Бамя с кайма

Обновена: 19.09.2024|
Кето рецепта за бамя с кайма

Ако никога не сте опитвали бамя с кайма, ще ви кажем, че много сте изпуснали и е време да се насладите на това ястие. Тази изключително лесна за изпълнение рецепта е разпространена в арабските страни, а също и в съседна Турция.

Тя е много вкусна и същевременно няма да ви отнеме ценно време. Освен това не съдържа много въглехидрати, което я прави идеална за кето диета.

 

Рецепта за бамя с кайма

Подходяща както за обяд, така и за вечеря, идеята за бамя с кайма е вкусен начин да добавите фибри към своето меню.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
35 минути 4 6,13 г

 

Необходими продукти:

  • 450 г бамя, прясна
  • 450 г кайма, телешка или смес
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 3 с. л. краве масло Гхи
  • сол на вкус
  • 200 мл топла вода

 

Приготвяне:

  1. В голяма тенджера или дълбок тиган запържете каймата в маслото, докато промени цвета си, най-добре на умерен огън.
  2. Добавете бамята и разбъркайте добре. След това налейте топла вода и похлупете съда за около 20 минути, за да може тя да омекне и да се задуши.
  3. Премахнете капака и овкусете ястието с чесъна на прах, като разбъркате добре.
  4. Гответе за още няколко минути на слаб огън, поръсете черен пипер и сервирайте готовата бамя с кайма топла.

 

Бамя – какво не знаем за нея?

Точният произход на бамята не е известен със сигурност, но е проследен до Африка, по-точно Етиопия, и Южна Азия. Тя е пренесена в Америка преди векове и е основна съставка в много кухни.

Макар в кулинарията да я познаваме като зеленчук, ботанически това е плод, тъй като е частта на растението, която носи семената.

Бамята вирее най-добре при горещ и влажен климат, като Индия е водещ производител. На английски е наричана “Lady’s fingers“ („дамски пръсти“) поради своята елегантна форма и прилика с нежните женски ръце.

Бамята съдържа естествена слуз, която действа като сгъстител за яхнии и други ястия. Tова я прави перфектна нисковъглехидратна алтернатива за кето диета, където не са позволени бяло брашно и нишесте за сгъстяване.

Зеленчук или не, тя е много вкусна, универсална и с изненадващо висока хранителна стойност, а комбинацията от бамя с кайма ще набави на организма ви нужното количество витамини, минерали и протеин.

 

Защо бамята е полезна за здравето?

Бамя с кайма. Полезни свойства на бамя

Тя съдържа пектин, спомагащ за понижаване на лошия холестерол, който е причина за сърдечни заболявания. Включвайте редовно бамя в менюто си, за да насърчите здравето на сърцето си.

Освен това регулира кръвната захар, като това я прави чудесен вариант за диабетици. Високото съдържание на фибри способства за плавното освобождаване на захарите в кръвта, което гарантира, че няма да причини скок на глюкозните нива.

Високото съдържание на антиоксиданти и фибри поддържа здрава храносмилателна система и е отлична за желаещите да свалят излишни килограми.

Бамята е отличен източник и на витамин С, за който е известно, че повишава имунитета и предотвратява често срещаните инфекции. На хора с анемия също се препоръчва да консумират често този зеленчук поради големите количества витамин К, фолиева киселина (В9) и желязо.

Именно богатото наличие на витамин В9 прави бамята чудесна храна и за бременни жени, подпомагайки правилното развитие на бебето.

 

Съвети при избор и приготвяне на бамя

 

Бамя с кайма. Как да изберем бамя.

Когато избирате бамя, винаги избирайте по-малки, по-ярки и по-твърди зеленчуци. Съхранявайте я в хладилник за 2 до 3 дни, а можете и да я замразите. Отрежете краищата на стъблото и след това бланширайте за 3-4 минути, в зависимост от размера на шушулките. Охладете бързо в ледена вода, след което прехвърлете в торбички във фризера.

Това е гъвкав продукт и можете да му се насладите по много различни начини. Един от най-бързите и приятни варианти безспорно е бамя с кайма, но приятният, мек и донякъде тревист вкус на зеленчука се вписва добре освен към месни, и към вегетариански ястия.

Опитайте иновативни и здравословни начини да добавите този зеленчук към вашата диета и се възползвайте от безбройните ползи за здравето, които той може да предложи.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Постен кето хляб. Бамя с кайма

Сервирайте порция бамя с кайма с филийка от нашия постен кето хляб и се насладете на вкус без угризения.

 

Ако нашите предложения са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Дияна Стаматова 22.05.2022 at 19:35 - Отговор

    Много полезна информация получих! Обичам бамя, но нямах представа, колко е полезна!
    Много благодаря на автора!

Оставете коментар