Много можем да говорим за кожата – от грижата за нея чак до най-важните вещества, които ни помагат да я запазим по-дълго млада и красива. Част от тази тема са две много срещани съединения в организма – колаборацията между хиалуроновата киселина и колагена. Първото от тях най-често свързваме с козметични интервенции, а второто – с еластичността на епидермиса. Истината е, че те са с много по-голямо значение. Макар и взаимосвързани, те са и много различни едно от друго. Всичко за ползите от приема на колаген можете да прочетете и в нашата статия. Вижте какви са характеристикитена хиалуроновата киселина и колагена, за да ги диференцирате и да разбирате по-добре от кое от тях има нужда тялото ви във всеки един момент, в следващите редове.

 

За хиалуроновата киселина – от „А“ до „Я“ на достъпен език

Това така интересно по своята природа вещество се синтезира от всички живи организми. Единственото място, където не го откриваме, е във водораслите. Основната функция на хиалуроновата киселина е да изгражда междуклетъчното вещество при хората и животните. Това я прави незаменима съставка за телата ни – тя намира място в много от органите и тъканите. Най-големи количества от нея присъстват в епидермиса, стъкловидното тяло на окото и в ставните хрущяли. Не е за пренебрегване и ролята й за правилното функциониране на сърцето, тъй като присъства като съставка и при клапите му.

Хиалуроновата киселина е позната и от съставка на синовиалната течност – още известна като междуставна течност. На нея дължим възможността си да се движим без болка при търкането на ставите при всяко помръдване.

 

Млада жена с тампон за лице в ръката, поддържа кожата си здрава и стегната.

 

Що се отнася до кожата ни, веществото е основен компонент на дълбокия слой на нашата кожа. Той носи името „дерма“ и именно там се задържа най-голяма част от водата в кожата. В това свое свойство хиалуроновата киселина няма равна в природата. Затова и се счита, че е ключов фактор за задържането й в епидермиса, а оттам – и за красотата на кожата ни.

Това обаче не е всичко. Счита се, че веществото отговаря и за възстановяването на кожата. Тук е важно да знаем, че излагането й на слънце и по-специфично – на неизбежните UV лъчи, води до разграждане на хиалуроновата киселина в тъканта и намалени способности за регенерация.

След всички тези факти, обобщено можем смело да кажем, че хиалуроновата киселина е основна част от съединителната, епителната и нервната тъкани.

 

Факти за колагена

Колагенът е сред най-интересните вещества в тялото ни и в природата. По своята същност се класифицира към белтъците в съединителната тъкан. Нещо повече – той е най-широко разпространеният белтък при животните и хората.

Откриваме колагена на толкова много места в системата си, че подобно на хиалуроновата киселина, не можем да кажем за коя част от тялото ни е най-важен.

От една страна колагенът е сред главните изграждащи съставки на всички наши хрущяли. Той не ограничава присъствието си само там – в опорно-двигателната система го откриваме още в сухожилията и ставните връзки.

Когато става дума за зъбите и костите, колагенът също се оказва добър приятел на тялото. Той е и веществото, което осигурява здравина и еластичност на кожата.

И докато хиалуроновата киселина отговаря за стъкловидното тяло на окото, то колагенът участва в изграждането и здравето на роговицата и лещата на зрителния орган.

 

Заедно са по-силни

 

Млада жена, която има проблем и изпитва болка в коляното

 

От всичко казано досега, не можем да не отбележим в колко от системите в тялото ни присъстват и колагенът, и хиалуроновата киселина.

Колагенът е съставка в ставите, костите, мускулите и сухожилията – хиалуроновата киселина им помага да се движат като добре смазана машина чрез наличието си в тъканите между тях.

Работата им в своеобразен тандем помага и на сърдечно-съдовата система – докато хиалуроновата киселина има роля при изграждането на сърцето, колагенът прави кръвоносните съдове по-гъвкави и еластични.

Най-забележим е ефектът на двете вещества при кожата – при наличие на достатъчно хиалуронова киселина и колаген, епидермисът има здрав и красив вид, задържа достатъчно вода и старее по-бавно.

 

Как да различим кога ни липсва хиалуронова киселина и кога – колаген?

Има няколко специфични симптома, по които да различите липсата на колагена от тази на хиалуронова киселина.

Когато в тялото ни няма достатъчно хиалуронова киселина, за да захранва всички тъкани и системи, най-честите оплаквания са за болки в ставите, кожни проблеми – сухота на епидермиса, сърдечно-съдови проблеми и затруднения в зрението. Това се случва особено често с напредване на възрастта, тъй като с годините естественият синтез на веществото намалява. Счита се, че артритът също има пряка връзка с намаляването на количеството хиалуронова киселина в организма.

Намаляването на колагена в организма ни, от друга страна, най-често се забелязва около по-малка еластичност на кожата и появата на бръчки. Друг фактор, който може да е показателен, е изтъняването на косъма, тъй като колаген намираме и в кожата на скалпа, около фоликула на косъма. За чест симптом на дефицит на колагена се счита и целулитът, повече за който сме ви разказвали тук.

 

Как да си набавим хиалуронова киселина в организма

 

Маса със купичка от спирулина, разбпръснат спанак и боровинки

 

Веществото се синтезира по естествен път до 25 годишна възраст, но както много други в тялото ни, с времето производството му намалява прогресивно. След 30 годишна възраст ние препоръчваме допълнителен прием чрез хранителна добавка.

Задължително е хиалуронова киселина да приемат:

  • Лица над 30-годишна възраст, чиято физическа активност е повишена
  • Лица над 40-годишна възраст, независимо от това колко движение извършват
  • Лица, страдащи от ставни заболявания

Какво да правим при дефицит на колаген

И тук изборът ви се свежда до добавка или промяна на ежедневното меню. Тук обаче става въпрос по-скоро за прахообразна субстанция, която лесно можете да разтворите във вода, сок или друга напитка.

Освен това ви препоръчваме да добавите в менюто си и:

  • риба – богатото на Омега-3 мастни киселини, месото на рибата стимулира производството на колаген
  • зелени растения – спанак, коприва, зеле: те са богати на витамини, антиоксиданти и допълнителни вещества, които се борят със свободните радикали в организма

Подробно за полезните свойства на колагена и правилния му прием прочетете още в нашата статия.