Пилешко месо – 6 ползи от консумацията му

Обновена: 22.03.2024|
Пилешко месо, ползи, употреба.

Консумацията на пилешко месо е една от най-разпространените в света, защото е леснодостъпно и може да се приготви по разнообразни начини. Стига да е екологично произведено, то има безброй ползи за здравето и не бива да се чувствате виновни, ако ви е любимо.

Днес ще ви разкажем какво точно превръща пилешкото месо в здравословен протеин, коя част да хапвате от него, за да се възползвате от най-много предимства и, разбира се, каква е ролята на начина на приготвянето му във всичко това.

 

Различни видове пилешко месо по качество

Различни видове птици са били опитомени и използвани за храна от хиляди години.

Има ли разлика между пиле и кокошка?

Пиле, петел и кокошка са имена, използвани за идентифициране на един и същи вид: Gallus gallus domesticus, също известен като Gallus sinae. С различните имена се идентифицират различни състояния на развитие в зависимост от възрастта и теглото:

biotin 02 400
zdrav sun 600
biotin 02 400
zdrav sun 600
 • Пиле/петле – на възраст от 3 до 6 месеца и тегло 500 г.
 • Пуле – до зрялост и около 1,5 кг тегло.
 • Кокошка – репродуктивната женска, която снася яйца.
 • Петел – мъжки, който се използва за разплод.

Има много разновидности пилешко месо, като разликите между тях са свързани с начина, по който се хранят и отглеждат птиците.

 • Пилешко месо от свободно отглеждани птици, които се разхождат и ядат свободно.
 • Месо от конвенционално отглежданите пилета, които се държат в клетки и не им се позволява да се движат свободно. За съжаление, те често се инжектират с хормони за ускоряване на растежа и понякога се държат в нехигиенични и нездравословни условия.
 • Месо от органично отглеждани – най-здравословният и съответно най-скъп продукт е органичното пилешко месо. Това е така, защото пилетата трябва да имат достъп до открито, да се хранят само с органична храна (без пестициди) и да не им се дават антибиотици и хормони. Важно е да спят в чисти условия.

Коя част от пилето е най-полезна?

 

Пилешко месо, ползи, употреба.

 

Всеки си има любима част от пилето. Някои предпочитат бялото месо, на други любими са им крилцата, трети хапват най-вече субпродукти. Но имат ли нашите вкусови предпочитания ефект върху това от какви здравословни свойства на пилешкото месо можем да се възползваме?

Сега ще се опитаме да обясним.

Пилешки гърди

Пилешките гърди са един от най-здравословните източници на животински протеини. Освен това са достъпен, универсален и пълен с хранителни вещества продукт. Гърдите имат повече аминокиселини и протеини, отколкото други части на пилето, като бутчетата и крилцата.

По специално пилешкото филе е от мускул, прикрепен към долната част на пилешките гърди. Това месо по същество предлага същите предимства. Парче пилешки гърди (140 г) осигурява около 230 калории.

Тъмно месо

Тъмното месо включва бутчетата и крилцата на пилето. То има по-високи нива на таурин – есенциална аминокиселина, която поддържа сърдечната и мозъчната функция. Тауринът също така помага за регулиране на имунната система. Порция пилешки бутчета или крилца (100 г) съдържа около 210 калории.

Крака

Не сте опитвали пилешки крака? Всъщност повечето хора ги намират за много вкусни. Освен това те са много добър източник на колаген. Консумирането на хрущялите от краката могат да помогнат за намаляване на сковаността и болката при хора с остеоартрит.

Субпродукти

Пилешките дробчета и сърца също са изключително питателни. Те са първокласен избор за хора, които трябва да увеличат нивата на желязо и витамин B12. Пилешкият черен дроб също е с много високо съдържание на витамин А.

 

Пилешко месо с кожа или без – как е по-добре да го консумираме?

 

Пилешко месо, ползи, употреба.

 

Пилешката кожа има лоша репутация, защото е с по-високо съдържание на наситени мазнини. Но трябва да ви успокоим, че ако от време на време хапвате здравословни храни с по-високо съдържание на наситени мазнини и холестерол, няма да се отрази на общото ви здраве.

Тук разбира се, не включваме силно преработените храни, в които няма нищо полезно.

Пилешката кожа всъщност има по-високо съдържание на някои хранителни вещества, като желязо, в сравнение с месото без кожа, а и нека не се лъжем, с нея е по-вкусно.

Това, което трябва да имате предвид, е, че кожата най-вече на пърженото пиле има високи нива на крайни продукти на гликиране (AGEs). Това са молекули, създадени чрез реакции между захари и протеини или мазнини. Известно е, че те допринасят за повишен оксидативен стрес и възпаление, което може да увеличи риска от някои заболявания.

 

Защо начинът на приготвяне е от значение?

 

Пилешко месо. Салата табуле. Пилешки бутчета на фурна.

 

Методите на готвене могат да имат голямо влияние върху съдържанието на калории, мазнини, въглехидрати и здравословните ползи на пилешкото месо като цяло.

Редовната консумация на пържени храни увеличава риска от затлъстяване, сърдечни заболявания и някои видове рак. Така че е най-добре да избягвате или ограничавате пърженето на пилешко месо.

Освен това сосовете и подправките могат също да направят избраното пилешко месо по-нездравословно за хапване. Например възможно е едно пържено и покрито със сос пилешко крилце да достигне до 160 килокалории и да стане един голям източник на наситени мазнини.

Опитайте се да изберете по-здравословни подправки, като билки и черен пипер, и залагайте повече на печене във фурна или скара. Сотирането също е здравословно, но зависи от вида мазнина, който използвате, за да приготвите пилето.

 

Да обобщим здравословните ползи на пилешкото месо

 

Пилешко месо, ползи, употреба.

 

Сега нека да съберем най-важните предимства от консумацията на пилешко месо, които трябва да запомните:

 1. Високо съдържание на протеини

Протеините играят важна роля в нашата диета. Те са изградени от аминокиселини, които са градивните елементи на нашите мускули. Обикновено препоръчителната дневна доза протеин е 1 г на 1 кг телесно тегло. За спортисти дневната нужда се увеличава.

Но независимо дали спортувате, или не, пилешкото месо е най-чистият и полезен източник на протеин.

 1. Добър източник на витамини и минерали

Пилешкото е богато на витамини и минерали. Например витамините от група В помагат на тялото при производството на енергия и също така спомагат за образуването на червени кръвни клетки.

Витамин D в пилето пък помага за усвояването на калций и укрепването на костите.

Витамин А помага за добро зрение и играе важна роля в имунната система. Минералите като желязо могат да бъдат полезни за образуването на хемоглобин, мускулната активност и предотвратяването на анемия.

Калият и натрият пък балансират течностите, докато фосфорът участва в мозъчната функция и метаболитните проблеми.

 1. Полезно е за кръвното налягане

Кръвното налягане най-добре се управлява със здравословна диета и навици на живот. Може да се изненадате, но колагенът в пилето може да доведе до значително намаляване на кръвното налягане.

Ако включите две порции пилешко на седмица в диетата си в комбинация с други препоръки, ще постигнете нормални нива на кръвно налягане.

 1. Пилешко месо за балансиран холестерол

Количеството наситени мазнини и холестерол в червеното месо като свинско и агнешко е много по-високо от това в пилешкото, рибата и зеленчуците. Ето защо се препоръчва консумацията на пиле или риба вместо червено месо за по-нисък холестерол и намаляване на риска от развитие на сърдечни заболявания.

 1. Помага за по-бързо възстановяване от настинка

Всеки знае, че пилешката супа е страхотно подпомагащо лечение при обикновена настинка, кашлица или възпалено гърло. Тя има вековна репутация за предоставяне на облекчение, когато човек страда от такива симптоми. Пилешката супа е много полезна и при загуба на апетит.

 1. Полезно е за храносмилането

Всички минерали, витамини, протеини и други полезни вещества, които съдържа пилешкото месо, помагат за храносмилането. Доброто храносмилане е важно за поддържането на здравословен начин на живот. Не забравяйте обаче, че трябва да комбинирате пилешкото с други полезни храни за постигането на една балансирана диета.

 

Нисковъглехидратни предложения от здравословната ни кухня с пилешко месо

 

Кето пилешки шницел. Пилешко месо.

 

Тъй като пилешкото не съдържа въглехидрати, то е чудесен продукт за всякакви нисковъглехидратни, в това число и кето, рецепти.

Опитайте някое от следните ястия:

Още много подходящи рецепти ще откриете в секцията ни „Кето рецепти„.

 

И така, ако обичате пилешко месо, гърдите са един от най-здравословните варианти, които можете да изберете. В комбинация с всички вече изброени предимства, те ще ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време.

Но това не означава да се откажете от другите части на пилето. Крилцата, бутчетата и субпродуктите също могат да бъдат много питателни. Само внимавайте как ги приготвяте, за да не се превърнат в нездравословен източник на наситени мазнини.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 05.04.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 16:00 | Публикувана: 5 април 2022 в 15:13 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни