Витамин В5 и наднормено тегло – има ли връзка

Защо се нуждаем от витамин б5?
Витамин B5 и наднормено тегло са свързани, но той има и други много важни функции, които включват:- превръщането на храната в глюкоза
- синтезиране на холестерол
- образуване на хормони, свързани с половата система и стреса
- производство на червени кръвни клетки
Витамин В5 и наднормено тегло – каква е връзката?

Наричана още кафява мастна тъкан, тя се активира, когато на човек му стане студено, за да поддържа телесната температура. Именно в тази насока е изследвано действието между витамин В5 и наднормено тегло. Пантотеновата киселина се проявява като ефективен активатор на този тип телесни мазнини, явяващи се като потенциално решение в битката с килограмите. Според учените представлява обещаваща стратегия за клинично лечение на затлъстяването и свързаните с него метаболитни заболявания. При определени условия (например – комбинации от две или повече хранителни съставки като капсаицин, ресвератрол, куркумин и др.) бялата мастна тъкан може да се трансформира в кафява, която експертите разглеждат с надеждата да намерят лек за затлъстяването.За разлика от по-разпространената бяла мазнина, кафявата изгаря калории, за да произвежда топлина.
Какво казва науката за свързаността между витамин В5 и наднормено тегло?
Изследователският екип избира пантотенова киселина поради нейната безопасност и лесен достъп и успява да докаже взаимовръзката между витамин В5 и наднормено тегло. Учените третират клетъчни култури от човешка тъкан с нея. След 6 дни клетките показват повишаване на редица маркери, сигнализиращи за увеличаване на митохондриите. Това са тези части от клетката, отговорни за изгарянето на калории, които кафявата мазнина има в по-голямо количество от бялата. Оцветяването на тъканта също демонстрира нейното увеличение. Опитът продължава и чрез експеримент с мишки. Те са подложени на диета с високо съдържание на мазнини, като в продължение на 11 седмици половината са третирани с витамин B5, а останалите – с физиологичен разтвор. При първата група е регистрирано редуциране на мазнините – основно подкожни и около органите, т.е. висцерални. Двете групи имат приблизително равно количество мускули – знак, че загубата на тегло е от намаляване на мазнините. В допълнение към това е отбелязано и значително редуциране на мастна чернодробна болест, по-ниски нива на инсулин в кръвта и подобрен глюкозен толеранс. Това кара учените да смятат, че има не само връзка между витамин В5 и наднормено тегло, но и терапевтичен потенциал за лечение на диабет тип 2.За какво още е полезен този витамин?

- Важен за храносмилателната система, а освен това съдейства на тялото да използва по-добре други витамини, особено витамин B2, помагащ ни срещу стрес.
- Грижи се за кожата – някои проучвания показват, че пантотенова киселина действа като овлажнител и подобрява процеса на зарастване на рани, а също така е от полза при акне и свързаните с него лезии.
- Понижава холестерола и триглицеридите в кръвта, което е свързано с по-нисък риск от сърдечно-съдови болести като инфаркт или инсулт.
- Подпомага нормалния синтез и метаболизъм на стероидни хормони, витамин D и някои невротрансмитери.
- Допринася за намаляване на умората и чувството на изтощение.
- Придава на косата гъвкавост, сила и блясък и е необходим за производството на протеини в космените фоликули. Дефицитът на витамин B5 също е свързан с преждевременно побеляване.
- Полезен за хората с ревматоиден артрит, които са склонни да имат значително по-ниски нива на пантотенова киселина от другите.
До какво води дефицит на пантотенова киселина?

- умора
- апатия
- депресия
- раздразнителност
- нарушения на съня
- стомашни болки
- гадене
- повръщане
- изтръпване
- мускулни крампи
- хипогликемия
- инфекции на горните дихателни пътища
Препоръчителен дневен прием и противопоказания
За различните възрасти и състояния са необходими различни количества витамин б5. Експертите препоръчват следния дневен прием:- 0-6 месеца – 1,5 – 1,7 мг на ден
- 7-12 месеца – 1,8 мг на ден
- 1-3 години – 2 мг на ден
- 4-8 години – 3 мг на ден
- 9-13 години – 4 мг на ден
- над 14 години – 5 мг на ден
- при бременност – 6 мг на ден
- кърмещи жени – 7 мг на ден
Хранителни източници на витамин б5

- Месо: свинско, пилешко, пуешко, говеждо и особено животински органи като черен дроб и бъбреци
- Риба: сьомга, омар и миди
- Зърнени храни*: пълнозърнест хляб* и зърнени храни* са добър източник на веществото, но смилането може да премахне до 75% от съдържанието на б5
- Млечни продукти: яйчен жълтък, мляко*, кисело мляко и млечни продукти
- Бобови растения: леща*, грах и соя*
- Зеленчуци: гъби, авокадо, броколи, сладки картофи*, царевица*, карфиол, зеле и домати
Заключение
Витамин б5, известен още като пантотенова киселина, е жизненоважно вещество за поддържането на енергийния баланс и здравето на организма. Той участва в метаболизма на въглехидрати, мазнини и протеини, подпомагайки производството на енергия. Витамин б5 също играе ключова роля в синтеза на коензим А, който е от съществено значение за редица биохимични процеси. Дефицитът на този витамин е рядък, но може да доведе до умора, раздразнителност и кожни проблеми. За поддържането на оптимално здраве е важно да се консумират храни, богати на витамин б5, като месо, яйца, пълнозърнести храни и зеленчуци.Често задавани въпроси
Витамин В5 - какво представлява и защо е важен?
Той е водоразтворим витамин, известен също и като пантотенова киселина или пантотенат. Важен е за производството на енергия чрез разграждане на мазнини и въглехидрати, а също насърчава здравето и доброто състояние на кожа, коса, очи и черен дроб.
Каква е връзката между витамин В5 и наднормено тегло?
В5 стимулира разграждането на мазнините чрез стимулиране на производството на кафява мастна тъкан в телесните клетки. За разлика от по-разпространената бяла мазнина, тя изгаря калории, за да произвежда топлина.
Кои са хранителните източници на витамин В5?
Това вещество е много често срещано в храните и се намира в най-големи количества в месо, риба, зърнени и млечни продукти и зеленчуци.
Източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Витамини от група В или В-комплекс наричаме осем химически различни витамина, които се комбинират заедно. Всички те играят
Витамин B3, известен oще като ниацин, никотинамид или никотинова киселина, е основен водоразтворим витамин, необходим за метаболизма на
Адекватните нива на витамин Б12 са от решаващо значение за нормалното протичане на бременността. Мозъкът и нервната система на плода изискват нужните количества от майката, за да се развият правилно.