Пробиотици: защо е важен приемът им?

Обновена: 13.03.2024|
Чревното здраве зависи от баланса на добрите бактерии в организма.

Пробиотиците са онези „добри“ бактерии, които живеят в нашето тяло и се грижат за доброто състояние на стомаха и червата. Всъщност, техните свойства и функции съвсем не се ограничават с това:

 • те участват в синтеза на витамини
 • спомагат изчистването на червата и общата детоксикация
 • подсилват имунитета
 • участват в синтеза на храносмилателни ензими
 • оказват благоприятно въздействие върху нервната и храносмилателна системи

Освен че имат изключителни функции за здравето на тялото и организма, пробиотиците елиминират стомашните заболявания и стопират появата на инфекции. Най-често, при прием на антибиотици или силни лекарствени препарати, този тип бактерии биват засегнати, което води до нарушаване на чревната флора. Често медицинските специалисти препоръчват приема на антибиотик с пробиотик, но тук трябва да направим едно важно уточнение – пробиотиците могат да бъдат приемани по всяко време за поддържането на добро чревно здраве.

 

Пробиотиците в миналото

Сигурно много от вас са се замисляли как в миналото хората са приемали пробиотици и изобщо съществувало ли е нещо такова. Всъщност, нашите родителите са знаели много добре за нуждата на организма от полезни бактерии. Дори да не са използвали наименованието пробиотик, за всеки е било ясно какво точно съдържа киселото мляко или домашно приготвеното кисело зеле. Тези два продукта са били неизменна част от трапезата на почти всяко българско семейство. Богати на добри бактерии, ежедневната консумация на тези продукти е осигурявала добро и регулярно количество от тях в организма. Именно редовната им консумация е била причината за липсата на инфекции, познати днес като вирусни, бактериални и гъбични.

probiotik 400
probiotik 600
probiotik 400
probiotik 600

Пробиотик в превод – „про“ – за и „биос“ – живот, означава „за живота“. Те имат пряко отношение за здравето и правилното развитие на организма. Набавянето на нужното ни количество, може да се осъществи чрез естествени храни, с лека ферментация, като киселото зеле, мляко, квас, кефир или туршия.

За съжаление, повечето от тези продукти се правят рядко в домашни условия, а купешкият им еквивалент съвсем не съдържа така важните за нас пробиотици. В повечето случаи, „добрите“ бактерии можем да си набавим чрез добавки.

 

5 причини да приемаме регулярно пробиотици

 

пробиотици

 

1. Силна имунна система

Особено през зимните месеци или преходните сезони, имунитетът ни е подложен на риск. Рязката смяна на сезоните, климатичните амплитуди, вирусните зарази  – все причини, които допринасят за спада на имунитета. Като допълнение към тях ще добавим и микро флората в тялото – когато балансът й е нарушен, имунитетът ни е изложен на опасност.

Регулярният прием на пробиотици особено в тези периоди е от изключително значение. Повечето лекарствени продукти са прекалено агресивни за „добрите“ бактерии в тялото ни. Освен, че унищожават вирусните зарази, те въздействат върху съществуване на всички организми в тялото ни. Така броят на пробиотици в организма рязко спада, а с това и имунната ни защита.

Така попадаме в един омагьосан кръг – разболяваме се, приемаме лекарства, за да оздравеем, които на свой ред ни отслабват имунитета и отново повтаряме грипа или вируса. Ето защо е изключително важно да поддържаме баланса на бактерии в организма ни. Като допълнение можем да кажем, че пробиотиците упокояват инфекциите по дихателните пътища, което ги прави чудесна добавка по време на грип. Така освен засилването на имунитета ще получим и помощ със засегнатите органи в тялото ни.

 

2. Синтез на витамин B

Научни изследвания показват, че хората, приемащи пробиотици притежават с около 50% повече витамин B12 в тялото си. Оказва се, че пробиотиците способстват синтеза на витамини. Както знаете, витамин B12 е изключително важен за нашето тяло и е един от витамините, които се набавят трудно в организма. Той способства за:

 • производството на хормони от надбъбречната жлеза
 • доброто кръвообращение
 • образуването на еритроцити
 • функциониране на нервната система
 • доброто храносмилане
 • усвояването на желязото
 • метаболизмът на мазнините и въглехидратите
 • репродуктивното здраве на жените.

 

3. Пробиотици за борба с наднорменото тегло

Както сигурно се досещате, чревната флора е изключително различна при хора, страдащи от затлъстяване. Това се дължи на факта, че при приема на по-калорични храни, богати на вредни мазнини и с ниско съдържание на фибри, в червата се развиват вредни бактерии. Техният брой е много по-голям от този на добрите бактерии, които са така важни за нашето тяло. Приемът на допълнителни пробиотици намалява чревната пропускливост, което способства и за намаляване на възпалението, което е фактор за развитието на затлъстяване и диабет тип 2. Нормализирането на бактериалния баланс в чревната флора спомага за поддържането на доброто здраве и елиминирането на възпаления.

 

4. Женско здраве

опаковка пробиотик

За жените е от изключително важно значение поддържането на бактериен баланс. В лигавиците на женските полови органи се съдържат множество пробиотични бактерии. При нарушение на нормалната флора обаче, се наблюдават вагинални инфекции, които биха създали силен дискомфорт. Често гъбичните инфекции се дължат на приема на антибиотици, които са нарушили бактериални баланс. Именно затова препоръчваме задължителния прием на пробиотици при антибиотично лечение. Пробитоците на Nu U Nutrition съдържат 5 щама бактерии, което ги прави абсолютен лидер. Благодарение нa разнообразието от пробиотични бактерии, балансът на бактериалната флора се възстановява изключително бързо. Това способства бързото възстановяване след инфекции и засилването на имунитета.

 

5. Лечение на акне с пробиотици

Към женското здраве включваме и кожните проблеми като акне, дерматит,алергии, свръхчувствителна кожа. С тях се борят пробиотиците, като тук правим важно уточнение – различните щамове бактерии отговарят за здравето на различни системи. Ето защо пробиотичният комплекс, който предлагаме, е с 5 вида бактерии, които влияят на общото здраве на тялото, без да изискват приема на различни добавки. Продуктът може да разгледате тук.

Премахнете стомашния дискомфорт и се погрижете за балансирана чревна среда на вашия организъм навреме.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 22.02.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Гергана 17.11.2020 at 13:34 - Отговор

  Здравейте стават ли за деца пробиотиците.
  Благодаря предварително!

  • For Life 17.11.2020 at 16:19 - Отговор

   Здравейте, Гергана,

   Хранителните добавки на Nu U Nutrition не са подходящи за лица под 18 години, тъй като са заложени по-високи дози от съответните активни вещества. За момента предлагаме само детски мултивитамини, без захар, с черен бъз и ехинацея – https://www.forlife.bg/produkt/vitamini-za-deca
   :)

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 15:26 | Публикувана: 22 февруари 2019 в 14:31 | Категория: Витамини и минерали, Здраве