Италианска паста в кето стил
Днес решихме да ви издадем няколко тайни как да си приготвите малко по-различни, нетрадиционни, но пък и зашеметяващо вкусни рецепти за италианска паста – Карбонара и фетучини.
Пастата, която се приготвя традиционно в Италия, винаги е била толкова екзотична и изискана. Тя оставя дълбок отпечатък върху вкусовите ни рецептори. Затова приготвяме днес две от най-вкусните рецепти за паста, но с подбрани съставки, подходящи за спазване на кето диета.
Кето италианска паста фетучини със сос Маринара
Тази вкусна италианска паста с ниско съдържание на въглехидрати се приготвя от кокосово и бадемово брашна и псилиум хуск фибри. Рецептата изисква някои от най-често срещаните кето съставки, които може би вече имате у дома.
Сервирайте кето италианска паста фетучини с настъргано сирене пармезан и рукола, поднесете с домашно приготвен сос Маринара или гарнирайте по ваш вкус.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 2 | 10,8 г (без сос Маринара), 16,19 г (със сос Маринара) |
Необходими продукти за паста фетучини:
- 4 жълтъка
- 100 г бадемово брашно
- 2 ч. л. хуск
- ½ ч. л. сол
- 1 с. л. кокосово брашно
За сос Маринара:
- 400 г доматено пюре, без захар
- 1 с. л. сушен риган
- 6 листа пресен босилек
- 3 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 ч. л. стевиола на прах*
- сол и черен пипер на вкус
*Ако сте на по-строг кето режим, изключете използването на стевиола прах.
За сервиране:
- 1 с. л. настъргано сирене пармезан (или чедър)
- пресни листа босилек
- 2-3 бр. чери домати
- домашен сос Маринара
Начин на приготвяне:
Фетучини:
- Пригответе пастата като смесите в купа жълтъците с бадемовото брашно и добавите псилиум хуск фибрите и солта.
- Разбъркайте с вилица, докато се получи тесто.
- Оставете настрана за 5 минути, след което прехвърлете върху плот, поръсен с кокосово брашно.
- Замесете внимателно тестото до гладкост.
- След това го поставете между два листа хартия за печене и го разточете възможно най-тънко. Нарежете го на ленти с дебелина 0,6 см.
- Сложете пастата настрана да изсъхне за около 5 минути.
- Сварете я в тенджера с вряща подсолена вода за 2-3 минути, прехвърлете в чиния.
Домашен сос Маринара:
- Пригответе соса Маринара като изсипите в тенджера доматеното пюре.
- Добавете ригана, наситнените листа пресен босилек, стевиолата (ако използвате), зехтина, сол и черен пипер на вкус.
- Гответе за 15-20 минути на умерен огън, като разбърквате често, докато сосът леко се сгъсти.
Поднасяне:
- Поднесете италианската кето паста фетучини с домашно приготвения сос Маринара и настъргано сирене пармезан.
- Гарнирайте с листенца пресен босилек и чери домати.
- Друг вариант е да серивирате с рукола, магданоз и настъргано сирене пармезан или чедър.
Италианска паста Карбонара в кето стил
Нетрадиционна и различна рецепта за италианска паста Карбонара, но през нашата призма на кето фантазиите. Вместо традиционните, богати на въглехидрати спагети, използваме моцарела, за да направим пастата в това ястие нисковъглехидратна.
Време за приготвяне: Пастата трябва да се охлади за една нощ.
Време за готвене | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 4 | 2,1 г нетни въглехидрати, 25,7 г мазнини, 24,3 г протеин и 338 калории |
Необходими продукти:
За кето пастата от моцарела:
- 170 г настъргано сирене моцарела
- 1 яйчен жълтък
За карбонарата:
- 140 г бекон, нарязан
- 2 яйчни жълтъка
- 1 яйце
- 1 с. л. готварска сметана
- 25 г настъргано сирене пармезан
- сол и черен пипер на вкус
- 4 листа пресен босилек
Начин на приготвяне:
Кето паста от моцарела:
- Направете пастата, като поставите настърганото сирене моцарела в купа и затоплите в микровълнова фурна за 1-2 минути или докато се разтопи.
- Може да разтопите и на водна баня вместо в микровълнова.
- Оставете да изстине, след което добавете яйчения жълтък и разбъркайте добре с шпатула, за да получите гладко тесто.
- Разточете тестото между два листа пергаментова хартия, докато стане с дебелина 0,3 см.
- Премахнете горния лист хартия и нарежете пастата на тънки ивици. Охладете в хладилник за една нощ или за поне 30 минути.
Кето Карбонара:
- Сгответе бекона в тиган, докато стане хрупкав. Запазете 2/3 от отделилата се мазнина от бекона в отделен съд.
- Разбийте в купа яйцето с жълтъците.
- Добавете настърганото сирене пармезан и 2/3 от заделената мазнина от бекона, разбъркайте.
- Сварете пастата от моцарела в тенджера с вряща подсолена вода за една минута.
- Отцедете и прехвърлете в затоплената мазнина от бекон, останала в тигана.
- Изсипете сместа с пармезан и добавете бекона. Подправете със сол и черен пипер на вкус, разбъркайте.
- Сервирайте в чинии вкусната кето италианска паста и гарнирайте с пресни листа босилек.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ и „Кето фантазии 2„.
Още няколко предложения за кето паста
Ако и вие сте почитатели на вкусната италианска паста, със сигурност ще оцените тези предложения, пригодени за кето диета.
- Спагети Карбонара – 2 вкусни кето предложения
- Спагети Болонезе в кето стил
- Кето спагети от тиквички с пилешко месо
- Кето спагети от тиквички със сметана и сьомга
- Кето паста със скариди и сос Алфредо
- Паста от тиквички с пилешко и бадеми
Още от здравословната ни кухня
Ако нашите предложения за италианска паста в кето стил, подходящи за спазване на кето диета, са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Когато очакваме специални гости, искаме да ги впечатлим, като им сервираме перфектната кето вечеря.
Хубавото в кето режима на хранене е, че можем да си приготвим ароматна и
Днес сме подготвили за вас един нов прочит на любимата ни паста, който е
Един Коментар
Чудесна и много полезна идея!Засега само съм прочела няколко рецепти и съм много въодушевена да ги направя.Смятам,че с тези рецепти режимът няма да бъде мъчителен,а истинско удоволствие !Адмирации!