3 продукта, спомагащи синтеза на хиалуроновата киселина

Обновена: 08.03.2024|
Орехи в черупки, ядки.

Неведнъж сме изтъквали важността на хиалуроновата киселина – особено, когато става дума за движението на тялото. А днес ви даваме мъничка хитринка – какви храни да похапвате, за да бъде тя в достатъчни количества в организма ви за по-дълго време.

 

Накратко за хиалуроновата киселина

В организма хиалуроновата киселина е съединение, което откриваме в почти всички тъкани и органи. Като част от съединителната тъкан, тя е неразделна част от устройството и функционирането на кожата, очите и хрущялите.

Съвсем отделно от това, намираме веществото в ставите – тя е онзи жизнено-важен за движението фактор, заради който успяваме да правим жестове, да тичаме, да спортуваме безпроблемно всеки ден. Тя е много популярна и в козметиката и естетическата хирургия – затова и понякога можете да я чуете под наименованието „фонтан на младостта„.

За съжаление, с времето количеството хиалуронова киселина в организма намалява прогресивно. Това значи, че с напредване на възрастта, произвеждаме все по-малко от нея. Заедно с това, както при много други елементи, тялото я изразходва по-бързо. Нещо повече – тя има определена дължина на живот: обикновено в съединителната тъкан и ставите периода й на разграждане е по-малко от три дни. В епидермиса обаче количествата намаляват още по-бързо – за по-малко от ден.

Ето защо е важно да следим състоянието на организма си и да разпознаваме знаците, които той ни дава за недостиг на хиалуронова киселина. Как се случва това?

 

Признаците на дефицит на хиалуроновата киселина

 

Дефицитът на хиалуроновата киселина води до проблем със ставите.

 

Първоначално не ги забелязваме, но с времето се натрупват и стават по-ясни. Затова трябва да слушаме тялото си.

Най-често признаците за намаляване на хиалуроновата киселина в организма започват със загуба на еластичността и здравия вид на кожата. Във времето се наблюдава затруднено движение – ставите започват да се износват и започваме да изпитваме болки дори при леки движения. Едни от най-потърпевшите органи са очите – те губят част от способността си да улавят детайлите на близо или далеч.

От различния начин на живот и навици на всеки организъм зависи колко бързо се усвоява и изразходва хиалуроновата киселина. Задължителен е приемът на веществото при:

  • Лица над 30-годишна възраст, чиято физическа активност е повишена
  • Лица над 40-годишна възраст, независимо от това колко движение извършват
  • Лица, страдащи от ставни заболявания

Ключови за количеството хиалуронова киселина в организма са и още няколко фактора. Сред тях се нареждат подходящата грижа за кожата, хидратацията на организма по време на различните сезони, UV облъчването на кожата от слънцето. Освен тези външни фактори, е важно да вземем предвид и вътрешни особености. Хиалуроновата киселина се изразходва по-бързо при стрес и напрежение – особено, когато се наслагват на регулярна база.

Важно допълнение е, че недостигът на магнезий в организма може да се отрази на синтеза на хиалуронова киселина.

 

1. Спанак

 

Купа със спанак на дървена маса. Помага при дефицита на хиалуроновата киселина.

 

Зеленото съкровище сред растенията в градината и магазина често е пренебрегвано – а всъщност може да бъде много полезно за организма.

Спанакът е с висока хранителна стойност, силен засищащ ефект и безброй полезни вещества: белтъчини, въглехидрати, витамини В1, В2, В6, витамин К. До тях се нареждат неизменно и елементите мед, калий, калций, магнезий, фосфор.

С тяхна помощ организмът функционира правилно и синтезира повече и по-лесно така необходимата ни хиалуронова киселина.

 

2. Орехи

Обичаме ги заради тяхното високо съдържание на полезни вещества и засищаща сила. От години им се носи славата на стимуланти и за функционирането на мозъка.

Това, което много хора не знаят е, че орехите и консумацията им косвено влияят на количеството хиалуронова киселина в организма.

Освен това са богати на така нужните ни Омега-3 масни киселини, имат антиоксидантни свойства и толкова витамини и минерали, че с право са заслужили мястото си в класацията на най-здравословните ядки.

 

3. Бери плодове

Последни, но не на последно място, сред ползите на бери плодовете за организма се нарежда и ролята им в синтеза и запазването на хиалуроновата киселина по-дълго в организма.

Очарователните малки плодове: малини, къпини, ягоди, боровинка, крият в себе си цяла вселена от полезни вещества. Много от тях помагат и на синтеза на хиалуронова киселина в тялото ни, а освен това чрез тях ще се заредите и с повече витамин C, антиоксиданти и фибри.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Категории: Хранене и видове храни, Витамини и минерали|Публикувана: 13.09.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 17:18 | Публикувана: 13 септември 2019 в 11:17 | Категория: Хранене и видове храни, Витамини и минерали