Неведнъж сме изтъквали важността на хиалуроновата киселина – особено, когато става дума за движението на тялото. А днес ви даваме мъничка хитринка – какви храни да похапвате, за да бъде тя в достатъчни количества в организма ви за по-дълго време! Но първо:

Накратко за хиалуроновата киселина

Дефицитът на хиалуроновата киселина води до проблем със ставите.

В организма хиалуроновата киселина е съединение, което откриваме в почти всички тъкани и органи. Като част от съединителната тъкан, тя е неразделна част от устройството и функционирането на кожата, очите и хрущялите.

Съвсем отделно от това, намираме веществото в ставите – тя е онзи жизнено-важен за движението фактор, заради който успяваме да правим жестове, да тичаме, да спортуваме безпроблемно всеки ден. Тя е много популярна и в козметиката и естетическата хирургия – затова и понякога можете да я чуете под наименованието “фонтан на младостта“.

За съжаление, с времето количеството хиалуронова киселина в организма намалява прогресивно. Това значи, че с напредване на възрастта, произвеждаме все по-малко от нея. Заедно с това, както при много други елементи, тялото я изразходва по-бързо. Нещо повече – тя има определена дължина на живот: обикновено в съединителната тъкан и ставите периода й на разграждане е по-малко от три дни. В епидермиса обаче количествата намаляват още по-бързо – за по-малко от ден.

hialur 400
hialur 600

Ето защо е важно да следим състоянието на организма си и да разпознаваме знаците, които той ни дава за недостиг на хиалуронова киселина. Как се случва това?

Посочваме ви…

Признаците на дефицит на хиалуроновата киселина

Първоначално не ги забелязваме, но с времето се натрупват и стават по-ясни. Затова трябва да слушаме тялото си.

Най-често признаците за намаляване на хиалуроновата киселина в организма започват със загуба на еластичността и здравия вид на кожата. Във времето се наблюдава затруднено движение – ставите започват да се износват и започваме да изпитваме болки дори при леки движения. Едни от най-потърпевшите органи са очите – те губят част от способността си да улавят детайлите на близо или далеч.

От различния начин на живот и навици на всеки организъм зависи колко бързо се усвоява и изразходва хиалуроновата киселина. Задължителен е приемът на веществото при:

  • Лица над 30-годишна възраст, чиято физическа активност е повишена
  • Лица над 40-годишна възраст, независимо от това колко движение извършват
  • Лица, страдащи от ставни заболявания

Ключови за количеството хиалуронова киселина в организма са и още няколко фактора. Сред тях се нареждат подходящата грижа за кожата, хидратацията на организма по време на различните сезони, UV облъчването на кожата от слънцето. Освен тези външни фактори, е важно да вземем предвид и вътрешни особености. Хиалуроновата киселина се изразходва по-бързо при стрес и напрежение – особено, когато се наслагват на регулярна база.

Важно допълнение е, че недостигът на магнезий в организма може да се отрази на синтеза на хиалуронова киселина.

Разказваме ви повече за магнезия и какво се случва при дефицит на елемента тук, но междувременно продължаваме със:

3. Спанак

Купа със спанак на дървена маса. Помага при дефицита на хиалуроновата киселина.

Зеленото съкровище сред растенията в градината и магазина често е пренебрегвано – а всъщност може да бъде много полезно за организма.

Висока хранителна стойност, силен засищащ ефект и безброй полезни вещества: белтъчини, въглехидрати, витамини В1, В2, В6, витамин К. До тях се нареждат неизменно и елементите мед, калий, калций, магнезий, фосфор.

С тяхна помощ организмът функционира правилно и синтезира повече и по-лесно така необходимата ни хиалуронова киселина.

2: Орехи

Обичаме ги заради тяхното високо съдържание на полезни вещества и засищаща сила. От години им се носи славата на стимуланти и за функционирането на мозъка.

Това, което много хора не знаят е, че орехите и консумацията им косвено влияят на количеството хиалуронова киселина в организма.

Освен това са богати на така нужните ни Омега-3 масни киселини, имат антиоксидантни свойства и толкова витамини и минерали, че с право са заслужили мястото си в класацията на най-здравословните ядки.

1: Бери плодове

Последни, но не на последно място, сред ползите на бери плодовете за организма се нарежда и ролята им в синтеза и запазването на хиалуроновата киселина по-дълго в организма.

Очарователните малки плодове: малини, къпини, ягоди, боровинка, крият в себе си цяла вселена от полезни вещества. Много от тях помагат и на синтеза на хиалуронова киселина в тялото ни, а освен това чрез тях ще се заредите и с повече витамин C, антиоксиданти и фибри.

[/fusion_text]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Обновена: 12 юли 2022 в 02:38 | Публикувана: 13 септември 2019 в 11:17 | Категория: Хранене и видове храни, Витамини и минерали