Лодки от авокадо с бекон и яйце

Обновена: 15.03.2024|
Лодки от авокадо с бекон и яйце.

Тези лодки от авокадо с бекон и яйце ще се превърнат в любимата ви закуска. Изпълнени със здравословни мазнини, те са засищащи и изключително питателни. Перфектни са за кето диета, тъй като са нисковъглехидратни.

 

Рецепта за лодки от авокадо с бекон и яйце

Експлозия от вкусове, полезни мазнини и протеини – тези лодки от авокадо задоволяват всеки вкус!

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
20 минути 2 5,5 г

Необходими продукти:

  • 1 авокадо (около 140 г)
  • 2 яйца
  • 1 парче запържен и нарязан на ситно бекон (около 20 г)
  • 1 с. л. настъргано сирене чедър (около 14 г)
  • щипка сол

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 220 градуса.
  2. Започнете, като разрежете авокадото наполовина и отстраните костилката.
  3. С помощта на лъжица издълбайте част от авокадото, така че да е малко по-голямо от яйцата, които сте подготвили. Поставете в тава за мъфини, за да запазите авокадото стабилно по време на готвене.
  4. Чукнете яйцата и ги добавете към вътрешността на авокадото. Отгоре поръсете настърганото сирене с щипка сол и парченцата бекон.
  5. Гответе 14-16 минути. Сервирайте топло.
keto 02
keto 01
keto 02
keto 01

 

Как да изберем авокадо?

За да изберете авокадо, хванете го в дланта си и леко натиснете с пръсти. Ако плодът е твърде мек и се усеща кашест, значи е твърде узрял и не го взимайте. Ако авокадото е меко, но пръстите ви не потъват в него, тогава е идеално за употреба в рамките на 2-3 дни, преди да стане презряло.

Плод, който е твърд при леко стискане, все още не е узрял. Оставете го на стайна температура още 1-2 дни, за да стане напълно готов за консумация.

За да забавите процеса на зреене, съхранявайте авокадото в хладилника. Перфектно узрялото авокадо може да издържи 2-3 дни на стайна температура или 3-5 дни в хладилник.

 

Какви други вариации на ястието можете да приготвите?

Има толкова много начини да импровизирате с плънката на тези лодки от авокадо с яйце. Ето някои предложения:

  • Мексикански. Използвайте мексиканско сирене, добавете нарязана пиперка или зелени люти чушки.
  • Гръцки. Използвайте фета сирене и наденица вместо бекон. Може да добавите и нарязан спанак.
  • С три вида месо. Използвайте моцарела и добавете бекон, шунка и наденица към яйцата.

 

Защо авокадото е толкова полезно?

 

Лодки от авокадо с бекон и яйце.

 

Авокадото съдържа много полезни мононенаситени мазнини, които са полезни за поддържане на сърдечното здраве. Така че, противно на общоприетото схващане, има добри мазнини, които е важно да консумирате, затова този плод трябва да бъде неразделна част от хранителния ви режим. Това се отнася в пълна сила за хората с висок холестерол и хипертония или просто тези, които се стремят към един по-здравословен стил на хранене.

Авокадото има наистина уникален хранителен профил: освен добри мазнини, то изобилства от фибри, витамини и минерали. Тези вещества придават на авокадото отлични свойства за здравето и консумацията му е свързана с различни полезни ефекти като намаляване на сърдечносъдовия риск, повишаване на чувството за ситост с последваща загуба на тегло и повишаване на плодовитостта.

А сега нека разгледаме кои са основните компоненти на авокадото, освен олеиновата киселина, и да разберем кои са здравните им ползи.
Витамин B9 (фолиева киселина): авокадото съдържа фолиева киселина, която е много важна за нормалната функция на клетките и за растежа на тъканите. Тя играе основна роля в определен етап от живота на жената, а именно бременността.

  • Витамин К: този витамин, съдържащ се в добри количества в авокадото, е важен за съсирването на кръвта и за предотвратяване на чупливостта на костите и остеопороза.
  • Калий: Калият е основен минерал, участващ в контрола на кръвното налягане, здравето на сърцето и хидро-солевия обмен на клетъчно ниво.
  • Витамин Е: много мощен антиоксидант, защитаващ клетките от токсините от околната среда. Той има и действие в борбата с мъжкото безплодие.
  • Витамин С: важен антиоксидант за имунните функции, здравето на кожата и костите, насърчава усвояването на желязо, предотвратявайки анемията.
  • Каротеноиди: авокадото съдържа много каротеиноиди като лутеин и зеаксантин, които са важни за здравето на очите и за борба с оксидативния стрес. Освен това бионаличността (асимилацията) на каротеноидите е по-голяма благодарение на наличието на мазнините в този плод.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Лодки от авокадо с бекон и яйце.

Сервирайте вашата порция лодки от авокадо с бекон и яйце с вкусна салата от гриловани зеленчуци с билки.

 

Ако това предложение за лодки от авокадо с бекон и яйце ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 16:14 | Публикувана: 9 март 2022 в 16:35 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф