Лодки от авокадо с бекон и яйце

Обновена: 03.07.2024|
Лодки от авокадо с бекон и яйце.

Тези лодки от авокадо с бекон и яйце ще се превърнат в любимата ви закуска. Изпълнени със здравословни мазнини, те са засищащи и изключително питателни. Перфектни са за кето диета, тъй като са нисковъглехидратни.

 

Рецепта за лодки от авокадо с бекон и яйце

Експлозия от вкусове, полезни мазнини и протеини – тези лодки от авокадо задоволяват всеки вкус!

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
20 минути 2 5,5 г

Необходими продукти:

  • 1 авокадо (около 140 г)
  • 2 яйца
  • 1 парче запържен и нарязан на ситно бекон (около 20 г)
  • 1 с. л. настъргано сирене чедър (около 14 г)
  • щипка сол

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 220 градуса.
  2. Започнете, като разрежете авокадото наполовина и отстраните костилката.
  3. С помощта на лъжица издълбайте част от авокадото, така че да е малко по-голямо от яйцата, които сте подготвили. Поставете в тава за мъфини, за да запазите авокадото стабилно по време на готвене.
  4. Чукнете яйцата и ги добавете към вътрешността на авокадото. Отгоре поръсете настърганото сирене с щипка сол и парченцата бекон.
  5. Гответе 14-16 минути. Сервирайте топло.

 

Как да изберем авокадо?

За да изберете авокадо, хванете го в дланта си и леко натиснете с пръсти. Ако плодът е твърде мек и се усеща кашест, значи е твърде узрял и не го взимайте. Ако авокадото е меко, но пръстите ви не потъват в него, тогава е идеално за употреба в рамките на 2-3 дни, преди да стане презряло.

Плод, който е твърд при леко стискане, все още не е узрял. Оставете го на стайна температура още 1-2 дни, за да стане напълно готов за консумация.

За да забавите процеса на зреене, съхранявайте авокадото в хладилника. Перфектно узрялото авокадо може да издържи 2-3 дни на стайна температура или 3-5 дни в хладилник.

 

Какви други вариации на ястието можете да приготвите?

Има толкова много начини да импровизирате с плънката на тези лодки от авокадо с яйце. Ето някои предложения:

  • Мексикански. Използвайте мексиканско сирене, добавете нарязана пиперка или зелени люти чушки.
  • Гръцки. Използвайте фета сирене и наденица вместо бекон. Може да добавите и нарязан спанак.
  • С три вида месо. Използвайте моцарела и добавете бекон, шунка и наденица към яйцата.

 

Защо авокадото е толкова полезно?

 

Лодки от авокадо с бекон и яйце.

 

Авокадото съдържа много полезни мононенаситени мазнини, които са полезни за поддържане на сърдечното здраве. Така че, противно на общоприетото схващане, има добри мазнини, които е важно да консумирате, затова този плод трябва да бъде неразделна част от хранителния ви режим. Това се отнася в пълна сила за хората с висок холестерол и хипертония или просто тези, които се стремят към един по-здравословен стил на хранене.

Авокадото има наистина уникален хранителен профил: освен добри мазнини, то изобилства от фибри, витамини и минерали. Тези вещества придават на авокадото отлични свойства за здравето и консумацията му е свързана с различни полезни ефекти като намаляване на сърдечносъдовия риск, повишаване на чувството за ситост с последваща загуба на тегло и повишаване на плодовитостта.

А сега нека разгледаме кои са основните компоненти на авокадото, освен олеиновата киселина, и да разберем кои са здравните им ползи.
Витамин B9 (фолиева киселина): авокадото съдържа фолиева киселина, която е много важна за нормалната функция на клетките и за растежа на тъканите. Тя играе основна роля в определен етап от живота на жената, а именно бременността.

  • Витамин К: този витамин, съдържащ се в добри количества в авокадото, е важен за съсирването на кръвта и за предотвратяване на чупливостта на костите и остеопороза.
  • Калий: Калият е основен минерал, участващ в контрола на кръвното налягане, здравето на сърцето и хидро-солевия обмен на клетъчно ниво.
  • Витамин Е: много мощен антиоксидант, защитаващ клетките от токсините от околната среда. Той има и действие в борбата с мъжкото безплодие.
  • Витамин С: важен антиоксидант за имунните функции, здравето на кожата и костите, насърчава усвояването на желязо, предотвратявайки анемията.
  • Каротеноиди: авокадото съдържа много каротеиноиди като лутеин и зеаксантин, които са важни за здравето на очите и за борба с оксидативния стрес. Освен това бионаличността (асимилацията) на каротеноидите е по-голяма благодарение на наличието на мазнините в този плод.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Лодки от авокадо с бекон и яйце.

Сервирайте вашата порция лодки от авокадо с бекон и яйце с вкусна салата от гриловани зеленчуци с билки.

 

Ако това предложение за лодки от авокадо с бекон и яйце ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

675c056b8bbace69ddea5816335e49ada21a72c55c535436b8f05f1fc3bea9f4?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар