Хиалуроновата киселина и тайните ѝ при употреба

Обновена: 08.03.2024|
Проблемна кожа. Какъв колаген да пия. Млада жена, която гледа своите бръчки. Проверява зрението си и нивото на хиалуронова киселина в тялото.

 

 

Хиалуроновата киселина е вещество, слабо познато на повечето хора. Много от тях го свързват главно с едно от козметичните свойства на хиалурона, а именно – свойствата му на филър при козметични процедури.

В действителност, хиалуроновата киселина присъства в човешкото тяло на всеки един от нас и има отговорна роля за някои изключително важни тъкани и органи.

 

Ето защо е важно да разпознаваме кога тялото ни има нужда от нея, за да си я набавим в достатъчни количества.

 

Кои са основните неща, които трябва да знаем за хиалуроновата киселина?

Сама по себе си хиалуроновата киселина има разлика от съединението, използвано за естестически цели и подобряване на визията.

Тя е важен компонент на съединителната тъкан. Можем да я намерим в кожата, хрущялите и роговицата на окото. В кожата тя присъства под формата на няколко протеина, включително колаген и еластин – добре познати органични елементи за здравина и еластичност на епидермиса.

Именно заради тях хиалуроновата киселина привлича и задържа вода – и то в голямо количество. Обикновено в нея могат да се съберат 20 пъти повече вода от теглото й. Затова и смело може да се каже, че за здрава, красива и добре хидратирана кожа, са нужни достатъчно еластин и колаген.

Жизненоважно е да знаем и още нещо – с възрастта количеството на хиалуронова киселина в тялото ни намалява. Именно затова кожата губи своята еластичност и здрав вид, хрущялите се износват, а очите започват да страдат от проблеми, свързани с намаленото й количетво.

Значението й е дори по-голямо, отколкото се предполага. Хиалуронова киселина намираме и в клапите на сърцето, както и в нервните и съединителните тъкани. В този смисъл може да се каже, че като ключова съставка на междуклетъчното вещество, тя е навсякъде в тялото ни.

 

Синтез на хиалуроновата киселина

Хиалуроновата киселина като вещество не съществува в готов вид в организма – както при хората, така и при животните. Тя се синтезира от редица протеини в клетките. Това се случва чрез добавяне на специфичен вид захари към хиалуроновите молекули.

Изследвания показват, че в някои тъкани и клетки в състава на хиалуроновата киселина влизат протеини и молекули със специфично действие. Те имат т.нар. туморосупресорно действие, което прави хиалуроновата киселина една от най-важните пречки пред развитието на туморни образувания в тялото.

Важно е да имаме предвид, че всяко възпаление в тялото влияе на количеството хиалуронова киселина, която то синтезира.

За сметка на това обаче, всяко възпаление преминава по-леко и възстановяването е по-бързо при достатъчно количество на веществото в тялото.

 

Ползите на хиалуроновата киселина за зрението

Вече споменахме, че веществото има роля в изграждането и поддържането на здравината на роговицата на окото. Знаете ли обаче, че я откриваме и в състава на стъкловидното тяло на окото? Благодарение на това хиалуроновата киселина играе дори още по-голяма роля за зрението ни.

Като част от състава на стъкловидното тяло, още познато и като витреус, тя е около 2/3 и дели място с малко клетки от друг вид и тип. Отговорна е за доброто овлажняване на окото и оттам, за качеството на зрението.

Освен това обаче, именно хиалуроновата киселина косвено позволява това тяло да бъде толкова еластично и да пропуска 99% от светлината, която действително достига до окото ни.

И докато в другите части на тялото хиалуроновата киселина намалява с времето, то в роговицата и в стъкловидното тяло тя се увеличава. Именно оттам произлизат и някои зрителни затруднения с напредването на възрастта.

 

Къде намираме хиалуроновата киселина извън тялото?

 

Красива дама, сложила две резенчета краставица на учите си. С хавлия на косата, готова за релаксиращи процедури. Хиалуроновата киселина също поддържа здравето на кожата.

 

Както отбелязахме малко по-нагоре, хиалуроновата киселина не съществува в готов вид в тялото.

При продуктите с нейно съдържание тя най-често се синтезира от външен източник. Такъв може да бъде гребен на петел, витреус от телешки очи, пилешки хрущял и чрез микробна ферментация. Често набавянето на хиалорунова киселина е изключително трудно, затова тя се набавя под формата на хранителна добавка.

Обикновено можем да намерим хиалуроновата киселина в редица кремове и лосиони за подмладяване на кожата заради съдържанието на колаген и еластин. Те хидратират допълнително кожата и помагат за изглаждането на бръчките. Освен това, те повишават и здравината на кожата и така и помагат да се възстановява по-бързо от наранявания.

Синтезирани са редица препарати, които по изкуствен път подпомагат синтеза на хиалуронова киселина в тялото.

Те помагат при болезнени движения, свързани със ставите, възпаления на ставните хрущяли, нарушения в зрението възникнали вследствие на възрастта. Подпомагат възстановяването на еластичността на кожата и противодействат на туморните образувания в тялото.

 

За какво да внимаваме

Както при всички други вещества с активно участие в процесите на тялото, не трябва да подценяваме и хиалуроновата киселина и нейното влияние.

Особено при естетическите процедури, в които е намесена, е важно да внимаваме за честотата и броя процедури и за хигиената на мястото, където се прилагат.

Не се препоръчва поставяне на хиалуронови филъри при бременност и кърмене, както и при възпаления на тъканите. При външно приложение чрез кремове и лосиони не съществува опасност за организма, но е важно да се съблюдава за срока на годност на продуктите, за да не възникне възпаление.

Ние препоръчваме приема на добавки хиалуронова киселина, които се усвояват директно от организма и нямат никакви странични ефекти.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 24.06.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 15:32 | Публикувана: 24 юни 2019 в 11:51 | Категория: Витамини и минерали, Здраве