдечно-съдовата система – докато хиалуроновата киселина има роля при изграждането на сърцето, колагенът прави кръвоносните съдове по-гъвкави и еластични.

Най-забележим е ефектът от колаген и хиалуронова киселина при кожата – при наличие на достатъчно колаген и хиалуронова киселина, епидермисът има здрав и красив вид, хидратиран е и старее по-бавно.

 

Как да различим кога ни липсва хиалуронова киселина и кога – колаген?

Има няколко специфични симптома, по които да различите липсата на колагена от тази на хиалуронова киселина.

Когато в тялото ни няма достатъчно хиалуронова киселина, за да захранва всички тъкани и системи, най-честите оплаквания са за болки в ставите, кожни проблеми – сухота на епидермиса, сърдечно-съдови проблеми и затруднения в зрението. Това се случва особено често с напредване на възрастта, тъй като с годините естественият синтез на веществото намалява. Счита се, че артритът също има пряка връзка с намаляването на количеството хиалуронова киселина в организма.

Намаляването на колагена в организма ни, от друга страна, най-често се забелязва около по-малка еластичност на кожата и появата на бръчки. Друг фактор, който може да е показателен, е изтъняването на косъма, тъй като колаген намираме и в кожата на скалпа, около фоликула на косъма.

За чест симптом на дефицит на колаген се счита и целулитът.

 

Как да си набавим хиалуронова киселина?

 

Маса със купичка от спирулина, разбпръснат спанак и боровинки. Колаген и хиалуронова киселина.

 

Веществото се синтезира по естествен път до 25 годишна възраст, но както много други в тялото ни, с времето производството му намалява прогресивно. След 30 годишна възраст ние препоръчваме допълнителен прием чрез хранителна добавка.

Задължително е хиалуронова киселина да приемат:

 • Лица над 30-годишна възраст, чиято физическа активност е повишена
 • Лица над 40-годишна възраст, независимо от това колко движение извършват
 • Лица, страдащи от ставни заболявания

 

Какво да правим при дефицит на колаген

И тук изборът ви се свежда до добавка или промяна на ежедневното меню. Тук обаче става въпрос по-скоро за колаген на прах, който лесно можете да разтворите във вода, сок или друга напитка.

Освен това ви препоръчваме да добавите в менюто си и:

 • Риба – богатото на Омега-3 мастни киселини, месото на рибата стимулира производството на колаген.
 • Зелени растения – спанак, коприва, зеле,  богати на витамини, антиоксиданти и допълнителни вещества, които се борят със свободните радикали в организма.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 13.09.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

19 Коментара

 1. Мария 16.02.2024 at 6:30 - Отговор

  Какви странични ефекти има при приемане на колаген?

  • Верджиния Георгиева 16.02.2024 at 9:13 - Отговор

   Здравейте, счита се, че колагенът се понася добре и няма сериозни странични ефекти. Незначителните такива могат да включват усещане за тежест в стомаха, леко разстройство.

 2. Марина 10.02.2024 at 20:22 - Отговор

  Здравейте. Пия малинови кетони. Мога ли заедно с тях да пия колаген и хиалуронова киселина?

  • For Life 11.02.2024 at 13:17 - Отговор

   Здравейте,

   Да, може да ги приемте заедно.

 3. ПЕТЯ СТОЯНОВА 20.01.2024 at 14:27 - Отговор

  В момента вече вземам колаген.Може ли да приемам и хелуронова кесилина.

  • For Life 21.01.2024 at 10:35 - Отговор

   Здравейте,

   Да може да включите и хиалуронова киселина.

 4. Даниела 03.12.2023 at 20:18 - Отговор

  Колагена има ефект, поръчвам отново

 5. Ивелина Русева 07.10.2023 at 10:42 - Отговор

  Мове ли да се приела колагена заедно с малиновите кетони? Благодаря!

 6. Нина Радкова 02.03.2023 at 16:56 - Отговор

  За какъв период от време трябва да се пият колагена и хиалуронова киселина? Години наред, или само за определен период

  • Верджиния 02.03.2023 at 17:51 - Отговор

   Здравейте, препоръчително е да се направи по един курс с двете опаковки заедно и след това пауза от 3 месеца. :)

 7. Нина Радкова 01.03.2023 at 14:21 - Отговор

  Може ли и двата продукта колаген и хиалуронова киселина да се пият заедно или през интервал от време, първо колагена и след известно време хиалуронова киселина ?

  • Верджиния 01.03.2023 at 16:17 - Отговор

   Здравейте, могат да се комбинират, като колагенът е препоръчително да се приема сутрин, на празен стомах, 30 минути преди хранене, а хиалуроновите капсули – с обяда или вечерята.

  • Мария 16.02.2024 at 6:31 - Отговор

   Какви странични ефекти има при приемане на колаген и хиалуронова киселина ?

   • Верджиния Георгиева 16.02.2024 at 9:19 - Отговор

    Здравейте, счита се, че колагенът се понася добре и няма сериозни странични ефекти. Незначителните такива могат да включват усещане за тежест в стомаха, леко разстройство.
    Нежеланите реакции от хиалуроновата киселина също са редки, като алергична реакция например. Но при спазване на дневните препоръчителни дози опасността от странични ефекти е маскимално минимизирана.

 8. Павлина Братанова 06.07.2022 at 14:48 - Отговор

  Хиалуроновата киселина в капсулите течна или прахообразна е ? Не е показана капсула. Ползвала съм хиалуронова киселина не на капсули от , която бях доволна . Какво количество хиалуронова киселина съдържа една капсула ?

  • For Life 06.07.2022 at 16:06 - Отговор

   Здравейте,

   Хиалуроновата киселина в капсулите е прахообразна, а съдържанието е 300 мг на капсула. :)

 9. Ваня Вангелова на 58 год 16.04.2021 at 9:16 - Отговор

  Може ли и двата продукта колаген и хиерулонова киселина да се пият как по колко и колко време или постоянно но с почивки

  • For Life 17.04.2021 at 11:59 - Отговор

   Здравейте, да могат да се приемат заедно щом са от един производител. Всеки продукт се приема според указанията на производителя.

 10. Светла 15.09.2019 at 10:04 - Отговор

  Много полезна информация

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 17:23 | Публикувана: 13 септември 2019 в 12:49 | Категория: Здраве