Кървящи венци: причини за появата им и лечение

Обновена: 11.03.2024|
Флуорид.

Красивата усмивка е следствие от редица грижи и правила. Днес спираме поглед и внимание върху една част от нея, която много често се пренебрегва – нашите венци. Есенциална част от устната кухина, на тях обръщаме внимание едва, когато се появи проблем – кървене, отдръпване, чувствителност. Затова и тръгваме по пътя на разбирането им с малко информация за…

 

Венците и тяхната роля в устната кухина

Устната кухина се състои от няколко елемента, разделени в две основни категории – предверие и същинската устна кухина. За част от предверието се считат по-меките части от устата – устните, бузите и венците. Същинската устна кухина обхваща езикът и зъбите.

Именно венците обгръщат корените и основите на зъбите ни. Освен това те обхващат и пространството между самите венци.

Венците са месеста тъкан, съставена от множество слоеве с различна степен на чувствителност. Обичайният им цвят е бледо розов. Те притежават и още една характеристика – твърдост. Здравите венци са твърди.

Един от най-любопитните факти за венците е, че те се влияят от цялостното здраве на организма. Едновременно с това, от състоянието на венците зависи и запазването на зъбите.

Цялата устна кухина обаче има едно общо нещо – всяка повърхност, с изключение на зъбите, е покрита с рецептори и неврони. В това число и венците.

 

Заболявания на венците

 

chervena borovinka zubi kariesi

Ако венците ви са червени или кървавочервени, то е добре да се замислите за това дали полагате правилните грижи за тях.

Най-сериозната заплаха за венците и тяхното здраве е зъбната плака. Тя представлява тип субстанция, натрупваща се върху зъбите. Плаката е предимно смес от микроорганизми и остатъци от храна. Първите са естествена част от флората на устната кухина. Вторите обаче, поставени във влажната и топла среда на устата, загниват бързо. Комбинацията от бактерии и остатъци храна бързо може да влоши състоянието на вашите венци, ако не се почиства добре.

Нещо повече – с времето зъбната плака може да прерастне в по-сериозни проблеми за венците и устната кухина. Състоянието е познато като гингивит – трудно за лекуване възпаление на венците поради лоша устна хигиена и комбинацията й с наличието на зъбен камък. Той допълнително кара венците да се отдръпнат от зъбите и прави премахването на зъбната плака още по-трудно.

По-сериозно продължение на гингивита е състоянието пародонтит. При него възпалението се задълбочава до толкова, че е възможна степен на отдръпване на венците от зъбите до степен на оголване на корените. Много често състоянието е необратимо и води до загуба на зъби.

 

Други причини за възпаления на венците

Освен лоша устна хигиена, съществуват още няколко причини, поради които венците се отдръпват от зъбите и възникват възпаления в устната кухина.

Една от тях е хормонален дисбаланс. Промяната на количествата хормони в организма по време на пубертета, бременността и менопаузата правят устната кухина допълнително предразположена към гингивит.

Друга, много честа причина за възпаление на венците, е пушенето. Счита се, че около половината от случаите на пародонтит се дължат на тютюнопушенето. Причината се крие в това, че веществата в цигарите съдействат за отлагането на повече плака по зъбите. Оттам и гингивитът е по-често срещан при пушачите, както и естественото му продължение – пародонтитът.

Изследвания сочат, че захарният диабет и възпаленията също са взаимосвързани. Болестта влияе на нивата на кръвната захар, но и прави пациентите по-податливи на възпаления на устната кухина.

 

Защо венците кървят?

 

Дете, което мие зъбите си. Превенция срещу кървящи венци.

 

Всички сме чували онези плашещи реклами за това как кървенето на венците е равнозначно на сериозен проблем. И в действителност, кървенето на венците е един от най-явните и сериозните признаци за възпаление на тъканта.

Плаката, за която ви разказахме по-рано, има особено голям ефект върху процесите по кървене на венците. Тя, както и зъбният камък, спомагат венците да бъдат постепенно избутвани от повърхността на зъба. Кървящите венци водят със себе си още проблеми: лош дъх и в крайна фаза – загуба на зъб.

Два процеса са есенциални за по-доброто здраве на венците – доброто почистване на зъбите и устната кухина и премахването на зъбния камък.

Освен това, изчетквайте внимателно зъбите си и обърнете внимание на твърдостта на четката си. В случай на възпаление, използвайте четка с по-мек косъм, масажирайте внимателно венците и използвайте стягаща венците вода за уста. Освен това, бъдете внимателни при използването на конец за зъби – не бъдете твърде агресивни с него при почистване на разстоянието между зъбите, но все пак наблегнете на премахването на плаката и в тези труднодостъпни места.

 

Храни, които да похапваме за здрави венци

Има храни, богати на веществата, нужни на венците ни, за да бъдат здрави. За финал на статията ви представяме 2 от продуктите, които може да похапвате, за да предотвратите възпалението.

На първо място е лукът. Вярвате или не, той предоставя много добра защита на венците, защото убива голяма част от бактериите. Добавете го в сандвичи, супи или салати, за да предотвратите или намалите възпалението на венците.

Вече сме ви разказвали неведнъж за зеления чай. Заради богатството си на антиоксиданти, той е сред продуктите, които имат неоспорима роля за поддържането на венците здрави. Една чаша чай дневно ще помогне на венците ви да си останат бледорозови и твърди.

Автор: Васи Дюлгерова

Категории: Здраве|Публикувана: 14.11.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 10:07 | Публикувана: 14 ноември 2019 в 16:51 | Категория: Здраве