Витамин В5 и наднормено тегло – има ли връзка

Обновена: 14.03.2024|
Витамин В5 и наднормено тегло.

Борбата с килограмите често е много трудна и неравна, но знаете ли, че има връзка между витамин В5 и наднормено тегло?

Когато се опитвате да отслабнете, е важен не само хранителният прием, но и набавянето на адекватни количества витамини и минерали. Те оказват влияние върху редица процеси в тялото и могат да са свързани с обмяната на веществата, известна също и като метаболизъм.

Ако искате да свалите излишни килограми, тогава трябва да сте сигурни, че получавате достатъчно от всички витамини от група В, включително B5.

В настоящата статия ще разгледаме какво е взаимното влияние между витамин В5 и наднормено тегло и становището на учените.

 

vitbcompl 400
vitbcompl 600
vitbcompl 400
vitbcompl 600

Витамин В5 – какво представлява?

Преди да преминем към връзката между витамин В5 и наднормено тегло, ще разгледаме малко по-подробно това хранително вещество.

Витамин В5 е водоразтворим витамин, известен също и като пантотенова киселина или пантотенат. Думата произлиза от гръцката „pantou“, което означава „навсякъде“. Това не е никак случайно, тъй като почти всички храни съдържат малки количества пантотенова киселина.

Помага за производството на енергия чрез разграждане на мазнини и въглехидрати. Той също така насърчава здравето и доброто състояние на кожа, коса, очи и черен дроб.

B5 е един от по-малко известните витамини, вероятно защото дефицитът му е рядък.

 

Защо се нуждаем от витамин В5?

Витамин B5 и наднормено тегло са свързани, но той има и други много важни функции, които включват:

 • превръщането на храната в глюкоза
 • синтезиране на холестерол
 • образуване на хормони, свързани с половата система и стреса
 • производство на червени кръвни клетки

Както при всички витамини от група В, пантотеновата киселина помага на тялото да разгражда мазнините, въглехидратите и протеините, така че телата ни да могат да ги използват за енергия и възстановяване на тъканите, мускулите и органите.

Играе роля в синтеза на коензим А, който е свързан с мастните киселини и холестерола.

Коензим А е необходим и за създаването на сфингозин – подобна на мазнина молекула, съдействаща за доставянето на химически съобщения в клетките на тялото. Черният дроб се нуждае от него, за да метаболизира безопасно някои лекарства и токсини.

 

Витамин В5 и наднормено тегло – каква е връзката?

 

Висцерално затлъстяване. Граници при висок холестерол.

 

Някои изследвания разкриват, че витамин B5 може да бъде полезен за отслабване при пациенти със затлъстяване чрез увеличаване на разграждането на мазнините.

Механизмът, чрез който това се случва, е в стимулиране на производството на кафява мазнина в телесните клетки. За разлика от по-разпространената бяла мазнина, тя изгаря калории, за да произвежда топлина.

Наричана още кафява мастна тъкан, тя се активира, когато на човек му стане студено, за да поддържа телесната температура. Именно в тази насока е изследвано действието между витамин В5 и наднормено тегло.

Пантотеновата киселина се проявява като ефективен активатор на този тип телесни мазнини, явяващи се като потенциално решение в битката с килограмите. Според учените представлява обещаваща стратегия за клинично лечение на затлъстяването и свързаните с него метаболитни заболявания.

При определени условия (например – комбинации от две или повече хранителни съставки като капсаицин, ресвератрол, куркумин и др.) бялата мастна тъкан може да се трансформира в кафява, която експертите разглеждат с надеждата да намерят лек за затлъстяването.

 

Какво казва науката за свързаността между витамин В5 и наднормено тегло?

Изследователският екип избира пантотенова киселина поради нейната безопасност и лесен достъп и успява да докаже взаимовръзката между витамин В5 и наднормено тегло.

Учените третират клетъчни култури от човешка тъкан с нея. След 6 дни клетките показват повишаване на редица маркери, сигнализиращи за увеличаване на митохондриите.

Това са тези части от клетката, отговорни за изгарянето на калории, които кафявата мазнина има в по-голямо количество от бялата. Оцветяването на тъканта също демонстрира нейното увеличение.

Опитът продължава и чрез експеримент с мишки. Те са подложени на диета с високо съдържание на мазнини, като в продължение на 11 седмици половината са третирани с витамин B5, а останалите – с физиологичен разтвор.

При първата група е регистрирано редуциране на мазнините – основно подкожни и около органите, т.е. висцерални. Двете групи имат приблизително равно количество мускули – знак, че загубата на тегло е от намаляване на мазнините.

В допълнение към това е отбелязано и значително редуциране на мастна чернодробна болест, по-ниски нива на инсулин в кръвта и подобрен глюкозен толеранс.

Това кара учените да смятат, че има не само връзка между витамин В5 и наднормено тегло, но и терапевтичен потенциал за лечение на диабет тип 2.

 

За какво още е полезен този витамин?

 

Кето диета при преумора.

 

След като уточнихме каква точно е връзката между витамин В5 и наднормено тегло, ще разгледаме какви други важни роли изпълнява той в организма.

Както всички витамини от група Б, той изпълнява важни функции, свързани с енергийния метаболизъм на тялото.

 • Важен за храносмилателната система, а освен това съдейства на тялото да използва по-добре други витамини, особено витамин B2, помагащ ни срещу стрес.
 • Грижи се за кожата – някои проучвания показват, че пантотенова киселина действа като овлажнител и подобрява процеса на зарастване на рани, а също така е от полза при акне и свързаните с него лезии.
 • Понижава холестерола и триглицеридите в кръвта, което е свързано с по-нисък риск от сърдечно-съдови болести като инфаркт или инсулт.
 • Подпомага нормалния синтез и метаболизъм на стероидни хормони, витамин D и някои невротрансмитери.
 • Допринася за намаляване на умората и чувството на изтощение.
 • Придава на косата гъвкавост, сила и блясък и е необходим за производството на протеини в космените фоликули. Дефицитът на витамин B5 също е свързан с преждевременно побеляване.
 • Полезен за хората с ревматоиден артрит, които са склонни да имат значително по-ниски нива на пантотенова киселина от другите. Установено е, че пациенти, приемащи добавки с калциев пантотенат, се радват на значително намалена продължителност на сутрешната скованост, степента на увреждане и тежестта на болката.

 

До какво води дефицит на пантотенова киселина?

 

Калий. Домашен лек срещу повръщане.

 

Недостиг на витамин B5 е изключително рядък при хората, тъй като се намира в почти всички храни. Здравословното и разнообразно хранене трябва да осигури на човек достатъчно от това вещество.

Клиничните изпитвания обаче показват, че дефицитът може да доведе до:

 • умора
 • апатия
 • депресия
 • раздразнителност
 • нарушения на съня
 • стомашни болки
 • гадене
 • повръщане
 • изтръпване
 • мускулни крампи
 • хипогликемия
 • инфекции на горните дихателни пътища

Недостиг на B5 е възможно да причини също и повишена чувствителност към инсулин.

 

Препоръчителен дневен прием и противопоказания

За различните възрасти и състояния са необходими различни количества витамин В5. Експертите препоръчват следния дневен прием:

 • 0-6 месеца – 1,5 – 1,7 мг на ден
 • 7-12 месеца – 1,8 мг на ден
 • 1-3 години – 2 мг на ден
 • 4-8 години – 3 мг на ден
 • 9-13 години – 4 мг на ден
 • над 14 години – 5 мг на ден
 • при бременност – 6 мг на ден
 • кърмещи жени – 7 мг на ден

Витамин B5 е водоразтворим и се изхвърля с урината. Телата ни не го съхраняват и трябва да го консумираме всеки ден, за да попълним запасите. Няма сериозни странични ефекти от приемането му в големи дози, тъй като излишъкът му се освобождава от тялото.

Въпреки това много високи дози витамин В5 (над 10 грама на ден) могат да причинят диария в някои случаи.

 

Хранителни източници на витамин B5

 

Витамин В5 и наднормено тегло.

 

Както вече видяхме, действително има връзка между витамин В5 и наднормено тегло. Хубавото е, че той се среща широко както в животински, така и в растителни продукти.

 • Месо: свинско, пилешко, пуешко, говеждо и особено животински органи като черен дроб и бъбреци
 • Риба: сьомга, омар и миди
 • Зърнени храни*: пълнозърнест хляб* и зърнени храни* са добър източник на веществото, но смилането може да премахне до 75% от съдържанието на В5
 • Млечни продукти: яйчен жълтък, мляко*, кисело мляко и млечни продукти
 • Бобови растения: леща*, грах и соя*
 • Зеленчуци: гъби, авокадо, броколи, сладки картофи*, царевица*, карфиол, зеле и домати

*Отбелязаните със звездичка храни не са подходящи за спазващите кето диета.

Други източници на витамин B5 включват бирена мая*, фъстъци*, слънчогледови семки, пшеничен зародиш*, пчелно млечице и овесени ядки*.

Пантотеновата киселина е широко разпространена в храните, но се губи при обработката, например при консервиране, замразяване и смилане. За да се осигури адекватен прием, храните трябва да се консумират пресни, а не рафинирани.

Както при всички водоразтворими витамини, В5 се губи, когато храната се вари.

Витамин В5 – какво представлява и защо е важен?

Той е водоразтворим витамин, известен също и като пантотенова киселина или пантотенат. Важен е за производството на енергия чрез разграждане на мазнини и въглехидрати, а също насърчава здравето и доброто състояние на кожа, коса, очи и черен дроб.

Каква е връзката между витамин В5 и наднормено тегло?

В5 стимулира разграждането на мазнините чрез стимулиране на производството на кафява мастна тъкан в телесните клетки. За разлика от по-разпространената бяла мазнина, тя изгаря калории, за да произвежда топлина.

Кои са хранителните източници на витамин В5?

Това вещество е много често срещано в храните и се намира в най-големи количества в месо, риба, зърнени и млечни продукти и зеленчуци.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 27.09.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:44 | Публикувана: 27 септември 2022 в 12:06 | Категория: Витамини и минерали, Здраве