Хиалуроновата киселина се среща естествено в тялото ни. Този мукополизахарид може да бъде съставен от няколко хиляди захари. Когато не се свързва с други молекули, той се свързва с водата и образува вещество с вискозни качества, подобно на желатин. Този вискозен гел е едно от най-изследваните вещества в медицината с хиляди полезни свойства за организма. Хиалуроновата киселина се намира естествено в почти всяка клетка в тялото и с голяма концентрация в определени части, където обслужва различни функции.

За съжаление, тя има период на полуразпад (времето, което отнема молекулата да се разгради и отдели от организма – по-малко от 3 дни). Поради тази причина е наложително тялото непрекъснато да се допълва с хиалуроновата киселина. По-долу ще разгледаме областите в човешкото тяло, където тя присъства и е от решаващо значение за здравия организъм.

Костите и хрущялите

Хиалуроновата киселина се намира във всички кости и хрущяли в тялото. А те осигуряват устойчива твърдост на структурата на човешкото тяло. Хиалуроновата киселина се намира във всички форми на хрущяла, но най-вече в хиалиновия хрущял. Той покрива краищата на дългите кости, където става артикулация (огъването) и осигурява възглавничен ефект на костите. Хиалиновият хрущял поддържа и върха на носа, свързва ребрата с гръдната кост и образува по-голямата част от ларинкса. Хиалуронова киселина се съдържа с голяма концентрация в поддържащия хрущял на трахеята и бронхиалните тръби в белите дробове.

Ставите

Стави, болка в колената, грижа за ставите. Хилуроновата киселина в ставите.

Нашите стави (като лактите и коленете) са заобиколени от мембрана, наречена синовиална мембрана. Тази мембрана образува капсула около краищата на двете съчленени кости. Тя отделя синовиална течност. Синовиалната течност е вискозна течност с консистенцията на моторното масло и голяма концентрация на хиалуронова киселина. Тази течност има много функции като предоставянето на еластичните амортизиращи свойства на ставите. Втората му най-важна функция в ставите е да пренася хранителни вещества до хрущяла и също така да отстранява отпадъците от ставната капсула.

Хиалуроновата киселина в съединителната тъкан

Съединителната тъкан се намира навсякъде в тялото и има много функции. Основните включват свързване, поддръжка, защита и изолация. Един такъв пример за съединителна тъкан са кордоподобните структури, които свързват мускул с кост (сухожилия) и кост с кост (връзки). Във всички съединителни тъкани има три структурни елемента. Те са желатинова субстанция (хиалуронова киселина), еластични влакна (колаген и еластин) и основен клетъчен тип. Докато всички останали първични тъкани в тялото са съставени главно от живи клетки, съединителната тъкан се състои, до голяма степен, от гелоподобна субстанция – хиалуронова киселина, която отделя и смесва живите клетки.

Скалпът и космените фоликули

В структурно отношение скалпът е идентичен с кожната тъкан в цялото тяло. Изключение е, че съдържа около 100 000 космени фоликула, които отговарят за растежа на косата. Всъщност косата и косменият фоликул са производни на кожната тъкан. Има два отличителни слоя на кожата. Епидермисът (външен слой) – защитния и дермалният (дълбок слой), който съставлява по-голямата част от кожата и е мястото, където се намира косменият фоликул. Този дермален слой е съставен от съединителна тъкан и със своите желатинови характеристики на течност, осигурява подхранване и хидратация на дълбоките слоеве на скалпа. Резултатът е здрава лъскава коса и овлажнен скалп. Всичко това става възможно отново поради наличието на хиалуронова киселина.

Устните

Млада жена, оглеждаща се в огледалото. Добре оформени и хидратирани устни. Хиалуроновата киселина.

Устните представляват скелетен мускул, покрит от кожна тъкан. Дермалният слой на устните е съставен предимно от съединителна тъкан и нейните компоненти хиалуронова киселина и колаген. Заедно те придават форма и плътност на устните. Хиалуроновата киселина се свързва с водата, създавайки желатинова течност, която хидратира околната тъкан и поддържа колагена. Резултатът е здрави добре хидратирани и плътни устни, които са добре защитени от околната среда.

Венците

Венците са съставени от плътна влакнеста съединителна тъкан, която закрепва зъбите към челюстната кост. И тук съединителната тъкан се състои от влакнеста тъкан, заобиколена от хиалуронова киселина. Без присъствието на хиалуронова киселина, тъканта на венците отслабва и могат да се появят проблеми. Ако хиалуроновата киселина е в достатъчно количество, зъбите ще си стоят закрепени на място, а венците ще са подхранени и здрави – без кървене и болка.

Очите

Хиалуроновата киселина е силно концентрирана и във вътрешността на очните ябълки. Течността вътре в окото, наречена хумор на стъкловидното тяло, е съставена до голяма степен от хиалуронова киселина. Тя дава на течността свойството на същия този вискозен гел, който вече споменахме. Този гел действа като амортисьор за окото, а също така служи за транспортиране на хранителни вещества в очите. Изследванията показват, че след петото десетилетие очите ни спират да произвеждат голяма част от необходимата им хиалуронова киселина, което води до различни проблеми с очите.

Кожата и хиалуроновата киселина

За ползите на хиалуроновата киселина относно кожата сме говорили не веднъж, но няма как да не ги споменем и тук. Въпреки, че тя може да се намери естествено в повечето клетки в тялото, с най-голяма концентрация е в кожната тъкан. Почти 50% от нея се намира именно в кожата – както в дълбоките подлежащи дермални зони, така и във видимите епидермални горни слоеве. Хиалуроновата киселина и колагенът са жизненоважни за поддържането на слоевете и структурата на кожата. Колагенът е този, който придава на кожата твърдост, но именно хиалуроновата киселина е тази, която подхранва и хидратира колагена. Младата кожа е гладка и еластична и съдържа големи количества хиалуронова киселина, но с възрастта способността на кожата да я произвежда намалява. В резултат кожата става по-суха и губи способността си да се хидратира. Хиалуроновата киселина действа като пълнител, като се свързва с водата и по този начин поддържа кожата без бръчки.

Как да увеличим нивото на хиалуроновата киселина в организма?

Ако искате да увеличите нивата на хиалуронова киселина, можете да промените диетата си. Има редица храни, които съдържат хиалуронова киселина, както и други, които спомагат за увеличаване на производството на хиалуронова киселина. Такива са костния бульон, соевите продукти, листни зеленчуци, ядки.

Още по-добър резултат ще получите, ако комбинирате подходяща диета с хранителна добавка. Предлагаме ви нашата опаковка от 90 капсули, която е напълно достатъчна за период от 3 месеца, през който да увеличите значително нивата на хиалуронова киселина в организма си. Капсулите са напълно безвредни, подходящи за вегани и с три пъти по-концентрирано съдържание – една капсула е напълно достатъчна за ден. Можете да получите повече информация и да поръчате тук.

Автор: Кристина Тонева

 

[/fusion_text]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]