Италианска паста в кето стил

Обновена: 01.03.2024|
italianska pasta keto recepta

Днес решихме да ви издадем няколко тайни как да си приготвите малко по-различни, нетрадиционни, но пък и зашеметяващо вкусни рецепти за италианска паста – Карбонара и фетучини.

Пастата, която се приготвя традиционно в Италия, винаги е била толкова екзотична и изискана. Тя оставя дълбок отпечатък върху вкусовите ни рецептори. Затова приготвяме днес две от най-вкусните рецепти за паста, но с подбрани съставки, подходящи за спазване на кето диета.

 

Кето италианска паста фетучини със сос Маринара

 

 

keto baner 011
bademovo brashno 600
keto baner 011
bademovo brashno 600

Тази вкусна италианска паста с ниско съдържание на въглехидрати се приготвя от кокосово и бадемово брашна и псилиум хуск фибри. Рецептата изисква някои от най-често срещаните кето съставки, които може би вече имате у дома.

 

Сервирайте кето италианска паста фетучини с настъргано сирене пармезан и рукола, поднесете с домашно приготвен сос Маринара или гарнирайте по ваш вкус.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
30 минути 2 10,8 г (без сос Маринара), 16,19 г (със сос Маринара)

 

Необходими продукти за паста фетучини:

 

Италианска паста, кето вариант.

 

  • 4 жълтъка
  • 100 г бадемово брашно
  • 2 ч. л. хуск
  • ½ ч. л. сол
  • 1 с. л. кокосово брашно

За сос Маринара:

  • 400 г доматено пюре, без захар
  • 1 с. л. сушен риган
  • 6 листа пресен босилек
  • 3 с. л. екстра върджин зехтин
  •  1 ч. л. стевиола на прах*
  • сол и черен пипер на вкус

*Ако сте на по-строг кето режим, изключете използването на стевиола прах.

За сервиране:

  • 1 с. л. настъргано сирене пармезан (или чедър)
  • пресни листа босилек
  • 2-3 бр. чери домати
  • домашен сос Маринара

 

Начин на приготвяне:

Фетучини:

  1. Пригответе пастата като смесите в купа жълтъците с бадемовото брашно и добавите псилиум хуск фибрите и солта.
  2. Разбъркайте с вилица, докато се получи тесто.
  3. Оставете настрана за 5 минути, след което прехвърлете върху плот, поръсен с кокосово брашно.
  4. Замесете внимателно тестото до гладкост.
  5. След това го поставете между два листа хартия за печене и го разточете възможно най-тънко. Нарежете го на ленти с дебелина 0,6 см.
  6. Сложете пастата настрана да изсъхне за около 5 минути.
  7. Сварете я в тенджера с вряща подсолена вода за 2-3 минути, прехвърлете в чиния.

Домашен сос Маринара:

 

Италианска паста, кето вариант.

 

  1. Пригответе соса Маринара като изсипите в тенджера доматеното пюре.
  2. Добавете ригана, наситнените листа пресен босилек, стевиолата (ако използвате), зехтина, сол и черен пипер на вкус.
  3. Гответе за 15-20 минути на умерен огън, като разбърквате често, докато сосът леко се сгъсти.

Поднасяне:

  1. Поднесете италианската кето паста фетучини с домашно приготвения сос Маринара и настъргано сирене пармезан.
  2. Гарнирайте с листенца пресен босилек и чери домати.
  3. Друг вариант е да серивирате с рукола, магданоз и настъргано сирене пармезан или чедър.

 

Италианска паста Карбонара в кето стил

 

Италианска паста Карбонара-кето.

 

Нетрадиционна и различна рецепта за италианска паста Карбонара, но през нашата призма на кето фантазиите. Вместо традиционните, богати на въглехидрати спагети, използваме моцарела, за да направим пастата в това ястие нисковъглехидратна.

Време за приготвяне: Пастата трябва да се охлади за една нощ.

 

Време за готвене Порции Хранителен състав в 1 порция
20 минути 4 2,1 г нетни въглехидрати, 25,7 г мазнини, 24,3 г протеин и 338 калории

 

Необходими продукти:

За кето пастата от моцарела:

  • 170 г настъргано сирене моцарела
  • 1 яйчен жълтък

За карбонарата:

  • 140 г бекон, нарязан
  • 2 яйчни жълтъка
  • 1 яйце
  • 1 с. л. готварска сметана
  • 25 г настъргано сирене пармезан
  • сол и черен пипер на вкус
  • 4 листа пресен босилек

 

Начин на приготвяне:

Кето паста от моцарела:

  1. Направете пастата, като поставите настърганото сирене моцарела в купа и затоплите в микровълнова фурна за 1-2 минути или докато се разтопи.
  2. Може да разтопите и на водна баня вместо в микровълнова.
  3. Оставете да изстине, след което добавете яйчения жълтък и разбъркайте добре с шпатула, за да получите гладко тесто.
  4. Разточете тестото между два листа пергаментова хартия, докато стане с дебелина 0,3 см.
  5. Премахнете горния лист хартия и нарежете пастата на тънки ивици. Охладете в хладилник за една нощ или за поне 30 минути.

Кето Карбонара:

  1. Сгответе бекона в тиган, докато стане хрупкав. Запазете 2/3 от отделилата се мазнина от бекона в отделен съд.
  2. Разбийте в купа яйцето с жълтъците.
  3. Добавете настърганото сирене пармезан и 2/3 от заделената мазнина от бекона, разбъркайте.
  4. Сварете пастата от моцарела в тенджера с вряща подсолена вода за една минута.
  5. Отцедете и прехвърлете в затоплената мазнина от бекон, останала в тигана.
  6. Изсипете сместа с пармезан и добавете бекона. Подправете със сол и черен пипер на вкус, разбъркайте.
  7. Сервирайте в чинии вкусната кето италианска паста и гарнирайте с пресни листа босилек.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ и „Кето фантазии 2„.

Още няколко предложения за кето паста

 

 

Кето спагети от тиквички. Патладжан с пармезан. Нудли от тиквички, подготвени за приготвянето на паста. Зехтин за готвене.

 

Ако и вие сте почитатели на вкусната италианска паста, със сигурност ще оцените тези предложения, пригодени за кето диета.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Италианска паста - кето. Кето сладък салам.

Ако ви се хапва нещо сладко, ви предлагаме да си приготвите кето сладък салам, подходящ за спазване на нисковъглехидратен и кето режим.

Ако нашите предложения за италианска паста в кето стил, подходящи за спазване на кето диета, са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Розка Стефанова 30.04.2022 at 15:50 - Отговор

    Чудесна и много полезна идея!Засега само съм прочела няколко рецепти и съм много въодушевена да ги направя.Смятам,че с тези рецепти режимът няма да бъде мъчителен,а истинско удоволствие !Адмирации!

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 16:41 | Публикувана: 10 януари 2022 в 17:47 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф