3 кето рецепти със сьомга
Тези три рецепти със сьомга са нашите любими нисковъглехидратни предложения, които определено си заслужава да се опитат. Сами ще се убедите защо, когато усетите аромата и притъите дъх с желание да „дегустирате“ цяла порция.
Сьомгата е една от най-предпочитаните за консумация риби, тъй като е изключително богата на полезните за сърцето ни омега-3 мастни киселини.
Освен това е и много хранителна, поради високото съдържание на протеини в нея. Източник е и на витамини и минерали. Не може да се похвали само с добрия си хранителен профил, но и с автентичния си и приятен вкус.
Кюфтенца от тиквички и сьомга
Искате да си приготвите нещо бързо, нисковъглехидратно за обяд или вечеря. Тези сочни кюфтенца със сьомга и тиквички са хрупкави и много вкусни. Поднесете с домашен сос тартар и им се насладете.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в порция |
---|---|---|
20 минути | 4 | 2 г нетни въглехидрати, 30 г мазнини, 24 г протеин и 387 калории |
Необходими продукти:
- 425 г сьомга от консерва, отцедена от соса
- 1 тиквичка, настъргана (около 200 г)
- 1 с. л. псилиум хуск
- 1 яйце
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. смлян черен пипер
- 50 г краве масло Гхи, за пържене
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесете всички съставки за приготвянето на кюфтенцата от тиквички и сьомга, с изключение на кравето масло Гхи.
- Разбъркайте добре с дървена лъжица, докато всички съставки, особено сьомгата се разпределят равномерно. Оставете настрана за няколко минути, докато правите домашния сос тартар.
- Загрейте тиган на среден огън. Разтопете кравето масло Гхи.
- Загребете с дървена лъжица от сместа и изсипете в тигана. Оформете кръгли кюфтенца.
- Запържете до златисто от едната страна, след което обърнете и гответе от другата.
- Сервирайте кюфтенцата от сьомга и тиквички с домашно приготвения сос тартар и гарнитура от зеленчукова салата.
Рецепти със сьомга в кето пай
Тази рецепта със сьомга е една от най-екзотичните и вкусни, които можем да поднесем на трапезата на специалните за нас хора. Нека разберем как да си я приготвим и то за по-малко от 1 час.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 4 | 7 г нетни въглехидрати, 97 г мазнини, 28 г протеин и 1027 калории |
Необходими продукти:
- 85 г бадемово брашно
- 35 г сусамови семена
- 25 г кокосово брашно
- 1 с. л. псилиум хуск
- 1 ч. л. бакпулвер
- Щипка сол
- 3 с. л. зехтин екстра върджин или кокосово масло Гхи
- 1 яйце
- 60 мл вода
За пълнежа:
- 240 г домашна кето майонеза
- 3 яйца
- 2 с. л. пресен копър, наситнен
- 140 г крема сирене, на стайна температура
- 140 г сирене чедър, настъргано
- ½ ч. л. лук на прах
- ¼ ч. л. смлян черен пипер
- 110 г пушена сьомга
Начин на приготвяне:
Пригответе основата за пая:
- Загрейте фурната до 175 градуса.
- Изсипете в купата на кухненския робот бадемовото и кокосовото брашно, сусамовите семена, псилиум хуска, бакпулвера и солта. Добавете зехтина или кокосовото масло Гхи, яйцето и водата.
- Пулсирайте, докато се получи тестена топка.
Ако не разполагате с кухненски робот, може да разбъркате сместа с вилица.
- Поставете парче пергаментова хартия в тавичка с диаметър 23 см.
- Намажете пръстите си или шпатула със зехтин и равномерно натиснете тестото в основата и го изтеглете към краищата.
- Изпечете основата за 10-15 минути или докато леко покафенее.
Пригответе пълнежа за пая:
- В средно голяма купа смесете домашната кето майонеза, яйцата, пресния копър, крема сиренето и чедъра. Подправете с лук на прах и черен пипер.
- Разбъркайте сместа за пълнежа и изсипете в изпечената основа.
- Разпределете пушената сьомга отгоре и изпечете за 35 минути или до придобиване на златистокафяв цвят на коричката.
- Оставете кето пая да се охлади за няколко минути, след което сервирайте със салата или гарнитура от зеленчуци.
Рецепти със сьомга: Кето супа от морски дарове
Елегантни аромати се съчетават перфектно с крехки парченца сьомга, скариди и спанак. Това дава на кремообразната супа от морски дарове възторжени отзиви след първата хапка.
Пъстра, красива, вкусна и лесна за приготвяне кето супа. Една от най-вкусните рецепти със сьомга, която можете да приготвите и поднесете на трапезата за обяд или вечеря.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 4 | 6 г нетни въглехидрати, 69 г мазнини, 37 г протеин и 792 калории |
Необходими продукти:
- 4 с. л. краве масло Гхи
- 140 г стръкове целина, наситнени
- 240 мл бульон
- 320 мл готварска сметана за разбиване
- 2 ч. л. сушен градински чай или мащерка
- Сока и кората на ½ лимон
- 110 г крема сирене
- 450 г филе от сьомга, нарязано на парченца
- 50 г бейби спанак
- 230 г скариди, обелени и почистени
- Сол и смлян черен пипер на вкус
- ½ червена люта чушка
- Пресен градински чай за сервиране, по желание
Начин на приготвяне:
- Разтопете кравето масло Гхи в голяма тенджера на умерен огън.
- Запържете целината за около 4-5 минути, като разбърквате от време на време.
- Добавете бульона, сметаната, крема сиренето. Подправете с градински чай, лимонов сок и кора.
- Оставете сместа да къкри за около 10 минути без капак.
- След това добавете сьомгата и скаридите. Оставете да къкри за 3 минути или докато рибата се приготви.
- Прибавете бейби спанака и разбъркайте и гответе, докато омекне.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Гарнирайте с нарязана на ситно червена люта чушка и пресен градински чай за допълнителен вкус и цвят, преди да сервирате.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези нисковъглехидратни рецепти със сьомга са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Днес сме ви приготвили две изключително вкусни рецепти за кето спагети от тиквички със
Считани за деликатес, ястията с пушена сьомга зареждат организма ни с високо съдържание на
Днес сме решили да ви представим едно ястие, което освен лесно за приготвяне, е