Болка в корема при хранене – 6 възможни причини

Обновена: 02.01.2024|

Стомашните спазми са познати на всеки. Тези симптоми са леки и обикновено изчезват след известно време без медицинска намеса. Но, ако изпитвате тежка и постоянна болка в корема при хранене, трябва да потърсите специалист.

Продължителните крампи могат да се дължат на заболяване и изискват навременно лечение, за да се избегнат усложнения. Може също да се наложи да спазвате определена диета.

В днешната статия ще ви разкажем за възможните причини за тези неприятни симптоми, които могат да нарушат качеството ви на живот.

 

 

 1. Болка в корема при хранене, поради хранителна алергия или непоносимост

Много хора страдат от непоносимост към някои храни и хранителни алергии, които водят до постоянни стомашно-чревни симптоми, като газове, подуване на корема, спазми и диария. Най-често срещаните алергени включват яйца, ядки, фъстъци, миди, мляко, соя, пшеница и др. Ако симптомите са незначителни, тези състояния могат да останат недиагностицирани с години.

Хранителната алергия и хранителната непоносимост обикновено се бъркат, тъй като симптомите им са подобни. Въпреки това хранителната непоносимост не включва имунната система и не причинява тежки алергични реакции (известни като анафилаксия). Хранителната непоносимост също не се проявява при тест за алергия.

Алергиите са свръхреакция на имунната система на организма към протеини. Тези протеини могат да се съдържат в храни, полени, домашен прах, животински косми или плесени, наречени още алергени. Алергията всъщност означава, че имунната система е реагирала на безвредно вещество, сякаш е токсично.

Хранителната непоносимост е химическа реакция, която се причинява от липсата на способност у някои хора да усвояват определени вещества – тя не е имунен отговор.

Проявите на тази непоносимост се свързват не само със симптоми от страна на храносмилателния тракт, но и с болестни състояния, като астма, синдром на хронична умора и синдром на раздразнените черва (IBS).

Понякога веществата в храните могат да увеличат честотата и тежестта на мигренозното главоболие, обривите, както и да са причина за болка в корема при хранене.

Професионалната диагностика, особено тестването за реакции към определени храни, са важни при съмнение за алергия. Заболяванията от тази група се увеличават в световен мащаб, особено алергията към фъстъци при деца в предучилищна възраст. Около 60% от алергиите се появяват през първата година от живота.

 

 1. Синдром на раздразненото черво (IBS)

 

Болка в корема при хранене. Храносмилателни ензими.

 

Това е често срещано заболяване, което засяга дебелото черво и може да причини подуване на корема, коремни спазми, диария, запек, газове и други негативни стомашно-чревни симптоми. IBS е хронично състояние и изисква управление на симптомите, най-вече чрез промени в диетата.

Въпреки че точната причина за синдрома на раздразненото черво не е ясна, известно е, че някои неща могат да предизвикват симптомите му. Често срещани причини за състоянието включват: диета, стрес, инфекции и лекарства.

Много хора с IBS забелязват, че конкретни храни влошават симптомите им. Те могат да се проявят след инфекция, като гастроентеритили след прием на лекарства – антибиотици, болкоуспокояващи и антиациди за намаляване на стомашната киселинност.

Диагнозата „синдром на раздразненото черво“ може да се постави при повтаряща се коремна болка (поне 1 ден всяка седмица през последните 3 месеца), която настъпва заедно с два или повече от следните симптоми:

 • болка, свързана с движението на червата
 • болка в корема при хранене
 • промяна в честотата — по-честа или по-рядка — на дефекация
 • промяна в консистенцията или външния вид на фекалиите

Симптомите трябва да бъдат наблюдавани в продължение на 6 месеца преди да се постави диагноза IBS.

 

 1. Болка в корема при хранене поради гастрит

 

Болка в корема при хранене. Диета при гастрит. Хиатална херния. Хранително натравяне. Еозинофили. Хроничен панкреатит. Гастрит - симптоми, лечение.

 

Гастритът е термин за възпаление (т.е. подуване, зачервяване, болезненост и нарушена функция) на стомашната лигавица. Тя може да бъде увредена от инфекция, прекомерна употреба на болкоуспокояващи, наранявания, определени храни и злоупотреба с алкохол. Гастритът често води до болка в корема при хранене, гадене, повръщане и слабост.

Ако стомашната лигавица е многократно атакувана от инфекции, алкохол, пикантни храни, медикаменти и други фактори, увеличаващи нейната киселинност, се развива ерозивен гастрит. Той се проявява с много силна болка, кървене или стомашна язва.

Симптомите на гастрит могат да се появят внезапно и тежко (остър гастрит) или да продължават дълго време (хроничен гастрит).

Лечението на гастрит зависи от това какво причинява проблема. Може да се наложи да спрете приема на аспирин, ибупрофен или други лекарства, които го причиняват.

След преглед от специалист и поставяне на диагноза се назначават лекарства за намаляване на стомашната киселинност– антиациди и инхибитори на прутонната помпа. Антибиотици се предписват при гастрит, провокиран от бактериални инфекции.

Също така трябва да се помисли за промени в диетата като:

 • ядене на по-малки порции и по-чести хранения
 • избягване на дразнещи (пикантни, кисели или пържени) храни
 • избягване или намаляване на алкохола
 • управление на стреса

 

 1. Цьолиакия

Цьолиакията е хронично, възпалително, автоимунно заболяване, отключено след прием на глутенсъдържащи храни. Нарича се още глутенова ентеропатия.

Храните, съдържащи глутен, увреждат тънките черва и имунната система на хората със заболяването. Симптомите включват болка в корема при хранене, диария, загуба на тегло, подуване на корема и промени в настроението.

Има и други оплаквания, които не бива да се подценяват, като язви в устата, изтръпване на ръцете и краката, мускулна слабост, загуба на костна плътност, конвулсии.

Заболяването е генетично обусловено и може да се диагностицира с кръвен тест. Хората с роднина от първа родствена линия с цьолиакия (родител, дете, брат и сестра) са с висок риск от появата на глутенова ентеропатия.

Състоянието е възможно да се развие на всяка възраст, след като хората започнат да приемат храни или лекарства, които съдържат глутен. Ако не се лекува, цьолиакията води до допълнителни сериозни здравословни проблеми.

Разнообразните й прояви затрудняват диагностиката. Най-често болестта се открива чрез обикновен кръвен тест за антитела. Понякога изследването се комбинира с генетичен тест. В краен случай се извършва биопсия на тънките черва за потвърждение.

Засега основното лечение на цьолиакията е строга, доживотна диета без глутен. Това означава избягване на всички храни, които съдържат пшеница, ръж и ечемик във всякакви форми. Все още няма специфично лекарствено или хирургично решение за това заболяване.

 

 1. Болка в корема при хранене поради възпалителна болест на червата (IBD)

 

Болка в корема при хранене. Еозинофили. Колоректален карцином. Гастрит. Пробиотик: инфекции. Млада дама, която държи пред корема си макет с разположението на червата, където се разполага и заболяването колоректален рак

 

Коремната болка е типична за болест на Крон и за улцерозен колит, които са резултат от възпаление на чревния тракт. Смята се, че се дължат на анормален имунен отговор. Смята се, че се дължат на анормален имунен отговор.

Освен въпросната болка, тези състояния причиняват:

 • спазми
 • загуба на апетит
 • постоянна диария
 • умора и кръв в изпражненията

И двете състояния засягат черватa по малко по-различен начин. Болестта на Крон може да увреди цялата дължина на храносмилателния тракт, като в почти всички случаи се засяга крайната част на тънкото черво. Улцерозният колит е възпаление на вътрешната обвивка на дебелото черво.

Двете болести обикновено се развиват при хора между 15 и 30 години, но могат да започнат във всяка възраст. Болестта на Крон става все по-честа при деца.

Въпреки че IBD не се причиняват от определени храни или алергии, много хора с тези състояния коригират диетата си, за да контролират симптомите. Има и различни терапии, които помагат за воденето на нормален живот през повечето време.

Лекарите използват различни тестове за диагностициране на заболяванията. Те включват кръвни изследвания, изследване на фекалии, рентген, колоноскопия и гастроскопия. В някои случаи се използват компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс и ултразвук.

 

 1. Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

 

Болка в корема при хранене.

 

Ако изпитвате болка след хранене, която е разположена над стомаха и повече в горната част на корема или гърлото, възможно е да страдате от киселинен рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест. Симптомите включват също киселини, гадене, усещане за парене в гърлото или болка при преглъщане.

Тази болест представлява храносмилателно разстройство, което възниква при увреждане на мускул, наречен езофагеален сфинктер, разположен между хранопровода и стомаха.

Отслабеният тонус на сфинктера позволява настъпване на т.нар. рефлукс – връщане на стомашното съдържимо обратно към хранопровода, което води до описаните по-горе оплаквания.

Хората с бронхиална астма са изложени на по-висок риск от развитие на ГЕРБ, тъй като при пристъп езофагеалният сфинктер отслабва. Някои лекарства за овладяване на белодробния проблем ,особено Теофилин, обикновено влошават симптомите на рефлуксната болест. Тя от своя страна дразни бронхиалната лигавица и белодробната тъкан като ги прави по-чувствителни към промените във въздуха и околната среда.

Няколко изследвания могат да се използват за диагностициране на ГЕРБ и да насочат към подходящо лечение, включително:

 • Рентгенова снимка на горната част на храносмилателната система.
 • Ендоскопия (изследва вътрешността на хранопровода).
 • Тест за сонда с амбулаторна киселина (pH), който определя киселината в стомаха за 24 часа.
 • Тест за подвижност на хранопровода (измерва движението на веществата и налягането в хранопровода).

И накрая, преди да си поставите диагноза хранителна алергия или хронично заболяване в случай на болка в корема при хранене, помислете какво сте консумирали в близките часове и си задайте следните въпроси:

 • Приели ли сте огромна порция храна?
 • Прекалили ли сте с кисели, пикантни или пържени храни?
 • Яли ли сте нещо с високо съдържание на рафинирана захар?

Всички тези видове храни, особено в по-големи количества (захарта се усвоява бързо, пикантните подправки стимулират храносмилането) могат да доведат до негативни симптоми за всеки. Те обикновено отминават от само себе си и не изискват лечение. Ако обаче се задълбочат и продължат твърде дълго, е време да се консултирате с лекар.

Бъдете здрави!

Категории: Здраве|Публикувана: 18.02.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 18 февруари 2022 в 11:13 | Категория: Здраве