Възпалителни заболявания на червата

Обновена: 07.03.2024|
Възпалителни заболявания на червата.

Възпалителните заболявания на червата най-често причиняват болка и подуване на корема. Протичат с периоди на обостряне и затихване, които се редуват. При подходящо лечение е възможно да се овладее възпалението и да не се допуснат усложнения. Ето подробностите.

 

Видове възпалителни заболявания на червата

От графата на възпалителните заболявания на червата най-често се срещат следните състояния:

 • Болест на Крон. Характеризира се с възпаление, което може да засегне всички органи на храносмилателната система, но най-често поразява тънките черва и горната част на дебелото черво.
 • Улцерозен колит. Протича с язви в дебелото черво и ректума.
 • Микроскопски колит. Причинява чревно възпаление, което се открива само хистологично – при микроскопски анализ на клетки от лигавицата на дебелото черво, взети по време на ендоскопско изследване.

 

Каква е разликата между чревно възпаление и синдром на раздразненото черво?

И двете състояния протичат с коремна болка, подуване и промени в дефекацията.

Но при синдрома на раздразненото черво симптомите са резултат от нарушена чревна функция, липсват структурни увреждания в засегнатите органи.

За разлика от чревното възпаление, анатомичното състояние на пациентите с този синдром е напълно нормално. Те рядко се нуждаят от хоспитализация.

 

Какво причинява възпалителни заболявания на червата?

 

Възпалителни заболявания на червата. Болест на Крон, симптоми.

 

За появата на тази група страдания допринасят много фактори:

Например един на всеки четирима пациенти с възпалителни заболявания на червата има кръвни роднини със същия проблем.

В други случаи имунната система се обърква. Тя приема храните за външни агресори и произвежда срещу тях антитела. Това са протеини, чиято цел е да бранят организма. Но, когато заплахата не е реална, въпросните антитела атакуват здравите чревни клетки и увреждат органите.

 

Какви са симптомите при възпалителни заболявания на червата?

Оплакванията са различни по тежест и варират в зависимост от прогресията на пораженията и местата, които обхващат. Чести симптоми са:

 • Болки в областта на стомаха и червата
 • Газове и подуване на корема
 • Разстройство, понякога редуващо се със затегнат стомах
 • Кръв в изхожданията
 • Липса на апетит
 • Загуба на телесно тегло

По-рядко при възпалителни заболявания на червата възникват:

 

Усложненията са различни по тежест

 

Възпалителни заболявания на червата. Цироза на черния дроб.

 

Те зависят от мащаба на уврежданията. При хората с възпалителни заболявания на червата е установен повишен риск от колоректален карцином. Други потенциални проблеми са:

 • Чернодробни заболявания. Съществува опасност от чернодробна цироза и първичен склерозиращ холангит (възпаление и стеснение на жлъчните пътища).
 • Образуване на тромби. Възпалителните заболявания на червата допринасят за формиране на кръвни съсиреци.
 • Нежелани лекарствени влияния. Например медикаменти от групата на кортикостероидите се прилагат с цел овладяване на възпалението, но във високи дози може да доведат до остеопороза и хипертония.
 • Възпаления на кожата, очите и ставите. Тези проблеми обикновено възникват в периоди, когато възпалението на храносмилателната система се обостря.
 • Непроходимост на червата. Понякога болестта на Крон засяга всички слоеве на чревните стени. Това води до тяхното удебеляване и стеснение, което затруднява перисталтиката (последователното съкращаване на мускулатурата на стомашно-чревния тракт).
 • Недохранване. Възпалението на червата възпрепятства получаването на достатъчно хранителни вещества. В такива случаи се развива анемия поради дефицит на витамин В12 и желязо.
 • Образуване на фистули. При болестта на Крон увредената чревна стена, допирайки се до други органи, понякога формира фистула – необичайна връзка между две различни части на тялото. Така създадената фистула може да се инфектира и да доведе до абсцес. В други случаи се появява малка разкъсана повърхност на кожата, покриваща ануса. Това състояние е известно като анална фисура.
 • Тежко подуване на червата. При пациенти с улцерозен колит дебелото черво може внезапно да се подуе и разшири. Състоянието е известно като токсичен мегаколон. При него съществува риск от спонтанна чревна перфорация.

 

Диагностика при възпалителни заболявания на червата

 

Възпалителни заболявания на червата.

 

След обстоен преглед се предписват лабораторни изследвания – пълна кръвна картина и анализ на изхожданията, за да се открият възможни заболявания, които водят до чревно възпаление. При съмнения за болест на Крон или улцерозен колит се провежда един, а при необходимост няколко, от следните тестове:

 • Горна ендоскопия – с помощта на уред – ендоскоп, се оглежда храносмилателния тракт от устата до началото на тънките черва.
 • Колоноскопия – с ендоскоп се анализира състоянието на червата, включително на колона.
 • Гъвкава сигмоидоскопия – представлява ендоскопска проверка на ректума и ануса.
 • Капсулна ендоскопия – чрез миниатюрна камера с форма на хапче, което пациентът поглъща, се заснемат изображения, докато капсулата пътува през храносмилателната система.
 • Ендоскопски ултразвук – ползва се за преценка на състоянието на храносмилателните органи.
 • Образни изследвания – в случаите, когато не може да се приложи ендоскопска диагностика (например при перфорация на червата), са показни рентгенография, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.

 

Как се лекуват възпалителни заболявания на червата?

Терапията е насочена към облекчаване на оплакванията и блокиране на възможностите за тяхното възобновяване. За целта се прилагат различни медикаменти:

 • Аминосалицилати свеждат до минимум дразненето на червата.
 • Антибиотици –лекуват инфекции и абсцеси.
 • Биологични вещества –прекъсват погрешната реакция на имунната система, която атакува храносмилателната система.
 • Имуномодулатори –успокояват свръхактивната имунна система.
 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства, таблетки против диария, хапчета за успокоение, витамини, пробиотици и други средства.

Ако медикаментите не облекчават симптомите, извършват се различни по вид хирургични операции за отстраняване на възпалената част от червата.

 

Каква е профилактиката?

Въпреки че наследственото предразположение към възпалителни заболявания няма как да бъде премахнато, по силите на всеки човек е да сведе до минимум риска от увреждане на червата.

Ето седем предпазни правила:

 1. Хапвайте често, но по малко. Така ще облекчите храносмилателната си система.
 2. Ограничете лютивите или прекалено мазни ястия, за да не дразните стомаха и червата си. Със същата цел намалете приема на кафе, алкохол и газирани напитки.
 3. При често разстройство пийте повече от 2 литра вода на ден, за да предотвратите дехидратацията на организма си. Приемайте добавки с витамини и минерали, за да възстановите загубените полезни вещества.
 4. Водете си дневник на храненето. Като записвате всекидневното си меню и евентуалните свои неразположения, може да определите кои храни засилват възпалението ви и след това да ги елиминирате. Например, ако не понасяте лактоза, ще се наложи да се откажете от консумацията на млечни продукти.
 5. Осигурявайте си осемчасов пълноценен сън.
 6. Поддържайте физическия си тонус чрез гимнастика, спортни занимания и разходки сред природата.
 7. Потърсете подходящите за вас здравословни начини за справяне със стреса – медитация, срещи с всякакъв вид вдъхновяващо изкуство, общуване с приятели, смехотерапия и други.

Великият Чарли Чаплин, в навечерието на своята 88-годишна възраст, е споделял, че „шест са най-добри лекари в света: слънцето, почивката, движението, храненето, самоуважението и приятелите“. Нека да не ги забравяме през всичките дни от живота си.

Какво представляват възпалителните чревни заболявания?

Най-често причиняват болка и подуване на корема. Протичат с периоди на обостряне и затихване, които се редуват. При подходящо лечение е възможно да се овладее възпалението и да не се допуснат усложнения.

Кои са най-честите възпалителни чревни заболявания?

Най-често се срещат болест на Крон, улцерозен колит и микроскопски колит.

Какво причинява възпалителни чревни заболявания?

За появата на тази група страдания допринасят много фактори: наследственост, състояние на имунната система, стрес, депресия, начин на хранене, тютюнопушене, злоупотреба с лекарства и други.

Какви са симптомите на възпалителни чревни заболявания?

Чести симптоми са: болки в областта на стомаха и червата, газове и подуване на корема, разстройство, понякога редуващо се със затегнат стомах, кръв в изхожданията, липса на апетит, загуба на телесно тегло.

Как се лекуват възпалителни чревни заболявания?

Терапията е насочена към облекчаване на оплакванията и блокиране на възможностите за тяхното възобновяване. За целта се прилагат различни медикаменти. Ако медикаментите не облекчават симптомите, извършват се различни по вид хирургични операции за отстраняване на възпалената част от червата.

Категории: Здраве|Публикувана: 21.10.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 17:57 | Публикувана: 21 октомври 2022 в 09:31 | Категория: Здраве