Функции на хиалуроновата киселина в тялото

Обновена: 29.02.2024|
Орхидеите. Какво е колагенът. Обрив и сърбеж по тялото.

Какво представлява, какви са основните функции на хиалуроновата киселина в човешкото тяло и как можем да поддържаме нивата й – разберете повече в следващите редове.

 

Хиалуронова киселина – какво представлява?

Хиалуроновата киселина е мукополизахарид, който може да бъде съставен от няколко хиляди захари. Когато не се свързва с други молекули, той се свързва с водата и образува вещество с вискозни качества, подобно на желатин. Този вискозен гел е едно от най-изследваните вещества в медицината с хиляди полезни свойства за организма.

Хиалуроновата киселина се намира естествено в почти всяка клетка в човешкото тяло и с голяма концентрация в определени части, където обслужва различни функции.

 

kolagen 02 400
hialur 600
kolagen 02 400
hialur 600

За съжаление, тя има период на полуразпад (времето, което отнема молекулата да се разгради и отдели от организма – по-малко от 3 дни). Поради тази причина е наложително тялото непрекъснато да се допълва с хиалуроновата киселина.

По-долу ще разгледаме най-важните функции на хиалуроновата киселина в човешкото тяло.

 

Костите и хрущялите

Хиалуроновата киселина се намира във всички кости и хрущяли (във всичките му форми, но най-вече в хиалиновия хрущял). А те осигуряват устойчива твърдост на структурата на човешкото тяло.

Хиалиновият хрущял покрива краищата на дългите кости, където става артикулация (огъването) и осигурява възглавничен ефект на костите. Този хрущял поддържа и върха на носа, свързва ребрата с гръдната кост и образува по-голямата част от ларинкса.

Хиалуронова киселина се съдържа с голяма концентрация в поддържащия хрущял на трахеята и бронхиалните тръби в белите дробове.

 

Функции на хиалуроновата киселина, свързани със ставите

 

Функции на хиалуроновата киселина.

 

Нашите стави са заобиколени от синовиална мембрана, която образува капсула около краищата на двете съчленени кости и отделя синовиална течност.

Тази течност е вискозна, с консистенция на моторното масло и голяма концентрация на хиалуронова киселина. Синовиалната течност има много функции, като една от тях е да предоставя еластични амортизиращи свойства на ставите.

Втората й най-важна функция в ставите е да пренася хранителни вещества до хрущяла и също така да отстранява отпадъците от ставната капсула.

 

Хиалуроновата киселина в съединителната тъкан

Съединителната тъкан се намира навсякъде в тялото и има много функции. Основните включват свързване, поддръжка, защита и изолация. Един такъв пример за съединителна тъкан са кордоподобните структури, които свързват мускул с кост (сухожилия) и кост с кост (връзки).

Във всички съединителни тъкани има три структурни елемента. Те са желатинова субстанция (хиалуронова киселина), еластични влакна (колаген и еластин) и основен клетъчен тип.

Докато всички останали първични тъкани в тялото са съставени главно от живи клетки, съединителната тъкан се състои, до голяма степен, от гелоподобна субстанция – хиалуронова киселина, която отделя и смесва живите клетки.

 

Скалпът и космените фоликули

В структурно отношение скалпът е идентичен с кожната тъкан в цялото тяло. Изключение е, че съдържа около 100 000 космени фоликула, които отговарят за растежа на косата.

Всъщност косата и косменият фоликул са производни на кожната тъкан. Има два отличителни слоя на кожата. Епидермисът (външен слой) – защитния слой и дермалният (дълбок) слой, който съставлява по-голямата част от кожата и е мястото, където се намира косменият фоликул.

Този дермален слой е съставен от съединителна тъкан и със своите желатинови характеристики на течност осигурява подхранване и хидратация на дълбоките слоеве на скалпа. Резултатът е здрава и лъскава коса и овлажнен скалп. Всичко това става възможно отново поради наличието на хиалуронова киселина.

 

Функции на хиалуроновата киселина, свързани с устните

 

Функции на хиалуроновата киселина.

 

Устните представляват скелетен мускул, покрит от кожна тъкан. Дермалният слой на устните е съставен предимно от съединителна тъкан и нейните компоненти – хиалуронова киселина и колаген. Заедно те придават форма и плътност на устните.

Хиалуроновата киселина се свързва с водата, създавайки желатинова течност, която хидратира околната тъкан и поддържа колагена. Резултатът е здрави добре хидратирани и плътни устни, които са добре защитени от околната среда.

 

Венците

Венците са съставени от плътна влакнеста съединителна тъкан, която закрепва зъбите към челюстната кост. И тук съединителната тъкан се състои от влакнеста тъкан, заобиколена от хиалуронова киселина.

Без присъствието на хиалуронова киселина, тъканта на венците отслабва и могат да се появят проблеми. Ако хиалуроновата киселина е в достатъчно количество, зъбите ще си стоят закрепени на място, а венците ще са подхранени и здрави – без кървене и болка.

 

Функции на хиалуроновата киселина, свързани с очите

Хиалуроновата киселина е силно концентрирана и във вътрешността на очните ябълки. Течността вътре в окото, наречена хумор на стъкловидното тяло, е съставена до голяма степен от хиалуронова киселина. Тя дава на течността свойството на същия този вискозен гел, който вече споменахме.

Този гел действа като амортисьор за окото, а също така служи за транспортиране на хранителни вещества в очите. Изследванията показват, че след петото десетилетие очите ни спират да произвеждат голяма част от необходимата им хиалуронова киселина, което води до различни проблеми с очите.

 

Функции на хиалуроновата киселина, свързани с кожата

За ползите на хиалуроновата киселина върху кожата сме говорили неведнъж, но няма как да не ги споменем и тук. Въпреки че тя може да се намери естествено в повечето клетки в тялото, с най-голяма концентрация е в кожната тъкан. Почти 50% от нея се намира именно в кожата – както в дълбоките подлежащи дермални зони, така и във видимите епидермални горни слоеве.

Хиалуроновата киселина и колагенът са жизненоважни за поддържането на слоевете и структурата на кожата. Колагенът е този, който й придава твърдост, а хиалуроновата киселина подхранва и хидратира колагена.

Младата кожа е гладка и еластична, съдържа големи количества хиалуронова киселина, но с възрастта способността на кожата да я произвежда намалява. В резултат кожата става по-суха и губи способността си да се хидратира.

Хиалуроновата киселина действа като пълнител, като се свързва с водата и по този начин поддържа кожата без бръчки.

 

Как да увеличим нивото на хиалуроновата киселина в организма?

Ако искате да увеличите нивата на хиалуронова киселина, можете да промените диетата си. Има редица храни, които съдържат хиалуронова киселина, както и други, които спомагат за увеличаване на производството на хиалуронова киселина. Такива са костния бульон, соевите продукти, листни зеленчуци, ядки.

Още по-добър резултат ще получите, ако комбинирате подходяща диета с хранителна добавка. Предлагаме ви нашата опаковка от 90 капсули хуалуронова киселина, която е напълно достатъчна за период от 3 месеца, през който да увеличите значително нивата на хиалуронова киселина в организма си. Капсулите са напълно безвредни, подходящи за вегани и с три пъти по-концентрирано съдържание – една капсула е напълно достатъчна за ден.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 13.09.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 17:06 | Публикувана: 13 септември 2019 в 12:02 | Категория: Витамини и минерали, Здраве