3 продукта, спомагащи синтеза на хиалуроновата киселина
Неведнъж сме изтъквали важността на хиалуроновата киселина – особено, когато става дума за движението на тялото. А днес ви даваме мъничка хитринка – какви храни да похапвате, за да бъде тя в достатъчни количества в организма ви за по-дълго време.
Накратко за хиалуроновата киселина
В организма хиалуроновата киселина е съединение, което откриваме в почти всички тъкани и органи. Като част от съединителната тъкан, тя е неразделна част от устройството и функционирането на кожата, очите и хрущялите.
Съвсем отделно от това, намираме веществото в ставите – тя е онзи жизнено-важен за движението фактор, заради който успяваме да правим жестове, да тичаме, да спортуваме безпроблемно всеки ден. Тя е много популярна и в козметиката и естетическата хирургия – затова и понякога можете да я чуете под наименованието „фонтан на младостта„.
За съжаление, с времето количеството хиалуронова киселина в организма намалява прогресивно. Това значи, че с напредване на възрастта, произвеждаме все по-малко от нея. Заедно с това, както при много други елементи, тялото я изразходва по-бързо. Нещо повече – тя има определена дължина на живот: обикновено в съединителната тъкан и ставите периода й на разграждане е по-малко от три дни. В епидермиса обаче количествата намаляват още по-бързо – за по-малко от ден.
Ето защо е важно да следим състоянието на организма си и да разпознаваме знаците, които той ни дава за недостиг на хиалуронова киселина. Как се случва това?
Признаците на дефицит на хиалуроновата киселина
Първоначално не ги забелязваме, но с времето се натрупват и стават по-ясни. Затова трябва да слушаме тялото си.
Най-често признаците за намаляване на хиалуроновата киселина в организма започват със загуба на еластичността и здравия вид на кожата. Във времето се наблюдава затруднено движение – ставите започват да се износват и започваме да изпитваме болки дори при леки движения. Едни от най-потърпевшите органи са очите – те губят част от способността си да улавят детайлите на близо или далеч.
От различния начин на живот и навици на всеки организъм зависи колко бързо се усвоява и изразходва хиалуроновата киселина. Задължителен е приемът на веществото при:
- Лица над 30-годишна възраст, чиято физическа активност е повишена
- Лица над 40-годишна възраст, независимо от това колко движение извършват
- Лица, страдащи от ставни заболявания
Ключови за количеството хиалуронова киселина в организма са и още няколко фактора. Сред тях се нареждат подходящата грижа за кожата, хидратацията на организма по време на различните сезони, UV облъчването на кожата от слънцето. Освен тези външни фактори, е важно да вземем предвид и вътрешни особености. Хиалуроновата киселина се изразходва по-бързо при стрес и напрежение – особено, когато се наслагват на регулярна база.
Важно допълнение е, че недостигът на магнезий в организма може да се отрази на синтеза на хиалуронова киселина.
1. Спанак
Зеленото съкровище сред растенията в градината и магазина често е пренебрегвано – а всъщност може да бъде много полезно за организма.
Спанакът е с висока хранителна стойност, силен засищащ ефект и безброй полезни вещества: белтъчини, въглехидрати, витамини В1, В2, В6, витамин К. До тях се нареждат неизменно и елементите мед, калий, калций, магнезий, фосфор.
С тяхна помощ организмът функционира правилно и синтезира повече и по-лесно така необходимата ни хиалуронова киселина.
2. Орехи
Обичаме ги заради тяхното високо съдържание на полезни вещества и засищаща сила. От години им се носи славата на стимуланти и за функционирането на мозъка.
Това, което много хора не знаят е, че орехите и консумацията им косвено влияят на количеството хиалуронова киселина в организма.
Освен това са богати на така нужните ни Омега-3 масни киселини, имат антиоксидантни свойства и толкова витамини и минерали, че с право са заслужили мястото си в класацията на най-здравословните ядки.
3. Бери плодове
Последни, но не на последно място, сред ползите на бери плодовете за организма се нарежда и ролята им в синтеза и запазването на хиалуроновата киселина по-дълго в организма.
Очарователните малки плодове: малини, къпини, ягоди, боровинка, крият в себе си цяла вселена от полезни вещества. Много от тях помагат и на синтеза на хиалуронова киселина в тялото ни, а освен това чрез тях ще се заредите и с повече витамин C, антиоксиданти и фибри.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Много легенди са свързани с орехите и тяхното приложение в народната медицина. Древните гърци и римляни ги разглеждали като символ на плодородието.
Наличието на здравословни количества хиалуронова киселина в организма може да помогне на меките тъкани да се регенерират. Освен това потенциално намалява възпалението и кървящите венци.
Какво представлява, какви са основните функции на хиалуроновата киселина в човешкото тяло и как можем да поддържаме нивата