3 кето рецепти със сьомга

Обновена: 01.03.2024|

Тези три рецепти със сьомга са нашите любими нисковъглехидратни предложения, които определено си заслужава да се опитат. Сами ще се убедите защо, когато усетите аромата и притъите дъх с желание да „дегустирате“ цяла порция.

Сьомгата е една от най-предпочитаните за консумация риби, тъй като е изключително богата на полезните за сърцето ни омега-3 мастни киселини.

Освен това е и много хранителна, поради високото съдържание на протеини в нея. Източник е и на витамини и минерали. Не може да се похвали само с добрия си хранителен профил, но и с автентичния си и приятен вкус.

Кюфтенца от тиквички и сьомга

Искате да си приготвите нещо бързо, нисковъглехидратно за обяд или вечеря. Тези сочни кюфтенца със сьомга и тиквички са хрупкави и много вкусни. Поднесете с домашен сос тартар и им се насладете.

keto 02
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Хранителен състав в порция
20 минути 4 2 г нетни въглехидрати, 30 г мазнини, 24 г протеин и 387 калории

Необходими продукти:

keto 02
keto banner site 01
  • 425 г сьомга от консерва, отцедена от соса
  • 1 тиквичка, настъргана (около 200 г)
  • 1 с. л. псилиум хуск
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • 50 г краве масло Гхи, за пържене

 

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа смесете всички съставки за приготвянето на кюфтенцата от тиквички и сьомга, с изключение на кравето масло Гхи.
  2. Разбъркайте добре с дървена лъжица, докато всички съставки, особено сьомгата се разпределят равномерно. Оставете настрана за няколко минути, докато правите домашния сос тартар.
  3. Загрейте тиган на среден огън. Разтопете кравето масло Гхи.
  4. Загребете с дървена лъжица от сместа и изсипете в тигана. Оформете кръгли кюфтенца.
  5. Запържете до златисто от едната страна, след което обърнете и гответе от другата.
  6. Сервирайте кюфтенцата от сьомга и тиквички с домашно приготвения сос тартар и гарнитура от зеленчукова салата.

 

 

Рецепти със сьомга в кето пай

 

Рецепти със сьомга.

 

Тази рецепта със сьомга е една от най-екзотичните и вкусни, които можем да поднесем на трапезата на специалните за нас хора. Нека разберем как да си я приготвим и то за по-малко от 1 час.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
60 минути 4 7 г нетни въглехидрати, 97 г мазнини, 28 г протеин и 1027 калории

Необходими продукти:

  • 85 г бадемово брашно
  • 35 г сусамови семена
  • 25 г кокосово брашно
  • 1 с. л. псилиум хуск
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • Щипка сол
  • 3 с. л. зехтин екстра върджин или кокосово масло Гхи
  • 1 яйце
  • 60 мл вода

 

За пълнежа:

  • 240 г домашна кето майонеза
  • 3 яйца
  • 2 с. л. пресен копър, наситнен
  • 140 г крема сирене, на стайна температура
  • 140 г сирене чедър, настъргано
  • ½ ч. л. лук на прах
  • ¼ ч. л. смлян черен пипер
  • 110 г пушена сьомга

 

Начин на приготвяне:

Пригответе основата за пая:

  1. Загрейте фурната до 175 градуса.
  2. Изсипете в купата на кухненския робот бадемовото и кокосовото брашно, сусамовите семена, псилиум хуска, бакпулвера и солта. Добавете зехтина или кокосовото масло Гхи, яйцето и водата.
  3. Пулсирайте, докато се получи тестена топка.

Ако не разполагате с кухненски робот, може да разбъркате сместа с вилица.

  1. Поставете парче пергаментова хартия в тавичка с диаметър 23 см.
  2. Намажете пръстите си или шпатула със зехтин и равномерно натиснете тестото в основата и го изтеглете към краищата.
  3. Изпечете основата за 10-15 минути или докато леко покафенее.

 

Пригответе пълнежа за пая:

  1. В средно голяма купа смесете домашната кето майонеза, яйцата, пресния копър, крема сиренето и чедъра. Подправете с лук на прах и черен пипер.
  2. Разбъркайте сместа за пълнежа и изсипете в изпечената основа.
  3. Разпределете пушената сьомга отгоре и изпечете за 35 минути или до придобиване на златистокафяв цвят на коричката.
  4. Оставете кето пая да се охлади за няколко минути, след което сервирайте със салата или гарнитура от зеленчуци.

 

 

Рецепти със сьомга: Кето супа от морски дарове

Елегантни аромати се съчетават перфектно с крехки парченца сьомга, скариди и спанак. Това дава на кремообразната супа от морски дарове възторжени отзиви след първата хапка.

Пъстра, красива, вкусна и лесна за приготвяне кето супа. Една от най-вкусните рецепти със сьомга, която можете да приготвите и поднесете на трапезата за обяд или вечеря.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
40 минути 4 6 г нетни въглехидрати, 69 г мазнини, 37 г протеин и 792 калории

Необходими продукти:

  • 4 с. л. краве масло Гхи
  • 140 г стръкове целина, наситнени
  • 240 мл бульон
  • 320 мл готварска сметана за разбиване
  • 2 ч. л. сушен градински чай или мащерка
  • Сока и кората на ½ лимон
  • 110 г крема сирене
  • 450 г филе от сьомга, нарязано на парченца
  • 50 г бейби спанак
  • 230 г скариди, обелени и почистени
  • Сол и смлян черен пипер на вкус
  • ½ червена люта чушка
  • Пресен градински чай за сервиране, по желание

 

Начин на приготвяне:

  1. Разтопете кравето масло Гхи в голяма тенджера на умерен огън.
  2. Запържете целината за около 4-5 минути, като разбърквате от време на време.
  3. Добавете бульона, сметаната, крема сиренето. Подправете с градински чай, лимонов сок и кора.
  4. Оставете сместа да къкри за около 10 минути без капак.
  5. След това добавете сьомгата и скаридите. Оставете да къкри за 3 минути или докато рибата се приготви.
  6. Прибавете бейби спанака и разбъркайте и гответе, докато омекне.
  7. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Гарнирайте с нарязана на ситно червена люта чушка и пресен градински чай за допълнителен вкус и цвят, преди да сервирате.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рецепти със сьомга. Домашен кето пудинг.

Подсладете се и с шоколадов десерт – домашен кето пудинг, поднесен с горски плодове.

 

Ако тези нисковъглехидратни рецепти със сьомга са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 15:27 | Публикувана: 22 юли 2021 в 14:25 | Категория: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф, Ястия с морски продукти