Бръчките не са вредни за здравето, няколко линии на лицето дори могат да му добавят характер. И все пак повечето от нас биха предпочели да ги няма, защото са признак на напредването на възрастта, с което всички рано или късно се сблъскваме. Без медицинска или хирургична намеса може да е предизвикателно да премахнем вече съществуващите бръчки, но има стъпки, които можем да предприемем, и промени в начина на живот, които да направим, за да предотвратим появата на нови. В тази статия ще разгледаме подробно как да намалим появата на бръчки във времето.

Какво причиняват бръчките?

Кожата, както всичко в човешкото тяло, се състарява с възрастта. Ето защо кожата на 90-годишна жена не може да изглежда по същия начин, както на малко дете. Това се получава, защото кожата губи еластичност, тъй като производството на колаген (защо ни е необходим, можете да си припомните тук) се забавя с времето. Този процес може да се засили от различни фактори, включително излагане на слънце, замърсяване и определени вредни навици. С възрастта кожата също става по-тънка и по-суха. Това допълнително може да я направи по-податлива на появата на бръчки.

Какво можем да направим срещу появата на бръчки?

Генетиката играе голяма роля в това как кожата ни остарява с течение на времето. Но дори и ако всички в семейството ни имат кожа, склонна към появата на бръчки, все пак имаме известен контрол върху процеса и можем да го забавим. За това е необходима специална грижа, а ето какво самите ние можем да направим, за да забавим процеса:

  • Да защитаваме кожата си от слънцето

Жена, която предпоазва кожата си от силните слънчеви лъчи със слънцезащитен крем. И срещу появата на бръчки.

Всеизвестен факт е, че излагането на слънце може да увреди кожата и да доведе до преждевременно стареене и появата на бръчки. Редовната употреба на слънцезащитен крем има способността да забави признаците на стареене на кожата, особено при хора с много светла кожа. За да предпазим кожата си от вредните слънчеви UV лъчи, жизненоважно е да прилагаме защитен фактор между 30 и 50 всеки ден, дори при облачно време. Да не забравяме и слънчевите очила, тъй като кожата около очите е най-чувствителна.

  • Да използваме овлажнители

Овлажнителят действа като глътка свежест за лицето ни. Той помага за подхранване и хидратиране на кожата. Това е особено важно с напредването на възрастта, тъй като, както споменахме, кожата става по-суха. Изследванията показват, че използването на овлажнител, който съдържа хиалуронова киселина и витамин C са особено ефективни за предотвратяване на появата на бръчки.

  • Да не позволяваме дехидратация

Пиенето на вода е от съществено значение за доброто здраве. Тяло се нуждае от вода за почти всяка функция, която изпълнява. Освен жизненоважните функции като отмиване на токсините от тялото, подпомагане на храносмилането и регулиране на телесната температура, водата може също да помогне за поддържането на кожата здрава и хидратирана отвътре. Допълнително може да помогне за повишаване на еластичността на кожата и да коригира увреждането на тъканите. Още за вълшебните свойства на водата можете да се информирате тук.

  • Продукти с ретиноиди против появата на бръчки

Ретиноидите, получени от витамин A, са една от най-изследваните съставки против появата на бръчки. Te имат способността да увеличават производството на колаген, което спомага за изглаждане на кожата. Ретиноидите също насърчават регенерацията на кожата и създаването на нови кръвоносни съдове, което може да помогне за подобряване на цялостния вид и текстура на кожата. Има пет основни типа ретиноиди. Някои се предлагат в кремове и гелове, които можете да закупите, докато други се предлагат само по лекарско предписание. Дерматолозите препоръчват да започнем с малко количество, за да тестваме толерантността на кожата си към продукта и да го използваме всеки ден, за да избегнем пилинг.

  • Да променим диетата си

Превенции срещу появата на бръчки.

Хранителните навици са тясно свързани с появата на бръчки по лицето, особено при жените. Според проучвания жените, чиито диети включват голямо количество червено месо и нездравословни храни са склонни да имат повече бръчки по лицето, отколкото жените, които се хранят балансирано. Храни с високо противовъзпалително или антиоксидантно действие също могат да подобрят еластичността на кожата и да предпазят от увреждане на кожата и преждевременно стареене. Някои храни и напитки с тези качества включват: зелен чай, зехтин, сьомга, авокадо, листни зеленчуци, чушки и броколи.

  • Да спим по гръб

Позицията на съня също може да окаже влияние върху появата на бръчки. Хората, които спят на една страна или по корем, са предразположени към механични сили на компресия. Това може да ускори образуването на бръчки, а също така да изкриви кожата на лицето (още за неговата грижа прочетете тук). Един от начините да предотвратим това е да се опитаме да спим по гръб. Копринените калъфки за възглавници също могат да бъдат по-добра идея, отколкото памукът, тъй като създават по-малко триене и спомагат за предотвратяването на абразията на кожата.

  • Да откажем цигарите

Ако сме пушачи, то тютюневият дим уврежда колагена и еластина в кожата ни. Освен това никотинът в цигарите предизвиква свиване на кръвоносните съдове. Това намалява притока на кръв към кожата. В резултат тя не получава толкова кислород. Също така ограничава важните хранителни вещества, като витамин А. Топлината, свързана с цигарите, също може да причини бръчки. Многократното изпускане на устните за вдишване може да доведе до преждевременно набръчкване около тях. Затова, ако пушите, прекратете още сега. Вижте още от кои вредни навици трябва да се откажем в името на красивата и стегната кожа тук.

Появата на бръчки е неизбежна част от стареенето, но както се убедихме, можем да забавим процеса без много усилия. Само трябва да променим някои неща в начина си на живот и рутинна грижа за кожата. И все пак не се вглеждайте прекалено в бръчките. Да не забравяме, че няколко фини линии са белег на един живот, изпълнен с радост, сълзи, добро и лошо, живян без съжаление. А има ли нещо по-красиво от това?

Автор: Кристина Тонева

[/fusion_text]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]