От подуване на стомаха страда всеки трети човек на земята. Това е нормален процес на тялото, който е предизвикан от конкретни фактори, свързани най-често с храната.

Какво представлява подуването?

В основата си, подуването е процес, който е част от храносмилането. Още наричано метеоризъм, това явление се получава в следствие на натрупани газове, твърди вещества и течности в червата. Той се изявява по различен начин при всеки човек. Както знаете, няма два едни и същи организма. Но усещането е почти еднакво при всеки – прекалено издуване, тежест, стегнатост, силен дискомфорт в коремната област, който ни кара да се чувстваме „препълнени“.

При повечето дами, освен дискомфорта, съществува и притеснение за външния вид на тялото в тези моменти. Почти всяка жена е изпадала в ситуация, в която тясната рокля й се струва прекалено прилепнала по тялото.  При мъжете пък, подуването влияе повече на концентрацията и цялостното себеусещане. Основните причини са няколко – задържане на вода, при жените, увеличаване на мазнините в коремната област, прекалена консумация на сол с храната, раздразнени черва и неправилно хранене. Нека да ги разгледаме по-подробно.

Кои са факторите, които причиняват подуване?

Жема, която страда от силни болки в стомаха

Повишено отделяне на газове в червата

При хапването на различни храни, в стомаха често се образуват газове. Но и не само. Има определи храни и напитки, при чиято консумация, коремът се подува повече от обикновено.

Такива са:

 • зърнени и бобови растения
 • кръстоцветни зеленчуци
 • сурово зеле
 • чия и ленени семена
 • богати на фибри храни – неразтворимите фибри могат да облекчат подуването, а разтворимите фибри могат да допринесат за подуване поради инулина в тях
 • захарни, алкохоли или изкуствени подсладители – именно поради тази причина, ние препоръчваме единствено естествения подсладител стевиола, който замества напълно захарта и всички нейни разновидности. Той не съдържа никакви въглехидрати и е извлечен от естествената билка стевия.

Неправилно хранене

Основен и най-често разпространен фактор за подуването на корема е неправилното и нередовно хранене. Милиони хора по света страдат от този проблем, именно заради дълги периоди на гладуване, приемане на изкуствена или некачествена храна, нарушения график на прием на храна и т.н.

Прекалено големите интервали между храненията, приемането на твърде големи количества въглехидрати или продукти, с високо съдържание на консерванти, предизвикват прекалено често отделяне на газове, което пък води до подуването на стомаха.

Въглехидратите, на свой ред, разграждат и влакнести ферменти, които произвеждат газове в стомаха.

Бързото хранене

Често в забързаното ежедневие хапваме на крак, без да отделим нужното време и внимание на храната. Бързото консумиране на продукти винаги води до подуване на стомаха, поради 2 причини:

 • недобре смляната храна попада в стомаха на по-едри парчета, което затруднява храносмилането и води до подуване
 • бързото хранене и поглъщане на недобре сдъвкана храна е съпроводено и с поемане на по-голямо количество въздух, който се пренася, заедно с храната, в червата. Той има връзка с ферментацията на храната и удължения й престой в стомаха, което води до образуването на газове.

Предменструален синдром

чай от лайка

Често жените страдат от подуване на стомаха няколко дни преди или в началото на месечния си цикъл. Това се обяснява със задържането на вода в организма, причинено от завишаването на някои полови хормони. Това е естествен процес и няма място за притеснение. Може да заложите на чаят от лайка, която спомага облекчаването на този вид дискомфорт.

Нарушена чревна флора

Когато подуването на корема е съпроводено със спад на имунитета, говорим за нарушение на бактериалния баланс в храносмилателния тракт и червата. Често той може да се получи при прием на антибиотик, който освен за унищожаването на вирусните бактерии, влияе и на „добрите“ такива, които отговарят за нормалната чревна флора. Експерти препоръчват прием на пробиотици, които да възстановят нужните бактерии, като балансират средата.

При стомашни заболявания

Когато страдаме от постоянно подуване или от метеоризъм след всяко хранене, това би могло да бъде сигнал за сериозен проблем. Най-често срещани заболявания на храносмилателната система са колит, гастрит, панкреатит, ентерит – те също се отключват при нередовно хранене. В тези случаи е задължителна консултацията с лекар, за да се избегнат усложнения на вече появил се проблем.

При силен стрес и напрежение

Всеизвестно е, че стомахът е едно от „слабите места“ при нервното напрежение и стрес. Милиони хора по света страдат от проблеми, свързани със стомаха, когато са подложени на силен стрес и напрежение. Подуването може да бъде естествена реакция на тялото в притеснителни ситуации. В такива моменти е препоръчително да балансираме ума си и да успокоим съзнанието си. Освен реакцията на стомаха, целият организъм изпада в паническо състояние, което трябва да овладеем бързо. Тук може да помогне чаят от лайка или мента, който освен успокоителните си свойства, облекчава и коремните болки и неразположения.

Как да облекчим подуване на стомаха?

Има няколко начина, с които да подпомогнем физическото си състояние в моментите на стомашен дискомфорт:

 • чаша топъл чай от мента или лайка е чудесен способ за подпомагане на храносмилането
 • при киселинен рефлукс заложете на чай от джинджифил – как да си го приготвите сами, вижте тук
 • препоръчителни са и кратките разходки или леки физически раздвижвания, които да спомогнат движението на червата
 • пийте много вода
 • в никакъв случай не консумирайте тестени или сладки изделия.