Витамин В5 и наднормено тегло – има ли връзка
Борбата с килограмите често е много трудна и неравна, но знаете ли, че има връзка между витамин В5 и наднормено тегло?
Когато се опитвате да отслабнете, е важен не само хранителният прием, но и набавянето на адекватни количества витамини и минерали. Те оказват влияние върху редица процеси в тялото и могат да са свързани с обмяната на веществата, известна също и като метаболизъм.
Ако искате да свалите излишни килограми, тогава трябва да сте сигурни, че получавате достатъчно от всички витамини от група В, включително B5.
В настоящата статия ще разгледаме какво е взаимното влияние между витамин В5 и наднормено тегло и становището на учените.
Витамин В5 – какво представлява?
Преди да преминем към връзката между витамин В5 и наднормено тегло, ще разгледаме малко по-подробно това хранително вещество.
Витамин В5 е водоразтворим витамин, известен също и като пантотенова киселина или пантотенат. Думата произлиза от гръцката „pantou“, което означава „навсякъде“. Това не е никак случайно, тъй като почти всички храни съдържат малки количества пантотенова киселина.
Помага за производството на енергия чрез разграждане на мазнини и въглехидрати. Той също така насърчава здравето и доброто състояние на кожа, коса, очи и черен дроб.
B5 е един от по-малко известните витамини, вероятно защото дефицитът му е рядък.
Защо се нуждаем от витамин В5?
Витамин B5 и наднормено тегло са свързани, но той има и други много важни функции, които включват:
- превръщането на храната в глюкоза
- синтезиране на холестерол
- образуване на хормони, свързани с половата система и стреса
- производство на червени кръвни клетки
Както при всички витамини от група В, пантотеновата киселина помага на тялото да разгражда мазнините, въглехидратите и протеините, така че телата ни да могат да ги използват за енергия и възстановяване на тъканите, мускулите и органите.
Играе роля в синтеза на коензим А, който е свързан с мастните киселини и холестерола.
Коензим А е необходим и за създаването на сфингозин – подобна на мазнина молекула, съдействаща за доставянето на химически съобщения в клетките на тялото. Черният дроб се нуждае от него, за да метаболизира безопасно някои лекарства и токсини.
Витамин В5 и наднормено тегло – каква е връзката?
Някои изследвания разкриват, че витамин B5 може да бъде полезен за отслабване при пациенти със затлъстяване чрез увеличаване на разграждането на мазнините.
Механизмът, чрез който това се случва, е в стимулиране на производството на кафява мазнина в телесните клетки. За разлика от по-разпространената бяла мазнина, тя изгаря калории, за да произвежда топлина.
Наричана още кафява мастна тъкан, тя се активира, когато на човек му стане студено, за да поддържа телесната температура. Именно в тази насока е изследвано действието между витамин В5 и наднормено тегло.
Пантотеновата киселина се проявява като ефективен активатор на този тип телесни мазнини, явяващи се като потенциално решение в битката с килограмите. Според учените представлява обещаваща стратегия за клинично лечение на затлъстяването и свързаните с него метаболитни заболявания.
При определени условия (например – комбинации от две или повече хранителни съставки като капсаицин, ресвератрол, куркумин и др.) бялата мастна тъкан може да се трансформира в кафява, която експертите разглеждат с надеждата да намерят лек за затлъстяването.
Какво казва науката за свързаността между витамин В5 и наднормено тегло?
Изследователският екип избира пантотенова киселина поради нейната безопасност и лесен достъп и успява да докаже взаимовръзката между витамин В5 и наднормено тегло.
Учените третират клетъчни култури от човешка тъкан с нея. След 6 дни клетките показват повишаване на редица маркери, сигнализиращи за увеличаване на митохондриите.
Това са тези части от клетката, отговорни за изгарянето на калории, които кафявата мазнина има в по-голямо количество от бялата. Оцветяването на тъканта също демонстрира нейното увеличение.
Опитът продължава и чрез експеримент с мишки. Те са подложени на диета с високо съдържание на мазнини, като в продължение на 11 седмици половината са третирани с витамин B5, а останалите – с физиологичен разтвор.
При първата група е регистрирано редуциране на мазнините – основно подкожни и около органите, т.е. висцерални. Двете групи имат приблизително равно количество мускули – знак, че загубата на тегло е от намаляване на мазнините.
В допълнение към това е отбелязано и значително редуциране на мастна чернодробна болест, по-ниски нива на инсулин в кръвта и подобрен глюкозен толеранс.
Това кара учените да смятат, че има не само връзка между витамин В5 и наднормено тегло, но и терапевтичен потенциал за лечение на диабет тип 2.
За какво още е полезен този витамин?
След като уточнихме каква точно е връзката между витамин В5 и наднормено тегло, ще разгледаме какви други важни роли изпълнява той в организма.
Както всички витамини от група Б, той изпълнява важни функции, свързани с енергийния метаболизъм на тялото.
- Важен за храносмилателната система, а освен това съдейства на тялото да използва по-добре други витамини, особено витамин B2, помагащ ни срещу стрес.
- Грижи се за кожата – някои проучвания показват, че пантотенова киселина действа като овлажнител и подобрява процеса на зарастване на рани, а също така е от полза при акне и свързаните с него лезии.
- Понижава холестерола и триглицеридите в кръвта, което е свързано с по-нисък риск от сърдечно-съдови болести като инфаркт или инсулт.
- Подпомага нормалния синтез и метаболизъм на стероидни хормони, витамин D и някои невротрансмитери.
- Допринася за намаляване на умората и чувството на изтощение.
- Придава на косата гъвкавост, сила и блясък и е необходим за производството на протеини в космените фоликули. Дефицитът на витамин B5 също е свързан с преждевременно побеляване.
- Полезен за хората с ревматоиден артрит, които са склонни да имат значително по-ниски нива на пантотенова киселина от другите. Установено е, че пациенти, приемащи добавки с калциев пантотенат, се радват на значително намалена продължителност на сутрешната скованост, степента на увреждане и тежестта на болката.
До какво води дефицит на пантотенова киселина?
Недостиг на витамин B5 е изключително рядък при хората, тъй като се намира в почти всички храни. Здравословното и разнообразно хранене трябва да осигури на човек достатъчно от това вещество.
Клиничните изпитвания обаче показват, че дефицитът може да доведе до:
- умора
- апатия
- депресия
- раздразнителност
- нарушения на съня
- стомашни болки
- гадене
- повръщане
- изтръпване
- мускулни крампи
- хипогликемия
- инфекции на горните дихателни пътища
Недостиг на B5 е възможно да причини също и повишена чувствителност към инсулин.
Препоръчителен дневен прием и противопоказания
За различните възрасти и състояния са необходими различни количества витамин В5. Експертите препоръчват следния дневен прием:
- 0-6 месеца – 1,5 – 1,7 мг на ден
- 7-12 месеца – 1,8 мг на ден
- 1-3 години – 2 мг на ден
- 4-8 години – 3 мг на ден
- 9-13 години – 4 мг на ден
- над 14 години – 5 мг на ден
- при бременност – 6 мг на ден
- кърмещи жени – 7 мг на ден
Витамин B5 е водоразтворим и се изхвърля с урината. Телата ни не го съхраняват и трябва да го консумираме всеки ден, за да попълним запасите. Няма сериозни странични ефекти от приемането му в големи дози, тъй като излишъкът му се освобождава от тялото.
Въпреки това много високи дози витамин В5 (над 10 грама на ден) могат да причинят диария в някои случаи.
Хранителни източници на витамин B5
Както вече видяхме, действително има връзка между витамин В5 и наднормено тегло. Хубавото е, че той се среща широко както в животински, така и в растителни продукти.
- Месо: свинско, пилешко, пуешко, говеждо и особено животински органи като черен дроб и бъбреци
- Риба: сьомга, омар и миди
- Зърнени храни*: пълнозърнест хляб* и зърнени храни* са добър източник на веществото, но смилането може да премахне до 75% от съдържанието на В5
- Млечни продукти: яйчен жълтък, мляко*, кисело мляко и млечни продукти
- Бобови растения: леща*, грах и соя*
- Зеленчуци: гъби, авокадо, броколи, сладки картофи*, царевица*, карфиол, зеле и домати
*Отбелязаните със звездичка храни не са подходящи за спазващите кето диета.
Други източници на витамин B5 включват бирена мая*, фъстъци*, слънчогледови семки, пшеничен зародиш*, пчелно млечице и овесени ядки*.
Пантотеновата киселина е широко разпространена в храните, но се губи при обработката, например при консервиране, замразяване и смилане. За да се осигури адекватен прием, храните трябва да се консумират пресни, а не рафинирани.
Както при всички водоразтворими витамини, В5 се губи, когато храната се вари.
Витамин В5 – какво представлява и защо е важен?
Той е водоразтворим витамин, известен също и като пантотенова киселина или пантотенат. Важен е за производството на енергия чрез разграждане на мазнини и въглехидрати, а също насърчава здравето и доброто състояние на кожа, коса, очи и черен дроб.
Каква е връзката между витамин В5 и наднормено тегло?
В5 стимулира разграждането на мазнините чрез стимулиране на производството на кафява мастна тъкан в телесните клетки. За разлика от по-разпространената бяла мазнина, тя изгаря калории, за да произвежда топлина.
Кои са хранителните източници на витамин В5?
Това вещество е много често срещано в храните и се намира в най-големи количества в месо, риба, зърнени и млечни продукти и зеленчуци.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Витамин B3, известен oще като ниацин, никотинамид или никотинова киселина, е основен водоразтворим витамин, необходим за метаболизма на […]
Адекватните нива на витамин Б12 са от решаващо значение за нормалното протичане на бременността. Мозъкът и нервната система на плода изискват нужните количества от майката, за да се развият правилно.
Витамини от група В или В-комплекс наричаме осем химически различни витамина, които се комбинират заедно. Всички те играят […]