Витамини от група В или В-комплекс наричаме осем химически различни витамина, които се комбинират заедно. Всички те играят роля в превръщането на храната в енергия за организма. Всеки витамин носи и индивидуална полза за здравето на човека.
Витамини от група В и функциите им в нашето тяло
Витамините от група В помагат на различни ензими да изпълняват своите задачи – от освобождаване на енергия от въглехидрати и мазнини до разграждане на аминокиселини и пренасяне на кислород и съдържащи енергия хранителни вещества в тялото.
Също така спомагат за поддържането на здрава нервна система и нормални умствени функции. В резултат на това те могат да облекчат тревожността и депресията. Някои витамини от група В са важни и за поддържането на здрава коса, кожа и нокти.
Какви ползи за здравето носят всички витамини от група В?
Те играят жизненоважна роля за поддържането на добро здраве. Като градивни елементи на здравия организъм, всички витамини от група В оказват пряко влияние върху енергийните нива, мозъчната функция и клетъчния метаболизъм.
Витамин В комплекс помага за предотвратяване на инфекции, както и за:
- здравето на клетките
- растежа на червените кръвни клетки
- поддържане на енергийните нива
- зрението
- мозъчната функция
- храносмилането
- апетита
- правилната нервна функция
- баланса на хормоните
- здравето на сърцето
- мускулния тонус
Кои витамини включва В-комплексът?
Група В включва 8 отделни витамина – тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), биотин (В7), фолиева киселина (В9), кобаламин (В12).
1. В1 (тиамин)
Той е от съществено значение за здравословното функциониране на нервната система и мускулите. Също така помага на тялото да превръща въглехидратите в енергия.
Магнезият е необходим за превръщането на тиамина в неговата активна форма и за много от коензимните функции на витамин В1.
Тиаминът е нужен за провеждането на нервните импулси както по структурен, така и по функционален път. Структурно той се намира в различните мембрани на неврона, а функционално е необходим за синтеза на ацетилхолин – невротрансмитер, необходим за паметта, познанието и мускулния контрол.
Източници на тиамин:
- пълнозърнести храни
- обогатени зърнени храни и брашно
- свинско месо
- риба, миди
2. В2 (рибофлавин)
Този витамин превръща храната в енергия и поддържа доброто зрение. Някои хора смятат, че В2 може да облекчи главоболието и мигрената.
Рибофлавин от храната се абсорбира лесно в тънките черва и не се потиска от други хранителни компоненти. Рибофлавинът, произвеждан от микроби, се абсорбира, но не е известно какво количество допринася за общия рибофлавинов статус.
Източници на витамин В2:
- млечни продукти
- яйца
- органни меса – бъбреци и черен дроб
- пълнозърнести храни
- зеленолистни зеленчуци
3. В3 (ниацин)
Ниацинът помага за възстановяването и защитата на ДНК, както и за производството на енергия. Има потенциал за намаляване на високия холестерол и помага за поддържане на добрия външен вид на кожата.
Източници на ниацин:
- говеждо месо
- свинско месо
- пълнозърнести храни
- яйца
- мляко
4. В5 (пантотенова киселина)
Пантотеновата киселина помага на организма да разгражда въглехидратите, протеините и мазнините. Играе важна роля и за умствената дейност.
Източници на витамин В5:
- месо – пилешко и говеждо, особено черен дроб и бъбреци
- картофи
- домати
- зърнени храни
- яйчени жълтъци
5. В6 (пиридоксин)
Той се използва за образуването на хемоглобина, който пренася кислорода в кръвта. Витамин В6 също така поддържа хормоналния баланс при жените. Пиридоксинът помага за производството на инсулин, борбата с инфекциите и създаването на неесенциални аминокиселини (градивните елементи на протеините).
Източници на витамин В6:
- фасул
- пилешко месо
- картофи
- банани
- риба
- ядки
- бобови растения
- допълнително обогатени зърнени храни
6. В7 (биотин)
Биотинът играе основна роля за метаболизма. Много хора смятат, че той може да подобри състоянието на косата и дори да намали косопада.
Източници на биотин:
- месо – риба, пилешко, говеждо и разфасовки от органи
- яйца
- слънчогледови семки
- мая
7. В9 (фолат, фолиева киселина)
Това е витаминът, който е от съществено значение за здравословното образуване на червените кръвни клетки. Той е важен за жените преди и по време на бременност, тъй като може да помогне за намаляване на риска от дефекти на невралната тръба.
Източници на фолиева киселина:
- пълнозърнести храни
- морски дарове
- тъмнозелени листни зеленчуци – спанак, брюкселско зеле, броколи, аспержи
- фасул
- грах
- фъстъци
- слънчогледови семки
- цитрусови плодове
8. В12 (кобаламин)
Участва при образуването на здрава ДНК. Витамин В12 подпомага и поддържането на нервната система. Този витамин от група В се съдържа главно в животински продукти и обогатени храни, така че хората, които се хранят ограничено или са вегани/вегетарианци, трябва да следят нивата си на В12.
Основни източници на кобаламин са:
- риба
- птиче месо
- говеждо месо
- млечни продукти
- хранителни дрожди
- яйца
Признаци за недостиг на витамини от група В
Стресът и неправилното хранене са основните причини за недостиг на витамини от група В. Симптомите, които изпитвате, могат да варират в зависимост от това кои витамини от групата ви липсват.
Често срещаните симптоми включват:
- хронична умора
- безпокойство или депресия
- неспособност за справяне с ежедневни ситуации
- сърцебиене или аритмия
- лошо качество на съня
- изтръпване на ръцете, пръстите на ръцете или краката
- кожни проблеми
Доза на прием
Витамините от група В са водоразтворими, което означава, че не се съхраняват в организма. Излишъкът от тях се изхвърля безопасно от организма. Единственият витамин от група В, който се съхранява в черния дроб, е витамин В12, но проучванията не са установили неблагоприятни ефекти при прием на по-високи дози.
Обикновено хранителните добавки с витамин В-комплекс са разработени така, че да предлагат оптималното ниво на витамини от група В за поддържане на добро здраве. Уверете се, че приемате предписаното количество в комбинация със здравословна диета и няма от какво да се притеснявате.
Какво се случва, ако приемате твърде много витамини от група В?
Малко вероятно е да предозирате с витамин В-комплекс чрез храната. Това е така, защото, както споменахме по-горе, витамините от тази група са водоразтворими. Тоест, те не се съхраняват в тялото ни, а се отделят ежедневно с урината.
Всичко ще е наред и ако приемате добавки според указанията. Въпреки това, както при повечето витамини, е възможно да консумирате твърде много наведнъж – особено ако ги приемате без да е диагностициран недостиг от вашия лекар.
Въпреки че няма достатъчно изследвания, за да се каже какво точно ще се случи при предозиране с витамини В-комплекс, това е непрепоръчително, особено в дългосрочен план.
Когато се приемат в повече, някои витамини от група В могат да имат специфични странични ефекти. Например:
- Прекалено голямото количество В6 може да доведе до периферна невропатия, която представлява загуба на чувствителност в ръцете и краката.
- Твърде много фолиева киселина може да прикрие симптомите на недостиг на витамин В12, което в крайна сметка да повиши риска от увреждане на нервната система.
- Ниацин в големи количества може да предизвика зачервяване на кожата. Дългосрочната прекомерна употреба се свързва с увреждане на черния дроб.
За бременните
Неслучайно бременните и кърмещите дами трябва да приемат достатъчно витамини от група В. Те са изключително важни за развитието на мозъка на плода и намаляват риска от вродени дефекти.
Също така помагат за управление на енергийните нива, могат да облекчат гаденето и да намалят риска от развитие на прееклампсия.
Заключение
В комплекс включва 8 водоразтворими витамина, които са от съществено значение за различни метаболитни процеси в тялото. Повечето от тях не могат да се съхраняват от организма и трябва да се приемат редовно с храната.
Продължителното готвене, обработката на храни и прекомерната консумация на алкохол могат да унищожат или да намалят бионаличността им.
Важно е да не се самодиагностицира недостиг, защото някои от витамините могат да бъдат токсични при неправилен прием и да прикриват дефицит на други. За да си спестите много главоболия, винаги се обръщайте към специалист, когато имате съмнения или притеснения относно своето здраве.
Кои са витамините от група В?
Група В включва 8 отделни витамина – тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), биотин (В7), фолиева киселина (В9), кобаламин (В12).
Какви са функциите на витамините от група В в организма?
Витамините от група В помагат на различни ензими да изпълняват своите задачи – от освобождаване на енергия от въглехидрати и мазнини до разграждане на аминокиселини и пренасяне на кислород и съдържащи енергия хранителни вещества в тялото.
Кои са признаците на дефицит на витамини от група В?
Стресът и неправилното хранене са основните причини за недостиг на витамини от група В. Симптомите, които изпитвате, могат да варират в зависимост от това кои витамини от групата ви липсват. Често срещаните симптоми включват хронична умора, безпокойство или депресия, неспособност за справяне с ежедневни ситуации, сърцебиене или аритмия.
Оставете коментар