Мигрена – как да се справим с честотата и интензитета й

Обновена: 28.01.2024|

Не винаги е лесно да се справим с честата мигрена и интензивната болка, която причинява. Знаете ли, че според изследвания, в последните години случаите на мигрена са в десетки повече от преди? Причините са ясни – по-напрегнат начин на живот, повече стрес, повече притеснения и по-малко почивка.

За разлика от обикновеното главоболие обаче тя може да направи ежедневието ни много по-неприятно.

Затова и обръщаме внимание на това как да се справим с честата мигрена и какви са алтернативните лечения.

 

Как да се справим с честата мигрена – различаване на симптомите

Още от малки се учим, че когато изпитваме болка, има проблем. Това е начинът на тялото ни да ни каже: „Спри, каквото правиш! То не е добро за мен!“. Обикновено го слушаме: когато се ударим, когато се изгорим или когато пипнем нещо много студено.

Защо тогава често не обръщаме подобаващо внимание на болката в една от най-важните точки на тялото ни – главата?

Отговорът е прост: понякога забравяме, че в черепа ни е центърът на нервната система – мозъкът. Именно той може да ни даде сигнал за нередност от различен тип. Прави го по един универсален начин – с болка. А когато не й обръщаме внимание, тя може да се превърне в мигрена.

Важно е да се научим да различаваме обикновеното главоболие от мигрената. Това е силно необходимо, за да знаем как да я лекуваме – с медикаменти, природни лекове, промяна в начина на живот, оперативна намеса… Но за тях говорим подробно в една от следващите точки.

Ръководим се в диагностицирането по следните критерии: интензитет на болката, продължителност на състоянието, локация.

Един от основните фактори, по които се различава от главоболието, е това къде се намира. При главоболието наблюдаваме симетричност в неприятното усещане.

При мигрената болката е само в едната част на главата. Именно това е и точен превод на понятието: болка в едната страна на главата. Веднъж уловили тази характеристика, можем да пристъпим към лечението й.

Интензитетът – един от другите основни симптоми, по които да я познаем. За мнозина мигрената се превръща в омразно състояние, защото при нея болката е пулсираща. Освен това тя е силна, остра и продължителна. Най-лесно можем да разпознаем, че страдаме от мигрена, ако дискомфортът и болката продължат повече от два часа.

Още по-неприятно е, че лимит за болката сякаш няма – продължителността може да достигне до 72 часа!

Тъй като при мигрената говорим за болка в управляващия център на тялото ни, тя може да ни донесе още неприятни симптоми. Сред тях са гадене, повръщане, засилена чувствителност към външни фактори – светлина и звук.

 

Какви изследвания можем да си направим?

По своята същност мигрената може да бъде причинена от редица фактори. За съжаление, те може да са както външни, така и вътрешни.

Затова и изследванията, които правим, за да я уловим, понякога не са малко. Особено ако силата и интензитетът й не са толкова големи и е съпътствана с допълнителни симптоми. По-лесно е, ако специалистът, който ви консултира, проучи внимателно ситуацията и ви зададе точните въпроси.

Така, например, е хубаво да имате предвид, че ако има хора, страдали от този тип главоболие, в родословното ви дърво, то е много вероятно именно това да е причината и вас да ви мъчи. Това е така, тъй като мигрената е наследствена и се предава по генетичен път като заболяване.

В най-общите случаи, специалистите препоръчват да се направи много подробен неврологичен преглед. Ако са налице един или няколко симптома за мигрена, то изследването се провежда с различни стимули, за да се установи какво точно го провокира. Те биват основно звукови и светлинни.

В някои случаи, в които състоянието е по-прикрито, специалисти смятат, че то може да бъде уловено чрез компютърна томография или магнитен резонанс. Този тип изследвания много ясно засичат болката и какво я предизвиква, но редица изследователи смятат, че не е ефективно при улавянето на мигрената.

 

Тя може да се предизвика от:

 • заболявания или временно нарушаване на връзките на нервната система
 • генетична предразположеност
 • хормонални колебания (затова и в по-напреднала възраст мигрената се среща повече при жените, отколкото при мъжете). В случай на съмнения за това, се препоръчва и изследване на щитовидната жлеза
 • климатични промени

Имайте предвид, че като най-сериозен външен причинител за мигрената се определят стресът и напрежението в ежедневието. Те обаче все още не се приемат като официални симптоми в повечето части на света.

 

Лечение

 

Мигрена. Главоболието. Греяна ракия. Мъж с настинка, който си докосва лицето.

 

В зависимост от типа мигрена (по-лека и кратка, или по-интензивна и по-продължителна), специалистите препоръчват различни методи на лечение. В повечето от по-леките ситуации, когато не е толкова болезнена, говорим за лечение с превантивни мерки или обезболяващи. Тук ситуацията е стандартна – веднъж след като е установено каква е причината, тя трябва да се смекчи, независимо дали е навик или част от менюто.

В случай, че конкретен стимул няма, остава да я облекчим с леки обезболяващи, по-добър сън или упражнения. Препоръчва се кинезитерапия.

Когато говорим за по-тежки случаи с интензивна, силна и много продължителна болка, методите стават по-сериозни. Предписват се по-силни обезболяващи, противовъзпалителни лекарства, стероидни или нестероидни медикаменти или т. нар. триптани. Създадени специално за борба с главоболия и мигрени, се смятат за най-безвредни за организма, но не за сметка на ефективността си.

Важно е да лекуваме мигрената поради няколко причини. На първо място, ако не й обърнем внимание, тя заплашва лесно да стане хронична и да присъства в дните ни с години. Лекуването й в този случай става много по-трудно.

Отделно от това, тя се свързва с повишен риск за живота в дългосрочен период. Тя е знак за по-сериозен риск от инсулт и проблеми с кръвоносната система, които могат да доведат до по-малко кислород в кръвта и емболия.

 

Как алтернативните лечения ни помагат да се справим с честата мигрена?cbd. мигрена.

Малко по-горе говорихме за причините за мигрената. Освен тях обаче съществуват така наречените стимули за нея.

Оказва се, че много от тях ни заобикалят всеки ден. Дори можем да ги употребим съвсем неволно, с което да причиним пристъп.

Сред тях са:

 • алкохолът
 • нарушения на съня
 • обезводняване
 • определени храни (с мазнини, шоколад, алкохол и др.)
 • скърцането със зъби през нощта.

Обикновено при неврологичния преглед за специалистите много ясно изпъкват конкретните причини за пристъпите на мигрена. Затова и те препоръчват към лечението:

 • намаляване на стреса и напрежението в ежедневието
 • спиране на алкохола
 • променяне на менюто – добавяне на повече храни, богати на витамини и минерали, полезни за нервната система. Това важи с особена сила, ако отключващ фактор за мигрената са храни/напитки. При мигрена може да помогне и спазването на кето диета.
 • повече движение и спорт за баланс в организма

Тук е моментът да ви разкрием и още един алтернативен начин за лечение: т. нар. конопено масло. То влияе изключително добре върху мозъка и нервната система, като успокоява и възстановява връзките между тях. Освен това е много ефикасно, напълно природно болкоуспокояващо средство, което може да го направи ваш верен съюзник срещу мигрената и нейните пристъпи.

 

Конопеното масло не предизвиква пристрастяване. Затова и много често е опцията, към която прибягват редица хора в борбата си с мигрената. То е лесно за употреба и дава резултати още в първите дни, облекчавайки значително болката и напрежението – трайно!

 

Категории: Здраве|Публикувана: 11.03.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 11 март 2021 в 10:00 | Категория: Здраве