Лодки от авокадо с бекон и яйце
Тези лодки от авокадо с бекон и яйце ще се превърнат в любимата ви закуска. Изпълнени със здравословни мазнини, те са засищащи и изключително питателни. Перфектни са за кето диета, тъй като са нисковъглехидратни.
Рецепта за лодки от авокадо с бекон и яйце
Експлозия от вкусове, полезни мазнини и протеини – тези лодки от авокадо задоволяват всеки вкус!
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 2 | 5,5 г |
Необходими продукти:
- 1 авокадо (около 140 г)
- 2 яйца
- 1 парче запържен и нарязан на ситно бекон (около 20 г)
- 1 с. л. настъргано сирене чедър (около 14 г)
- щипка сол
Приготвяне:
- Загрейте фурната до 220 градуса.
- Започнете, като разрежете авокадото наполовина и отстраните костилката.
- С помощта на лъжица издълбайте част от авокадото, така че да е малко по-голямо от яйцата, които сте подготвили. Поставете в тава за мъфини, за да запазите авокадото стабилно по време на готвене.
- Чукнете яйцата и ги добавете към вътрешността на авокадото. Отгоре поръсете настърганото сирене с щипка сол и парченцата бекон.
- Гответе 14-16 минути. Сервирайте топло.
Как да изберем авокадо?
За да изберете авокадо, хванете го в дланта си и леко натиснете с пръсти. Ако плодът е твърде мек и се усеща кашест, значи е твърде узрял и не го взимайте. Ако авокадото е меко, но пръстите ви не потъват в него, тогава е идеално за употреба в рамките на 2-3 дни, преди да стане презряло.
Плод, който е твърд при леко стискане, все още не е узрял. Оставете го на стайна температура още 1-2 дни, за да стане напълно готов за консумация.
За да забавите процеса на зреене, съхранявайте авокадото в хладилника. Перфектно узрялото авокадо може да издържи 2-3 дни на стайна температура или 3-5 дни в хладилник.
Какви други вариации на ястието можете да приготвите?
Има толкова много начини да импровизирате с плънката на тези лодки от авокадо с яйце. Ето някои предложения:
- Мексикански. Използвайте мексиканско сирене, добавете нарязана пиперка или зелени люти чушки.
- Гръцки. Използвайте фета сирене и наденица вместо бекон. Може да добавите и нарязан спанак.
- С три вида месо. Използвайте моцарела и добавете бекон, шунка и наденица към яйцата.
Защо авокадото е толкова полезно?
Авокадото съдържа много полезни мононенаситени мазнини, които са полезни за поддържане на сърдечното здраве. Така че, противно на общоприетото схващане, има добри мазнини, които е важно да консумирате, затова този плод трябва да бъде неразделна част от хранителния ви режим. Това се отнася в пълна сила за хората с висок холестерол и хипертония или просто тези, които се стремят към един по-здравословен стил на хранене.
Авокадото има наистина уникален хранителен профил: освен добри мазнини, то изобилства от фибри, витамини и минерали. Тези вещества придават на авокадото отлични свойства за здравето и консумацията му е свързана с различни полезни ефекти като намаляване на сърдечносъдовия риск, повишаване на чувството за ситост с последваща загуба на тегло и повишаване на плодовитостта.
А сега нека разгледаме кои са основните компоненти на авокадото, освен олеиновата киселина, и да разберем кои са здравните им ползи.
Витамин B9 (фолиева киселина): авокадото съдържа фолиева киселина, която е много важна за нормалната функция на клетките и за растежа на тъканите. Тя играе основна роля в определен етап от живота на жената, а именно бременността.
- Витамин К: този витамин, съдържащ се в добри количества в авокадото, е важен за съсирването на кръвта и за предотвратяване на чупливостта на костите и остеопороза.
- Калий: Калият е основен минерал, участващ в контрола на кръвното налягане, здравето на сърцето и хидро-солевия обмен на клетъчно ниво.
- Витамин Е: много мощен антиоксидант, защитаващ клетките от токсините от околната среда. Той има и действие в борбата с мъжкото безплодие.
- Витамин С: важен антиоксидант за имунните функции, здравето на кожата и костите, насърчава усвояването на желязо, предотвратявайки анемията.
- Каротеноиди: авокадото съдържа много каротеиноиди като лутеин и зеаксантин, които са важни за здравето на очите и за борба с оксидативния стрес. Освен това бионаличността (асимилацията) на каротеноидите е по-голяма благодарение на наличието на мазнините в този плод.
Още от здравословната ни кухня
Сервирайте вашата порция лодки от авокадо с бекон и яйце с вкусна салата от гриловани зеленчуци с билки.
Ако това предложение за лодки от авокадо с бекон и яйце ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Яйца с тиквички и авокадо е неустоимо вкусна рецепта за перфектен обяд. Специално сме подбрали продуктите, за да
Многобройни изследвания показват, че авокадо има мощни ползи за здравето и за никого днес не е тайна колко полезно е всъщност.