Видове мултивитамини

Обновена: 14.03.2024|
Видове мултивитамини.

Познатите видове мултивитамини отдавна играят важна роля за хората, които желаят да подобрят здравето си, да намалят риска от някои заболявания и да обогатят режима си с различни хранителни вещества, които може да им липсват. Дори ако се стремите да се храните балансирано и здравословно, не е сигурно, че ще успеете да си набавите всичко нужно на организма за пълноценното му функциониране.

 

Мултивитамини – какво представляват?

Те са широкоспектърна формула, съдържаща набор от витамини и минерали, поддържащи физическото и емоционалното здраве. В зависимост от продукта, те могат да включват и аминокиселини, растителни съединения, билки и мастни киселини и други хранителни вещества.

Повечето хора използват различните видове мултивитамини, за да запълнят хранителните празнини и да предотвратят дефицита на ключови витамини и минерали, което носи редица ползи за здравето.

 

Често срещани в мултивитамините са:

 • витамин А – мощен антиоксидант
 • витамини от група В (напр. фолиева киселина, пантотенова киселина и витамин В12) – за енергия, насърчават образуването на червени кръвни клетки
 • витамин C – антиоксидант, поддържа имунитета, произвежда колаген
 • витамин D – лечебните свойства на слънцето в подкрепа на костите
 • витамин Е – поддържа имунната система и предотвратява образуването на кръвни съсиреци
 • витамин К – за съсирването на кръвта

Минералите, които обикновено са включени в повечето видове мултивитамини, са:

 • калций – за костното здраве
 • йод – от ключово значение за щитовидната жлеза
 • желязо – за растеж и развитие, а също и за хемоглобин
 • магнезий – подкрепя сърдечното здраве и бори депресията
 • манган – необходим за нормалната мозъчна и нервна функция
 • молибден – предотвратява натрупването на токсини в организма
 • селен – антиоксидант с ползи за цялото тяло
 • цинк – приемът на цинк е ключ към по-силен имунитет

 

Видове мултивитамини

 

Видове мултивитамини. Качеството на витамините и минералите.

 

На пазара има много видове мултивитамини, подходящи за различни възрасти и пол, както и за различни проблеми. Някои от най-популярните се предлагат в удобна концентрация по 1 таблетка дневно и съдържат отлична формула от основни нутриенти.

Освен традиционните хапчета и капсули, мултивитаминните формули се предлагат в таблетки за дъвчене – често специално предназначени за деца – или ефервесцентни таблетки, които са популярни сред хората, които изпитват трудност с преглъщането. Съществуват още и в течна и дори в инжекционна форма.

Не всички витамини са създадени равни. Те обикновено могат да бъдат категоризирани като мастноразтворими или водоразтворими. Разликата се свежда до начина, по който се метаболизират в тялото.

Както подсказва името, водоразтворимите витамини са тези, които се разтварят във вода. В резултат на това лесно се абсорбират в тъканите на тялото и се усвояват по-бързо от мастноразтворимите витамини, разтварящи се в мазнини.

 

От кого се приемат различните видове мултивитамини?

 

Видове мултивитамини. Зехтин и лимон. Витамини при covid-19. Как да бъдем тонизирани. Детски мултивитамини. Как да предпазим детето от вируси. Мултивитамини за деца.

 

Най-общото им предназначение е в подкрепа на имунната система. Различните видове мултивитамини обаче покриват нуждите на определена възраст и начин на живот. Можете да откриете такива за бременни, витамини за деца, за подобряване на здравето на косата, кожата и ноктите, а дори и за натрупване на мускулна маса.

Хора с храносмилателни проблеми също могат да съчетаят мултивитамини с псилиум хуск. Известен още и като бял живовляк, той е сред най-използваните лечебни растения. Псилиум хускът може да произведе хиляди малки семена, покрити с люспи, които се превръщат в гел, когато взаимодействат с вода. Хуск фибрите в този гел спомагат за изтласкването на отпадъчния материал през червата и облекчават запека.

Витамин Ц, селен, витамин Д, магнезий и манган също подобряват храносмилателното здраве. Цинкът е необходим за укрепване на храносмилателната система и е сред главните фактори наред с приема на фибри.

Хранителните нужди могат да варират в зависимост от много различни фактори. Поради тази причина най-добрият продукт за мъже над 50 години може да бъде различен от тези за жените.

 

Мултивитамини – кога се приемат?

Много често хората не успяват да си набавят всичко необходимо от храната. Затова първата стъпка е да разберете дали трябва да приемате мултивитамини. С кръвен тест може да разберете дали получавате достатъчно ценни нутриенти от менюто си и на какво имате дефицит.

Приемът на мултивитамини може да бъде полезна застрахователна полица на всеки етап от живота – от детството до зряла възраст. Децата приемат подходящи за тях след 3-годишна възраст, докато юношите започнват прием на около 13 години. От 18 години е безопасен прием на мултивитамини, подходящи за всички възрасти.

 

Могат ли да се съчетават и как?

 

Видове мултивитамини. Хранителните добавки.

 

Съчетаването на витамини обикновено не възпрепятства начина им на действие и в някои случаи може да бъде от полза, например витамин C подпомага усвояването на желязо. Въпреки това някои добавки взаимодействат помежду си. В червата има конкуренция за усвояването на различни минерали и голяма доза от един може да намали усвояването на друг.

Следователно мултивитаминен продукт е най-добрият за цялостна добавка, тъй като е проектиран да доставя хранителни вещества в правилния баланс.

Преди да комбинирате добавки, трябва да се консултирате с лекар. Също така е важно да се провери дали съответната дневна доза на всеки отделен хранителен елемент не надвишава безопасните горни нива.

 

Кога са противопоказни?

Макар и безопасни за повечето хора, има някои състояния, при които може да не са препоръчителни и е задължителна консултация с лекар.

Такива са:

 

Каква част заемат от кето диетата?

 

Видове-мултивитамини. Хранителни добавки при диабет.

 

Ако спазвате кето диета, прием на мултивитамини е не само полезен, но и препоръчителен. Основавайки се на ограничен прием на въглехидрати, умерен на протеин и повишен на полезни мазнини, кето понякога кара бъбреците да отделят допълнително вода, натрий и други електролити, което източва много хранителни вещества.

По този начин някой от многото видове мултивитамини може да осигури различни нутриенти, които се губят по време на кето диета. Допълнителен прием на калций, магнезий и калий, както и на допълнителни ценни нутриенти, възвръща баланса в тялото.

 

Защо Фор Лайф?

Мултивитамините на Forlife съчетават по балансиран начин необходимите на организма вещества. Изобилието от подбрани витамини и минерали, включително Vitamin D, популярен и като „слънчев витамин“, ще ви заредят със здраве и енергия.

Освен това се приема само по една таблетка дневно, а големите разфасовки са гарант, че ще сте спокойни и ще сте осигурени за дълго време с висококачествени видове мултивитамини.

Категории: Витамини и минерали|Публикувана: 03.05.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:54 | Публикувана: 3 май 2022 в 10:55 | Категория: Витамини и минерали