Връзка между хиалуроновата киселина и ставите

Обновена: 08.03.2024|
Признаци и симптоми на бременност. Възпалителни процеси. Следродилна гимнастика. Колаген за здрави стави - ползи. Тренировка, млада дама, която се разтяга преди тренировка.

Ставите са едно от най-уникалните творения на природата в тялото ни. Те са незаменими за движението ни всеки ден и служат като свързващ механизъм между различните кости. С възрастта обаче, те се износват и част от причината за това е намаляването на количество хиалуронова киселина в организма.

Продължи да четеш, защото ще разкрием връзката между здравето на движението и хиалуроновата киселина в следващите няколко важни точки!

 

Какво представляват ставите?

Те са навсякъде в тялото ни – в коленете, в лактите, в глезените и във всеки един от пръстите, с които ежедневно извършваме стотици, хиляди движения. За съжаление, рядко осъзнаваме огромното им значение преди възрастта да напредне и тяхната повърхност да започне да се изтърква и от загубата на хиалуронова киселина да започнем да изпитваме остри болки в тях.

Първото и най-важно нещо, което трябва да знаем, е че ставите са с различна форма според предназначението си в тялото. В зависимост от това те притежават различни степени на подвижност. По своята същност са неразтегливи, но за сметка на това – еластични и гъвкави.

hialur 400
hialur 600
hialur 400
hialur 600

Делят се на фиксирани стави (между кости, които не бива да се раздвижват), частично-подвижни (хрущялни) стави и синовиални стави. Последните са най-интересни, а и най-разпространени в тялото, тъй като са свободно подвижни.

От гледна точка на формата си, от друга страна, те са сферични, плоски, елипсовидни, шарнирни и седловидни.

За да могат да функционират правилно, ставите са разположени между кости, покрити с хрущял. Освен това обаче, там присъства синовиална мембрана, която улеснява движението, и синовиална течност, която редуцира триенето. Присъстват и синовиални (ставни) връзки, от които зависи подвижността на ставата.

Крехката екосистема между тези елементи осигурява безпроблемното движение на тялото ни всеки ден. Именно затова грижата за тях е от изключителна важност.

 

Връзката между хиалуроновата киселина и ставите

 

Стави, болка в колената, грижа за ставите.

 

Хиалуроновата киселина е едно от най-важните вещества, от които зависи движението ни, тъй като тя е нужна за правилното функциониране на костите и ставите.

Много често тя се свързва единствено с чисто козметичните си свойства, подмладяването на кожата и естетическата медицина. Истината е, че тя е нужна за вътрешното състояние на тялото много повече.

Хиалуроновата киселина е сред най-важните компоненти на съединителната тъкан. Откриваме в кожата, хрущялите и очите. Тя помага за еластичността на епидермиса и задържа вода в големи количества и така помага на цялото тяло да бъде достатъчно хидратирано.

Както вече споменахме, с времето хиалуроновата киселина в организма намалява и се изразходва по-бързо от тялото.  Признаците са видни – дори с просто око. Губи се еластичността и здравия вид на епидермиса, хрущялите се износват и започваме да изпитваме болки при движение, а очите губят част от способностите си.

 

Как да удължим живота им

Иронично, но факт: въпреки, че ставите се износват при движение, едно от нещата, които ги поддържат здрави… е спортът!

Макар и да не влияе пряко на количеството хиалуронова киселина в организма, спортът помага на ставите да се раздвижват и предотвратява обездвижването на цялата опорно-двигателна система. Отделно от това, благодарение на него, в тялото ни се отделят много вещества, които понижават нивата на стреса и напрежението и ни помагат да сме здрави и в тонус. За да бъдат и ставите ни в добро здраве, е важно да внимаваме какви упражнения правим и дали ги изпълняваме правилно.

Внимавайте и с другата крайност: обездвижването. Дори да работите на бюро и движението да не е голяма част от деня ви, променяйте позицията си често, старайте се да правите малки разходки по време на деня и не разчитайте само на придвижване с автомобил.

Основна причина за износването на ставите си остава недобрата грижа за тях и най-вече – неправилното хранене на ежедневна база. Затова, и за да удължим повече живота им, освен да се движим, е важно да приемаме и някои важни витамини и минерали.

 

Храни, които ни помагат в грижата за ставите

 

Beautiful Caucasian woman in towels looking her face in mirror and putting creme on.

 

Макар и технически да не е “храна”, водата е от изключителна важност за ставите и тяхното здраве. Вече споменахме, че те имат способност да поемат количества влага и това влияе на техните качества и способности да функционират добре. Тази влага обаче трябва да се набавя отнякъде в организма. Затова, особено през по-горещите сезони, трябва да приемаме повече течности.

Има различни храни, със съдействието на които можем да увеличим количеството хиалуронова киселина в организма. Основната връзка между тях е, че са богати на Омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и витамин С.

Част от тях са:

  • Ленено семе: намалява нивата на лошия холестерол и инсулина и действа добре на ставите.
  • Орехи: понижават нивата на стрес, предпазват костите и ставите от счупвания и травми.
  • Соево масло: има много полезни свойства, но най-важното сред тях е това колко е богато на Омега-3 мастни киселини. Внимавайте обаче – високите стойности на калориите в него могат лесно да ви подведат и да ви навредят повече, отколкото да помогнат.
  • Риба – сьомга, скумрия, риба тон – изборът е ваш, но я пригответе печена или задушена, но в никакъв случай, пържена.
  • Храни, богати на витамини А, Е и С – зелени зеленчуци – салата айсберг, спанак, моркови, червени чушки – всички те могат да намерят приложение в менюто ви и в здравето на ставите ви.
  • Бери плодове – изберете тези от тях, които имат малко захари и високо съдържание на витамини и ставите ви ще са ви благодарни.
Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 03.09.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 16:33 | Публикувана: 3 септември 2019 в 10:32 | Категория: Витамини и минерали, Здраве